Američki Southwest Airlines naručuje 100 novih zrakoplova Boeing 737 usprkos činjenici da je situacija sa zračnim putovanjima još uvijek nejasna

Boeing 737 MAX
6 komentara

Američki zrakoplovni prijevoznik Southwest Airlines objavio je u ponedjeljak sporazum o kupnji 100 Boeingovih zrakoplova 737 MAX 7, jer planira iz upotrebe povući starije modele. To je najveća narudžba problematičnog mlažnjaka još od njegovog prisilnog ”prizemljenja” 2019. godine.

Niskotarifna zrakoplovna tvrtka sa sjedištem u Dallasu izjavila je da će prema ugovoru 70 svojih čvrstih narudžbi za zrakoplove svoje MAX 8 pretvoriti u najmanje avione, MAX 7. Također je dodao 155 opcija za zrakoplove 737 MAX 7 ili MAX 8 do 2029. godine.

“Ova isplativa narudžba s tvrtkom Boeing omogućava tvrtki održavanje operativne učinkovitosti cjelokupne flote Boeinga 737, kroz podržavanje svoje cjenovno pristupačne ruta od točke do točke”, izjavio je Southwest.

Očekuje se da će iduće godine dobiti 30 od 737 MAX 7 zrakoplova, uz 28 MAX 8 ove godine, odnosno ukupno 69 jedinica do završetka 2021. Zrakoplovna kompanija izjavila je će 17 plovila iz serije 737-700 biti povučeno u istom razdoblju. Kompanija već posjeduje čvrste narudžbe za 281 mlazni zrakoplov prije najave u ponedjeljak, uključujući zrakoplove koji su već isporučeni.

U siječnju je Southwest postigao dogovor s Boeingom o odgađanju isporuke nekih od 737 MAX-ovih zrakoplova koje je naručio zbog pada potražnje, zbog Covid-19 situacije i prvog godišnjeg gubitka u gotovo pola stoljeća.

“Southwest Airlines upravlja serijom Boeing 737 gotovo 50 godina, a zrakoplov je dao značajan doprinos našem neusporedivom uspjehu. Današnja predanost 737 Maxu učvršćuje našu kontinuiranu zahvalnost za zrakoplov i potvrđuje naše planove ponude Boeing 737 serije zrakoplova našim zaposlenicima i kupcima u godinama koje dolaze”, rekao je Gary Kelly, predsjednik i izvršni direktor Southwesta. “Ponosni smo što nastavljamo svoju tradiciju i ponosni smo što ćemo i dalje nastaviti biti najveći svjetski korisnici cjelokupne flote Boeing”, dodao je.

Narudžba Southwesta dolazi u vrijeme kada je 737 MAX vraćen u korištenje, nakon što je zbog dva kobna rušenja ova serija prisilno prizemljena širom svijeta. U studenom je Savezna uprava za zrakoplovstvo (FAA) odobrila ponovno letenje serije737 MAX, a šef FAA-e Stephen Dickson rekao je da mu je “100 % ugodno zbog činjenice da njegova obitelj leti ovom serijom zrakoplova.”

Brazilski prijevoznik Gol, koji upravlja flotom Boeinga 737, postao je prva zrakoplovna tvrtka koja je lansirala zrakoplove u prosincu. Kasnije je American Airlines izveo prvi komercijalni let aviona u Sjedinjenim Državama. Southwest vratio je seriju u službu 11. ožujka.

BoeingBoeing 737 MaxSouthwest Airlines
Pretplatiti se
Obavijesti o
6 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Jednostavno receno
3 godine prije

Nije nejasna, jasna je samo što ljudi vide šta hoće da vide.

Patriot
3 godine prije

Služiti će vladi za zadimljavanje atmosfere.

tuf
3 godine prije

Očigledno su procijenili da je isplativi rizik uzeti zrakoplove u ovome trenutku jer su izrazito povoljni zbog a) opće situacije zračnog prometa, b) kompanije Boeing koja na koljenima moli da im netko kupi zrakoplove i spremni su ići s minimalnom zaradom samo da počnu popravljati reputaciju u branši

nekoime
3 godine prije

Ne kupuju ih da bi letjeli, nego da bi padali.

ifnviurnefvesfvoesuf
3 godine prije

Upumpavaju iz feda dolarose preko lažnjaka da održe Biong da ne potone.

Max
3 godine prije

Ti Maxovi su oni što iz čista mira padaju.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI