fbpx

Američki Southwest Airlines naručuje 100 novih zrakoplova Boeing 737 usprkos činjenici da je situacija sa zračnim putovanjima još uvijek nejasna

Boeing 737 MAX

Američki zrakoplovni prijevoznik Southwest Airlines objavio je u ponedjeljak sporazum o kupnji 100 Boeingovih zrakoplova 737 MAX 7, jer planira iz upotrebe povući starije modele. To je najveća narudžba problematičnog mlažnjaka još od njegovog prisilnog ”prizemljenja” 2019. godine.

Niskotarifna zrakoplovna tvrtka sa sjedištem u Dallasu izjavila je da će prema ugovoru 70 svojih čvrstih narudžbi za zrakoplove svoje MAX 8 pretvoriti u najmanje avione, MAX 7. Također je dodao 155 opcija za zrakoplove 737 MAX 7 ili MAX 8 do 2029. godine.

“Ova isplativa narudžba s tvrtkom Boeing omogućava tvrtki održavanje operativne učinkovitosti cjelokupne flote Boeinga 737, kroz podržavanje svoje cjenovno pristupačne ruta od točke do točke”, izjavio je Southwest.

Očekuje se da će iduće godine dobiti 30 od 737 MAX 7 zrakoplova, uz 28 MAX 8 ove godine, odnosno ukupno 69 jedinica do završetka 2021. Zrakoplovna kompanija izjavila je će 17 plovila iz serije 737-700 biti povučeno u istom razdoblju. Kompanija već posjeduje čvrste narudžbe za 281 mlazni zrakoplov prije najave u ponedjeljak, uključujući zrakoplove koji su već isporučeni.

U siječnju je Southwest postigao dogovor s Boeingom o odgađanju isporuke nekih od 737 MAX-ovih zrakoplova koje je naručio zbog pada potražnje, zbog Covid-19 situacije i prvog godišnjeg gubitka u gotovo pola stoljeća.

“Southwest Airlines upravlja serijom Boeing 737 gotovo 50 godina, a zrakoplov je dao značajan doprinos našem neusporedivom uspjehu. Današnja predanost 737 Maxu učvršćuje našu kontinuiranu zahvalnost za zrakoplov i potvrđuje naše planove ponude Boeing 737 serije zrakoplova našim zaposlenicima i kupcima u godinama koje dolaze”, rekao je Gary Kelly, predsjednik i izvršni direktor Southwesta. “Ponosni smo što nastavljamo svoju tradiciju i ponosni smo što ćemo i dalje nastaviti biti najveći svjetski korisnici cjelokupne flote Boeing”, dodao je.

Narudžba Southwesta dolazi u vrijeme kada je 737 MAX vraćen u korištenje, nakon što je zbog dva kobna rušenja ova serija prisilno prizemljena širom svijeta. U studenom je Savezna uprava za zrakoplovstvo (FAA) odobrila ponovno letenje serije737 MAX, a šef FAA-e Stephen Dickson rekao je da mu je “100 % ugodno zbog činjenice da njegova obitelj leti ovom serijom zrakoplova.”

Brazilski prijevoznik Gol, koji upravlja flotom Boeinga 737, postao je prva zrakoplovna tvrtka koja je lansirala zrakoplove u prosincu. Kasnije je American Airlines izveo prvi komercijalni let aviona u Sjedinjenim Državama. Southwest vratio je seriju u službu 11. ožujka.

Sviđa vam se portal Logično?
LAJKAJTE NAŠU STRANICU

(samo jednom, ako kliknete drugi put, Facebook će smatrati da nas ne volite)
Pretplati se
Obavijest
guest
Zaštitite svoje ime u komentarima... REGISTRACIJA
6 Komentara
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Inline Feedbacks
View all comments
Jednostavno receno
Gost
Jednostavno receno
14 dana prije

Nije nejasna, jasna je samo što ljudi vide šta hoće da vide.

Patriot
Gost
Patriot
14 dana prije

Služiti će vladi za zadimljavanje atmosfere.

tuf
Member
Famed Member
tuf
14 dana prije

Očigledno su procijenili da je isplativi rizik uzeti zrakoplove u ovome trenutku jer su izrazito povoljni zbog a) opće situacije zračnog prometa, b) kompanije Boeing koja na koljenima moli da im netko kupi zrakoplove i spremni su ići s minimalnom zaradom samo da počnu popravljati reputaciju u branši

nekoime
Gost
nekoime
14 dana prije

Ne kupuju ih da bi letjeli, nego da bi padali.

ifnviurnefvesfvoesuf
Gost
ifnviurnefvesfvoesuf
14 dana prije

Upumpavaju iz feda dolarose preko lažnjaka da održe Biong da ne potone.

Max
Member
Famed Member
Max
14 dana prije

Ti Maxovi su oni što iz čista mira padaju.

POVEZANE VIJESTI

Izbornik