Vremenski sled nesrećnog Boinga 737 Max

Boeing 737 MAX
5 komentara

Putnički let kompanije Sriwijaya Air koji je poleteo sa međunarodnog aerodroma Soekarno-Hatta u Džakarti u Indoneziji – kretao se prema Pontianaku – srušio se u more ubrzo nakon poletanja. Avion  je klasični Boeing 737-500, mnogo stariji model od modela 737 MAX.

Putnički avion kompanije Sriwijaya Air nestao je sa radara ubrzo nakon poletanja iz glavnog grada Indonezije Džakarte na domaćem letu u subotu, a spasioci su rekli da su sumnjive krhotine pronađene u moru.

Indonežanski ministar transporta Budi Karya rekao je tokom konferencije za novinare da su se u avionu našle 62 osobe, uključujući 12 članova posade.

Mlazni avion Boeing 737-500, star skoro 27 godina, mnogo je stariji model od problematičnog Boeinga 737 MAX.

737 MAXje globalno prizemljen nakon dva fatalna pada, Lion Air let broj 610 i  Ethiopian Airlines let broj 302. Obe tragedije povezane su sa sistemom za uvećavanje manevarskih karakteristika (MCAS). Stariji model 737 nema problematični sistem, i dalje se široko koristi.

Evo pogleda istorije  aviona 737 MAX ove kompanije.

Nakon što je Boeing prvi put leteo na prototipu  737-100 davne 1979. godine, kompanija je započela rad na velikom “preuređivanju” modela 737, da bi na kraju proizvela seriju 737 Classic.

Početkom devedesetih, Boeing je takođe modifikovao avion da bi stvorio 737NG, gdje NG označava „sledeću generaciju“, koja je i danas u upotrebi.

Boeing 737 je jedan od najprodavanijih komercijalnih aviona svih vremena, sa više od 10.000 aviona isporučenih širom sveta.

2001. godine, Boeing je najavio novu porodicu aviona – 737 MAX 7, 737 MAX 8 i 737 MAX 9 – nadovezujući se na prednosti sledeće generacije 737.

Max motori su veći, pozicionirani su dalje napred i više na krilu od onih na 737NG, zbog čega se avion ponaša drugačije.

Kao rezultat, ove promene mogu dovesti do toga da se nos aviona nagne prema gore, na primer tokom leta male brzine ili leta sa velikim uglom napada bez uključenog autopilota. Boeing je dizajnirao automatizovani softver MCAS kako bi to nadoknadio. MCAS bi se aktivirao samo ako se avionom upravlja ručno sa isključenim autopilotom.

Softver bi se automatski aktivirao da stabilizuje vrati nos aviona nazad.

13. avgusta 2015. godine prvi trup 737 MAX sastavljen je u Spirit Aeros Systemsu u Wichiti, u državi Kanzas, dok je 29. januara 2016. godine Max izveo svoj prvi probni let.

Do maja 2018. godine više od 130 aviona Mak bilo je u službi 28 različitih globalnih avio-kompanija.

Nesreća Lion Aira

29. oktobra 2018. godine u 6.20 sati, let 610 kompanije Lion Air poleteo je iz Džakarte, Indonezija. Avion je bio 737 Max 8. Ubrzo nakon poletanja, piloti su dobili upozorenje da avion propada.

Dok su piloti obaveštavali kontrolore vazdušnog saobraćaja da „imaju problem“, nos aviona je bio spušten prema dolje. Posle samo dvanaest minuta leta, avion se srušio u more, usmrtivši svih 189 ljudi.

Istraga se fokusirala na tehnologiju MCAS i reakciju pilota na sistem u roku od nekoliko dana od pada Lion Aira, dok su avio kompanije širom sveta nastavile da lete Maxom.

Nesreća kompanije Ethiopian Airlines

10. marta 2019. godine u 8:38, let 302 kompanije Ethiopian Airlines poleteo je iz Adis Abebe, Etiopija. Međutim, piloti su prijavili problem sa avionom u roku od samo jednog minuta. MCAS se aktivirao, spustivši nos, prisiljavajući pilote da se bore da kontrolišu avion dok se MCAS ponovo aktivirao.

Šest minuta nakon poletanja, avion je udario u zemlju usmrtivši svih 157 ljudi. Ipak, MCAS je naveden kao glavni uzrok nesreće, kao i činjenica da piloti nisu uspeli ručno da isprave avion.

Na dan nesreće, Ethiopian Airlines je prizemljio ostatak flote svojih aviona 737 Max.  Kompanije širom sveta su to sledile, prizemljivši svoje avione 737 Max.

Avioni su od tada ostali prizemljeni, ostavljajući Boeing da dovrši softversku popravku. Kašnjenja sa odobrenjem softvera produžila su se dok je FAA proučavala avion.

U aprilu 2019. godine, Boeing je smanjio proizvodnju aviona za 10 jedinica, nadajući se nastavku isporuka.

U međuvremenu su nastavljene brojne istrage i tužbe, istražujući kako je Boeing dozvolio avionima da nastave da lete kada se MCAS aktivirao nakon jednog neispravnog očitavanja senzora.

U novembru 2019. godine, Boeing je rekao da je završio prvu fazu ponovne sertifikacije, ali je sredinom decembra administrator FAA, Steve Dickson, rekao da Boeingov vremenski sled „nije realan“.

Akcije Boeinga su skliznule, dok je američki ministar finansija Mnuchin rekao da bi prizemljenje moglo da obriše pola boda iz BDP-a zemlje u 2020. godini.

Ponovni let 737 MAX-a

American Airlines je leteo Boeingom 737 Max iz Majamija za New York 29. decembra 2020. godine, uz plaćanje putnika na prvom putovanju komercijalnim letom u skoro dve godine nakon sletanja letelice.

U novembru 2020. američka FAA ukinula je naredbu kojom se zaustavlja komercijalno poslovanje Boinga 737 MAX, sve dok prevoznici primenjuju određene popravke dizajna i pružaju specijalizovanu obuku pilota.

„Boeing je posvećen poboljšanju vazduhoplovne sigurnosti, jačanju bezbednosne kulture i ponovnoj izgradnji poverenja sa našim kupcima, kompanijama i javnošću“, navodi se u saopštenju kompanije povodom objavljivanja istražnog izveštaja House T&I Committee o 737 MAX-u, dodajući da je naučio „teške lekcije“ iz pada Lion Aira 610 i Ethiopian Aira 302.

Međutim, očekuje se da će istrage, tužbe i saslušanja koja uključuju zlosretni model i kompaniju koja ga je izgradila nastaviti godinama.

BoeingBoeing 737 Max
Pretplatiti se
Obavijesti o
5 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Emiliano Zapata
3 godine prije

Bitno da su svi putnici uredno testirani na kovid, te da su tijekom leta nosili beskorisne maske i faceshieldove,a na ulazu u zrakoplov su uredno spricali ruke kojekavim otrovnim kemikalijama…

B7ranko Spehar
3 godine prije

Vrhunski proizvod smrti,made in USA.

miki iz USA
3 godine prije

Nevjerojatno , na slici je avion kanadske kompanije West Jet sa sjeddistem u provinciji

Alberta, ne razumijem kakve to veze ima a nesrecom u Indoneziji osim ako se zeljelo

kastii da ista posjedule 737 max.

Od Sijecnja ove godine Air Canada vraca isti model u promet , a cini se i WEst Jet.

Hvala na prostoru

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI