fbpx

Erdogan: “Tema kreditiranja Turske od strane MMF-a je zauvijek zatvorena”

Erdogan

“Turska više ne planira uzimati kredite od Međunarodnog monetarnog fonda. Tema kreditiranja zemlje od strane MMF-a je jednom zauvijek zatvorena i ne planiramo je ponovo otvarati”, izjavio je turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan pred aktivistima vladajuće turske stranke AKP u gradu Kizilcahamamu.

Ankara ne smatra da je pad nacionalne valute razlog za ponovno zaduživanje u ovoj “međunarodnoj instituciji”.

“Suvremena Turska ne treba zaduživanje ni drugu tehničku podršku MMF-a”, izjavio je turski predsjednik Erdogan, ističući kako Ankara ne namjerava podnijeti zahtjev za kreditima Međunarodnog monetarnog fonda.

“Čak nije pitanje preklapaju li se putevi Turske i MMF-a. Ova tema je zauvijek zatvorena”, navodi turski čelnik.

Dug zemlje prema MMF-u je 2002. iznosio 23,5 milijardi dolara. Tijekom 2010. je Ankara prestala pregovarati o privlačenju zajmova međunarodne organizacije i 2013. godine je Turska otplatila zadnji kredit MMF-a.

Tema o kreditima MMF-a je postala aktualna zbog oštrog pada turske lire u kolovozu 2018. godine, te porasta inflacije u zemlji.

Potrošačke cijene u Turskoj su u rujnu porasle za 24,52 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine.

Pad lire započeo je zbog pogoršanja odnosa Ankare i Washingtona, koji je povećavao carine na uvoz turskog aluminija i čelika na 20% i 50%. Ankara je zauzvrat povećala carine za 22 vrste roba iz Sjedinjenih, uvoza vrijednog 533 milijuna dolara. Ankara je, među ostalim robama, carine nametnula na američki duhan, alkohol, automobile, kozmetiku, rižu i voće.

Turski predsjednik je govorio je u vrijeme eskalacije napetosti između Ankare i Washingtona i zbog zatvaranja američkog pastora Andrewa Brunsona u Turskoj 2016. godine. SAD je zbog zatvaranja Brunsona uveo sankcije turskom ministru pravosuđa Abdulhamitu Gülu i ministru unutarnjih poslova Sulejmanu Sojluu, koje je SAD optužio “za kršenje ljudskih prava”.

Usprkos ubrzanom padu lire u kolovozu, turska valuta se stabilizirala i trenutno je tečaj 6,17 za jedan američki dolar, što je još uvijek daleko od poželjnog tečaja koji bi bio ispod 5 lira za 1 USD, ali je daleko i od “tečaja potencijalnog bankrota” koji znatno bi probio granicu od 7 lira za jedan američki dolar.

U ovom trenutku Turska zaista nema potrebe uzimati kredite Međunarodnog monetarnog fonda, prije svega zbog uvjeta kreditiranja. Kako se turska uspjela riješiti dugova koje je nagomilala od 2000. do 2008. godina, Erdogan je svjestan da bi to bilo najgore rješenje za trenutnu krizu, koju može riješiti boljim poslovanjem s EU i Njemačkom, koju je posjetio prije nekoliko dana, te s azijskim partnerima.

IMF Turkey

 

0 0 vote
Ocijenite članak
Pretplati se
Obavijest
guest
49 Comments
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Inline Feedbacks
View all comments
jasmin
Gost
jasmin
2 godine prije

Blago onooj! državi koja ne zavisi od MMF.Dobro je da su se Turci opametili.Svaki kredit ,ma koliki bio.put je u propast,tj.”,elegantno propadanje”. Tramp je ,vjerovatno bio ubijedjen, da će Turska posegnuti opet za zajmom,a to je put za ucjenjivanje i kontrolisanje.

Pero
Gost
Pero
2 godine prije
Reply to  jasmin

Nisu se Turci opametili vec nema korumpirane politicare. Stvarnu ulogu MMFa zna otprilike 0.5% turaka, bas kao i hrvata u Hr.

Savio
Gost
Savio
2 godine prije
Reply to  jasmin

Turska zapravo ima znacajan spoljni dug, ali ne preko MMFa. MMF nije jedini nacin da se zaduzis. Postoje i obaveznice i drugi nacini.
Malo proguglajte “Spoljni dug Turske”.

OBICNOSAMOCITAM
Gost
OBICNOSAMOCITAM
2 godine prije
Reply to  jasmin

Naravno,MMF je i stvoren da porobi i ekonomski unisti drzave. Erdo je izgleda ozbiljan u borbi za interese svoje drzave ali je ovim potezom od sebe napravio metu za odstrel. Jedino ga mozda spasi ako vojni lobi preglasa ovaj ekonomski kod odlucivanja o njegovoj sudbini. Ipak je polozaj turske jako bitan u vojnoj geostrategiji NATO pakta.

dadi
Gost
dadi
2 godine prije
Reply to  jasmin

Nema veze,zaduzice se kod kineza 😉

Ivo
Gost
Ivo
2 godine prije

Ovim činom se Erdo prometnuo u metu za odstrijel bez milosti. MMF je globalna lihvarska organizacija, čiji vlasnici iz sjenke su isti oni koji posjeduju i FED i BIS u Bazelu. Skrivanjem iza zvučnog imena (em međunarodno, em nekakav fond) prikriva se da je u pitanju privatno vlasništvo zionističkih lihvara, koji putem ove front-firme pljačkaju cijele nacije odjedanput. Stalno zaduživanje kod MMF-a smatra se nekom vrstom obvezne članarine za pripadnost ‘liberalnom demokratskom zapadu’ i neplaćanje iste ima posljedice, uglavnom nasilne. Zemlje koje su napustile ili su odbile uzimati lihvarske kredite mmf-a su, između ostaloga Rusija, Iran, Sirija, Sjeverna Koreja, Libija,Venezuela. Pametnome dosta,

jasmin
Gost
jasmin
2 godine prije
Reply to  Ivo

Da hoćemo i mi na Balkanu doći na tu razinu ,pa da vise ne budemo zavisni od njih.Divno bi bilo skinuti lihvare s kičme.

otpisani
Gost
otpisani
2 godine prije
Reply to  Ivo

MMF- grobar Jugoslavije … kud li sreće da se netko pametan našao, nakon Titine smrti i suprotstavio se tim razbojnicima.

NSU
Gost
NSU
2 godine prije
Reply to  otpisani

Bio je jedan, Ante Marković ali ga nitko nije slušao i skoro ga ubiše!

bbbb
Gost
bbbb
2 godine prije
Reply to  NSU

Pa on je bio njihov.

Ботовање
Gost
Ботовање
2 godine prije
Reply to  bbbb

Јасно ко дан.

OBICNOSAMOCITAM
Gost
OBICNOSAMOCITAM
2 godine prije
Reply to  bbbb

Nije Ante bio njihov. Sta vise MMF je svojom politikom skino Markovica da Slobo,Franjo i ostala ekipa naprave sta su napravili. Ante je bio jedina sansa da se ondasnja SFRJ odrzi kao drzava i kao takav je oblacen upravo od zapada i MMF-a.

Ivo Lola
Gost
Ivo Lola
2 godine prije

Marković je Bushu starijem u Washingtonu rekao da ukoliko ne dobijemo tranšu od dvije milijarde dolara za plaće i penzije da će u Jugoslaviji izbiti građanski rat što se i dogodilo. Bush je isprva pristao i čak svoj pristanak javno objelodanio na konferenciji za štampu, da bi čim se Ante vratio potpuno promjenio ploču i zabranio bilo kakvu financijsku pomoć. Treba usput dodati i to da je ta ista USA, držala SFR Jugoslaviju pod sankcijama već od Titove smrti pa sve do raspada zemlje i rata. Imali smo smo embargo na naftu, plin i kemijske supstance.

Btw, neki dan sam pročitao iz ruskih izvora kako su bivši komunistički direktori u Jugi, naftu koju smo sa Sovjetskim Savezom mijenjali za robu široke potrošnje i hranom koju smo proizvodili, a koja nam je bila nasušno potrebna zbog zapadnog embarga, samo bi proslijedili na londonsku berzu i prodavali za svoj račun. Tako je došlo i do onog slučaja kada je jedan od direktora INE lapio 100 miliona $ crnog novca i pobjegao u Germaniju pa ga tamo opljačkali i ubili isti oni kod kojih je tražio utočište i zaštitu, a to sve pripisali Perkoviću i Mustaču, tj. jugoslavenskim tajnim službama.

Bobi
Gost
Bobi
2 godine prije
Reply to  Ivo Lola

Nije istina da nije bilo za plate i mirovine isto kao što nije bio građanski rat. Osim za amerikenjce

kiki
Gost
kiki
2 godine prije
Reply to  Ivo Lola

Nije JEDAN direktor. Nikad nije jedan ćapio da nije podjelio s još dvojicom…Radilo se o tankerima nafte i malo drugačijem embargu…A za plaće i penzije smo uvjek imali….u krajnjoj nuždi nova emisija…imali smo svoju narodnu banku !

Stjepan
Gost
Stjepan
2 godine prije
Reply to  bbbb

Tako treba izgledati !! Da je bio MMF-ov i sličnih igrača kao ovi sada i danas bi Marković i njegovi nasljednici vladali balkanom.
Treba gledati tko je što činio, a ne što se piše i priča po medijima koji su alat istih lihvara …!!

Janoš
Gost
Janoš
2 godine prije

Obzirom da Hrvatska planira do 2020 godine vratiti sve kredite koje ima vjerovatno će krenuti istim putem tj. neće više uzimati kredite od MMF-a. 🙂

Dub Miroslav
Gost
Dub Miroslav
2 godine prije
Reply to  Janoš

???!!!

Laki Topalović
Gost
Laki Topalović
2 godine prije
Reply to  Janoš

Dobro, još od Sanadera i Milanovića je mantra kako se RH ne zadužuje kod MMF-a, što je bila istina, i danas je, ako se ne varam, ali su izdavali srednjoročne državne dužničke obveznice kao na alatnoj traci na burzama , uz kamate oko 5%, dok bi normalno bilo oko 1,5-2%. Zapravo ,normalno je kad imaš konsolidirani proračun i rast bez zaduživanja uopće. Kao Rusija. Imali su pad BDP 2015. i onda poravnanje i već vraćanje u rast od 2+ %, što je srednji rast EU, iako kažu da je nizak, jer više nije 10% kao u eksploziji od 2000. do sankcija.

EU dismr
Gost
EU dismr
2 godine prije
Reply to  Janoš

@Janoš, 🙂 ..e ovaj ti je dooobar .. 🙂 🙂

bbbb
Gost
bbbb
2 godine prije

Slušati minhauzena hazarskog i gledati onaj natpis ispred njega i iza njega može samo budala.

dalmata
Gost
dalmata
2 godine prije

Tuecin je Turcin.Ali ima(po meni)par vrlo interesantnih stvari oko Erdogana.Prije par godina(You toube)snimka iz skupa iz USrA di je ,navedeni Erdogan,facu u facu izriba tadasnjeg cionistickog presidenta(Perez?)do te mire da ga je izasra, izasra je i USrA voditelja,i onda je izasa vanka.Sad ovo sa MMF,pa oko S-400.dogovora sa Rusima.Mozda je malo,ali je ohrabrujuce za sve slobodarske narode.Mozda sam falija,ali sitija sam se one stare,narodne.Zrno po zrno pogaca. Ovo ne znaci da sam ljubitelj navedenog Erdogana,ali,nastojim(po svojoj nevaznoj malekonsti) iz svakog zla izvuc bar nesto dobro

bbbb
Gost
bbbb
2 godine prije
Reply to  dalmata

Naivan si dalmata, sva to koreografija je da bi ti povjerovao da se on usprotivio svojoj hazarskoj braći. Izmanipuliran si.

prika
Gost
prika
2 godine prije

ko bi vam isplacivao penzije bez zaduzenja tj. mmf-a??

Ivo
Gost
Ivo
2 godine prije
Reply to  prika

u redu je prika,uzmi sad lijekove i odmori.

Son of Alerik
Gost
Son of Alerik
2 godine prije

Turskoj do kraja godine na naplatu dospijeva:
-gospodarstvu (kompanijama) 1,8 milijarda dolara po obveznicama
-Vladi 1,25 milijarda dolara
– kamata 2,3 milijarde dolara
ili ukupno 5,8 milijarda dolara (u dolarima).
Najveći dio tog duga dospijeva na naplatu ovih dana: 3 milijarde dolara glavnice i 762 milijuna dolara kamata.
Ukupni vanjski dug Turske je 460 milijardi dolara (od toga najveći dio u konvertibilnim valutama). Turska nije dužna ništa MMF-u pa joj MMF nije problem. Ovih 460 milijarda dolara duga svakako jest.

Ivo
Gost
Ivo
2 godine prije

Turska je dužna 453 milijarde, USA je dužna 22 triliona i 285 milijardi, UK je dužna 8 triliona i 475 milijardi, Francuska i Njemačka po 5 triliona…. Gledano tako, Turska je u daleko povoljnijem položaju od anglo-cionista. Krucijalno pitanje je kome su sve te zemlje dužne?

Na kraju će se doći do podatka da su svi dužni uskoj grupici međunarodnih lihvara, koji se svi skupa sa familijama mogu potrpati u omanji motel. Što nas onda dovodi do vrlo jednostavnog rješenja svjetske dužničke krize. Brutalno jednostavnog.

Spartak
Gost
Spartak
2 godine prije
Reply to  Ivo

Ivo,
bravo. I to je to.

Son of Alerik
Gost
Son of Alerik
2 godine prije

Jugoslavija se raspala, a da je bila dužna samo 22 milijarde dolara, danas su države dužne na tisuće milijarda dolara i nikom ništa. Kako se svako malo pojavi pitanje komu su to dužne, na koje poluinteligenti odgovaraju simplifikacijom (koja je netočna, usput), ponovit ću vlastiti komentar o tomu (od prije neki dan):

Za shvaćanje novca je najbitnije znati kako ulazi u sustav. Zato idemo od početka. Zamislimo da je tek stvorena država i da nema nikakvog novca. Osniva Centralnu banku (Hrvatska Narodna Banka, Federalne rezerve, Europska centralna banka). Ta banka može biti u državnom vlasništvu, a može biti i u privatnom vlasništvu (FED je privatni, kao i ECB koji je poluprivatni, a HNB je državna). Ona je institucija koja tiska novac (onaj papirni i kovani). E sad, kako ga ona dijeli, kako stavlja u optjecaj, na koji način taj novac dolazi do ljudi? To je također bitno shvatiti.

Centralna banka novac distribuira preko kredita koje daje komercijalnim bankama (PBZ, OTP, ZABA primjerice,). Recimo da je ukupno 100 milijuna. Komercijalne banke moraju vratiti Centralnoj banci te kredite uz kamatu (recimo da je 1%). Zato komercijalne banke dalje daju taj novac kroz kredite firmama, građanima uz malo veću kamatu (recimo da je 5%).

Zasad je sve ok, komercijalne banke će zaraditi na razlici kamata i tako isplatiti uzete kredite u Centralnoj banci.
Međutim, komercijalne banke na uzetih 100 milijuna u centralnoj banci mogu dati kredita u iznosu od 500 milijuna do milijarde, iako ih nemaju.Kako? Multiplikacijom depozita. Stvaraju novac ni iz čega. Ne, ne tiskaju ga. Samo ga upišu i ti onda imaš stanje na računu. Oko 95% ukupnog novca je upravo takav ni iz čega kreiran novac (nema ga u novčanicama). Zato imamo kartice, zato svi koji rade s gotovinom moraju uplaćivati utržak.
(drugi put ću objasniti tu multiplikaciju depozita, stvaranje novca ni iz čega).

Nadam se da je očito – prvi novac koji je ušao – ušao je kao dug (dug banke prema centralnoj banci), drugi novac (kojeg su kreirale ni iz čega komercijalne banke) je također ušao u sustav (optjecaj) kao dug (građana i poduzeća prema bankama). I ima jedna kvaka – krediti se moraju vratiti s kamatama. Centralna banka je dala 100 milijuna i traži nazad 101 milijun. Ali nema nego 100 milijuna ukupno postojećeg novca!
Komercijalne banke su stvorile daljih recimo 500 milijuna i traže natrag 525 milijuna. Ali otkud 25 milijuna kad je ukupno samo 500? Nema ih. Da bi se krediti mogli vratiti, moraju stalno dolaziti novi tražitelji kredita. I dug mora rasti da bi se vraćao. Ako ne raste, onda dolazi do bankrota mnogih.

Sav novac je dug. Nečiji dug. Novac kojeg imaš u džepu je u isto vrijeme i tvoj zarađeni novac i nečiji kredit/dug. Dakle, dužni smo jedni drugima, svi smo dužni bankama, a banke su privatne.
Ako je dug u dolarima, onda su dužnici dužni FED-u i američkim komercijalnim bankama. Ako je dug u eurima, onda su dužnici dužni ECB i europskim komercijalnim bankama. Situacija se komplicira kad vidimo da recimo Kinezi imaju najmanje 1500 milijarda dolara koje one nisu nikomu dužni. Ali netko jest (drugačije novac uopće nije mogao ući u optjecaj). Dio tog novca su dužni sami građani SAD-a (i taj dug plaćaju kao rate kredita s kojim su platili inozemnu robu), dio su dužne afričke zemlje, južnoameričke (možda i Hrvatska). Kina se domogla tih dolara izvozom svojih roba pa je recimo Zimbabve digao kredit kod MMF-a u dolarima i s dijelom tih dolara platio kinesku robu. Dolari završili u Kini, a dužan ih Zimbabve recimo.

Eure primjerice, osim ECB-u građani, države, poduzeća mogu biti dužni i Rusiji!!! Pa kad mogu, onda i jesu.
Kako?
Sberbank je banka u većinskom vlasništvu ruske države. Ta Sberbanka ima svoje podružnice po EU (i u Hrvatskoj). Ona u EU dolazi s osnivačkim kapitalom-devizama iz Rusije (do kojih su Rusi došli prodajom energenata) i kao takva ima zakonsko pravo stvaranja novog novca ni iz čega (na osnovu pologa) kojeg prodaju kroz kredite tražiteljima kredita. Tako je recimo Agrokor dužan milijardu i 400 milijuna EURA (a ne rublji, dolara) Rusiji.
Mogu biti dužni i turskoj Kent banci (koja ima podružnice u EU), odnosno bilo kojoj komercijalnoj banci koja je registrirana u EU. Čim je registrirana, ona dobiva i dozvole za kreaciju novca (eura) ni iz čega.
Vidimo kako je isprepleteno to s bankarstvom, kako američki dolari postaju ruski i kineski, kako euri postaju ruski…
Nisu samo banke te koje kamatare građane, države, poduzeća. To su i građani sami. Oni koji štede u bankama. Banke im moraju isplatiti kamate na njihove pologe (u hrvatskim bankama je štednja građana oko 30 milijarda eura). Kako? Tako da banke dalje kamatare one koji dižu kredite za svoj račun i za račun štediša – građana.
Država nema pravo tiskati sama svoj novac. Država je tek klijent u banci, poput nas. Država se zadužuje u bankama, izdaje obveznice koje kupuju strani fondovi (ili domaći) i na to plaćaju kamate. Kojim novcem, kad svoga nemaju?

Onim kojeg zarađujemo mi. Uzima nam taj novac preko poreza, PDV-a, trošarina, taksi, pristojbi, koncesija. Država može zarađivati novac posredstvom poduzeća u svom vlasništvu. Prodajući nam vodu, struju, ili prodavajući naftu , ako je ima.Ali, da bismo mi to mogli platiti, moramo, pogađamo – zaraditi, dobiti plaću. Ok, ali kojim novcem? Onim koji je opet nečiji kredit/dug(cijelo vrijeme je pravi vlasnik novca upravo onaj koji ga je kreirao,tj banka u kojoj je netko uzeo kredit). I tako države u konačnici rade za banke. Nekakvog izlaza iz tog vrzinog kola ipak ima. Da teret kamata prebacimo nekom drugom, najbolje strancima. Kako? Izvozom koji je veći od uvoza, tj. da prihodujemo više deviza nego li ih moramo potrošiti na uvoz. To je činila Kina i postala gospodarska sila. Je li sistem pokvaren? Jest. Možemo li ga mi sami promijeniti? Ne možemo.
Sve što sam naveo su činjenice, tako stvari stoje. Može doći gomila vas s minusima, ali to neće promijeniti stvari. Sve je provjerljivo. Čitajte zakone. Zakon o HNB, primjerice i ne dopustite da vas manipulatori, lažljivci ikad više veslaju oko novca.Ovako se novac stvara u SAD, u Kini, u Rusiji, u EU, u Japanu, u Turskoj…
One koji nađu u ovom komentaru ijednu grešku, molim da to napišu (rado bih i počastio ih).

Alen
Gost
Alen
2 godine prije
Reply to  Son of Alerik

Greska je kompletan danasnji monetarrni sistem s pravom stvaranja novca iz ničeg.. Ta greška ce biti skupo plaćena tsunami ekonomskim monetarnim raspadom…

Valjda si već skontao zasto je zlato jedini ispravan novac..

Son of Alerik
Gost
Son of Alerik
2 godine prije
Reply to  Alen

Alene
Oko toga se nikako nećemo složiti jer nema smisla, jer je ograničavajući, jer protežira one koji imaju samo zlato, jer stvara istu ovisnost malih prema velikima, ne mijenja ništa. Ono što će promijeniti svijet su decentralizirane kriptovalute.

Alen
Gost
Alen
2 godine prije
Reply to  Son of Alerik

Ne slazem se za zlato , ko zna imace i zlato ko ne zna ne zna ni sa ovim danasnjim valutama, a tesko je biti mastodont kad ne mozees da stampas zlato…

Kripto valute su jos gora stvar , samo svojstvo im je isto kao kod danasnjeg novca..

Son of Alerik
Gost
Son of Alerik
2 godine prije
Reply to  Alen

Za decentralizirane kriptovalute je to tek tvoj dojam. Ne znaš. Ne znam ni ja. Budućnost će pokazati. Jasno je da ovakav kreditni sustav mora propasti. Pitanje je što će ga zamijeniti. Ti misliš da će biti novo, a isto. A ja mislim da će biti novo, a novo.

Ivo
Gost
Ivo
2 godine prije
Reply to  Alen

točno Alene, kripto valuta je najnovije sredstvo zionističkih lihvara za porobljavanje čovječanstva – nit mu možeš odrediti pravu vrijednost, nit znaš otkud dolazi, nit ga što je najgore ne možeš držati u ruci. Imaš ga samo ako ti netko dopušta da ga imaš. Slamarica i kasica-prasica doviđenja, imovina ti je u par binarnih zapisa na nekom računalu tko zna gdje, pa se ti misli hoćeš li biti drzak prema državi ili lihvarima i kritizirati ih.

Ivo
Gost
Ivo
2 godine prije
Reply to  Son of Alerik

jadan onaj koga bi ti počastio soa, i to bi bilo na kredit koji bi se dugo otplaćivao, a počašćeni bi ubrzo bankrotirao.

No, nadrobio si par stranica teksta, i po običaju nisi ništa rekao, barem ne ništa pametno. Cijeli tvoj komentar je jedna velika greška, jer i dalje ne daje odgovor na krucijalno pitanje, a to je kome su to sve države svijeta dužne te silne trilione. Po tebi, vjerovatno svemircima jer odgovor nisi dao, čak ne ni poluinteligentan.

No, i unutar te papazjanije od teksta u koji si svašta nadrobio, ima par apsolutnih nebuloza, pa slušaj pozorno:

Kad država osniva banku, onda ta banka može biti samo državna, jer država stoji iza valute. Dakle ne može biti privatna, osim ako lihvarska mafija u startu nije preuzela državu. Sama ideja da dođe neki privatnik i kaže državi ‘ja ću od sada printati novac i svi vi ćete mi biti dužni i svu vašu monetarnu politiku ću ubuduće određivati ja’ je suluda u samom startu, jer negira sam smisao države. Koja bi to država dozvolila, pod uvjetom da ju vode koliko-toliko normalni i pošteni ljudi? Dakle idiotizam u samom početku tvoje naracije.

Nadalje, banke mogu proizvoditi dug samo ako im to dozvoli država. Normalne države to ne dopuštaju, i postoje mehanizmi koji se zovu minimalne pričuve i slično. U prijevodu, ne smije se dogoditi da u slučaju nagle navale štediša na banke ista ne može taj novac isplatiti, ili barem veliku većinu. To je onda krađa, a ne nikakvo bankarenje, i stoga banke ne smiju izdavati kredite koji su veći od njihove ukupne imovine.

I za kraj, kad prava državna centralna banka printa novac i stavlja ga u opticaj, to nije stvaranje duga, jer ga država i printa i stavlja u opticaj putem svojih institucija, i njegov je vlasnik. Nitko nikome nije dužan i ne plaća kamate u tom slučaju, na tvoju veliku žalost. A taj novac ima svoju dogovorenu vrijednost jer iza njega stoji država koja ga je izdala i njegov je vlasnik, i garantira njegovu vrijednost. Pratiš ovo donekle?

Još jedna očita glupost koju si naveo je da je dovoljno imati veći priljev deviza od odljeva i da će tada sve biti u redu. Naravno da neće tlkvane, jer po vlastitom priznanju taj novac si posudio u samom startu. I od zarade moraš plaćati kamate na novac koji si posudio da bi nešto proizveo i izvezao, plus otplaćivati glavnicu.

Ne znam jesi li uspio ovo sve shvatiti, budući je koncept očito presložen za tebe, i ne znam kako da ti to približim bez crtanja.

Tvoje palamuđenje o stvaranju novca ni iz čega i stalno ponavljanje floskule ‘novac je dug’ je lagana debiIana. Ima smisla jedino u nakaradnom lihvarskom sustavu koju su osnovali tvoji gazde, i gdje zaista vladaju ti neprirodni uzusi, putem kojih se do kože kamatari dobar dio čovječanstva, i gdje putem korupcije političara-prostitutki države uz kamatu posuđuju svoj vlastiti novac(!) od zionističkih lihvara. U normalnim državama takva se praksa ne tolerira, i zionistički bankari tamo ne smiju ni prismrditi sa svojim dobro razrađenim shemama za kamatarenje, koje ti propagiraš. Zato se te zemlje i napadaju vojno, da bi im se onda nametnula MMF lihva.

No, da ne slušamo tvoja kilometarska objašnjenja slijedećih par dana, jedno jednostavno pitanje za tebe/vas: ako su skoro sve države svijeta u žestokim dugovima, pri čemu su dugovi SAD-a i UK realno nenaplativi, i ako je ukupna suma tih dugova stotinama i tisućama puta veća od potraživanja koje neke zemlje (Kina i još njih par) imaju, kome su onda svi skupa dužni? pomoći ću ti da odgovoriš time što ću ti dati par opcija:

a) Svi su dužni svemircima
b) Svi su dužni hazarskim lihvarima
c) Ako nema svemiraca ni lihvara, nisu dužni nikome

Da ti olakšam iznalaženje odgovora, još jedna natuknica zaubrzanje misaonog procesa: spomenuo si SBER banku. Ona je u vlasništvu Rusije, a Rusija je takođe dužna 537 milijardi dolara, dakle i SBER banka je dužna, i dakle ne može biti konačni vjerovnik. Hajde sad, trolejbus.

otpisani
Gost
otpisani
2 godine prije
Reply to  Ivo

Ivo
“Kad država osniva banku, onda ta banka može biti samo državna, jer država stoji iza valute. Dakle ne može biti privatna, osim ako LIHVARSKA MAFIJA u startu nije preuzela državu.”
Upravo “LIHVARSKE MAFIJE” su odabrane grupacije, koje su preuzele države i kroz kapitalistički ustroj država iskorištavaju ovaj planet i njegov robovski potencijal, ostvarujući pri tome svoj interes i ciljeve naših kreatora kojima te MAFIJE i odgovaraju.
Prema tome može se reći da je Alerik u pravu, kada iz njegovog komentara zaključuješ da su države, zapravo dužne – SVEMIRCIMA.

bbbb
Gost
bbbb
2 godine prije
Reply to  Ivo

Ivo ti si na strani dobra on na strani zla, ne trebaju tu nikakovi dokazi, ne troši energiju na njega.

kiki
Gost
kiki
2 godine prije
Reply to  Ivo

“Sama ideja da privatnik dođe državi i kaže- ja ću sada printati novac” …dogodilo se…američki fed. Oni koji su se tome protivili , a i bili su dovoljno fin. jaki- potonuli su na Titaniku…
Naravno da je ovo bolesno….posužit će za preuzimanje realnih resursa…

OBICNOSAMOCITAM
Gost
OBICNOSAMOCITAM
2 godine prije
Reply to  Son of Alerik

Alerik ovo je prilicno dobro objasnjeno oko novca i banaka. Jos je tu svakako bitna jos jedna stvar da bi se shvatili financijski problemi danasnjeg svijeta. To je americki dolar tj. petrodolar. Pored problema u koji upadaju gradjani i drzave a koje je Alerik naveo drugi veliki problem je tkz. petrodolar. Kako to funkcionise? Stvari stoje ovako. Drzava da bi kupila naftu mora imati dolare. Evo uzmimo npr. BiH. Da bi BiH mogla kupiti naftu trebaju joj dolari. Do njih moze doci na dva nacina. Prvi nacin je da proda neke svoje sirovine,rad ili usluge za dolare. Evo npr. da bi dobila 100 miliona dolara BiH mora prodati 1 000 000 KW elektricne energije. E sad da bi mogli prodati tu energiju moras izgraditi hidrocentralu,termocentralu ili recimo nuklearnu elektranu da proizvedes tu energiju a to kosta. Onda i kad si to napravio imas stalne troskove odrzavanja tih objekata i izgradnju i odrzavanje dalekovoda. Da bi se to sve napravilo ulaze se velika kolicina rada. A taj rad isto tako kosta i treba platiti radnike i koji tamo rade i koji to odrzavaju. Kad je nakon tog cijelog procesa i prodaje zaradjeno 100 miliona dolara te pare se uplacuju da bi dosao ovamo jedan tanker s naftom. Znaci mi smo potrosili puno vremena,rada i resursa da bi dosli do nafte. Istovremeno kad u USA oni uvoze nesto to i oni placaju. Stvar je u tome sto oni ne moraju nesto proizvoditi,raditi i proizvoditi da bi dosli do dolara. Odnosno USA kao drzava nesto i mora ali FED koji stampa dolare i njegovi vlasnici ne moraju. Oni jos od 70-ih godina nemaju pokrice u zlatu za stampanje dolara.i stampaju ih kako im je volja. Znaci firma jednog od vlasnika FED-a nastampa 100 miliona dolara i da ih nama za struju za koju smo se mi itekako namucili i imali troskova. Njih to kosta samo koliko potrose na stampanje. Zgodno za njih,zar ne? Onda dio tih novaca FED na crno distribuira u sluzbe USA i jos nekih drzava i u visoko pozicionorane politicare da bi bili sigurni da ce oni izvrsavati njihova naredjenja. Oni na taj nacin drze zapadne zemlje apsolutno pod kontrolom a i jos neke osim zapadnih. Tako oni mogu recimo ubiti Gadafija kad je on izjavio da nece vise prodavati naftu samo za dolare. Zbog toga ke ubijen i Sadam. Zato se sad dogadja sta se dogadja u Venecueli. Zato je u Nigeriji kako jest. Naravno sad kad su Rusi i Kinezi osnovali BRICK-s bas zbog izvlacenja iz kandji petrodolara samo su ubrzali ono sto je i od prije bio cilj vlasnika FED-a. Cilj je unistititi,rasparcati ili promijeniti vlast u svakoj drzavi svijeta koja ne pristaj na njihovo pljackanje petrodolarom. Naravno da su na tapeti Iran i Rusija koji ne prodaju naftu samo za dolare,Kina koja ne kupuje naftu samo za dolare. Naravno da prvenstveno Rusiju vide kao glavni cilj jer realno Rusija i jest uz Kinu jedina koja ima neke kapacitete za borbu protiv njih.

Son of Alerik
Gost
Son of Alerik
2 godine prije

OBICNO
Tvoj dio o petrodolaru je također korektan. Valja još dodati kako petrodolar nije nekakav drugačiji dolar od običnog dolara. Stvar je samo u tomu što se to odnosi na dolare s kojima se mora kupiti nafta te se tako vezuju ogromne količine dolara koje nikad ne moraju ući u SAD.
Valja dodati i da se preko 60% deviznih rezervi svih država na svijetu čuva u američkim dolarima Nikomu od tih država nije stalo do pada dolara jer padom dolara i one gube na vrijednosti svojih deviznih rezervi. Tako je cijeli svijet uključen u obranu dolara.
Borba protiv ovisnosti o dolaru je naravno u tijeku, a rezultat te borbe možemo pratiti upravo u udjelu dolara u deviznim rezervama svih svjetskih zemalja.

Tursunov
Gost
Tursunov
2 godine prije

Obicno razmisljas srcem, ne glavom.
U USA je sve u privatnim rukama, tko da sve amerikancike privatne kompanije kao i pojedinci moraju zaraditi $, da bi nesto kupile u istim.
Druga je stvar USA drzava koja se zaduzuje kod FED-a koji je privatan,
da bi platila vojsku, politicare, penzije, …. Znaci drzava se zaduzuje.
BiH je jos u povoljnijem polozaju, jer drzava je sama vlaski stamparije BIH marke,
tako da sama moze nastampat para koliko zali, s tim ako je veca kolicina novaca u opticaju, znaci da narastit inflacija.

OBICNOSAMOCITAM
Gost
OBICNOSAMOCITAM
2 godine prije
Reply to  Tursunov

Tursunov tebi izgleda bas nista nije jasno. Ti,ja ili Pit Sampras ako imamo privatnu firmu u USA moramo zaraditi te dolare to je tacno. Cak i Trump mora zaraditi te dolare. Ali pet familija koje su vlasnici FED-a ne moraju. A oni nisu samo vlasnici FED-a nego su vlasnici vecine medija na zapadu i vecine banaka i multinacionalnih kompanija i njihove kompanije za cijenu stampanja dolara dobijaju robe,usluge i prave vrijednosti. Nad FED.om drzava USA nema nikakve ovlasti i oni sami odlucuju kad ce i koliko stampati. Onda uz taj svoj takav izvor bogatstva oni drze veliki dio USA agencija u svojim rukama i one cesto ne rade za interese USA drzave nego za njih. Isto tako oni fininanciraju uspon vecine senatora i kongresmena i tako su u stvari preuzeli izvrsnu vlast u USA. Tu i tamo se u USA politici pojavi i neki politicar iz neke bogataske obitelji koji nije njihov i koji pokusa izvuci USA drzavu iz kandji tih 5 familija. Jedan od njih je bio Kennedy. Keneddy i sam iz vrlo bogate familije ali familije koja nije u suvlasnistvu FED-a je kad je postao predsjednik pokusao da vrati FED pod okrilje USA drzave. Znamo kako je to zavrsilo,ubijeni su i on i njegov brat. Sto mislis da su se mediji u USA obrusili na Trumpa od kad je postao predsjednik? Bas zato sto i Trump kao i Kennedy ima puno svog novca i s njim se popeo na vlast a ne njihovim novcem. Zato je on opasan za njih jer ih ne mora sliziti i slusati a mozda ce cak i drzne da udje u veci sukob s njima. Sta mislis sta znaci Trumpovo America first? Upravo to sto kaze znaci jer sad u USA su first Morganovi,Rotschildi, Rockaffeleri i jos neki. Oni su ti koji drze pod kontrolom strukture deep statea u USA koji je u stvari vlast a predsjednici su u stvari samo njihovi glasnogovornici. Trump nije njihov i zato ga stalno stiskaju i ruse mu sve ljude oko njega da ga izoluju od svega. Nije da ja smatram Trumpa dobricinom,on isto moze biti opasan za svijet jer ima kaubojski mentalitet ali bit svih medijskih napada na njega je da nije njihov. A sto se tice BiH drzava koja budimo realni nema ni s od suverenosti u puno stvari isto tako nema ni m od monetarnih. BiH narodna banka je EU ispostava u BiH. EU je uvela kurs da je jedan euro 1,95 maraka i to je tako fiksirano i BiH to ne moze mjenjati. Isto tako bez odobrenja EU nema nikakvog stampanja KM-ova. Imas dosta toga o petrodolaru i o novcanim tokovima naci po netu. Od knjiga,nezavisnih istrazivanja toka novca do zanimljivih videa na tu temu. Izdvoji si par dana slobodno vrijeme pa ces shvatiti kako nas sisaju ko prave ovce,cijelo covjecanstvo. I to rade tako ocigledno da je meni ne shvatljivo da to toliko ljudi ne moze da shvati.

otpisani
Gost
otpisani
2 godine prije
Reply to  Son of Alerik

Alerik
Ima ograničene istine u tome što si napisao , ali primarni novac je fiktivna vrijednost (novac bez pokrića) samo do onog momenta dok primatelj takvog novca ne stvori vrijednost kojom može vratiti taj dug. Vrijednost primarnog novca određuje država a vrijednost svega materijalnog i nematerijalnog određuje tržište, no može biti i dogovorena (u dogovornim -socijalističkim ekonomijama.)
Zatvaranje svakog takvog duga vraćanjem glavnice i kamata znači da je uzimatelj kredita stvorio novu vrijednost i daljnje stvaranje vrijednosti sa osnove tog duga, novac više nije fiktivan, već stvarni.
Naravno, zatvaranje kredita drugim kreditom bez stvaranja nove vrijednosti je (ono tvoje) generiranje daljnjeg duga, (i to se dešava u “banana” zajednicama poput naše, gdje u vlasti sjede korumpirane izdajice a mnogi građani računaju da će im dug jednom biti obrisan pa se zadužuju za trošenje a ne za stvaranje nove vrijednosti.

Son of Alerik
Gost
Son of Alerik
2 godine prije
Reply to  otpisani

otpisani
Istina se neda ograničiti:)
U kreditnom sustavu kojeg sam opisao, rad i stvaranje novih vrijednosti su odvojeni od kreacije novca. Nakon kreacije novca ni iz čega, taj novac postoji u optjecaju sve dotad dok se kredit ne vrati. Kad se kredit vrati, prvotno kreirani novac ni iz čega se poništava, kao da ga nikad nije ni bilo. je li netko s kreditom napravio kuću, izgradio stroj, brod ili prokockao u Makau, za kreaciju novca je svejedno. Dakle, kratko i jasno – nakon povrata kredita novca je manje za iznos vraćenog kredita. Do novog novca se može doći samo novim zaduživanjem. To nije moja interpretacija, nego zakoni i praksa.
Problem u kreditnom sustavu nastaje kad dođe do većeg razduživanja (povrata kredita) jer se time poništava novac i nestaje iz optjecaja što nužno dovodi do još veće nestašice novca. Uglavnom tad ulijeću države sa svojim zaduživanjem, kad već građani neće.
Kad se to dogodilo u EU, onda su išli s QE, tzv. kvantitativim popuštanjem kad su pustili preko 1000 milijarda eura od ECB preko poslovnih banaka ka državi.
Slično je napravio i Milanović, samo što njega nije pratila HNB pa se zadužio kod mirovinskih fondova.

kiki
Gost
kiki
2 godine prije
Reply to  Son of Alerik

Kinezi imju 1600 milijardi $ koje nisu nikom dužni…Nedavno sam vidjela koliko čelika i cementa proizvodi Kina u odnosu na ostali svijet…zaprepašćujuće….ipak, početkom ossmdesetih Kina je bila poljoprivredna zemlja koja je trošila struje koliko i Švedska. Ogromna ulaganja krenula su sredinom devedesetih (kapital ide gdje je sigurno), i teško mi je povjerovat da nisu dužni…

Mucke
Gost
Mucke
2 godine prije

Ajde da pocnemo sa malim ispravkom,Yu prije nego se raspala je bila zaduzena oko 11,5 milijardi.To naravno treba zahvaliti tadasnjem premijeru Markovicu koji je sa par reformi pokrenuo doslovno eksploziju ondasnje privrede koja je u manje od dvije godine uspjela otplatiti polovicu ondasnjeg duga.Ondasnji dedinjski razbojnik je ,naravno za svoje gazde, odmah upao u Topcider tiskaru i natiskao toliko dinara da je uslijedila hiperinflacija i pad standarda,sto je naravno bio preduvjet da na povrinu isplivaju nacionalisticki cobani koje i dan danas obozavate na izborima.
U cijelu pricu se tada upleo i MMF (idejni tvorac sage o balkanu) odbijajuci dati sljedeci zajam sa manjim kamatama s ciljem tehnickog bankrota i razbijanja tadasnje drzave,ostatak znate.
@soa
U cijelom tvom izlaganju oko tokova novca,koje je uglavnom tocno,si zaboravio obrazloziti :zasto samo ameri i nekoliko drzava zapadne europe imaju pravo praviti novac iz zraka i na racun toga biti vjecno bogati a ostali vjecno siromasni?

OBICNOSAMOCITAM
Gost
OBICNOSAMOCITAM
2 godine prije
Reply to  Mucke

Nisu ustvari ameri ti koji imaju pravo stampati novac. To je americki FED. Ali on u stvari nije americki,drzavni. On je privatni u vlasnistvu 4-5 familija koji i drmaju, vedre i oblace po planeti. USA kao drzava je u stvari samo tijelo ciju vojnu i politicku moc oni koriste kao parazit da bi natjerali ostale da postuju njihova lihvarsko pljackaska pravila igre. Obican amer radnik nema bas nesto od toga. I on mora uloziti puno rada za saku dolara.

Son of Alerik
Gost
Son of Alerik
2 godine prije
Reply to  Mucke

Osim Venezuele i vjerojatno Sjeverne Koreje gdje država sama stvara svoj novac, ne znam da postoji još neka država na svijetu u kojoj banke ne kreiraju novac ni iz čega, koristeći ista prava kao i američke banke ili europske. Pa nisu bogati.Što se tiče YU duga, iznosiš neistine.

Son of Alerik
Gost
Son of Alerik
2 godine prije
Reply to  Son of Alerik

Što se tiče tehničkog bankrota Jugoslavije, on se dogodio već 81-2. za predsjedanja Vladom (Saveznim izvršnim vijećem) Milke Planinc. Jugoslavija se oglušila na vraćanje dospjele rate kredita. Uslijedilo je desetljeće ‘stabilizacijskog programa’, odnosno neimaština i tako do Markovića Tad je Marković vezao dinar za njemačku marku i fiksirao tečaj (isto je napravio Škegro nakon hiperinflacije u HR 90-94). To je klapalo neko vrijeme sve dok se nije išlo s primarnom emisijom iz NBJ te tako poremetio odnos deviznih rezervi i ukupnog novca u optjecaju. Tada smo imali dvostruki sustav – državno tiskanje novca (primarna emisija) i bankarska multiplikacija depozita (dodatno višestruko stvaranje novca ni iz čega) što je dovelo do urušavanja tečaja te fiksiranja na novom omjeru. Pa opet primarna emisija i inflacija, kasnije i rat.

POVEZANE VIJESTI

Izbornik