Globalna ekonomska aktivnost ‘usporava’

Inflacija u EU
10 komentara

Globalna ekonomska aktivnost usporava, posebno u proizvodnom sektoru, izjavila je šefica Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) Kristalina Georgieva na sastanku ministara finansija G20 i guvernera centralnih banaka u utorak.

Napomenula je da je svjetska ekonomija ” pokazala određenu otpornost ” uprkos ” uzastopnim šokovima posljednjih godina i brzom rastu kamatnih stopa “. Njegov rast je podržan snažnim tržištima rada i visokom potražnjom za uslugama, ali je i dalje „ anemičan prema istorijskim standardima “.

“ Aktivnost usporava, posebno u proizvodnom sektoru. Gledajući dalje naprijed, srednjoročni izgledi za rast ostaju slabi ”, izjavila je Georgieva, predviđajući da će razvijene ekonomije vjerovatno imati posebno izraženo usporavanje, sa 2,7% u 2022. na 1,3% do kraja 2023. godine.

Georgieva je takođe napomenula da inflacija, iako pokazuje znake usporavanja, ostaje prepreka ekonomskom rastu.

“ Što se tiče inflacije, postoje neke ohrabrujuće vijesti – trend je konačno opadajući. Ali glavna inflacija je i dalje previsoka i bazna inflacija ostaje ljepljiva uprkos značajnom zaoštravanju monetarne politike ”, navela je ona, ističući da bi “ inflacija mogla ostati viša duže ” i da bi zahtijevala daljnja povećanja kamatnih stopa, dok bi “ fragmentacija mogla još više utjecati na rast ”.

Georgieva je pozvala lidere G20 da ” pokrenu globalnu ekonomiju na živahniji srednjoročni put “, što bi zahtijevalo mjere domaće i međunarodne politike usmjerene na smanjenje inflacije i odgovorno upravljanje finansijama. Ona je napomenula da se ovi napori mogu razlikovati od zemlje do zemlje i da bi mogli zahtijevati kolektivnu akciju, jer su razlike u ekonomskim prilikama nacija stalna briga MMF-a.

“ Neki džepovi globalne ekonomije dobro rade; drugi slabe, ali i dalje rastu; a ugrožene zemlje sve više zaostaju… Da bismo zaštitili najugroženije zemlje i njihove ljude, moramo ojačati globalnu finansijsku sigurnosnu mrežu ”, rekla je ona.

“ Dok napredne i jake tržišne ekonomije u nastajanju imaju jastuk od više od 10 biliona dolara u međunarodnim rezervama, ostatak svijeta se oslanja na objedinjene resurse međunarodnih institucija kao što je MMF. ”

Georgieva je pozvala globalne lidere da provedu reforme koje promoviraju rast poslovanja i otvaranje novih radnih mjesta.

euinflacijaMMF
Pretplatiti se
Obavijesti o
10 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
dpf filter
9 mjeseci prije

Samo nek usporava i slobodno nek ide i do 50 %. Tada ce biti napokon nekog mira jer danasnji covjek pati od viska,a ne od manjka. Zato smo i zavrsili u dekadenciji kao drustvo zato sto imamo viska.

šargarepa
9 mjeseci prije

8 milijardi ljudi, (sve više) energije sve manje za isti standard cjeloga čovječanstva, hrane sve manje za jednako nahraniti svo čovječanstvo, materjalnih resursa za svih ravnopravno ograničeno za unedogled, I tako nabrajanje u nedogled… rješenja je prvo da nas više od polovice potamane (globalistička gamad) što provode programima eugenetike, kako bi bogati kroz kontrolu moći zadržali da žive parazitski na račun siromašnih , a to provode kroz neo-kolinalnu ekonomiju koja se danas nameće kao globalna paradigma.(osnova je novac kao roba, kamatne stope [izmišljeni model monetarne batine], kontrolirani platni promet, burzovno kontroliranje ponude I potražnje industriske proizvodnje I materjalnih resursa) Druga mogućnost je ekonomija planiranja rada, potrošnje,racionalizacije resursa, raspodjele (pravedne) a sve podrobnije vidjeti u teoretskom radu Branka Horvata ,Politička ekonomija socijalizma. U takvoj ekonomiji nema privilegije bogatih po rođenju I nasljeđu I po sustavu moći I kontrole. Svjet treba urediti na novim osnovama misli I duhovne protežnosti: »mišljenje« i »protežnost« potječu… Čitaj više »

Schwarze Hunderte
9 mjeseci prije

” Globalna ” u tekstu JASNO NAVEDENO , znači —–>>> G20 IMPERIJ IMF – FED 😁 ! Što bi momci ??!! Uprdjeli se ? Ha ? ! Biti će gore jajare ! Nemjate briga 😁 !

ljena bitanga
9 mjeseci prije

Da bismo zaštitili najugroženije…🤪
Razlike u ekonomskim prilikama nacija stalna briga MMF-a… Jasno, samo radi gojimske stoke!
Laži, laži, laži me, ti to radiš najbolje…

Zbljuvvvvv
9 mjeseci prije

Konacno! A kome to inflacija pada? Real o imamo 100% inglacije u eu. Sve kosta duplo nego lani. Duplo!!!

Max
9 mjeseci prije

Očekivano.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI