NATO REKET – Francuska ministrica: „SAD bi trebale znati da je to članak 5, a ne članak F-35“

Florence Parly and Jim Mattis
14 komentara

„Washington prisiljava članice NATO pakta da kupuju američko oružje“, ogorčeno je izjavio francuska ministrica obrane.

U intervjuu kojeg je dala za tjednik Le Journal du Dimanche, francuska ministrica obrane Florence Parly oštro je kritizirala američku administraciju zbog pritiska na članove Sjevernoatlantskog pakta da kupe njihovu vojnu opremu i novu generaciju borbenih zrakoplova F-35.

Ministrica je u vezi s tim ironično napomenula kako NATO ima važan članak 5., koji kaže da je napad na jednu državu članicu poput napada na sve njih, ali da ne postoji “članak F-35”, koji saveznike obvezuje na kupnju vojne opreme Sjedinjenih Država.

“To je članak 5., a ne članak F-35”, sarkastično je izjavila Florence Parly.

Uz to je insistirala kako vojni blok kojeg voda SAD “nikad neće dozvoliti nadmoć europskih zemalja”.

„Ako to žele, trebali bi je ostvariti same“, kaže francuska ministrica.

„Europa još nema vojna sredstva koja bi bila ekvivalent njene ekonomske i političke moći. NATO nikada neće biti sredstvo za stjecanje nadmoći. To moraju postići sami Europljani i to se neće dogoditi jednostavnim pucanjem prstiju“, dodala je.

Francuska ministrica obrane je također iskoristila priliku da potvrdi „kako se Europa i Sjevernoatlantski savez moraju međusobno nadopunjavati i da nijedna država ne bi trebala biti prisiljena birati između Europe i NATO-a“.

Komentari Florence Parly su uslijedili tjednima nakon što je predsjednik Francuske Emmanuel Macron rekao kako NATO, zbog nedostatka američke predanosti Europi, pati od “moždane smrti”

BiH, Hrvatska i Makedonija su partneri SAD-a za sabotažu prodaje ruskog i kineskog oružja

U međuvremenu je američki State Department proširio plan za financiranje prodaje oružja i za sabotažu prodaje oružja Rusije i Kine.

Europski program poticanja dokapitalizacije star je već više od godinu dana i do sada je šest europskih država financirano za kupnju novih helikoptera i američkih oklopnih vozila. Međutim, američka ga diplomacija želi proširiti na ostale zemlje svijeta i upotrijebiti ga za sprečavanje kupnje ruskog, ali i kineskog oružja.

Kako bi ostvarile „pogodnosti“ takvog financiranja, te zemlje se moraju riješiti  oružja ruske proizvodnje i obećati Washingtonu da ga više neće kupovati. Također se moraju obvezati da će uložiti dio vlastitog kapitala u nabavu američkog oružja.

„Cilj je pomoći našim partnerima da se odvoje od ruskog lanca nabave i logistike, koji omogućava ruskim kooperantima, servisnom osoblju i rezervnim dijelovima da uđu u savezničke baze NATO-a ili vojne baze naših partnera“, rekao je čelnik pentagona ranije ove godine, kada je najavljen spomenuti program.

Europski poticajni program dokapitalizacije je živ već više od godinu dana i zasad se primjenjuje na financiranje šest europskih zemalja za kupnju novih helikoptera i američkih oklopnih vozila.

Tih šest zemalja su Albanija, Bosna i Hercegovina, Hrvatska, Grčka, Sjeverna Makedonija i Slovačka. BiH planira dobiti oko 50 milijuna dolara za helikoptere, a Hrvatska bi mogla imati „koristi“ od 25 milijuna dolara, novca kojeg će u okviru „poticajnog programa“ dobiti za pješačka borbena vozila.

Prošlog tjedna je potvrđena američka „donacija“ oklopnih vozila, koja se više od dvije godine dogovara u tišini, a čija se dostava očekuju iduće godine. Hrvatski tim, koji je boravio u Americi, izabrao je 60 vozila, te još 24 za rezervne dijelove. To je stara verzija pješačkih oklopnih vozila modela „Bradley“ , a nakon isporuke će se modernizirati u “Đuri Đakoviću” i prebaciti na digitalnu tehnologiju.

„Američka vlada Hrvatskoj daje još 25 milijuna dolara za početak kompletne modernizacije, nakon toga će se, prema mogućnostima, priča odvijati u „Đuri Đakoviću“, a cijena vozile će biti dva do pet milijuna dolara”, rekao je hrvatski ministar obrane Damir Krstičević.

Le Journal du Dimanche

F-35NATO
Pretplatiti se
Obavijesti o
14 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Ivo
4 godine prije

Francuzi neće da budu USA podguzne muhe. Hoće kebab po svaku cijenu i LGBT manjine.
Osim toga „Bradley“ je dobio prvi svjetski rat, drugi svjetski rat, Vijetnam i iračke ratove,
Pa je vrijeme da se stare kante moderniziranju po cijeni novih tenkova, dobio je i Domovinski rat.
To je čudo tehnike, rusi ga kopirali, izraelci ih imaju na tisuće.
Zna to inteligentni ministar, zato i baca nepotrebne Patrije koje nemaju ni praćku od naoružanja
ali je mesići dobio stan za proviziju nepotrebnog smeća.

Alex
4 godine prije

Timeo Danaos et dona ferentes!

shumadinac
4 godine prije

Evo, sasvim logičan zaključak je da SAD vrši ovaj pritisak kako bi povećao prodaju svog naoružanja. To definitivno jeste tako iz ugla američkih proizvođača oružja ali je greška geopolitiku posmatrati “jednodimenzionalno”. Svedoci smo sve veće želje evropskih država za ekonomskom saradnjom sa državama “osovine zla”, gotovo da se može naslutiti da ta “osovina i nije tako zla 😉 a SAD umesto da radi jedinu logičnu stvar, da pokušava da izgladi situaciju, samo povećava pritisak. Drastične kazne (pre svega nemačkim kompanijama a videćemo šta će biti oko Severnog toka 2), carine a i sve veći pritisak oko kupovine američkog oružja sigurno nisu dobar primer saradnje. Ne treba biti genije iz oblasti politike ili ekonomije da bi se ovo shvatilo. Isto tako ni oni koji kreiraju američku spoljnu politiku nisu imbecili koji ovo ne shvataju. Zašto to radi Vašington? Da bi ojačao dominaciju, naravno. Ostaje da se vidi kako će tačno to… Čitaj više »

opet ja
4 godine prije

Hajde što ste neki. Pa mora američki vojno-industrijski kompleks da zaradi koji dolarčić. Bolje je da u miru kupujete njihovo oružje nego da vam/nam organizuju neku “krizu” ili “ratčić”. Onda oružje mora da se kupi + dobiješ i pomoć u vidu njihovih “mirovnih” snaga. Pa nisu oni tek tako razbucali SFRJ koja je većinu svog naoružanja sama proizvodila, a samo deo uvozila iz SSSRa. U ostalom ni NATO nije formiran zbog odbrane demokratije, već zbog kontrole Evrope i prodaje nečega što realno nikome ne treba…oružja… Ne znam zašto sam stekao utisak da je rat najbolji biznis…??!!

Max
4 godine prije

gospođa ima pravo pa neće Francuska kupovati F35 a skladišta i hangari puni vlastitog oružja i ultramodernih aviona Dassault Rafale!!?

samo tako
4 godine prije

Ministrica otkrila toplu vodu

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI