Pentagon vidi ‘kinesku prijetnju’ u američkom bankrotu

Američki ministar obrane Lloyd Austin
21 komentar

Američki ministar odbrane Lloyd Austin i drugi visoki zvaničnici Pentagona pozvali su zakonodavce da produže ograničenje federalnog zaduživanja, insistirajući na tome da bi neplaćanje državnog duga bilo razorno za reputaciju Amerike i ” ohrabrilo” Kinu.

Svjedočeći na saslušanju u Senatu o izdvajanju sredstava za odbranu u četvrtak, i Ostin i predsjednik Združenog generalštaba Mark Milley govorili su u prilog zahtjevu Bijele kuće za budžet za 2024., upozoravajući da bi neizvršenje obaveza zadalo veliki udarac nacionalnoj sigurnosti.

“Kina nas trenutno opisuje u svojim otvorenim govorima, itd., kao silu u opadanju”, rekao je Milley. “Neispunjenje duga samo bi ojačalo tu misao i ohrabrilo Kinu i povećalo rizik za Sjedinjene Države.”

Tvrdeći da je Pentagonov budžetski zahtjev za sljedeću godinu od 842 milijarde dolara „podstaknut ozbiljnošću naše strateške konkurencije s Narodnom Republikom Kinom“, Austin je dalje izjavio da bi neizvršenje obaveza predstavljalo „znatan rizik za našu reputaciju“ što bi moglo imati koristi Peking.

“Ono što bi realno značilo za nas je da u nekim slučajevima nećemo biti u mogućnosti da platimo svoje trupe sa bilo kojim stepenom predvidljivosti. I ta predvidljivost je zaista važna za nas”, dodao je. “Ovo bi imalo pravi uticaj na džepove naših vojnika i naših civila.”

U svom uvodnom obraćanju , ministar odbrane je takođe rekao da će budžet koji traži vojska označiti povećanje od 3,2% u odnosu na 2023. – uključujući povećanje od 40% Pacifičke inicijative za odvraćanje, koja ima za cilj da proširi američko vojno prisustvo u kineskom dvorištu – ali je insistirao novac je neophodan da bi se ispunio „izazov tempa“ koji je postavila NRK.

Austin i Milley su posljednji u nizu visokih zvaničnika koji su izdali strašna upozorenja o potencijalnom neizvršenju obaveza, dok se zakonodavci bore da postignu sporazum o produženju saveznog limita zaduživanja, koji trenutno iznosi 31,4 biliona dolara i mogao bi biti dostignut već sljedećeg mjeseca .

Ranije u četvrtak, ministarka finansija Janet Yellen izjavila je da bi neizvršenje obaveza bilo “katastrofa”, sugerirajući da bi taj potez mogao “pokrenuti pitanja o našoj sposobnosti da branimo interese naše nacionalne sigurnosti”.

Direktor Nacionalne obavještajne službe Avril Haines također je prošle sedmice rekla Kongresu da će i Kina i Rusija prihvatiti neplaćanje duga, rekavši da bi taj događaj mogli iskoristiti da prikažu “haos unutar Sjedinjenih Država”.

Slično Pentagonu, i sam predsjednik Joe Biden je također izjavio da neizvršenje obaveza jednostavno “nije opcija”, jer bi moglo izazvati recesiju i narušiti međunarodni ugled SAD-a ” ekstremno”.

Iako je u utorak postignut mali napredak u pregovorima sa predsjedavajućim Predstavničkog doma Kevinom McCarthyjem, Biden će se sljedeće sedmice ponovo sastati s republikanskim liderom radi daljih razgovora o produženju gornje granice duga.

BankrotLloyd AustinSAD
Pretplatiti se
Obavijesti o
21 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
404
11 mjeseci prije

Sada će singapurski radnik, kupujući rusku naftu, prijeći na 8-satni radni dan i dva slobodna dana, a europski radnik će orati na traci 14 sati…

Ico
11 mjeseci prije

Liverpool griješi zabranom Vol odimir Zel skom, Volo odimir je rođen za frontmena vokalno instrumenog sastava LET 3!

Max
11 mjeseci prije

Kina drži američke obveznice.

Tupko Glupko
11 mjeseci prije

“Tvrdeći da je Pentagonov budžetski zahtjev za sljedeću godinu od 842 milijarde dolara „podstaknut ozbiljnošću naše strateške konkurencije s Narodnom Republikom Kinom…“

Prošle godine je budžet Pentagona bio 877 milijardi dolara (najveći na svijetu), iza SAD je Kina sa 292 milijarde, treća je Rusija sa 86 milijardi (u predratnoj 2021. u Rusiji je bio 66).
Kina ima četiri puta više stanovnika nego SAD.
Dakle, izuzetni troše 12 puta više (!) na vojsku po glavi stanovnika nego Kinezi, ali ovi u Pentagonu tvrde da im je strateška konkurencija.
Dio razloga je što izuzetni imaju 750 inozemnih vojnih baza u preko 80 zemalja svijeta.

Na što porezni obveznici tamo plaćaju lovu, muzu ih kako se tko sjeti!

842 milijarde dolara na 157 milijuna zaposlenih Amerikanaca govori da samo za vojsku svaki zaposleni godišnje izdvaja 2.550 dolara (!).

Tupko Glupko
11 mjeseci prije

842 milijarde dolara podijeljeno sa 157 milijuna zaposlenih Amerikanaca daje fascinantan podatak da svaki Amerikanac izdvaja 5.360 dolara na godišnjoj bazi, odnosno svaki mjesec od svoje plaće za vojsku daje – 450 dolara (!).

Antee
11 mjeseci prije

Koga briga šta ta banda smutljivaca više kaže i misli.
Nemaju obraza, nemaju časti.

Grdi
11 mjeseci prije

Glavni razlog zasto ameri propadaju …… oni neznaju suradivati znaju samo sukobljavati …..

noppo
11 mjeseci prije

to o 842 miljardi je samo službeni, federalni budžet. Novac iz raznih fondova može biti brojka i dvostruko veča.

burt
11 mjeseci prije

dolar je glavna svjetska valuta

Lucija, prva
11 mjeseci prije

“Krajem aprila republikanci su većinom glasova postigli konsenzus za svoj predlog zakona o podizanju granice duga u donjem domu Kongresa.
Autori dokumenta saglasni su da podignu lestvicu za 1,5 biliona dolara, ali istovremeno zahtevaju
>smanjenje budžetske potrošnje za 4,8 biliona dolara.
>Predlažu vraćanje u budžet nepotrošenih sredstava za borbu protiv kovida 19, >poništavanje otpisa dugova po obrazovnim kreditima i
>ukidanje poreskih olakšica po zakonu za smanjenje inflacije….”

Osobno, meni se čini logičnim. ALI, Demokrati – ne žele prihvatiti ništa od toga !!!!

“Partijski zvaničnici predvođeni Džozefom Bajdenom insistiraju na podizanju gornje granice duga BEZ IKAKVIH dodatnih uslova”, b92

Ovog ni’ nikad bilo. Bilo je dogovora i za vrijeme Obame i za vrijeme Trumpa. Najugroženija su socijalna davanja.

Ivan
11 mjeseci prije

Pazi koji mokri snovi ove americke cimpanze a jucer se spustio sa stabla?

Lucija, prva
11 mjeseci prije

“…sedište Evropske komande SAD (EUCOM) nalazi se u Štutgartu, sa 51 zemljom u svojoj zoni odgovornosti. Ovde deluje i Američka afrička komanda (AFRICOM), pošto „nijedna država na Crnom kontinentu nije dala dozvolu za raspoređivanje“. U Nemačkoj je 2021. bilo 119 američkih vojnih baza. Najveći i najpoznatiji od njih je Ramštajn, sedište američkog vazduhoplovstva u Evropi. Međutim, trenutno je ključna baza VISBADEN-ERBENHAJM, odakle se „vodi rat u Ukrajini“. Ovde se nalazi štab, gde se koordinišu isporuke naoružanja, što je neophodno, jer četrdeset zemalja pruža različite vidove vojne podrške Ukrajini. Ovde se odvija i borbena obuka ukrajinskih vojnika, od kojih su se poslednje dve hiljade već vratile na front. U ovoj bazi, Pentagon je otvorio svojevrsno diplomatsko predstavništvo, gde je stacionirano dvesta visokorangiranih vojnih lica. Ovde je stacionirana i Grupa za bezbednosnu pomoć Ukrajine (SAGU). „Postoji osećaj da je strateški cilj Sjedinjenih Država da uvuku Nemačku, a samim tim i Evropu, direktno… Čitaj više »

Lucija, prva
11 mjeseci prije

“Amerikanci grade LNG terminal u luci Bar.” Naslov. Komentatori (15) su primjetili da: >Luka Bar prima brodove do 80 000t nosivosti. I da je plitka luka. “Region jedva čeka skupi američki gas” “A gde ce da ide gas, tanker godisnje za celu populaciju koja ni nema razvijen gasovod, ne u malim, nego ni u vecim gradovima, mozda za jedno 20 god kad ga izgrade, samo ne znam za koga.” “Ovo su Dritanove bajke da digne rejting pred izbore… Da ga skladiste u Baru…”? ————– Aha, dragi moji. To je to. Ne grade Ameri LNG terminal…Nego nešto drugo… Uvaliti će Balkan, e ne bi li se dokopali ruda koje će prodavati – EU. + OSTALO. Mislite da AV bez veze skuplja oružje? P.S. I to povežite sa gradnjom onog Centra u središnjoj Hrvatskoj. Za prihvat stradalih. I onih 9 baza u Grčkoj. I nedavnim prijetnjama: stići ćemo do Niša. + dva… Čitaj više »

de ba
11 mjeseci prije

Pa kad bankrotiras, svako ti je prijetnja, jer zeli da pokupupuje sve ono sto ti valja u bescijenje

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI