Glavni ukrajinski general želi da kazni dezertere

Valery Zaluzhny
25 komentara

Ukrajina mora uvesti strože kazne za one za koje se utvrdi da krše vojnu disciplinu, rekao je u ponedjeljak načelnik generalštaba oružanih snaga Valery Zaluzhny. U video poruci, general je pozvao predsjednika Vladimira Zelenskog da donese novi zakon, rekavši da oni koji bježe s fronta ili ne poštuju naređenja koštaju zemlju života i teritorije.

“Neovlašteno napuštanje” položaja rezultiralo je velikim brojem žrtava među vojnicima i civilima i podrilo moral, rekao je Zaluzhny u video snimku objavljenom na Facebooku.

“Vojska radi na disciplini. A ako postoje rupe u zakonu, ili ako oni koji odbiju mogu platiti kaznu do 10 % svoje plate, ili dobiti uslovnu kaznu, to je nepravedno”, tvrdi Zaluzhny. “Štaviše, a to je ključno, druga vojna lica su primorana da pokrivaju izložena područja fronta, što dovodi do povećanja gubitka osoblja, teritorija i civila koji tamo žive.”

Često se izgubljene pozicije moraju vratiti kroz jurišne operacije, po veoma visokoj cijeni. Ne bi trebalo da bude ovako.

Ukrajinski parlament nedavno je odobrio amandmane na zakon o vojnoj disciplini. U video poruci, Zaluzhny je pozvao Zelenskog da to potpiše, napominjući da se oficiri u lancu komandovanja slažu s njegovom ocjenom da je za ovaj problem potrebno “sistemsko rješenje”.

Novim zakonom bi se maksimalna kazna za nepoštivanje zakonitog naloga povećala, na primjer, sa novčane kazne od 145 minimalnih plata na 500 i 10 dana u pritvoru. Minimalna jedinica neoporezivog plaćanja za ukrajinskog vojnika trenutno iznosi 17 grivna, ili oko 0,50 dolara.

Zaluzhny je priznao da su postojali “problemi” koji su uzrokovali “samovoljno napuštanje” položaja, ali je rekao da im se obraća i da ima puno poverenje u svoje podređene oficire. Dalja rasprava o ovoj temi samo će naštetiti ratnim naporima, dodao je.

Dok je general službeno svoju javnu poruku uputio Zelenskom, šire se spekulacije da su stvarna publika njegove trupe. Usred izvještaja o teškim žrtvama u borbama u trenutnim borbama, ponovo je došlo do oživljavanja postova na društvenim mrežama u kojima ljuti pripadnici vojske – često regruti lokalne milicije iz zapadne Ukrajine, raspoređeni na pola zemlje – protestiraju zbog uslova na frontu, kritizirajući svoje komandante, i najavljujući da će se povući sa položaja na kojima su ostavljeni da umru.

U proljeće i ljeto došlo je do sličnog izbijanja takvih funkcija, što je dovelo do toga da parlament predloži pogubljenje dezertera. Taj zakon je povučen 24. maja, nakon negodovanja javnosti. Vlada u Kijevu izmijenila je pravila o vojnoj disciplini 2014. godine, ovlašćujući oficire da fizički udaraju ili na drugi način kažnjavaju vojnike koji ne poslušaju naređenja ili pokušaju da napuste svoje mjesto.

kaznarusijaukrajinaValery ZaluzhnyVojska
Pretplatiti se
Obavijesti o
25 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
goran
1 godina prije

kad vidiš kako te država tretira kao vojnika i kad vidiš da si samo topovsko meso za nepriljatelja i kad vidiš kako tvoji časnici i sam predsjednik i parlamentarci te doživljavalju dok su njihove guzice na sigurnom,tek onda shvatiš ko je pravi nepriljatelj države,ne vojnici nego časnici generali parlamentarci i sam predsjednik države,tada imaš svako pravo pustit oružlje i predat se ili čak i otići sa bojišta,ukrajinski vojnici spustite oružlje i odite kućama obiteljima i budite radje sa njima.

Optimista
1 godina prije

Rado rusi idu u vojnike

Saljivdjija
1 godina prije

Hazari kroje sudbinu Hriscanima Slavenima.. Nista novo jos od Lenjina & Trockista.. Urke jos spavaju zimski sad od Oktobarske revolucije. I stalno isti cilj. manjine da vladaju vecinom.

1 godina prije

Mnogi Srbi se nisu odazvali na mobilizaciju za ratove 90tih i posle rata su amnestirani bez ikakvih kazni (kakav je to šamar onima koji su se odazvali) – verovatno je tako bilo i na ostalim stranama.
E… ovaj rat neće biti toliko “liberalan”. Budite vrlo oprezni jer vojska nije dobrovoljno vatrogasno društvo – iako je u jednom periodu (koji još uvek traje) vrlo ličila.

tihobl
1 godina prije

Stavljao je nacisticke bataljone na drugu liniju da puca u dezertere. Nekidan je prebacio 1700 azovaca u Casov Jar da zaustavi bjezaniju iz Bahmuta i ne ide. Sad trazi posotravanje zakona jer vise ne moze da natjera vojnike da idu u Bahmut kao zamjena razbijenim ili unistenim jedinicama. Juce je uputio dvije jedinice specijalaca iz strateske rezerve. Ne bacaju se specijalci u masinu za meso da budu samljeveni drzeci polozaj. Da stvari budu jos gore 9. krug mobilizacije ne ide nikako.

Lucija, prva
1 godina prije

“Zaluzhny appealed to Zelensky with a call to sign a law on toughening the responsibility of the military for desertion. Bill No. 8271 itself was adopted by the Rada on December 13. TRUKHA⚡️Ukraine Izgleda krenula masovna bežanija sa herojam položaja. 😁😁”

Max
1 godina prije

Neka dođe na Jadran po njih.

Mark
1 godina prije

Trebali bi svi napustiti bojišnice pa neka se političari svih strana međusobno krkaju inkl povedu svoje obitelji ako im treba potpora.

Mali Boro
1 godina prije

Žalužni mogao bi ti pomalo ostajati bez zapovjednog kadra tj. oficira i podoficira ako će previše maltretirati vojnike.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI