Otkrivena skandalozna prepiska Boeinga: Korporacija je kriva za pad aviona

Boeing
39 komentara

Američka tvrtka Boeing, čiji se putnički avion srušio u blizini Teherana 8. siječnja, objavila je stotine poruka koje su jedni drugima poslali zaposlenici korporacije zrakoplova u vezi sa zrakoplovom modela Boeing 737 MAX. Objavljene poruke dovode u pitanje kvalitetu razvoja Boeingovih simulatora leta, prenosi Reuters.

Ali još jedna važna stvar se prešućuje. Naime, dok službeni Kijev, kojem se, bez ikakvih saznanja o tragediji, pridružio kanadski premijer Justin Trudeau, koji tvrde da je Boeing nad Teheranom oboren projektilom protuzračne obrane, mediji nisu napisali niti dva retka da se istog dana isti model zapalio pri polijetanju iz međunarodne zračne luke „Ben Gurion“ u Tel Avivu, što sugerira da je ovaj model „leteći mrtvački sanduk“, baš kao i 737 MAX.

U travnju 2017. je dvoje zaposlenika Boeinga razgovaralo putem Messengera, žaleći se na kvalitetu računalnog sustava koji kontrolira let modela MAX.

“Ovaj su avion dizajnirali klaunovi, koje zauzvrat vode majmuni”, napisao je jedan od zaposlenika Boeinga, čije ime nije objavljeno.

Jedna od poruka, datirana iz studenog 2015., osvjetljava metode lobiranja kojima je Boeing pribjegao kada je bilo zahtjeva od strane regulatora. Djelatnik tvrtke primjećuje da će regulatorna tijela vjerojatno zahtijevati da se razvije i koristi i simulator koji će se koristiti za određene vrste izvanrednih stanja koja se događaju u pilotskoj kabini.

“Mi ćemo se snažno protiviti tome i kada dođe vrijeme za konačni dogovor najvjerojatnije će nam trebati podrška na najvišim razinama”, napisao je zaposlenik tvrtke.

Predstavnici Boeinga rekli su da agencije “postavljaju pitanja” o komunikaciji tvrtke s američkom Federalnom agencijom za civilno zrakoplovstvo u vezi postupka odobrenja simulatora leta. Tvrtka ovu prepisku naziva “potpuno neprihvatljivom”, tvrdeći da se Boeing zalaže za transparentnost u odnosima s regulatornom agencijom.

„Dopisništvo ne opisuju tvrtku kakva jesmo i kakva bismo trebali biti“, dodali su predstavnici Boeinga.

„Kompletnu verziju tekstualnih poruka, bez rezova, kompanija je poslala Kongresu i američkoj Federalnoj agenciji za civilno zrakoplovstvo prošlog prosinca“, napominje Reuters.

Ranije smo izvijestili kako je američki proizvođač zrakoplova Boeing u prosincu prošle godine otpustio je voditelja tvrtke Dennisa Muilenburga, zbog sve veće krize u koju tone kompanija zbog modela zrakoplova 737 MAX, čiji su letovi obustavljeni nakon dvije avionske nesreće.

„Upravni odbor odlučio je da je promjena vodstva potrebna kako bi se vratilo povjerenje u tvrtku, dok radi na obnavljanju odnosa s regulatornim tijelima, potrošačima i svim ostalim zainteresiranim stranama“, kaže se u izvješću Boeinga.

Korporacija je ranije izvijestila da će u siječnju 2020. obustaviti proizvodnju modela 737 MAX. Ovo će biti najveća suspenzija proizvodne i montažne linije kompanije u više od 20 godina.

Više od 400 pilota je u prosincu 2019. podnijelo tužbu protiv Boeinga zbog “neviđenog prikrivanja” od strane kompanije poznatih dizajnerskih nedostataka u zrakoplovu 737 MAX. Prema riječima pilota, prikrivanje nedostataka dovelo je do pada dva ovakva zrakoplova na komercijalnim letovima i kasnije obustave letova ovog modela širom svijeta.

Podsjetimo, 29. listopada 2018. godine se Boeing 737 kompanije Lion Air Airlines, koji je letio iz Jakarte u Pankalpining, srušio u obalnom dijelu zapadno od Jave. U zrakoplovu je bilo 189 ljudi, uključujući sedam članova posade. Avion je nestao s radarskih ekrana 13 minuta nakon polijetanja.

10. ožujka 2019. Boeing 737, koji je putovao iz Addis Abebe do kenijske prijestolnice Nairobi, srušio se u blizini etiopskog grada Debre Zait. Na njemu su bili državljani 35 država. Poginulo je svih 157 ljudi, uključujući i osam članova posade

Avion Boeing 737–800 koji je letio na liniji Teheran-Kijev srušio se ujutro 8. siječnja, dvije minute nakon polijetanja iz zračne luke „Imam Homeini“ u Teheranu. Na njemu je bilo 167 putnika i devet članova posade i svi su poginuli.

Otprilike dan nakon pada u zračnoj luci iranske prijestolnice, američki mediji, pozivajući se na izvore u Pentagonu, lansirali su „eksplozivnu vijest“ koja tvrdi da je putnički zrakoplov Boeing mogao pogrešno oboriti iranski sustav protuzračne obrane s ruskom projektilom iz sustava „Tor“. Kijev je istog trenutka osporio početnu verziju kvara i mogućeg zapaljenja motora kao uzroka nesreće i priopćio kako je od tri razloga pada zrakoplova ovaj najvjerodostojniji. Nakon toga je izjavu dao kanadski premijer Trudeau, koji tvrdi da je obaranje projektilom protuzračne obrane jedina mogućnost pada Boeinga 737-800 nad Teheranom.

Zanimljivo, nitko od njih ne spominje incident s požarom na istom modelu Boeinga istog jutra, nekoliko sati ranije prilikom uzlijetanja iz zračne luke u Tel Avivu, incident kojeg je snimio i objavio na Twitteru izraelski novinar koji je bio na letu koji je umalo završio tragedijom kao u Teheranu.

Logično je zaključiti da se ova tragedija pokušava iskoristiti protiv Iranaca, ali i protiv Rusije, iako neizravno, koja je Islamsku Republiku opskrbila sustavima „Tor“ i obučila iranske posade da s njima rukuju, što znači da bi mogli imati novu priču kao s malezijskim Boeingom iznad Donbasa 2014.

Boeing 737 se zapalio i prisilno prizemljio u zračnoj luci „Ben Gurion“ u Tel Avivu (Twitter-Video)

Ukrajinski Boeing sa 176 ljudi srušio se u Iranu (Video)

Ukrajinski zrakoplov oboren je iranskom raketom, izjavio je kanadski premijer Trudeau

BoeingBoeing 737–800pad aviona
Pretplatiti se
Obavijesti o
39 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Ivo
4 godine prije

Boeing 737 Max više nikada neće poletjeti, to je već dulje vrijeme poznato svima u avio industriji. Boeing će preživjeti zahvaljujući državnim subvencijama, ali prelazi u red regionalnih proizvođača. Primat na civilnom tržištu preuzima Airbus, a iza njega biti će najvjerovatnije Rusija, možda i Kina ako savlada tehnologiju izrade kvalitetnih motora.

Što se tiče modela srušenog kod Teherana i onog koji se spustio kod tel aviva, u pitanju je model 737 – 800, sa odličnim safety recordom, znači nikakvih padova ni većih incidenata do sada. Tu tek treba vidjeti što se dogodilo. Sa motorima koji se koriste je bilo incidenata, ali nikad nije došlo do rušenja aviona.

U svakom slučaju, Boeing se raspada, kao i kompletna američka industrija. Pohlepa je uzela danak, to je sad više nego očigledno.

basso
4 godine prije

To uopste nije tacno, sve te sve boinge 737 su srusili Rusi i Iranci uz pomoc KIne,Venecuele i Sirije.

šeronja
4 godine prije

profit

B.exit
4 godine prije

Zrakoplovi sa greskom!

Psihijatar
4 godine prije

Lijepi tekst
Jedno nije objasnjeno kakve veze ima problematic ni model MAX sa srusenim model on 800 koji je jedan od najsigurnijih modela I kad proizvedenih ???

Savovic Danilo
4 godine prije

Ista prica,isti akteri-normalno da ce ovo Ameri i njihovi “prijatelji” iskoristiti da optuze Teheran sa opskurnim dokazima,dobro im je doslo sto je bas incident bio u Iranu,da prospu pricu sasvim u suprotnom smjeru od one od koje bi trebalo a to je “da nesto nije u redu sa avionima boinga u zadnje vrijeme”,primjera imamo sijaset,tako da su pocela i otkazivanja narudzbi i pad istih kao i same prodaje modela Boing u odnosu na Airbus tako da ko je imalo upucen u problematiku sve mu je jasno.Ko ce povjerovati da su Iranci toliko “glupi i neobuceni” da rukuju sopstvenim pvo sistemom pa da obore avio u sred polijetanja a najvise je njihovih gradjana u istom.Da je avion bio pun americkih i zapadnjackih gradjana pa da I pomislimo da je sabotaza u pitanju ali ovako ce se morati priznati da je problem u samom avionu i da ga treba rjesavati sto prije,jer… Čitaj više »

eks
4 godine prije

To neće ići tako. Ameri su već odlučili da je Iran kriv, a Boeing da im kvari “posao” . Ukoliko Boeing objavi priznanje, Boeing će biti optužen za ugrožavanje bezbednosti Usa i Kanade i za zaštitu terorista – Irana. Ne može se dozvoliti da se razotkriju laži i podmetanja u režiji CIA . To bi unelo kod mnogih sumnju u pouzdanost izvešća NYT, CNN, Alljazira, …, a to su emiteri “pouzdanih” i “objektivnih” i “istinitih” informacija.

Ferdo
4 godine prije

Moguće je i da je zrakoplov srušen sa ručnim lanserom iGLOM jer je pogođen pri polijetanju dok je bio na maloj visini
Iran nije imao ni jedan razlog da sruši zrakoplov u svom dvorištu dok Amerima i Izraelcima to itekako ide na ruku
Kažem to je samo jedna od teza da ga je možda neko drugi srušio da se optuži Iran

Mama od Maren
4 godine prije

Rusi su cijeli Bliski pokrili radarima, tako da oni znaju jeli srušen.
Putin je taj dan bio u Siriji, sigurno je i dodatno nadgledan cijeli prostor.
Avion je vjerojatno srušen ručnim PVO lanserom, toćno nekoliko minuta nakon je započela Iranska osveta US.
Prveliki je kaos koji su US proizveli u cijeloj regiji.
Jedino moguće riješenje je odlazak SVIH US trupa i kontraktora iz Iraka i Irana, odmah.

Ante
4 godine prije

Čim je srušen taj avion odmah su objavili video sa raketom koja je srušila taj avion. Slična “rušenja” su se dogodila kada je trebalo Libiju optužiti za rušenje aviona iznad britanskog Lockerbie kada je oboren PAN amov avion 103, ili onaj iznad Ukrajine. Takvi se događaji obavezno događaju kada treba optužiti neku zemlju za terorizam. Dok u isto vrijeme veliki pedofilski skandala sa onim Epsteinom nema videa, iako su u zatvorske ćelije postavljene kamere. Kažu da se Epstein objesio o plahtu u zatvoru, ali plahte su u zatvoru od papira baš zato jer su se zatvorenici stalno upotrebljavali plahte kako bi se objesili o njih. Iz istog razloga su stavili kamere u zatvore. I baš taj dan kada je u zatvor dospio Epstein koji je trebao svjedočiti tko se sve od svjetske elite koristio uslugama koje je on davao onda kamere nisu radile. To je samo primjer što su sve… Čitaj više »

goran
4 godine prije

hitno uvesti nove sankcije Rusiji

milan
4 godine prije

U Neeeemackoj proglasise ludim doktora oduzese mu licencu jer, je lecio i izlecio mnogobrojne bolesnika sa diagnozom uznapredovalog karcinoma koji pacijenti su bili svrstani u kategoriju – nema pomoci, ceka se samo kraj. Lecio svojim metodama I od nekih 300-tinjak pacijenata iz te grupe sa poodmaklom bolesti, umrlo mu nekih 5 pacijenata. Covjek pobjegao u Italiju a odatle tko zna gdje ce jer, prirodnim lijekovima je zabranjeno lijecenje. Farmako lobi je prejak, toliko je jak da su donesene I sudske presude o tome slucaju. Sta reci na sve to? Davno su se prestale brojati ljudski zivoti kao kolateralna steta, sve to ide o kolicini novca.

Zorule
4 godine prije

Malo je nategnuto tvrditi da bi avion pao zbog jednog motora, govorim o ovom slucaju u Izraelu. Taj avion moze poletjeti sa jednim motorom, problem nastaje ako se motor razleti i lopatice turbine probiju kuciste motora, onda moze ostetiti trup, krilo (mehanizme kontrolnih povrsina), probiti rezervoar i zapaliti gorivo. Tek tada mozemo pricati o scenariju koji moze zavrsiti rusenjem.

Zorule
4 godine prije

To je dobro pitanje, čak i sad lete avioni, slijeću i polijeću ako baciš oko na flight radar. Čak i cijela kolona leti na samoj Iracko – Iranskoj granici prema Katru, baš tamo gdje je bila najveća gužva sa raketnim napadom.

Max
4 godine prije

Eto tko je kriv

Perun
4 godine prije

Boeing je gora firma od VW …..Kompletna americka industrija se raspada …..zakon trzista neumitno unistava varalice i one koji varaju kupce …..

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI