EU prijeti protu-sankcijama SAD-u ukoliko one ne uklone previsoke tarife za Boeing

EU - Amerika
6 komentara

Povjerenik EU za trgovinu Phil Hogan napomenuo je da će WTO uskoro izdati arbitražu o “paralelnom slučaju” Europske unije protiv Sjedinjenih Država u vezi s “određenim nezakonitim subvencijama Boeingu”.

Gigant za proizvodnju zrakoplova Airbus objavio je da je sada u skladu s presudama Svjetske trgovinske organizacije (WTO) nakon dugotrajnog pravnog spora oko subvencija za zrakoplove, Europska komisija rekla je da to u osnovi “uklanja bilo kakve osnove u vezi s nametanjem sankcija od strane SAD-a u vezi s izvozom od strane EU”, navodi se u izjavi objavljenoj na njegovoj službenoj web stranici.

Airbus pristaje platiti veće kamatne stope na kredite koje je dobio za razvoj svog mlažnjaka A350, a Europska unija očito vjeruje da bi to trebalo riješiti spor između WTO-a i Sjedinjenih Država, te nagovještava izglede uvođenja protu-sankcija protiv SAD-a ako se to ne dogodi.

“Neopravdane tarife na europske proizvode nisu prihvatljive i budući da proizlaze iz poštivanja slučaja Airbus, inzistiramo na tome da Sjedinjene Države odmah ukinu te neopravdane tarife”, izjavio je povjerenik EU za trgovinu Phil Hogan u izjavi objavljenoj na službenoj web stranici Europske komisije. “EU je dala posebne prijedloge za postizanje pregovaračkog ishoda u dugotrajnim prekooceanskim sporovima o civilnim zrakoplovima i ostaje otvorena za suradnju sa SAD-om na postizanju pravednog i uravnoteženog ishoda, kao i na budućim disciplinama za subvencije u zrakoplovnom sektoru.”

Također je upozorio da će “u nedostatku nagodbe, EU biti spremna u potpunosti iskoristiti svoja prava na sankcije”.

“WTO će uskoro donijeti svoju arbitražnu odluku u paralelnom slučaju EU protiv Sjedinjenih Država o određenim nezakonitim subvencijama Boeingu, gdje je Žalbeno tijelo utvrdilo da SAD krše svoje obveze prema WTO-u”, rekao je Hogan.

Naziru li se mogućnosti dogovora šireg spektra?

Michael R. Englund, glavni direktor i glavni ekonomist za Akcijsku ekonomiju, LLC, rekao je kako sumnja da će dugotrajni spor između Boeinga i Airbusa završiti “ovom posljednjom akcijom” potonjeg, ističući kako je “početkom ove godine Boeingu ukinuta zrakoplovna porezna olakšicu koja mu je pogodovala, samo kako bi se izbjegle carine EU na američku robu”.

“Tvrtke su išle naprijed-nazad, a Trumpova administracija pokušava koristiti tarife kako bi smanjila široki jaz u robnom trgovinskom deficitu između Sjedinjenih Država i EU-a”, napomenuo je Englund. “Amerika se vjerojatno neće povući s ovim najnovijim razvojem”.

Dodao je da s očitim deficitom američke trgovinske razmjene s EU-om “Europska unija” može mnogo više izgubiti od SAD-a od smanjene trgovine između zemalja u slučaju postojanja tarife ”milo za drago” a administracija će vjerojatno pokušati koristiti ovu polugu”.

“SAD će se vjerojatno zalagati za širi sporazum s EU-om koji bi vjerojatno smanjio širi deficit prije uklanjanja poluge s kojom je povezan spor između WTO-a i Boeinga”, pretpostavio je Englund.

Kapetan Desmond Ross, iskusni stručnjak za zrakoplovnu industriju, također je napomenuo da su „prodajom u mnogim zemljama i dijelovima proizvedenim u mnogim zemljama koje su zatim isporučene i sastavljene u glavnim tvornicama“, glavni proizvođači „međunarodni u svakom pogledu“, tako da je „to vrlo složena struktura cijena za višemilijunski zrakoplov i da će jednostrano djelovanje SAD-a za nametanje tarifa utjecati na sve operatere u svim zemljama u kojima zrakoplov posluje”.

Dr. Craig Holman, lobist vladinih poslova za Public Citizen, sugerirao je da će se američki predsjednik Donald Trump vjerojatno “baviti ovim carinskim sporom na svoj uobičajeni način”, naime, djelujući “ratoborno kako bi obranio američke interese” te da bi mogao ” javno prijetiti EU ‘masovnim’ ”osvetničkim” sankcijama ako Europa uvede nove tarife na američke proizvode”.

“Kako se Europa bliži nametanju novih carina, posebno ako bude ojačana povoljnim presudom WTO-a, Trumpova administracija mirno će pregovarati o snižavanju carina na obje strane, a tada će Trump tražiti pobjedu”, razmišljao je Holman. “To je postao Trumpov standardni način rada u kojem javno lice govori jedno, a privatno drugo. Ovaj proces pregovora zategnuo bi odnose sa saveznicima, ugrozio američku vjerodostojnost i nepotrebno odgodio rješavanje sukoba”.

A Daniele Archibugi, direktor istraživanja u Talijanskom nacionalnom istraživačkom vijeću u Rimu i profesor za inovacije, upravljanje i javnu politiku na Odjelu za upravljanje na Sveučilištu u Birkbecku u Londonu, tvrdio je da su proizvođači zrakoplova u Sjedinjenim Državama „uvelike beneficirali od različitih oblika državne potpore od kraja Drugog svjetskog rata”.

“Bilo je dobro što su i neke daleke europske države odlučile ući na tržište putničkih aviona 1969. godine, što je očigledno podrazumijevalo i određenu potporu europskoj ”dječjoj” industriji. To je dovelo do žestokih kontroverzi između Sjedinjenih Država i Europskih zemalja”, rekao je. “Ali na kraju je dobro za sve, uključujući američke potrošače, da postoje barem dva glavna proizvođača putničkih aviona, Airbus i Boeing. Nadamo se da će američka vlada cijeniti današnji pokušaj Europe da prekine trgovinski rat koji je predugo trajao”.

Subvencije neslaganja

Spor s WTO-om počeo je sredinom 2000.-ih; Sjedinjene Države optuživale su Airbus za primanje ilegalnih subvencija, a EU je kasnije iznijela sličan zahtjev u vezi s Boeingom.

WTO je 2019. presudio da je EU osigurala ilegalne subvencije Airbusu vrijedne milijarde dolara, nanoseći štetu američkom suparniku Boeingu i zaključio da Sjedinjene Države mogu u zamjenu uvesti carine na robu u vrijednosti od 7,5 milijardi dolara za robu iz EU.

Prošlog mjeseca američki trgovinski predstavnici objavili su da Washington razmatra uvođenje novih carina na izvoz u iznosu od 3,1 milijarde dolara iz nekoliko europskih zemalja u sklopu spomenutog spora oko subvencioniranja zrakoplova, s popisom stavki koje bi mogle biti pogođene stopostotnim tarifama, uključujući čokoladu, masline, sir, pivo, zrakoplove, strojeve i druga dobra.

Komentirajući razvoj događaja, glasnogovornik Europske komisije upozorio je da će nova serija američkih sankcija na robu iz EU-a nanijeti “ogroman” udarac na obje strane Atlantika.

AirbusBoeingeuWTO
Pretplatiti se
Obavijesti o
6 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Borik
3 godine prije

Ovim redom agresivne zemlje prema Americi: su Rusija, Kina, EU…sve ce vas Amerika baciti s lijevom rukom.
Svi odeda ste nezahvalni.

sedban
3 godine prije

The Guardian je metnuo naslov
Why is Xi Jinping pitting China against the world?

Zasto kineski predsjednik usmjerava Kinu protiv svijeta?

Tako se pisu clanci i naslovi u “prestiznim” britanskim novinama da bi Englezi bili na vrhu a Kinezi na dnu, eksploatirani.

Istina je, Amerika usmjerava svijet protiv Kine.

Za sad im je Engleska prva koja ce ici protiv Kine – barem tako izgleda na jeziku i papiru.
Ako pogledamo brojke
onda se vidi da huskaju druge protiv Kine a sami prave novac.

Max
3 godine prije

SAD moraju biti svjesne da ako stavljaju sankcije drugim državama zbog svog interesa ; I drugi će to njima činiti.

problemi kvaliteta
3 godine prije

bild.de/geld/wirtschaft/wirtschaft/boeing-737-rostprobleme-bei-aelteren-modellen-72049570.bild.html

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI