fbpx

Erdogan: Turska se jednom zauvijek oslobodila MMF-a i nikad mu se neće vratiti

MMF Erdogan Turska

Prema podacima Središnje banke Turske, zemlja je prošle godine imala dug od 453 milijarde dolara, ili 53% bruto domaćeg proizvoda, što je svrstava u rang zemalja koje nisu vezane luđačkom košuljom dužničkog ropstva.

U jeku sukoba s Washingtonom prošle godine je turska lira pretrpjela špekulativni udar bankara s Wall Streeta, ali se nakon toga oporavila i sad je tečaj približno isti prije strmoglave devalvacije kada je u kolovozu za jedan američki dolar trebalo izdvojiti preko 7 turskih lira. Današnji tečaj je 5,2 lire za jedan dolar, što je iznova dalo zamah malom i srednjem poduzetništvu, koje je opterećeno uvozom i kreditima u američkoj valuti.

No, Turska je donijela odluku, barem pod Erdoganom, da se više neće obraćati Međunarodnom monetarnom fondu, ni za savjete ni za kredite.

Turska više ne namjerava koristiti usluge Međunarodnog monetarnog fonda, niti od njega uzimati zajmove, rekao je jučer turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan .

“Zatvorili smo stranicu s kreditima Međunarodnog monetarnog fonda i, uz Božju volju, nikada je više nećemo otvoriti”, kazao je turski predsjednik države, govoreći pred parlamentarnom skupinom vladajuće Stranke pravde i razvitka, izvještava turski Daily Sabah.

“Turska je 2013. isplatila posljednji dio svog duga Međunarodnom monetarnom fondu i više neće uzimati njegove zajmove”, kazao je Erdogan.

MMF ima Ured rezidentnog predstavnika u Turskoj, koji Ankari predaje izvješća Međunarodnog monetarnog fonda i dokumente Izvršnog odbora koji se odnose na Tursku. Ured u Ankari prati ekonomska kretanja i politike u Turskoj, povezuje turske vlasti i osoblje MMF-a u Washingtonu i koordinira tehničku pomoć MMF-a, koju Erdogan sada odbacuje.

MMF na svojoj službenoj stranici navodi kako je njegov rezidentni predstavnik u Turskoj, Srikant Seshadri, također i izvor informacija o stavovima MMF-a za javnost, domaće i strane analitičare, investitore, akademske i istraživačke institucije, te turske međunarodne partnere i njihove diplomatske misije.

Što će ostati od ove “suradnje” ili će se Erdogan odlučiti na zatvaranje ureda poput Viktora Orbana, saznat ćemo uskoro.

Turska je još 2008. prestala uzimati zajmove od MMF-a i posljednju tranšu kredita je vratila 2013. Od tada nije uzela ni dolar od ove međunarodne financijske institucije.

Tursko ministarstvo financija je ranije izvijestilo da ne pregovara o dodjeli kredita MMF-u zemlji.

“Izjave o pregovorima o dodjeli kredita Turskoj od strane MMF-a su netočne i predstavljaju manipulaciju javnog mnijenja. Tursko gospodarstvo je uspjelo prevladati krizno razdoblje bez vanjske potpore. Jasno je da je motiv objavljivanja vijesti o uzimanju kredita MMF-a operacija dezinformacije, kojoj nedostaje bilo kakve dosljednosti. Operacija je pokrenuta unatoč povoljnim omjerima zaduženosti Turske , razine duga i financijske discipline”, navodi se u priopćenju turskog ministarstva financija od 1. veljače.

Podsjetimo, nacionalna valuta Turske je prošle godine u više navrata dosegnula povijesni minimum u odnosu na dolar. U kolovozu je tečaj premašio 7 turskih lira za američki dolar. Valutna kriza u zemlji je postala posebno teška nakon što je američki predsjednik Donald Trump objavio da je za udvostručio carine na aluminij i čelik iz Turske, na 20% odnosno 50%. Kao odgovor na to, Ankara je povećala carine na 22 vrste američke robe, uključujući duhan, alkohol, automobile, kozmetičke proizvode, rižu i voće, ukupne vrijednosti 533 milijuna dolara.

“Svjesni smo problema. Nestabilnosti u razmjeni i kamatnim stopama, te da je inflacija u proteklim mjesecima uzrokovala određene poteškoće u svakodnevnom životu ljudi. Te ekonomske fluktuacije se nisu se dogodile zbog realnog stanja u zemlji, nego zato što je Turska bila pod napadom. Međutim, zemlja je pobijedila i te je napade odbila. Odlučili smo intervenirati  i u cijenama, ako bude potrebno, a te ćemo mjere poduzeti na lokalnoj razini, kroz općine. Našim građanima moramo pružiti jeftinije proizvode” , kazao je Erdogan, dodajući kako Turska slične krize može prevladati sama i bez inozemne pomoći.

HMB / IMF / Hurriyet

0 0
Ocijenite članak
Pretplati se
Obavijest
guest
34 Comments
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Maja
Gost
Maja
1 godina prije

erdo je ocito vrlo bolestan, viri mu rak iz ociju. tko nastupa poslije?

Zare
Gost
Zare
1 godina prije

Obican smrad, al licemeri ovde ga vole samo jer se kao odlepio od Amerike. Prije ga pljuvali sad im simpatican

Fatih
Gost
Fatih
1 godina prije

STA IMA ZARE??????

Ivo Lola
Gost
Ivo Lola
1 godina prije

Ja ga nikada nisam pljuvao, vjerovatno se ta tvoja opaska ne odnosi na mene. Ja sam uvijek pragmatično pokušao predvidjeti njegov pragmatizam i u tome redovito uspijevao, a to što je i meni i njemu na meniju glavno jelo amerofobija to je zasluga upravo tih i takvih amera, nije naš bed. Pragmatičari razumiju pragmatičare, ideolozi ideologe, filozofi filozofe, shizofreničari shizofreničare, lopovi lopove, desničari desničare, komunisti komunjare, katolici pravoslavce itd… itd…

Mr.No
Gost
Mr.No
1 godina prije

@Maja. Nek si ti živa i zdrava. Usput, jutros vijest i to u mediju zapadnome koji svaku sekundu koristi da ga vikne kozo.bom, doslovno stoji: turski indeks BIST je u Januaru porastao za 17% , više od ijdenog drugog u ostatku dunjaluka. U zadnje 22 godine je to najveći rast berze.U odnosu na dolar lira se oporavila za 30 %. Kamate su na istoj razini, banke nisu povećale kamate- jer Turskoj to nije trenutno potrebno i strani kapital ponovo ulazi u zemlju. Kontam cijelo vrijeme, da je ovaj portal humanistički i bez predrasuda, al ne lezi vraže.

ad astra
Gost
ad astra
1 godina prije

Majo, možeš nekoga voljeti ili ne voljeti ali tako kazati za živog čovjeka je stvarno nemoralno. U hrvatskom jeziku (pretpostavljam da govoriš hrvatski jer koristiš ije) postoji cijeli spektar rječi kojima možeš iskazati svoje neslaganje s nekim. Kolika mora biti mržnja da bi netko nekome poželio smrt?

Šok
Gost
Šok
1 godina prije

dobro se oslobodio
nadam se da ćemo i mi isto

Ivo Lola
Gost
Ivo Lola
1 godina prije

Mi nećemo nikada! Ostat ćemo vazali, kmetovi, slugani, robovi, šljakeri, magarci…

Tupko Glupko
Gost
Tupko Glupko
1 godina prije

Kada anti-sistemske stranke preuzmu vlast, brzo se pokažu kao sistemske.
Syriza u Grčkoj, Cinque Stelle & Liga Nord u Italiji, a izgleda da i Nacionalna fronta Marine Le Pen u Francuskoj ide tim putem.
Odavno živimo u Matrixu..

Son of Alerik
Gost
Son of Alerik
1 godina prije

MMF nije redovni kreditor, nego više kao stečajni upravitelj za države. Vijest da nekoj državi ne trebaju usluge MMF-a je uvijek pozitivna. Kako za narod, tako i za sve one koji su redovni kreditori države. To znači da država dobro funkcionira, da uspijeva na vrijeme isplaćivati kamate na dug, refinancirati glavnicu.
Turska se uspjela izvući nakon sukoba s Trumpom koji je s par poteza i par izjava uspio dio ulagača, financijera, vlasnika turskog duga navući na paniku. Stabilizaciji je manje pomogla Erdoganova sposobnost, još manje sposobnost njegovog zeta, odnosno ministra financija (uvijek je dobro kad familija upravlja državom,hehe), a više sklonost dogovoru (da ne kažem baš ‘koncilijantnost’).

Siniša
Gost
Siniša
1 godina prije

Kako panika može da umanji taj dug, možda spreči dalja zaduživanja ali umanji dug ne kontam kako!? Kako je moguće da Erdogan nema veze sa tim pozitivnim pomakom?

Son of Alerik
Gost
Son of Alerik
1 godina prije

Nije panika smanjila dug, on je ostao isti, ali je panika djelovala na tečaj turske lire. Sam turski dug nije prevelik, u odnosu na druge zapadne države je nizak. Erdogan svakako ima veze sa stabilizacijom tečaja lire, na isti način kako je imao veze i s destabilizacijom tečaj (prvi put nije htio poslušati, drugi puta jest).

Siniša
Gost
Siniša
1 godina prije

Panika može uticati samo negativno, vidi kako su Rusi bez panike lijepo stabilizovali kurs i dug.

Tvingo
Gost
Tvingo
1 godina prije

Da nisu katarci intervenisali kolosalnim novcima u tursku erdo do sada ne bi više imo gača na guzici ,a nebi li njega ameri trebali u svojim prljavim planovima več bi mu se skotrljala glava odavno.Budu li ameri rešili svoje krupnije probleme u svetu pozabavice se njime preko noči i na njegovo mjesto staviti figuru koja če širom otvoriti vrata MMF razbojnicima u to sam više nego siguran .

Željko
Gost
Željko
1 godina prije

@Sinisa Da se i nas dvojica složimo oko nečega!

Siniša
Gost
Siniša
1 godina prije

2X….prelazi u naviku.

Željko
Gost
Željko
1 godina prije

@Son of Alerik Uvijek sam na Vašoj strani ali ovaj put griješite!

Ivo
Gost
Ivo
1 godina prije

Dobra vijest, jer posljedično znači i udaljavanje Turske od liberalnih demonkratija i njihovog bolesnog sustava. Vjerovatno ćemo u Turskoj vidjeti centraliziranu državnu kontrolu nad ekonomijom, kao i u Rusiji. Ekonomija je preozbiljna stvar da bi se prepustila stihiji i šaci pohlepnih oligarha.

MMF inače nije nikakav spasitelj posrnulih država već upravo obrnuto, privatni mehanizam međunarodnih krvopija kojim se iz zemalja-žrtava isisavaju svi resursi i financije do potpunog kolapsa. Kad se neka zemlje uspije izvući, znači da se uspjela osloboditi u prvom redu domaćih izdajnika koji su i organizirali da se mmf pljačkaše pusti u kuću, te da je dovoljno jaka da se odupre pritisku režima iz washingtona, koji se koristi za kažnjavanje onih koji ne žele biti žrtve mmf kamatarenja.

Dobar primjer za kriminalnu narav mmf-a, koji nije ništa drugo nego privatna kamatarska organizacija sa zvučnim imenom je Argentina, koja se pod socijalističkom predsjednicom izvukla iz ralja mmf-a, da bi odmah nakon mekog državnog udara i postavljanja liberalnih fašista na vlast, ‘pozajmila’ od mmf-a 87 milijardi dolara i zakopala se u dužničko ropstvo, koje onda služi za otimanje svih mogućih resursa (kroz tzv. restrukturiranje, privatizaciju i slične eufemizme za pljačku)

U principu, svaki državni službenik koji stavi svoj potpis na bilo kakav ugovor sa mmf mafijom, treba biti momentalno proglašen za veleizdajnika i postavljen uza zid. Što nam govori da ni Rusija ni Turska nemaju prodane duše na čelu države.

Fatih
Gost
Fatih
1 godina prije

TAKO JE!!!!!!

Ivo Lola
Gost
Ivo Lola
1 godina prije

Stihija kapitalizma je ovo što danas živimo zahvaljujući našim političkim i nacionalnim vođama! Tek će godine koje dolaze pokazati svu uzaludnost i besmislenost projekata minornih nacionalnih banana državica bez suvereniteta na Balkanu u odnosu na savez tih istih državica kojeg su u današnjim političkim okvirima mogli višestruko naplatiti.

Bumbum
Gost
Bumbum
1 godina prije

“Tek će godine koje dolaze pokazati svu uzaludnost i besmislenost projekata minornih nacionalnih banana državica bez suvereniteta na Balkanu u odnosu na savez tih istih…” nije to bio projekt banana drzavica nego projekt velikih i potpuno je uspio. Kad im je trebalo da savez uniste, unistili su ga i odrzavaju kontrolirani kaos dok se zauzimaju pozicije. A onda ce jednog dana sjest velika trojka i na nekoj konferenciji za Balkan potvrditi svoje pozicije…

Željko
Gost
Željko
1 godina prije

@Ivo Onda uhitite, ali kako kada imaju sve poluge vlasti, prvo sve ex YU “političare” sa iznimkom Slovenaca jer mislim da oni stoje pozitivno sa financijama!

seb
Gost
seb
1 godina prije

da li se ikad pitate kome smo dužni? marsovcima?

Son of Alerik
Gost
Son of Alerik
1 godina prije

Uglavnom smo dužni Venerijancima.

Zare
Gost
Zare
1 godina prije

Vidi vidi Erdogan na ovom portalu polako postaje “good guy”..pored svih patnji koje je napravio Sirijskom narodu, Kurdima itd. Itd.

Ivo Lola
Gost
Ivo Lola
1 godina prije

A zaboravio si Davotoglua i ekipu Gulamista koji su njemu iza leđa stvorili pralelnu državu preko čije mreže je išla podrška ISIL-u, krađa sirijske nafte i sve ostalo. Pamćenje postaje kratkog daha, sve kraće i kraće, a nema par godina.

neko
Gost
neko
1 godina prije

@IL
zaboravijo si napisat da su ti isti zaveli i erdinog sina?
pa je on prodavo naftu
ukradenu
al ko ce obracat paznju na sve sitnice

Bumbum
Gost
Bumbum
1 godina prije

Nitko nije good ili bad guy, crn ili bijel. Zavisi u odnosu na koga se gleda.

Ivi.tz
Gost
Ivi.tz
1 godina prije

Od 2016,erdo mi je nekako sve draži…

Hash
Gost
Hash
1 godina prije

I meni.
Svako ko je protiv gangstera sa zapada mi nekako mio.
Nadam se da će se ujediniti dobri da ih konačno pošalju na smetljište, da planeta prodiše.
Propast zlotvorima!

Njonjobobo
Gost
Njonjobobo
1 godina prije

U instambulu masazu dobijete kod muskarca,a Zenekod zena.prodavaci u trgovinama su Muskie,umjesto konobarica sluze vas konobari,
Zene svoje cuvaju ko bisere, a sve super jeftino.

Amater
Gost
Amater
1 godina prije

Bravo Turska Banksterima šut u but …. 🙂

@202
Gost
@202
1 godina prije

Ako je monetarni sustav laž onda i sve vjesti vezane iz oblasti monetarnog i finansijskog sustava su laž.

ad astra
Gost
ad astra
1 godina prije

Lijepo je čuti za neku državu da napreduje i da smanjuje dug, ali, čini mi se da je situacija u Turskoj gora nego što se prikazuje. Političke prilike u Turskoj ne idu na ruku ulaganja odnosno ekonomije uopće. Turska ima veći uvoz od izvoza, a kod izvoza je jako ovisna o zapadnjim zemljama. Kvarenje političkih odnosa s tim zemljama rezultira slabljenjem suradnje. Nije Trump bez razloga “kaznio” Tursku uvođenjem večih dađbina na neke turske proizvode. Odnosi US i Turske ne razvijaju se u dobrom smijeru. Zapadni svijet čini preko 50% trgovine s Turskom. U isto vrijeme, Rusije je zastupljena sa samo 2%. (http://www.worldstopexports.com/turkeys-top-import-partners/). Turska mijenja svoj politički smijer i samim tim riskira suradnju s dosadašnjim partnerima. A s druge strane, ako gledamo business odvojeno od politike, poznato je da on bježi s nesigurnih destinacija. Koliko je Turska stabilna, pokazat će vrijeme ali pad vrijednosti Lire kao i turski GDP ne pokazuju optimističan smjer.

POVEZANE VIJESTI

Izbornik
34
0
()
x