Ruska ekonomija raste uprkos svemu

Vladimir Putin
25 komentara

Rusija je ušla u prvih pet najvećih svjetskih ekonomija 2022. na osnovu pariteta kupovne moći (PPP), nadmašivši rast i Njemačke uprkos zapadnim sankcijama i prognozama kolapsa, rekao je predsjednik Vladimir Putin u utorak, pozivajući se na nedavni izvještaj Svjetske banke.

Prema procjenama zasnovanim na zvaničnim podacima o zemljama koje su objavili Svjetska banka i Međunarodni monetarni fond (MMF), bruto domaći proizvod Rusije na kraju prošle godine iznosio je 5,51 bilion dolara u PPP. Brojka je 38% veća od zvanične procjene od 3,993 biliona dolara, navodi se u izvještaju.

Brojke su takođe pokazale da je ruska ekonomija bila ispred njemačke kada se mjeri paritetom kupovne moći, s BDP-om od 5 biliona dolara.

Govoreći na Vijeću za strateški razvoj i nacionalne projekte, Putin je istakao da je razvoj događaja došao “uprkos, iskreno, pesimističnim prognozama koje su date – a koje se još uvijek ponekad čuju od nekih stručnjaka, prvenstveno, naravno, zapadnih stručnjaka”.

On je naveo da je rejting koji ukazuje da je Rusija pretekla Njemačku u pogledu JPP “veoma jasan”.

I MMF i Svjetska banka nedavno su podigli svoje prognoze za rusku ekonomiju, rekavši da će BDP nastaviti da raste uprkos sankcijama, podržan snažnom trgovinom i industrijskom proizvodnjom, kao i prihodima od energije većim od očekivanih.

Ruska vlada je zadržala pozitivne izglede za ekonomiju. Premijer Mihail Mišustin je predvideo da će Rusija do 2024. godine biti spremna da pretekne razvijene zemlje u pogledu ekonomskog rasta.

MMFnjemačkarusija
Pretplatiti se
Obavijesti o
25 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
C.F.
8 mjeseci prije

I Hrvatska raste unatoc svemu..

Mrdomir
8 mjeseci prije

Sankcije protiv Rusije funkcionišu! (evropa propada)

Grdi
8 mjeseci prije

Benzinska stanica sa puno love ….. a tek kad iz svijeta pocinju pristizati narudzbe za vojnu opremu !? ….. jer ovaj sukob u ukrajini je pokazao cije je oruzje nadmocnije ….

Schwarze Hunderte
8 mjeseci prije

Nebitno … Treba bit jedino samodostatna ! I to jest cilj !

Koka
8 mjeseci prije

Ma nema, pravo raste. Eno svi bjeze u Rusiju. Kazu da je kao u Svicarskoj tamo. Jeste smece od portala u pm.

wagner r.
8 mjeseci prije

rusija raste prigožin pada

Max
8 mjeseci prije

Očekivano.

hiber
8 mjeseci prije

Teorija pariteta kupovne moći pretpostavlja da je omjer razina cijena dobara u različitim zemljama proporcionalan tečajevima valuta tih zemalja. Dakle, uzeti bilo koji indikator vezan za tečaj nekonvertibilne valute i usporediti ga s indikatorom vezanim za tečaj konvertibilne valute je, najblaže rečeno, sprdačina. Ukratko, svi istinski vjernici ruske ekonomije i valute na ovom forumu nemaju ni tisuću rubalja i to zajedno. A ako imaju kao da nemaju🤣🤣🤣.

Ne razumijem
8 mjeseci prije

Znaci, prosjecan rus zivi bolje od prosjecnog nijemca?!

Red Dog
8 mjeseci prije

Prirastaj bdp-a sa 5 % ove godine.
To je naucna fantastika za zapad. Njihov pada.
A tek „objasnjena“.
„To je zato sto ulazu u vojnu industriju“.
Cek, zar nije bila namera da ih osiromase time? Evo, USA ulaze znatno vise i osiromasuje.
„Njihova ekonomija je pregrejana. Imaju inflaciju“.
A zapad nema? I kako pregrejana kad su sankcije trebale uciniti da bude zamrznuta?
„Da, ali… bla, bla, bla…“
Zakljucak je da Rusija i Kina dokazuju da je keynesijanizam pravi smer ekonomske politike.

Ringo10
8 mjeseci prije

Rast u drugom kvartalu je bio 4.9%. Za dalje bumo videli

Gjuro1977
8 mjeseci prije

Rast Ce još jače

Dawor
8 mjeseci prije

Slaba utjeha ….. Rusija nestaje

mrimproper
8 mjeseci prije

u njemačkoj treči kvartal za redom recesija, dakle već 9 mjeseci pad industrijske proizvodnje. pitam se zašto. dobro su to financijsko-vojni-karteli iz US proveli, sve ide po planu. njemačka i eu moraju zatvarati firme u rusiji dok US korporacije proizvode u kini i izvoze u rusiju i imaju rast od 400 posto kupovine ruskih proizvoda npr ruda za nuklearke, dok dizel… i ostalo preprodaju debilima u EU po 10 puta vecoj cijeni, kod grčkih otoka pretovaraju ugljen… rude… pše nicu… dizel.. ulja i nakon par morskih milja preprodaju to satrap-plenkovičima po 10 puta vecoj cijeni. biznis kao i obicno ne priznaje granice

Miro
8 mjeseci prije

Laže kao što je lagao da neće napasti Ukrajinu.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI