Test dokazivanja suvereniteta za Berlin – Bundeswehr odbija kupiti F-35

Bundeswehr Luftwaffe F-35
48 komentara

Njemačka ne želi kupiti F-35 da bi Bundeswehr mogao zamijeniti svoje zrakoplove Tornado, što vjerojatno neće zadovoljiti Trumpa. Ova odluka Berlina također narušava nuklearnu strategiju NATO pakta u Europi, piše njemački Contra Magazin.

Njemačko ministarstvo obrane traži zamjenu za stare borbene zrakoplove Tornado. U uži izbor su bili ušli Lockheed Martinovi F-35, Boeingov F/A-18 Super Hornet i Airbusov Eurofighter Typhoon.

Sada je F-35 izbačen iz utrke i čini se da će se Bundeswehr u konačnici odlučiti za europsku koprodukciju Eurofighter.

Međutim, Boeing i Airbus njemačkom ministarstvu obrane moraju dostaviti detaljne informacije o tome kako njihovi borbeni zrakoplovi također mogu nositi američko nuklearno oružje, kako nalažu  njemačke obveze prema NATO paktu. Potom sve mora biti potvrđeno od strane Washingtona, tako da ti zrakoplovi mogu transportirati i američko nuklearno oružje.

No, Eurofighter je za Amerikance zastario, a trenutno se samo F-35 smatra kompatibilnim s američkim zahtjevima za transport i eventualno korištenje njihovih nuklearnih projektila.

Ako se Berlin odluči u korist Eurofightera, to bi, prema Washingtonu, značilo da Njemačka više neće biti pod “nuklearnim štitom” NATO pakta.

Ali to nije sve. Ako Nijemci ne kupe skuplje američke borbene zrakoplove, neće moći lako ispuniti zahtjeve Sjedinjenih Država i Sjevernoatlantskog saveza o vojnom proračunu 2 posto BDP-a. Osim toga, ova odluka dovodi u pitanje Trumpov cilj da značajno smanji američki trgovinski deficit s Njemačkom, zbog kojeg američka vlada vrši znatan pritisak na Berlin.

Vjerojatno će se dogoditi da će se njemačko ministarstvo obrane odlučiti da za zamjenu oko 90 Tornada kupi zrakoplove F-18 i Eurofighter. S obzirom na to da je F-18 još uvijek u upotrebi u američkoj mornarici, to bi, prema mišljenju Nijemaca, trebalo zadovoljiti američki vojno-industrijski kompleks.

Ali dva lanca opskrbe za borbene zrakoplove je skuplja opcija. Osim toga, time bi Berlin utjecao i na strateške planove NATO pakta, što znači da je ovo test za Nijemce i pitanje u kojem mogu dokazati da su suverena zemlja ili zemlja s ograničenim suverenitetom.

Contra Magazin

najnoviji najstariji najviše ocjenjeniji
Obavijest
nekoime
Gost
nekoime

Su-57 ne moraju niti kupovati. Doći će sami.

Šok
Gost
Šok

Bundeswehr će dobiti one avijone koje mu kažu da će dobiti, a dobit će widowmaker f35

Vrijedni radnik
Gost
Vrijedni radnik

Moze li mi neko objasniti: kada je Njemacka postala ‘suverena drzava’ ?

jezevakucica
Gost
jezevakucica

Ograničeno suverena-kada je USA u pitanju
Suverena-kada smo mi ostali u pitanju

Tom
Gost
Tom

Nismo ni mi suvereni kako amer njih tako i jos jace svaba nas teletubise jase

eu kolonija
Gost
eu kolonija

njemci trebaju sebi kupiti prave zrakoplove poput su-30, su-35, su-34 ili mig-35 a ne ove leteće konzerve.

Vrijedni radnik
Gost
Vrijedni radnik

Njemcima ne trebaju nikakvi avioni. Pokusajte objasniti sebi: ko ce koga napasti danas, u 21 vijeku i zasto ? Idiotizmi samo mijenjaju svoj naziv, mjesto nastanka i korisnika.

eu kolonija
Gost
eu kolonija

neće oni napadati jačeg od sebe, ali slabije od sebe sigurno hoće, jer hijenama je napad ugrađen rođenjem. to što su ih rusi 1945. civilizirali ne znači ništa kada amerika u njima ponovo budi onaj njihov stari duh

Bond, cigarete Bond?
Gost
Bond, cigarete Bond?

Mislio sam da je okrenulo na buru ale evo po kometarima vidim da je još južina.

benty20
Gost
benty20

Zbilja, što će im borbeni zrakoplovi?!? Šta će nama, bilo kome? Pa koliko smo evoluirali vidimo danas, nakon stotina tisuća godina čovjek je i dalje najobičniji primat kod kojeg vlada zakon jačeg i koji umjesto mokračom svoj teritorij obilježava minama i bombama! Jedino je jedno rješenja kad je rat u pitanju – ili aktivirajte te svoje borbene nuklearne arsenale ili rastopite sve u staro željezo! Pa ili neka se raspršimo po svemiru ili se konačno osvijestimo i živimo živote dostojne jednoh inteligentnog i intelektualnog živog bića!

tihobl
Gost
tihobl

Nemoj tako. Blizu su britanaca, a njima nije vjerovati. Svabama treba i S-400 i S-500.

Kurjaca
Gost
Kurjaca

Pitam ja jednog svog druga.Cijelo vrijeme na tv se hvalite da ste 91-95 fakticki goloruku pobijedili srbiju i da nije doslo naredenje da bi izbili na drinu.sto ce vam napadacki avioni za koje nema novaca.
Protiv koga mislite ratovat.pogotovo sad kad je hr u nato savezu.
Klasican odgovor sam dobio.pa i srbija je nabavila avione.
I tu rasprava uvjek ide istim kolosjekom.
Avioni se nabavljaju jer se kao boje srbije a istu tu srbiju su razbucali goloruki.
Samo ponavljanje kao papagaji

Stephen.
Gost
Stephen.

Siguran sam da Njemci mogu napraviti jednako dobar borbeni avion kao što je Lockheed F – 35, ako ne i bolji.

Ivan
Gost
Ivan

Ne laprdaj. F-22 Raptor pojede sva 4 nabrojana.

eu kolonija
Gost
eu kolonija

ovdje je riječ o f-35 a ne f-22. što se tiče potonjeg pojede on ali novac poreznih obveznika države koja ga ima.

Hmmm da
Gost
Hmmm da

Moj tata je jači od tvog tate

EU dismr
Gost
EU dismr

@Hmmm da, istina .. Ali poštar mamu ruši brže i bolje od obojice .. 🙂

spartak
Gost
spartak

Ivan
misliš tako zato jer se zove Raptor? Možda da ga, još bolje, nazovu Velociraptor. Nomen est omen (misliš ti). E kod aviona nije ime bitno. Bitnne su druge značajke.

Savchenko For President !
Gost
Savchenko For President !

bravo švabo….nek kupe i nama 12 komada pa ćemo im bit mete na vježbama 🙂

Mamajev Kurgan
Gost
Mamajev Kurgan

NATO pakt je zgodna alatka ujka Sam-a da germane i ostale evropljane drzi pod cizmom.aa je 1 od najvaznijih ciljeva NATO da Ujka Sema drzi IN Rusiju OUT a Germaniju DOWN.Tako se sprecava da se ni pod razno zblize 2 naj naj najveca naroda i drzave da ne naprave koaliciju bolje reci Imperiju koja bi bila formula harmonije svijeta i boljitak za cijeli posteni i noormalni svijet.
Vinstin Cercil hostapler svetskog ranga je jednom ovako rekao nekako otprilike citiram ,,ako spavam probudite me samo u 1 slucaju,ako se Rusija i Germanija sprijatelje,,.

Savez Rusije i Germanije je najveci kosmar Satane.

Zamislite Evropu od Pirineja do Vladivostoka ….khmmmmm

Bruno
Gost
Bruno

Sprječavanje saveza Njemačke je glavna briga Francuske i V. Britanije još od njemačkog ujedinjenja 1871. Nakon 1.Svjetskog rata toj igri huškanja Rusa i Nijemaca jednih na druge u još većem stilu priključili su se i Amerikanci.

čokolino
Gost
čokolino

“Vjerojatno će se dogoditi da će se njemačko ministarstvo obrane odlučiti da za zamjenu oko 90 Tornada”

Huh…………..eto prilike za nas balkance…………..mi naprosto obožavamo staru odsluženu kramu za velike šolde.

Trubadur
Gost
Trubadur

Mislim, da tu nema nikakvod dozivanja suvereniteta, več samo za čistu švabsku računicu…. F-35 se jednostavno ne isplati…. Praktički šta, god da kupe umijesto F-35, je bolje…..Kupiju F-18 i Eurofighter, tako, da tu nema ni S od suveriniteta…

Miljenko
Gost
Miljenko

Odrzavanje je veoma skupo , boja koja ga cini nevidljivim se tanji kod svakog poletanja i potrebno je ponovo nanositi ..ima toga jos dosta,los je za blisku borbu u odnosu na SU35 …

tihobl
Gost
tihobl

Sto nanose cetkom, sto nek koriste kompresor?

Sir Oliver
Gost
Sir Oliver

Imamo mi ove sto su bojali tunele.Jeste da su malo skuplji ali boja drzi

mladen3x
Gost
mladen3x

Eto,mogli bi mi bar servis za bojanje aviona otvoriti i tu nešto zaraditi.

EU dismr
Gost
EU dismr

“Žužul & Lockheed” d.o.o. – “Koga Mi namažemo, nevidljiv je !”

Brave new world
Gost
Brave new world

Nekoć prije dosta godina bijaše država njemačka kojoj su versajskim ugovorom zabranili štošta, a međuostalim i razvoj naoružanja i količine ljudi i tehnike.
Tada je ta njemačka svoje kadrove vježbala i tenkove gradila u dalekoj zemlji rusiji (majci rusiji) tako da su versajci bili zavarani i tamo 39′ i malo prije ostali nasmijani, ali bijahu osvojeni dok još nisu skinuli osmijeh s lica.
Tko to kaže da ti današnji nijemci ne rade sličnu stvar u rusiji (majci rusiji) jer nekako statistički gledano malo previše tih njemačkih poduzeća nešto posluje po rusiji daleko.
Da ne bi versajci opet ostali nasmijani…

Ivo
Gost
Ivo

Luftwaffe već ima nekih 130 Eurofightera, i djelomično sudjeluje u njihovoj proizvodnji, tako da odabir najbolje zamjene za Tornado nije nešto što prosječni srednjoškolac nebi mogao zaključiti. U ovome silovanju da se kupuju američki proizvodi vidi se koliko se liberalni zapad približio granici urušavanja.

Bruno
Gost
Bruno

Imaju nešto Eurofightera, ali još nisu naoružani. Ako se ne varam, samo 42 njemačka Eurofightera imaju po dvije rakete, ostali su nenaoružani. Nijemcima se, dakle, ne žuri u rat. Amerika, kao hegemon zapadnog svijeta, ima svoje zahtjeve i ne odustaje od njih.

octopus
Gost
octopus

Koliko bi koštalo 6 kom tog “Tornada”? Samo pitam.

Hmmm da
Gost
Hmmm da

???

EU dismr
Gost
EU dismr

@octopus, duplo manje nego “oni” F-16 Metuzalemi

Wordlywiseman
Gost
Wordlywiseman

F35 je otpao zbog lobiranja Francuza jer njegovom kupovinom pada u vodu zajednički francusko-njemački projekt nove generacije borbenih zrakoplova. Kako je njemačka odlučila zadržati sposobnost lansiranja nuklearnih bombi izbor vjerojatno pada na f18 koji je certificiran dok je malo vjerojatno da bi eurofighter mogao dobiti američku dozvolu. Eventualna nabava eurofightera je moguća kao zamjena starijih Tranche 1 serija koje se ne isplati nadograditi

Tom
Gost
Tom

Njih ce Karma jos iebe kuci , cuj ti njima uslov da su svabe duzne kupit avione koji mogu nosit njihove nuklearne rakete , epa ludilo , makni vise ta nuklearna govna iz evrope !

Tom
Gost
Tom

Haha a ameri racjnali na silne svapske miljarde a sad nista i to mora da boli ;))

Riddick
Gost
Riddick

Offtopic
U idlibu (Sirija) jedna osoba prodaje samoubilacki prsluk sa 4 kg plasticnog eksploziva cena 2000 dolara:
https://mobile.twitter.com/CalibreObscura/status/1092006599781244928

Sarka
Gost
Sarka

Potkosulja i dobar prsluk cuvaju bubrege.
Ili sam ja promasio temu???

Amater
Gost
Amater

Toliko o slobodnoj trgovini ,tržišnoj utakmici , demokratskim europskim stečevinama zapadne demokracije i ostalim floskulama “slododnog svijeta “

Dečko sa ulice
Gost
Dečko sa ulice

Šta će Nijemcima uopće bilo kakvi avioni?

Bruno
Gost
Bruno

Na primjer, za riješiti jednu hitnu situaciju u zraku koja se uvijek može dogoditi. Za nadzor vlastitog zračnog prostora, bez toga bi cvjetao kriminal zračnim putem. Za zadržavanje zračne vojne sposobnosti i još bezbroj drugih razloga.

Son of Alerik
Gost
Son of Alerik

Njemačka je svakako zemlja s ograničenim suverenitetom. Kao što je to i svaka članica NATO pakta, Njemačka dodatno i kao članica EU. Za razliku od manjih država koje nemaju samosvijest (niti ikakvu suverenost, čak ni onu ograničenu), Njemačka i u tim okvirima zna igrati i za sebe izvući najbolje. S obzirom na hrpe dolara koje skuplja izvozom u SAD, moraju te dolare na neki način vratiti tako da je izvjesno da će kupiti nešto američkoga. Čini se da je opcija navedena u tekstu – malo američkih, malo europskih aviona ona na koju će se Nijemci odlučiti. To što je riječ o skupljoj varijanti, hm, možda samo financijski skupljoj, ukupno je sigurno najjeftinija.

mladen3x
Gost
mladen3x

A koji im je zrakoplov do sad bio kompatibilan za nuklearno naoružanje?Pih….

Pajo
Gost
Pajo

Galeb

j b tito
Gost
j b tito

mi smo najsuverenija drzava Hrvatska cak smo priznali i onog guida

guest
Gost
guest

veliš osim ovih 136 eurofightera koje već imaju, možda se odluče na kupnju eurofightera. bravo za autora!

ad astra
Gost
ad astra

guest, pa vidiš da je članak pisan s drugom namjerom. Amerika i Njemačka se ne slažu i došlo je do razdora? To je cilj članka. Koga još briga za stvarni razlog kupovine zrakoplova.

POVEZANE VIJESTI

Izbornik