Američka ekonomija suočava se s najvećim padom dosad; BDP je na vrhuncu ekonomije zabilježio pad od 32 %

SAD ekonomija
40 komentara

U najgorem padu ikad zabilježenom, američko se gospodarstvo u drugom tromjesečju, na vrhuncu krize uzrokovane koronavirusom, smanjilo za 31,7 posto. Tako pokazuju revidirani podaci koje je u četvrtak objavio Ured za ekonomske analize.

Posljednje očitanje bruto domaćeg proizvoda (BDP) SAD-a nešto je bolje od procjene objavljene prošlog mjeseca, kada je agencija rekla da je najveće svjetsko gospodarstvo u razdoblju od travnja do lipnja smanjilo godišnju stopu od 32,9 posto.

Unatoč reviziji koja pokazuje blag rast, na temelju informacija koje pokazuju bolje od prethodno procijenjenih ulaganja u privatni inventar kao i izdataka za osobnu potrošnju (PCE), pad BDP-a i dalje je najniži dosad zabilježen. Prije ovog pada, drugi najgori tromjesečni pad, otkako je praćenje stanja BDP-a započeto 1947. godine, zabilježen je u prva tri mjeseca 1958. godine, kada je BDP pao za 10 posto na godišnjoj razini.

Do naglog pada je došlo zbog toga što su na tisuće poslovnih objekata ostali paralizirani, dok su milijuni Amerikanaca ostali ili su izgubili poslove, zbog strogih mjera restrikcije, zbog kojih su morali ostati u svojim domovima. Unatoč tome što su imali najveći broj ljudi zaraženih koronavirusom, SAD su postupno ukinule mjere restrikcije, što je vjerojatno otvorilo put djelomičnom oporavku, koji se dogodio u sljedećem tromjesečju.

Međutim, postoji zabrinutost da bi drugi val Covida-19 mogao doći ove jeseni, što bi moglo dodatno pogoršati stanje gospodarstva.

“Potpuni ekonomski učinci pandemije Covid-19 ne mogu se kvantificirati u procjeni BDP-a za drugo tromjesečje 2020. godine, jer su utjecaji uglavnom ugrađeni u izvorne podatke i ne mogu se zasebno identificirati”, stoji u izvještaju Ureda za ekonomsku analizu (BEA).

Američko Ministarstvo rada objavilo je u četvrtak svježe podatke o početnim zahtjevima za potpore za nezaposlene. Više od 1 milijun Amerikanaca prvi put je zatražilo naknadu za nezaposlene, u tjednu koji je završio 22. kolovoza. To je bio 22. put u 23 tjedna da je broj početnih zahtjeva ostao veći od 1 milijun.

Nakon objavljivanja novih ekonomskih podataka, dolarski indeks, koji mjeri povrat novca prema košarici svojih glavnih rivala, pao je na višednevne najniže iznose, na oko 92,5. Istodobno, euro je skočio za oko 0,2 u odnosu na dolar. Američko tržište dionica bilo je relativno nepromijenjeno, usprkos tmurnim podacima; Dow Jones je porastao za oko jedan posto, dok je tehnološki opterećen Nasdaq Composite također pokazao blagi porast.

COVID-19ekonomska kriza
Pretplatiti se
Obavijesti o
40 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
tihobl
3 godine prije

I pad je let.

Stara kuka
3 godine prije

“Posljednje očitanje bruto domaćeg proizvoda (BDP) SAD-a nešto je bolje od procjene objavljene prošlog mjeseca, kada je agencija rekla da je najveće svjetsko gospodarstvo u razdoblju od travnja do lipnja smanjilo godišnju stopu od 32,9 posto.” Smanjilo je godišnju stopu čega? Rasta BDP-a? Ili se možda čitav BDP na godišnjoj razini smanjio za trećinu? Ovakvi senzacionalistički, a površni i nestručni članci služe valjda samo za širenje straha i tjeskobe. Prije svega BDP u zemljama kao SAD je potpuno nepouzdan podatak koji ne govori baš ništa. Evo primjera koji sam nedavno pročitao. Patike Air Jordan – ovogodišnje jubilarno izdanje, koštaju u proizvoidnji, zajedno s transportom u SAD 16 dolara. Toliko za njih dobije kineski proizvođač i transportna firma. Dakle taj par patika povećava kineski BDP za 16 dolara. U SAD se u maloprodaji te iste patike prodaju, ovisno o modelu i trgovini u rasponu od 250 do 550 dolara par. Uzmimo… Čitaj više »

Busola
3 godine prije

Ako nastavi tako u SAD ove kamilice s BLM i Antifom će biti samo uvod u pravo razračunavanje kauboja u stilu tko preživi pričati će… Koja igra , korporacije stoje kao zapete puške da sve preuzmu…

Tek---
3 godine prije

Za Ameriku nema zime, ona ce taj deficit prebaciti na svoje vazale
i na pljacku drugih kao kineskih i ruskih kompanija i sirijskih polja nafte.

Riky
3 godine prije

Sve je istina u tekstu osim nalova kad kaže citiram: “uzrokovane koronavirusom”.
Nema to veze s koronom, korona je nima izlika za špekulativno bankarstvo koje je dovelo do pada BDP-a.
Dakle krive su banke i bankarska pohlepa a ne neki virus korona koji je u biti gripa.
Neka amerika propadne tako ćemo svi imati više mira osim ako ne izmisle neki novi WWIII da bi se izvukli iz krize, to su radili stoljećima pa zašto mijenjati obrazac.

Riky
3 godine prije

Amerika film igre gladi sprovodi uživo, i neka.
Burn amerika burn……

EU dismr
3 godine prije

Krasan naslov, manevarski prostor sve manji, tik tak .. tik tak ..

gost
3 godine prije

Izvor?

Spacevoodoo
3 godine prije

Nije samo američka, nego sve ostale ekonomije su pale. To što se već nije sve srušilo je zbog toga što monetarni čarobnjaci debaziraju sve valute pretvarajući sve klase imovine u prah i pepeo. U nekom trenutku nestati će “topline” i od vatre koja još uvijek grije ostati će samo zgarište. Taj neizbježni trenutak je sve bliže. Već se sve dogodilo, a valovi korone su samo maska koja stvara iluziju mogućeg oporavka (ako budemo dobri i nosili maskice) koji je još daleko i taj oporavak će početi sa zgarišta odnosno s ground zero. Sve američke burze osim DJ su na “all time high”, a nezaposlenost nikad veća i to većini mase nije nešto sumnjivo jer je ta masa hipnotizirana raznim službenim “analitičarima” i ostalim “stručnjacima” koji se pojavljuju na televizijama. Hrvatska je zaronila 15% i kako kaže legendarni hrvatski “analitičar” Novotny “Velik dio svježe proizvedenog novca trebalo bi usmjeriti prema poduzetnicima… Čitaj više »

Kažun d.d.
3 godine prije

Jusa se raspada na 6 država !!!

Središnja divizija- Atlantska divizija- Jugoistočna divizija- Sjeverozapadna divizija- Pacifička divizija Jugozapadna divizija

TOP SECRET!!!

Alex
3 godine prije

Jedno je USA domestic GDP, a nešto sasvim drugo poslovanje kompanija, posebice onih multinacionalnih. O financijskim institucijama, koje drže cijeli svijet za muuda, nitko ne zna sve detalje. Dok burze rastu, vrijednost izlistanih kompanija se povećava. Problem je nagli gubitak radnih mjesta , pa će se vidjet što će vrijeme donjet. Da američka ekonomija potone za trećinu, pokrenuli bi svjetski rat.

Mucke
3 godine prije

Lako cu ja za amere ,ali sta cemo mi sa nasim
-15,1% pada BDPa .

Kažun d.d.
3 godine prije

Da,ali oporavljamo se 2024.Super.

FATIH
3 godine prije

NA KRAJU CE SOTONA SVOJOJ DJECI UZETI SVE.

Kurjaca
3 godine prije

Ja znam vrlo dobro bilance i sokiran sam nepoznavanjem materije o kojoj pokusavate pisati i komentirati
Cuj njega a govori o 3000% prijatelju to ne postoji.Kad je nesto 100% to oznacava sve ,preko toga nemA

Kurjaca
3 godine prije

I jos nesto.Mi smo naucili na malo i da nemA.Vecina nas ima nekretninu a i onaj tko nema ima nekoga ko ima.Tako da malo kruh malo vode dobro drustvo i mi mozemo 3 godine tako.U americi nestane struje 12 sati i bec sranje krece

Stara kuka
3 godine prije

“Preporucio bih svima koji navijaju za propast “zapada” odnosno EU i USA” I poslije ovoga više ne vrijedi čitati tvoj tekst. Nitko ovdje ne navija za propast Zapada. Ponajprije zato jer je Zapad već propao. Zapad se drastično demografski mijenja i sve više liči demografski i kulturološki na Treći svijet. U dvije do najviše tri generacije, ako se nešto drastično ne promijeni bijelo autohtono stanonvištvo će biti manjina u svim zapadnim zemljama, a imigranti koji pristižu i njihovi potomci se neće westernizirati, nego će nametnuti svoju kulturu i mentalitet koji su donijeli iz domovine. Također kako stanovništvo prestaje biti rasno, kulturološki, vjerski i kako god hoćeš homogeno dolazit će i već dolazi do tribalizacije, stvaranja odvojenih geta i zajednica koje će uglavnom biti u sukobu ili barem nepovjerljive jedna prema drugoj. Nadalje zapadno gospodarstvo je u stagnaciji. Proizvodne djelatnosti su uglavnom preseljene u Kinu i ostatak Azije, a zapadnjaci se… Čitaj više »

bacibombugonibandu
3 godine prije

Kad se riječ “proizvod” počela koristiti da označi, ne materijalno proizvedeno dobro, već hrpu šarenih laži ; kad se riječ “paket” iz pošte, gdje joj je bilo mjesto, preselila u banke, državne institucije; kad se riječ “radionica” prostituirala iz poštene zanatske proizvodnje u razne lezilebovićke udruge; kad je “trening” prestao biti sat fizičkog rekreativnog vježbanja i postao važan kao izobrazba; kad se riječ”projekt” iz građevinske struke zlokobno uvukla u sva moguća polja života…. to je bio početak OVOGA. Kod nas. Tome ima tridesetak godinica… A kod njih, sigurno još trideset ranije.

miki iz USA
3 godine prije

kumrovacki sindrom caruje na balkanu pa cak i u Sloveniji

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI