Erdogan: “Tema kreditiranja Turske od strane MMF-a je zauvijek zatvorena”

Erdogan
49 komentara

“Turska više ne planira uzimati kredite od Međunarodnog monetarnog fonda. Tema kreditiranja zemlje od strane MMF-a je jednom zauvijek zatvorena i ne planiramo je ponovo otvarati”, izjavio je turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan pred aktivistima vladajuće turske stranke AKP u gradu Kizilcahamamu.

Ankara ne smatra da je pad nacionalne valute razlog za ponovno zaduživanje u ovoj “međunarodnoj instituciji”.

“Suvremena Turska ne treba zaduživanje ni drugu tehničku podršku MMF-a”, izjavio je turski predsjednik Erdogan, ističući kako Ankara ne namjerava podnijeti zahtjev za kreditima Međunarodnog monetarnog fonda.

“Čak nije pitanje preklapaju li se putevi Turske i MMF-a. Ova tema je zauvijek zatvorena”, navodi turski čelnik.

Dug zemlje prema MMF-u je 2002. iznosio 23,5 milijardi dolara. Tijekom 2010. je Ankara prestala pregovarati o privlačenju zajmova međunarodne organizacije i 2013. godine je Turska otplatila zadnji kredit MMF-a.

Tema o kreditima MMF-a je postala aktualna zbog oštrog pada turske lire u kolovozu 2018. godine, te porasta inflacije u zemlji.

Potrošačke cijene u Turskoj su u rujnu porasle za 24,52 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine.

Pad lire započeo je zbog pogoršanja odnosa Ankare i Washingtona, koji je povećavao carine na uvoz turskog aluminija i čelika na 20% i 50%. Ankara je zauzvrat povećala carine za 22 vrste roba iz Sjedinjenih, uvoza vrijednog 533 milijuna dolara. Ankara je, među ostalim robama, carine nametnula na američki duhan, alkohol, automobile, kozmetiku, rižu i voće.

Turski predsjednik je govorio je u vrijeme eskalacije napetosti između Ankare i Washingtona i zbog zatvaranja američkog pastora Andrewa Brunsona u Turskoj 2016. godine. SAD je zbog zatvaranja Brunsona uveo sankcije turskom ministru pravosuđa Abdulhamitu Gülu i ministru unutarnjih poslova Sulejmanu Sojluu, koje je SAD optužio “za kršenje ljudskih prava”.

Usprkos ubrzanom padu lire u kolovozu, turska valuta se stabilizirala i trenutno je tečaj 6,17 za jedan američki dolar, što je još uvijek daleko od poželjnog tečaja koji bi bio ispod 5 lira za 1 USD, ali je daleko i od “tečaja potencijalnog bankrota” koji znatno bi probio granicu od 7 lira za jedan američki dolar.

U ovom trenutku Turska zaista nema potrebe uzimati kredite Međunarodnog monetarnog fonda, prije svega zbog uvjeta kreditiranja. Kako se turska uspjela riješiti dugova koje je nagomilala od 2000. do 2008. godina, Erdogan je svjestan da bi to bilo najgore rješenje za trenutnu krizu, koju može riješiti boljim poslovanjem s EU i Njemačkom, koju je posjetio prije nekoliko dana, te s azijskim partnerima.

IMF Turkey

 

MMFturska lira
Pretplatiti se
Obavijesti o
49 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
jasmin
5 godine prije

Blago onooj! državi koja ne zavisi od MMF.Dobro je da su se Turci opametili.Svaki kredit ,ma koliki bio.put je u propast,tj.”,elegantno propadanje”. Tramp je ,vjerovatno bio ubijedjen, da će Turska posegnuti opet za zajmom,a to je put za ucjenjivanje i kontrolisanje.

Ivo
5 godine prije

Ovim činom se Erdo prometnuo u metu za odstrijel bez milosti. MMF je globalna lihvarska organizacija, čiji vlasnici iz sjenke su isti oni koji posjeduju i FED i BIS u Bazelu. Skrivanjem iza zvučnog imena (em međunarodno, em nekakav fond) prikriva se da je u pitanju privatno vlasništvo zionističkih lihvara, koji putem ove front-firme pljačkaju cijele nacije odjedanput. Stalno zaduživanje kod MMF-a smatra se nekom vrstom obvezne članarine za pripadnost ‘liberalnom demokratskom zapadu’ i neplaćanje iste ima posljedice, uglavnom nasilne. Zemlje koje su napustile ili su odbile uzimati lihvarske kredite mmf-a su, između ostaloga Rusija, Iran, Sirija, Sjeverna Koreja, Libija,Venezuela. Pametnome dosta,

Janoš
5 godine prije

Obzirom da Hrvatska planira do 2020 godine vratiti sve kredite koje ima vjerovatno će krenuti istim putem tj. neće više uzimati kredite od MMF-a. 🙂

bbbb
5 godine prije

Slušati minhauzena hazarskog i gledati onaj natpis ispred njega i iza njega može samo budala.

dalmata
5 godine prije

Tuecin je Turcin.Ali ima(po meni)par vrlo interesantnih stvari oko Erdogana.Prije par godina(You toube)snimka iz skupa iz USrA di je ,navedeni Erdogan,facu u facu izriba tadasnjeg cionistickog presidenta(Perez?)do te mire da ga je izasra, izasra je i USrA voditelja,i onda je izasa vanka.Sad ovo sa MMF,pa oko S-400.dogovora sa Rusima.Mozda je malo,ali je ohrabrujuce za sve slobodarske narode.Mozda sam falija,ali sitija sam se one stare,narodne.Zrno po zrno pogaca. Ovo ne znaci da sam ljubitelj navedenog Erdogana,ali,nastojim(po svojoj nevaznoj malekonsti) iz svakog zla izvuc bar nesto dobro

prika
5 godine prije

ko bi vam isplacivao penzije bez zaduzenja tj. mmf-a??

Son of Alerik
5 godine prije

Turskoj do kraja godine na naplatu dospijeva:
-gospodarstvu (kompanijama) 1,8 milijarda dolara po obveznicama
-Vladi 1,25 milijarda dolara
– kamata 2,3 milijarde dolara
ili ukupno 5,8 milijarda dolara (u dolarima).
Najveći dio tog duga dospijeva na naplatu ovih dana: 3 milijarde dolara glavnice i 762 milijuna dolara kamata.
Ukupni vanjski dug Turske je 460 milijardi dolara (od toga najveći dio u konvertibilnim valutama). Turska nije dužna ništa MMF-u pa joj MMF nije problem. Ovih 460 milijarda dolara duga svakako jest.

Ivo
5 godine prije

Turska je dužna 453 milijarde, USA je dužna 22 triliona i 285 milijardi, UK je dužna 8 triliona i 475 milijardi, Francuska i Njemačka po 5 triliona…. Gledano tako, Turska je u daleko povoljnijem položaju od anglo-cionista. Krucijalno pitanje je kome su sve te zemlje dužne?

Na kraju će se doći do podatka da su svi dužni uskoj grupici međunarodnih lihvara, koji se svi skupa sa familijama mogu potrpati u omanji motel. Što nas onda dovodi do vrlo jednostavnog rješenja svjetske dužničke krize. Brutalno jednostavnog.

Son of Alerik
5 godine prije

Jugoslavija se raspala, a da je bila dužna samo 22 milijarde dolara, danas su države dužne na tisuće milijarda dolara i nikom ništa. Kako se svako malo pojavi pitanje komu su to dužne, na koje poluinteligenti odgovaraju simplifikacijom (koja je netočna, usput), ponovit ću vlastiti komentar o tomu (od prije neki dan): Za shvaćanje novca je najbitnije znati kako ulazi u sustav. Zato idemo od početka. Zamislimo da je tek stvorena država i da nema nikakvog novca. Osniva Centralnu banku (Hrvatska Narodna Banka, Federalne rezerve, Europska centralna banka). Ta banka može biti u državnom vlasništvu, a može biti i u privatnom vlasništvu (FED je privatni, kao i ECB koji je poluprivatni, a HNB je državna). Ona je institucija koja tiska novac (onaj papirni i kovani). E sad, kako ga ona dijeli, kako stavlja u optjecaj, na koji način taj novac dolazi do ljudi? To je također bitno shvatiti. Centralna banka… Čitaj više »

Mucke
5 godine prije

Ajde da pocnemo sa malim ispravkom,Yu prije nego se raspala je bila zaduzena oko 11,5 milijardi.To naravno treba zahvaliti tadasnjem premijeru Markovicu koji je sa par reformi pokrenuo doslovno eksploziju ondasnje privrede koja je u manje od dvije godine uspjela otplatiti polovicu ondasnjeg duga.Ondasnji dedinjski razbojnik je ,naravno za svoje gazde, odmah upao u Topcider tiskaru i natiskao toliko dinara da je uslijedila hiperinflacija i pad standarda,sto je naravno bio preduvjet da na povrinu isplivaju nacionalisticki cobani koje i dan danas obozavate na izborima. U cijelu pricu se tada upleo i MMF (idejni tvorac sage o balkanu) odbijajuci dati sljedeci zajam sa manjim kamatama s ciljem tehnickog bankrota i razbijanja tadasnje drzave,ostatak znate. @soa U cijelom tvom izlaganju oko tokova novca,koje je uglavnom tocno,si zaboravio obrazloziti :zasto samo ameri i nekoliko drzava zapadne europe imaju pravo praviti novac iz zraka i na racun toga biti vjecno bogati a ostali vjecno… Čitaj više »

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI