EU planira sankcije protiv SAD-a u sporu oko Boeinga

EU
5 komentara

Sredinom listopada WTO je Europskoj Uniji dodijelio pravo reagiranja na najveću arbitražnu odluku u povijesti trgovinskog tijela, koja je SAD-u omogućila nametanje carine u ukupnom iznosu od 7,5 milijardi dolara na zrakoplove Airbus SE i neke druge uvoze iz Europe.

Europska Komisija izjavila je u ponedjeljak kako EU planira uvesti mjere protiv SAD-a, s početkom od utorka, u sklopu spora WTO-a oko Boeinga.

“Nažalost, usprkos našim najboljim naporima i nedostatku napretka u pogledu dijaloga s američke strane, možemo potvrditi da će Europska Unija kasnije danas izvršiti svoje pravo i nametnuti protumjere koje nam je dodijelila WTO,” rekao jeizvršni potpredsjednik EU Komisije Valdis Dombrovskis.

Komisija je također dodala da je EU spremna otkazati carine u slučaju iste reakcije od strane SAD-a.

“Naravno, ostajemo otvoreni za rješenje do kojeg možemo doći putem pregovora. Naš prijedlog ostaje na stolu i odnosi se na to da obje strane povuku svoje carinske namete,” rekao je Dombrovskis, dodajući da “do sada SAD nisu pristale na povlačenje njihovih nameta.”

Europska Komisija još nije otkrila detalje trgovinskih mjera koje namjerava uvesti protiv Sjedinjenih Država od utorka, u sporu WTO-a oko Boeinga, ali govorimo o sličnom pristupu koji su Sjedinjene Države poduzele protiv EU u slučaju Airbus, Rekao je Dombrovskis.

Prošlog mjeseca WTO je dopustio Europskoj Uniji uvođenje ograničenog iznosa kazni na američku trgovinu. Presuda je uslijedila godinu dana nakon što je organizacija donijela istu odluku u korist SAD-a, dopustivši joj nametanje nameta za robu iz EU-a u vrijednosti do 7,5 milijardi dolara.

Sukob oko zrakoplova između EU i SAD-a najduži u povijesti WTO-a. Započeo je 2004. godine kada je Washington prozvao tada 27-članu Uniju zbog paketa državne pomoći dodijeljenih Airbusu. EU je kao odgovor optužio SAD da pružaju subvencije Boeingu te je podnio žalbe WTO-u.

BoeingeuWTO
Pretplatiti se
Obavijesti o
5 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Emiliano Zapata
3 godine prije

Opet neki toboznji sukobi i ratovi koji pogadaju samo sirotinju.

bauštelac
3 godine prije

prvo definiraj tko je EU

Leine
3 godine prije

Oni to kao nešto rade zadnjih desetak godina, za 8 hiljada evra mesečno.

Max
3 godine prije

Milo za drago.

miki iz Amerike
3 godine prije

Merkelica je Vuciceva skola, nikako se skrasiti u zasluzenu penziju, a plenki gleda i uci.

Amerikaci nisu jos naplaili sto su hanili cijeli svijet poslije drugog svjetskog rata, nazalost.

Sada su se dignuli na zadnje noge jer Binden ne spominje Amerika first.

Sramotno daj Bog da vas rusi /staljin/ Si Mao ts tung / dodju glave i bace vas u ropstvo

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI