Koronavirus nokautirao Boeing: Nema više novca ni za dividende dioničarima

Boeing Seattle proizvodnja
22 komentara

Zbog financijskih gubitaka, navodno uzrokovanih pandemijom novog koronavirusa, američka zrakoplovna kompanija Boeing privremeno je prestala isplaćivati ​​dividende svojim dioničarima, navodi se u izjavi ove tvrtke.

Prema izjavi zrakoplovnog koncerna, Boeing je poduzeo niz mjera kako bi se spasio u uvjetima širenja zaraze i pada potražnje za zračnim prijevozom. Uz obustavu isplate dividendi u kompaniji, do kraja godine odlučeno je zamrzavanje isplate plaća direktoru tvrtke Davidu Calhounu i Larryu Kellneru, javlja The Wall Street Journal.

“Boeing privlači sve svoje resurse kako bi održao proizvodnju, podržao svoje zaposlenike i kupce, kako dugoročno ne bi prekinuo lanac opskrbe tijekom krize povezane s pandemijom uzrokovanom novim virusom COVID-19”, kaže se u priopćenju.

Međutim, Boeingu je od početka 2020. tržišna vrijednost pala je za 70%. Koncern zrakoplova tražio je od američkih vlasti višemilijunsku pomoć, ali je odbijena. Zbog toga je kompanija je odlučila smanjiti svoje osoblje, ali je glavni razlog manja potražnje za njenim zrakoplovima i suspenzija i raskid postojećih ugovora za isporuke modela 737 MAX. U tom smislu, epidemija koja je u ožujku stigla u SAD ima vrlo malo utjecaja na poslovanje tvrtke.

Podsjetimo, zrakoplovni koncern Boeing je bio u ozbiljnoj krizi i prije poteškoća povezanih s koronavirusom. Nakon dvije katastrofe su prošle godine prizemljeni svi modeli Boeinga 737 MAX. Naime, 10. ožujka 2019. u Etiopiji se srušio zrakoplov Boeing 737 MAX 8 Ethiopian Airlinesa, kada je poginulo 157 ljudi, a 29. listopada 2018. je poginulo 189 ljudi u zrakoplovnoj nesreći  sličnog modela kompanije Lion Air u Indoneziji.

Zbog  problema s modelom 737 MAX, zrakoplovna tvrtka u siječnju 2020. nije dobila niti jednu narudžbu za nove avion i Boeing je prestao rad na proizvodnji modela 737 MAX dok su u Americi tvrdili da Covid-19 nije nikakav poseban virus i daje to malo jača gripa.

Do 20. siječnja 2020. Boeing je nastavio proizvoditi zrakoplove, iako usporavajući tempo proizvodnje. CNN je tada naveo da se oko 400 zrakoplova nagomilalo u tvornicama u državama Washington i Texas .

Boeing se nadao da će se nastavak proizvodnje 737 MAX pokrenuti sredinom 2020. godine. Korporacija je objasnila da se njena očekivanja temelje na „iskustvu u području procesa certificiranja“, a sada je izbio problem s epidemijom. Točno je da se putnički letovi masovno otkazuju i da ju, sukladno tome, nemoguće računati na nove narudžbe. Međutim, još uvijek nema certifikata o sigurnosti modela, a bez toga je nemoguće izaći na tržište. Stoga je koronavirus stigao kao prikladan izgovor za smanjenje broja radnika, nepokretanje proizvodnih linija i na kraju neisplaćivanje dividendi dioničarima, što će snažno pogoditi kredibilitet koncerna i postavlja se pitanje kako će preživjeti krizu koja je počela s prodajom modela sumnjive razine sigurnosti, što smo ranije pojasnili u više analiza na ovu temu.

WSJ

Otkrivena skandalozna prepiska Boeinga: Korporacija je kriva za pad aviona

BankrotBoeingBoeing 737 Max
Pretplatiti se
Obavijesti o
22 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Alex
4 godine prije

Koronavirus nokautirao Boeing: Nema više novca ni za dividende dioničarima”

Nisu ni zavrijedili! Ubijaju svojim smećem od aviona ljude po svijetu

Hogar
4 godine prije

Boeing je u poslednjih par godina potrošio 43 milijarde dolara na otkup sopstvenih deonica kako bi im povećao vrednost. Na osnovu takvih “poslovnih uspeha” opravdavane su milionske svote isplaćivane rukovodstvu i deoničarima. Naravno, postali su miljenik Vol Strita… do sad. Sad kad su deonice pale 70%, bolje da su te pare naložili, imali bi više koristi.

Da nisu bili toliko pohlepni, imali bi danas više nego dovoljno para da prebrode krizu. I nisu jedini, pola firmi na američkoj berzi radilo je to isto a sad traže pomoć od poreznih platiša.

Rope, CEO, tree – some assembly required…

Bosanac
4 godine prije

Ja ti mašem svakog dana,
A boing, zaglušuje mi buku srca
Zato danas objavljujem
Poslednji let boinga 707.

https://youtu.be/fx-Zc0UM25Q

Drazen
4 godine prije

Tako je to u podivljalom kapitalizmu gdje se razgrabi svaki višak podjelom grabežljivim akcionarima, pa se ne ostavlja ništa po strani za crne dane. A sada traže da ih narod čupa iz septičke.
Trampi je već najavio milijarde pomoći za Boeing, ali kad treba narodu slobodan pristup zdravstvu, onda gomile prepreka.
Pohlepa je najgori virus, koji metastazira i zahvati šupljine u tijelu gdje po pravilu budu mozak i duša.

preseren3
4 godine prije

Pa mogli bi nešto zaraditi, prodajuči rezervne dijalove za avione Iranu, Venezueli i bog zna kojoj sve državi, koje su pod sankcijama….

Jozo
4 godine prije

Boeing propo još prošle godine

pravda
4 godine prije

Nikome ne želim zlo pa ni amerikancima ali oni jednostavno moraju da plate ceh! Svako zlo se na kraju vraća svom izvoru i tu se ništa ne može promeniti. Narod ko narod, nije kriv ali mogli su bar nešto da učine? Ako ništa drugo, bar da ne tretiraju zemlje koje njihova vlada tlači i ugnjetava, kao običan TV program koji će oni pogledati dok se prežderavaju u kuhinjama svojih domova.
Taj autizam kod amera je neprihvatljiv. Da bi to shvatili, moraju bar malo da dožive ono što silne zemlje doživljavaju pod komandom njihove vlade!
SAD je odavno zrela za obojenu revoluciju, obojenu krvlju!

šeronja
4 godine prije

Globalizam na djelu

Toranaga
4 godine prije

E pa što? Jeste li g. Saša vidjeli boingovo financijsko izvješće za 2019. Ili iz prethodnog kvartala? Koliko imaju zadrzane dobiti, kapitalnih rezervi, novca u blagajni i kratkotrajne financijske imovine. To je bitno za dugoročnu likvidnost kompanije.

Siniša
4 godine prije
AJeTo
4 godine prije

Ako netko nije vidio film o Enronu, strpite se, uskoro stize serijal o americkim gospodarskim divovima.

Dopizdilomi
4 godine prije

Nema više novca za dividende ali je nebitno da li ima ili nema novca za radnike.

mane
4 godine prije

sta im se sve desava poslednjih godina oni bi jos i dividende da imaju

bulog
4 godine prije

Kakve veze ima virus s lošim avionima koji se ruše i ubijaju putnike i posadu?

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI