Svjetska banka izdala upozorenje o bankrotu Ukrajine

Ukrajina novac dolari
18 komentara

Ukrajina bi mogla bankrotirati već sljedeće godine osim ako zapadne zemlje ne pristanu da otpišu ili restrukturiraju svoje dugove, rekao je zvaničnik Svjetske banke u subotu.

Kijev se oslanja na finansijsku pomoć svojih zapadnih pristalica, ali strana podrška je opala posljednjih mjeseci, dok američki paket pomoći od 60 milijardi dolara ostaje u zastoju u Kongresu.

Zvaničnik, koji je govorio pod uvjetom da ostane anoniman, komentirao je posljednju tranšu od 1,5 milijardi dolara koju je Kijev primio prošle sedmice u okviru programa Svjetske banke. Prema izvoru, odjel Svjetske banke koji predstavlja Rusiju glasao je protiv zajma, pozivajući se na povelju organizacije.

Nacrt dokumenta o raspodjeli sredstava “otvoreno” ukazuje na “katastrofalno” stanje ukrajinskih javnih finansija zbog ekonomskog pada i smanjenja strane pomoći, rekao je zvaničnik agenciji.

„Ako 2025. zapadni kreditori odbiju da otpišu dugove Kijeva, uključujući dugove privatnih kompanija i banaka, zemlja bi se mogla suočiti sa bankrotom“, upozorio je on.

Zvaničnik je dodao da je više rukovodstvo te finansijske institucije sa sjedištem u Washingtonu priznalo “izuzetno visoke” rizike saradnje sa Ukrajinom, i napomenuo da, kao iu prethodnim transakcijama, nije obezbijedio sopstvena sredstva za Kijev. U najnovijoj tranši, Svjetska banka je „još jednom iskoristila“ garancije dva ukrajinska donatora – Japana i Velike Britanije – rekao je izvor.

Prema riječima ukrajinskog premijera Denisa Šmigala, zajam će biti utrošen na socijalne i humanitarne potrebe, kao i na rekonstrukciju. Ukrajinska vlada očekuje rekordan budžetski deficit od 43,9 milijardi dolara ove godine i planira da pokrije najveći dio uz finansijsku pomoć svojih zapadnih sponzora.

Prošle godine bivši ukrajinski premijer Nikolaj Azarov tvrdio je da je ekonomska kriza u Ukrajini počela davno, te da je bankrot zemlje već zabilježen. Prema Azarovu, nesolventnost Ukrajine se manifestuje u njenoj nesposobnosti da finansira svoj budžet, jer se gotovo u potpunosti oslanja na zapadnu pomoć.

AzarovMMFukrajina
Pretplatiti se
Obavijesti o
18 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Гавран
27 dana prije

Kako će se to odraziti na psihu deoničara Blek Roka?

nastran
27 dana prije

gotovi su oni još 2014 godine

Steve
27 dana prije

Oni su već odavno bankrot i to zreli. To je polupostojeća država koja je odavno u stečaju. Sad će početi poverioci da se javljaju i da potražuju svoj deo iz stečajne mase. Jedino što se pouzdano tu zna je ko će biti u prvom isplatnom krugu…

nepoželjni
27 dana prije

Ma bankrot Ukrajine nije uopće problem…treba samo da na vlast dođu proruski nastrojeni i da se priklone Rusiji koja će im velikodušno ponovo izgraditi zemlju.

Veći problem ima Europa koja nakon bankrota nema koga da joj pomogne… ali, no dobro, već smo zaključili da se pare štampaju prema potrebi pa tko drži “mašinu” naštampati će si novca koliko mu treba.

Sparkling
27 dana prije

Evo vam još jedan dobar razlog zašto Rusi ne žele dalje od Dnjepra.
Jer istina je da trula EU i njezini korumpirni bezvrijedni političari ne vide dalje od nosa. “Izuzetni” su uvijek tako postupali kad su vidjeli da gube. Gurnuli bi “vrući krumpir” nekom drugome i rekli “mi smo svoje napravili, evo vama sada se vi j.bite s Ukrajinom”
A Tramp će upravo tako postupiti ako dođe u ovalni ured. Hoće li se EU trznuti iz svoje letargije i nesposobnosti i što se mora dogoditi da EU postane svjesna svojih katastrofalnih pogrešaka?
Ukrajina…. tko još više priča o nekoj cjelovitosti i postojanju iste taj živi u snovima.
Lp

Vladimir
27 dana prije

Kod njih nije problem samo što ne mogu da vrate postojeće dugove, nego trebaju sveže novce.

trolling queen
27 dana prije

Pa, bankrotirala je i cijela EU, i cijela Amerika —- odakle love za vratiti te tolike dugove? Ako je vraćanje dugova nekakva veza sa bankrotom ……. odavna je bankrotirao cijeli svijet. Zašto bi onda Ukrajina bila izuzeta od bankrota?

Biti-ili-ne-biti
27 dana prije

Zelenski je uspješno izvršio svoj zadatak – uništenje Ukrajine.
Po naređenjima Zapada je potpisao oba mirovna sporazuma Minsk 1 i 2, ali su mu opaki momci rekli da i dalje nastavi granatiranje istočnih područja koja su referendumom izglasala napuštanje Ukrajine.
Vidjet ćemo što će biti s njim kada ga Zapad skloni i negdje sakrije – pitanje je da li će on ostati živ uopće, jer bi ga obje strane mogle krknuti.

Max
27 dana prije

Odavno.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI