Boeing se složio da plati 2,5 milijarde dolara kazne zbog optužbi za „zavjeru u prevari“ o nesreći 737 MAX u kojoj je poginulo 346 ljudi

Boeing 737 MAX
2 komentara

Boeing će platiti oko 2,5 milijarde dolara za riješavanje krivičnih prijava povezanih sa dvije smrtonosne nesreće u kojima je učestvovao njegov avion 737 MAX, pristajući da preda mali dio svog godišnjeg prihoda dok ga DOJ tereti za „zavjeru u prevari“.

„Tragični padovi leta 610 kompanije Lion Air i leta 302 kompanije Ethiopian Airlines otkrili su prevaru i obmanjivanje ponašanja zaposlenih u jednom od vodećih svjetskih proizvođača aviona“, rekao je v.d. pomoćnika državnog tužioca David Burns u četvrtak.

Zaposleni u kompaniji Boeing izabrali su put zarade umjesto iskrenosti prikrivajući materijalne informacije Savezne uprave za vazduhoplovstvo u vezi sa radom svog aviona 737 MAX i angažujući se u nastojanju da prikriju svoju obmanu.

Odjeljenje je saopštilo da će masovno poravnanje obuhvatiti krivičnu kaznu u vrijednosti od 243,6 miliona dolara, 1,77 milijardi dolara u isplati kupcima 737 MAX-a, kao i manji ulog od 500 miliona dolara u fond žrtava nesreće, koji će isplatiti porodicama putnika koji su stradali u dvije nesreće. Isplate neće imati uticaja na tekuće građanske parnice protiv Boinga od strane rođaka žrtava nesreće, prema advokatima tužilaca, koji su primjetili da će nagodba samo ojačati njihov slučaj.

Kompanija je takođe optužena za zavjeru radi prevare Sjedinjenih Država, a Ministarstvo pravde je reklo da je Boeing priznao da je obmanuo posmatrače FAA o ključnoj komponenti aviona koja je „uticala na sistem kontrole leta Boeinga 737 MAX“ i doprinijela padovima.

„Obmanjujuće izjave, poluistine i propusti koje su zaposleni u Boeingu prenijeli FAA ometali su vladinu sposobnost da osigura sigurnost javnosti pri letovima“, rekla je Erin Nealy Cox američka tužiteljica za sjeverni okrug Teksasa.

Dvije fatalne nesreće 737 MAX – aviona kojim je upravljao Lion Air 2018. godine i drugi u vlasništvu Ethiopian Airlines godinu dana kasnije – ubile su ukupno 346 ljudi, obje povezane sa neispravnostima sistema upravljanja avionom. Nesreće su dovele do toga da je MAX prizemljen u cijelom svijetu više od godinu dana, jer je FAA ispitivao moguće nedostatke na letjelici.

U svojoj istrazi, savezni regulatori otkrili su da je Boeing više puta zavodio FAA monitore i svjesno predao MAX na konačnu certifikaciju čak i nakon što su zaključili da su neki od njegovih sigurnosnih softvera i dijelovi neispravni. Zbog toga ga je kompanija FAA početkom prošle godine novčano kaznila sa 5,4 miliona dolara, dok je MAX-u ponovo odobreno da leti u novembru na kraju duge istrage.

Kompanija je priznala da je počinila nepravdu i odrekla se prava na suđenje kao dio odgođenog dogovora sa tužilaštvom, dok je izvršni direktor Dave Calhoun taj potez nazvao „korakom koji na odgovarajući način priznaje kako nismo udovoljili svojim vrijednostima i očekivanjima“. napomena zaposlenima u četvrtak.

Zalihe Boeinga pale su za nešto više od 1 odsto u trgovanju van radnog vremena nakon što je najavljeno poravnanje.

avionska nesrećaBoeingBoeing 737 Maxkazna
Pretplatiti se
Obavijesti o
2 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Siniša
3 godine prije

Dakle…jbn ameri slažu i prodaju leteće mrtvačke sanduke što za posledicu ima stotine mrtvih ljudi i dobiji kaznu od 2,5 milijarde i bez krivičnih prijava i iz forsiranje dalje prodaje bez povratka novca za prodano smeće a folcika plati kaznu skoro 1,5 milijardi uz krivične, totalan kolaps poslovanja i nadoknadu štete u USA zbog ni litre više potrošnje nego deklariranog.

3 godine prije zadnji put uredio Sinisa
© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI