SAD će bankrotirati ako dogovor o dugu propadne

Janet Yellen
58 komentara

Šanse Amerike da plati svoje račune nakon 1. juna su ” prilično male “, upozorila je u nedjelju američka ministarka finansija Janet Yellen u intervjuu za NBC-jev “Meet the Press”.

Prema Yellen, ako Kongres ne uspije da postigne dogovor o podizanju limita zaduživanja zemlje od 31,4 biliona dolara do tog vremena, on će ubrzo nakon toga biti primoran da plati ” neke račune “.

“ Uvijek postoji neizvjesnost u pogledu poreskih primanja i potrošnje. I zato je teško biti potpuno siguran u ovo, ali moja procena je da su šanse da dostignemo 15. jun, a da budemo u mogućnosti da platimo sve naše račune, prilično niske… Moja pretpostavka je da ako se gornja granica duga ne podigne, biće teške odluke o tome koji računi ostaju neplaćeni ”, rekla je Yellen.

Sekretarka trezora nije rekla koje ‘račune’ ima na umu, ali je napomenula da se najneposrednije obaveze vlade kreću od plaćanja kamata na neizmireni dug do “obaveza starijima koji računaju na socijalno osiguranje, vojsku, izvođače koji su pružali usluge Vlada. ”

Ona je dodala da „ ne može biti prihvatljivih ishoda ako se ne podigne gornja granica duga. ”

Administracija američkog predsjednika Joea Bidena i republikanaca na čelu sa predsjednikom Predstavničkog doma Kevinom McCarthyjem su nekoliko mjeseci u ćorsokaku zbog podizanja gornje granice duga, uprkos upozorenjima da bi se SAD mogle suočiti sa svojim prvim neizvršenim obavezama ukoliko se ne podignu do 1. juna.

Republikanci odbijaju da pristanu na taj potez osim ako Biden ne pristane na smanjenje vladine potrošnje i ograničavanje socijalnih programa.

Neki zastupnici pozvali su Bajdena da se pozove na svoja ovlaštenja prema 14. amandmanu na Ustav i zaobiđe Kongres i jednostrano podigne gornju granicu duga. Međutim, Bajden je novinarima u nedjelju rekao da, iako je razmišljao o tome, vjerovatno nema dovoljno vremena prije roka.

Biden i McCarthy bi se trebali ponovo sastati u ponedjeljak kako bi razgovarali o tom pitanju.

BankrotJanet YellenSAD
Pretplatiti se
Obavijesti o
58 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
burt
10 mjeseci prije

SAD neće bankrotirati

Tupko
10 mjeseci prije

Tresla se brda rodilo se tisucu milijardi dolara

Antee
10 mjeseci prije

Zamisli SAD bankrotiraju poput neke banana republike a hrvatcki ameroljupci ostanu šokirani jer ih tako nisu zadojili Hollywoodskim i Netflixovim idiotarijama.
🙂

Dokurčilomi
10 mjeseci prije

Pod hitno stvoriti još par ratova.

Dpf filter
10 mjeseci prije

Makaze su naostrene i spremne do prvog juna.

Max
10 mjeseci prije

Podići će razinu duga.

Outsider
10 mjeseci prije

Nikada možda ni tada nisu ni planirali vraćati dug.Samo sila i ucjena.

Pero
10 mjeseci prije

Židovima(Khazarima) SAD služi kao glavna poluga kojom vladaju svijetom,i naravno da SAD neče bankrotirati jer bi i njihova moč rapidno pala.P.S.U čijem je vlasništvu štamparija dolara ?

Noppo
10 mjeseci prije

Bez brige, naštampati če još $$$.

10 mjeseci prije

Zamisli , dignem kredit koji ne mogu vratiti bez podizanja drugog kredita..
I tako dok mi se može 😁..

Dakle usa je BANKROTIRALA 👍

Tako treba
10 mjeseci prije

I ja sam duzen bogu I vragu… cca milion eura…. Ali…. luzeri placaju podstanarstvo, I ja cu za desetak godina imati sve svoje 1 / 1

burt
10 mjeseci prije

uvijek se nađe dogovor o dugu tako da SAD sigurno neće bankrotirati, to je najveća svjetska ekonomija a dolar je glavna svjetska vlauta

Oli
10 mjeseci prije

I jopet će se dilit žvakaće za budale

hiber
10 mjeseci prije

Dužnik odlučuje o limitu svoga duga i to u apsolutnom iznosu. Apsurdno da apsurdnije ne može biti i redakciji to nije neobično. Eto, možemo napisati peticiju da se USA moze još zadužiti, pa da ne bankrotira.🤣🤣🤣

Crni Golf 4 vrata
10 mjeseci prije

.. ‘kratko’ i jednostavno; ta britanska (vatikanska/jezuitska), vražja tvorevina zvana Amerika je došla do svoga kraja, “na izdisaju” je i mora biti “ubijena”. Točka. Ionako je uništena drogom, kriminalom, (pazi ⚠ malo; mafia & hells angelsi “rade” bez problema pored tolikih “specijalaca” svih mogućih vrsta, pored “milijun” tajnih službi i razno-raznih “fbiajeva” i što ti ja znam čega sve ne, a tu su i “csi-jevi”, koji rješavaju sve probleme 😂, dakako u Hollywoodu samo, da ne spominjem Čaka Norisa i Supermena itd.). America je “mrtvac na izdisaju” koji je cijeli život drugima krao i otimao za svoju korist i jednostavno više nema ni snage ni energije za nastavak takvog života i zato “ga” treba “ubiti” jer sve nakon 11.9. je samo patnja i muka. Nadam se i želim da će to biti obavljeno nuklearnim oružjem i to u što većem broju…

Miro
10 mjeseci prije

Nas su uveravali da Jugoslavija mora biti uništena zbog duga od $24 milijarde dollara dok sad svaka republika duguje preko $50 milijardi i nikom ništa.
Sve države bivše Jugoslavije danas duguju skoro $300 milijardi dolara i sve je kao ok.
Zato nam države pune Nepalcima, Pakistancima i ostalim akrapima jer srvaraju SED ili Sjedinjene Evropske Države po principu a SAD gde su svi izmešani.

Ivan
10 mjeseci prije

Da Bog da bankrotirali sutra a onda se istrijebili u gradanskom ratu..

Ivan
10 mjeseci prije

Sad vec stampaju dolare umjesto toalet papira..

ime
10 mjeseci prije

ko i svake godine a u zadnji čas ide spas.

btw. jel nekuo upratio viejst da im nestol tone nekog umjetnog gnojiva i da su dužnosnici dobili stakelistke telefone.
šta se događa osim lažne zastave? zijev…

Robi
10 mjeseci prije

Već ispričana priča prošle i pretprošle godine. Nema niš od tega.

Valter Sapajev
10 mjeseci prije

Sve velike države kroz povijest imale su uspon, vrhunac i pad a usput i bankrot

Lucija, prva
10 mjeseci prije

Niste možda opazili:

“najneposrednije obaveze vlade kreću od plaćanja kamata na neizmireni dug do “OBAVEZA STARIJIMA koji računaju na socijalno osiguranje, vojsku, izvođače koji su pružali usluge Vlada. ”

Samo vas podsjećam kad se Trump inatio da nisu stizale plaće državnim službenicima.

Što mislite, tko će sada stradati? A po eugeničkim principima vladajućih?

Frank
10 mjeseci prije

Amerika je odavno bankrotirala. Jedna je od najzaduzenijih na svijetu, s najvise beskucnika i sa sistemom koji je usmjeren protiv ljudi.
ispod usminkane povrsine je trulez. Sistemska korupcija je odavno uzela maha, pljackaski pohodi po svijetu vise ne prolaze. Godbay

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI