Ovisnost o turizmu može srušiti tursku liru na „crni tečaj“ 8:1 u odnosu na dolar

Istanbul - džamija
18 komentara

Nacionalna valuta Turske bi ove godine mogla pasti na 8 lira za jedan američki dolar, budući da je globalna pandemija nove vrste koronavirusa uzrokovala „iznenadno zaustavljanje“ tržišta u nastajanju i rekordan odljev kapitala. Takvu prognozu su objavili analitičari Mitsubishi UFJ Financial Grupe, najveće banke u Japanu.

Zapravo, jedina korist za Ankaru u trenutnim uvjetima „zaraze“ globalne ekonomije koronavirusom je pad cijena nafte, koje je Turska neto uvoznik. Međutim, ovaj je plus se gubi u redoslijedu ozbiljnijih nedostataka u turskom gospodarstvu, uključujući turističku industriju.

Prema prognozama japanskih analitičara, gospodarski rast u Turskoj naglo će se usporiti, povećavajući rizike od recesije, a lokalni turistički sektor, koji čini oko 12% ekonomske proizvodnje zemlje, teško će patiti, izjavio je portal FX Street.

Nakon što je 2019. godine izgubila 11% svoje vrijednosti, turska lira će uskoro pasti na tečaj od 7 lira za 1 dolar. Naime,  turska nacionalna valuta pala je na aukciji 2. travnja na 6,71 za 1 američki dolar.

Ovo je tečaj koji pogađa cijelu tursku ekonomiju, koja sve važne kredite otplaćuje u američkoj valuti. Prošli put, kada je Washington izvršio špekulativni napad na tursku liru, ovaj je tečaja teško pogodio sve sektore turskog gospodarstva i samo je reakcijom Središnje banke Turske i popuštanjem Erdogana u sukobu s Washingtonom vratio tečaj na oko prihvatljivih 5 lira za dolar.

Broj potvrđenih slučajeva koronavirusne infekcije u Turskoj povećao se tijekom proteklog dana za više od 2,4 tisuće  i sada iznosi 18 135, a broj smrtnih slučajeva porastao je s 277 na 356.

Zbog ove situacije je Turska 28. ožujka zaustavila sav željeznički promet na daljinu, a dan prije toga su vlasti naredile prekid zračne komunikacije s vanjskim svijetom. Sve su obrazovne ustanove, kafići i barovi zatvoreni, masovne molitve su zabranjene, a sportske utakmice odgođene. Međutim, još uvijek ne postoji odluka o uvođenju izvanrednog stanja ni uspostavljanju strogih ograničenja kretanja građana.

Vlada  Recepa Tayyipa Erdogana je ranije pripremila paket mjera vrijedan 15 milijardi američkih dolara kako bi ublažila utjecaj pandemije na gospodarstvo. 2. travnja turske vlasti objavile su okvirne datume početka turističke sezone u ovoj godini, koja je odgođena zbog Covida-19.

ekonomska krizaturska lira
Pretplatiti se
Obavijesti o
18 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Alex
4 godine prije

U Tirsku na proljetovanje😂

čitalac
4 godine prije

A što mislite što će biti sa HR turizmom? U stvari bilo čijim?
U HR turizam ostvari 19% BDP. Sad će konačno shvatiti kako je ranjiva i pogrešna koncepcija razvoja na turizmu.
U svakom slabom i nešto dobroga. Sad je šansa da država usmjeri u pravi smjer.

crna guja
4 godine prije

svedska je i tu opet isla dalje sada svedski luksuzni hoteli spustili su cjene tako da i mi obicni smrtnici mozemo malo odmoriti

Moreno
4 godine prije

To je jedino šta se more napravit sa čim će se reducirat uvoz i ojačat samodostatnost države.
To je puno bolje nego nego ono šta hrvatski ministar financija radi koji se sad u slijedećih par miseci oće zadužit 5 – 6 miljardi euri sa kojima će se kupovat spiza po Europi . . . dilit će se pomoći i subvencije . . . samo niko ne pita ko će to platit . . .
U ovome momentu najveća je prevara zadržavat umjetnu konvertibilnost državnih valuta za države koje ih još imaju. Ta konvertibilnost je uvik bila prevara, a sad je to za države sa svojom valutom postalo smrtonosno.

Bosanac
4 godine prije

Kod njih je sad ko kod nas u vrijeme Ante Markovica 🙂

basso
4 godine prije

Nadam se da ce lira i dolar biti 1:1,a da ce dolar prema juanu biti 500:1.

Max
4 godine prije

Ovime se pokazuju sve slabosti država koje ovise o turizmu.

Ive
4 godine prije

Hrvatskjoj ta opasnost ne prijeti, LOPOVI LOPINE iz ZNA SE su sacuvali svu industriju koju su naslijedili iz doba socijalizma samo su je uglavnom u staro zeljezo prodali, a zemljista pretvorili u gradilista za stnove, da bi se tajkuni obogatili bez rada.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI