Test dokazivanja suvereniteta za Berlin – Bundeswehr odbija kupiti F-35

Bundeswehr Luftwaffe F-35
47 komentara

Njemačka ne želi kupiti F-35 da bi Bundeswehr mogao zamijeniti svoje zrakoplove Tornado, što vjerojatno neće zadovoljiti Trumpa. Ova odluka Berlina također narušava nuklearnu strategiju NATO pakta u Europi, piše njemački Contra Magazin.

Njemačko ministarstvo obrane traži zamjenu za stare borbene zrakoplove Tornado. U uži izbor su bili ušli Lockheed Martinovi F-35, Boeingov F/A-18 Super Hornet i Airbusov Eurofighter Typhoon.

Sada je F-35 izbačen iz utrke i čini se da će se Bundeswehr u konačnici odlučiti za europsku koprodukciju Eurofighter.

Međutim, Boeing i Airbus njemačkom ministarstvu obrane moraju dostaviti detaljne informacije o tome kako njihovi borbeni zrakoplovi također mogu nositi američko nuklearno oružje, kako nalažu  njemačke obveze prema NATO paktu. Potom sve mora biti potvrđeno od strane Washingtona, tako da ti zrakoplovi mogu transportirati i američko nuklearno oružje.

No, Eurofighter je za Amerikance zastario, a trenutno se samo F-35 smatra kompatibilnim s američkim zahtjevima za transport i eventualno korištenje njihovih nuklearnih projektila.

Ako se Berlin odluči u korist Eurofightera, to bi, prema Washingtonu, značilo da Njemačka više neće biti pod “nuklearnim štitom” NATO pakta.

Ali to nije sve. Ako Nijemci ne kupe skuplje američke borbene zrakoplove, neće moći lako ispuniti zahtjeve Sjedinjenih Država i Sjevernoatlantskog saveza o vojnom proračunu 2 posto BDP-a. Osim toga, ova odluka dovodi u pitanje Trumpov cilj da značajno smanji američki trgovinski deficit s Njemačkom, zbog kojeg američka vlada vrši znatan pritisak na Berlin.

Vjerojatno će se dogoditi da će se njemačko ministarstvo obrane odlučiti da za zamjenu oko 90 Tornada kupi zrakoplove F-18 i Eurofighter. S obzirom na to da je F-18 još uvijek u upotrebi u američkoj mornarici, to bi, prema mišljenju Nijemaca, trebalo zadovoljiti američki vojno-industrijski kompleks.

Ali dva lanca opskrbe za borbene zrakoplove je skuplja opcija. Osim toga, time bi Berlin utjecao i na strateške planove NATO pakta, što znači da je ovo test za Nijemce i pitanje u kojem mogu dokazati da su suverena zemlja ili zemlja s ograničenim suverenitetom.

Contra Magazin

AirbusBoeingBundeswehrEurofighterF/A-18sTornado
Pretplatiti se
Obavijesti o
47 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Vrijedni radnik
5 godine prije

Moze li mi neko objasniti: kada je Njemacka postala ‘suverena drzava’ ?

nekoime
5 godine prije

Su-57 ne moraju niti kupovati. Doći će sami.

octopus
5 godine prije

Koliko bi koštalo 6 kom tog “Tornada”? Samo pitam.

eu kolonija
5 godine prije

njemci trebaju sebi kupiti prave zrakoplove poput su-30, su-35, su-34 ili mig-35 a ne ove leteće konzerve.

Savchenko For President !
5 godine prije

bravo švabo….nek kupe i nama 12 komada pa ćemo im bit mete na vježbama 🙂

Miljenko
5 godine prije

Odrzavanje je veoma skupo , boja koja ga cini nevidljivim se tanji kod svakog poletanja i potrebno je ponovo nanositi ..ima toga jos dosta,los je za blisku borbu u odnosu na SU35 …

Brave new world
5 godine prije

Nekoć prije dosta godina bijaše država njemačka kojoj su versajskim ugovorom zabranili štošta, a međuostalim i razvoj naoružanja i količine ljudi i tehnike.
Tada je ta njemačka svoje kadrove vježbala i tenkove gradila u dalekoj zemlji rusiji (majci rusiji) tako da su versajci bili zavarani i tamo 39′ i malo prije ostali nasmijani, ali bijahu osvojeni dok još nisu skinuli osmijeh s lica.
Tko to kaže da ti današnji nijemci ne rade sličnu stvar u rusiji (majci rusiji) jer nekako statistički gledano malo previše tih njemačkih poduzeća nešto posluje po rusiji daleko.
Da ne bi versajci opet ostali nasmijani…

Riddick
5 godine prije

Offtopic
U idlibu (Sirija) jedna osoba prodaje samoubilacki prsluk sa 4 kg plasticnog eksploziva cena 2000 dolara:
https://mobile.twitter.com/CalibreObscura/status/1092006599781244928

Trubadur
5 godine prije

Mislim, da tu nema nikakvod dozivanja suvereniteta, več samo za čistu švabsku računicu…. F-35 se jednostavno ne isplati…. Praktički šta, god da kupe umijesto F-35, je bolje…..Kupiju F-18 i Eurofighter, tako, da tu nema ni S od suveriniteta…

čokolino
5 godine prije

“Vjerojatno će se dogoditi da će se njemačko ministarstvo obrane odlučiti da za zamjenu oko 90 Tornada”

Huh…………..eto prilike za nas balkance…………..mi naprosto obožavamo staru odsluženu kramu za velike šolde.

guest
5 godine prije

veliš osim ovih 136 eurofightera koje već imaju, možda se odluče na kupnju eurofightera. bravo za autora!

Son of Alerik
5 godine prije

Njemačka je svakako zemlja s ograničenim suverenitetom. Kao što je to i svaka članica NATO pakta, Njemačka dodatno i kao članica EU. Za razliku od manjih država koje nemaju samosvijest (niti ikakvu suverenost, čak ni onu ograničenu), Njemačka i u tim okvirima zna igrati i za sebe izvući najbolje. S obzirom na hrpe dolara koje skuplja izvozom u SAD, moraju te dolare na neki način vratiti tako da je izvjesno da će kupiti nešto američkoga. Čini se da je opcija navedena u tekstu – malo američkih, malo europskih aviona ona na koju će se Nijemci odlučiti. To što je riječ o skupljoj varijanti, hm, možda samo financijski skupljoj, ukupno je sigurno najjeftinija.

Dečko sa ulice
5 godine prije

Šta će Nijemcima uopće bilo kakvi avioni?

Wordlywiseman
5 godine prije

F35 je otpao zbog lobiranja Francuza jer njegovom kupovinom pada u vodu zajednički francusko-njemački projekt nove generacije borbenih zrakoplova. Kako je njemačka odlučila zadržati sposobnost lansiranja nuklearnih bombi izbor vjerojatno pada na f18 koji je certificiran dok je malo vjerojatno da bi eurofighter mogao dobiti američku dozvolu. Eventualna nabava eurofightera je moguća kao zamjena starijih Tranche 1 serija koje se ne isplati nadograditi

Tom
5 godine prije

Njih ce Karma jos iebe kuci , cuj ti njima uslov da su svabe duzne kupit avione koji mogu nosit njihove nuklearne rakete , epa ludilo , makni vise ta nuklearna govna iz evrope !

Ivo
5 godine prije

Luftwaffe već ima nekih 130 Eurofightera, i djelomično sudjeluje u njihovoj proizvodnji, tako da odabir najbolje zamjene za Tornado nije nešto što prosječni srednjoškolac nebi mogao zaključiti. U ovome silovanju da se kupuju američki proizvodi vidi se koliko se liberalni zapad približio granici urušavanja.

Mamajev Kurgan
5 godine prije

NATO pakt je zgodna alatka ujka Sam-a da germane i ostale evropljane drzi pod cizmom.aa je 1 od najvaznijih ciljeva NATO da Ujka Sema drzi IN Rusiju OUT a Germaniju DOWN.Tako se sprecava da se ni pod razno zblize 2 naj naj najveca naroda i drzave da ne naprave koaliciju bolje reci Imperiju koja bi bila formula harmonije svijeta i boljitak za cijeli posteni i noormalni svijet.
Vinstin Cercil hostapler svetskog ranga je jednom ovako rekao nekako otprilike citiram ,,ako spavam probudite me samo u 1 slucaju,ako se Rusija i Germanija sprijatelje,,.

Savez Rusije i Germanije je najveci kosmar Satane.

Zamislite Evropu od Pirineja do Vladivostoka ….khmmmmm

mladen3x
5 godine prije

A koji im je zrakoplov do sad bio kompatibilan za nuklearno naoružanje?Pih….

Amater
5 godine prije

Toliko o slobodnoj trgovini ,tržišnoj utakmici , demokratskim europskim stečevinama zapadne demokracije i ostalim floskulama “slododnog svijeta “

j b tito
5 godine prije

mi smo najsuverenija drzava Hrvatska cak smo priznali i onog guida

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI