Prosvjednicima koji su kritizirali Macrona prijeti zatvorska kazna

Macron-Francuska
13 komentara

Trojica prosvjednika optužena su za nepoštivanje osobe s javnim ovlastima i mogli bi dobiti godinu dana zatvora

Trojica prosvjednika iz općine Sélestat, u blizini njemačke granice, suočena su s kaznenim prijavama nakon što su opsceni gestikulirali francuskom predsjedniku Emmanuelu Macronu tijekom njegova posjeta gradu prošle srijede. Trojac se izjasnio krivim za nepoštivanje osobe koja ima javne ovlasti, objavila je u subotu tužiteljica Catherine Sorita-Minard iz obližnjeg grada Colmara.

Zbog toga što su svom vođi dali “le doigt” – srednji prst – dvojica muškaraca i jedna žena mogu biti kažnjeni s do godinu dana zatvora i novčanom kaznom od 15.000 eura. Prosvjednici, od kojih nitko nema kriminalnu prošlost, stari su između 23 i 42 godine. Suđenje će im biti u rujnu. Četvrta osoba je također uhićena, ali nije optužena zbog nedostatka dokaza, rekla je Sorita-Minard. Macron se suočio sa snažnim protivljenjem dok putuje zemljom pokušavajući uvjeriti svoje birače u valjanost paketa mirovinske reforme koji je potpisao ranije ovog mjeseca, suočen s protivljenjem dvije trećine biračkog tijela. Zakon podiže dob za odlazak u mirovinu za dvije godine i produljuje radni staž potreban za ostvarivanje pune mirovine.

Prosvjednici koji su lupali loncima i tavama zaglušili su predsjednikove govore na nastupima diljem regije Alsace. Policija u selu Ganges zapravo je zaplijenila posude za umake iz ruksaka prosvjednika, proglasivši ih zabranjenim “prijenosnim zvučnim uređajima”, na temelju uredbe koja je na brzinu donesena samo nekoliko sati prije dolaska Macrona. Macron je navodno bio prisiljen putovati s kamionom generatorom, zbog toga što članovi sindikata isključuju struju u područjima gdje on ima govore.

Prošlog mjeseca, prosvjednik Žutih prsluka iz St. Martina, bez kriminalne prošlosti, optužen je za nepoštivanje osobe s javnim ovlastima, jer je navodno napisao “Macron ordure” (”Macron je smeće”) na zidu u Arquesu i nazivao predsjednika Francuske smećem u objavama na društvenim mrežama. Prošli tjedan francuski izdavač Ernest Moret uhićen je pod optužbama za borbu protiv terorizma po dolasku u London, zbog navodne umiješanosti u prosvjede kod kuće.

Macronova ocjena odobravanja dosegla je dno prošlog tjedna. Samo 26% ispitanika u anketi BVA za RTL izrazilo je pozitivno mišljenje o predsjedniku Francuske. Ipak, bez obzira na to, Macron je obećao kako neće odustati od mirovinske reforme, nakon čega je zapovjedio svojoj vladi neka “vrati mir” u sljedećih 100 dana. U isto vrijeme, prosvjednici su obećali da će ostati pri svom, obećavajući “100 dana akcije i bijesa” i prijeteći prekidom napajanja električnom energijom na velikim događajima, kao što su filmski festival u Cannesu i Velika nagrada Monaka.

francuskakaznamacron
Pretplatiti se
Obavijesti o
13 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
nekoime
11 mjeseci prije

U boj za europske vrijednosti! Slava Ukrajini! Sieg Emmanuel!

gigi pinna
11 mjeseci prije

Nemojte sad i vi trolati – pa nije baš da su svi Putinovi kritičari soroševci, i da su zaslužili sudski progon. Navaljnom i sličnima se samo daje pažnja koju niti ne zaslužuju.

Max
11 mjeseci prije

Zemlja slobode.

dolar u zahod
11 mjeseci prije

Umišljeni i lažni demokrati se vrlo brzo transformiraju u diktatore i fašiste. Čim dobiju pokoje jaje u glavu i čim jim neko prstima pokaže fakiča, odmah pokazuju svoje pravo poslanstvo.

Kosir i Bat
11 mjeseci prije

Isfrustrirani kepec sa napoleonovim sindromom zelim ti da zavrsis kao posljednji francuski kralj kojeg i glumis !

Amen i smrt fasizmu !!!

Ivan Bgd
11 mjeseci prije

Ne to nije tiranija, diktatura, fasizam. Ne, to su zapadne demokratske vrednosti!
Nemojte verovati svojim ocima, verujte samo Sorosu, Klausu i njihovim medijima, oni vam daju pravu sliku stvarnosti, sve drugo je iluzija!

Schwarze Hunderte
11 mjeseci prije

Za takvo što robijati ?! Pa neka … Takove po zatvorima dočekuju poput heroja .. Ak nema osude javnosti – zatvorska kazna nema efekta …

Stela
11 mjeseci prije

Možda se proglasi carem i dekretom suspendira ustav, što je logični kontinuitet nakon zabrane lonaca i tava i tamničenja penzionera-terorista. Liberté, égalité, fraternité!

Emiliano Zapata
11 mjeseci prije

Sta ce im ruksaci s loncima? Ako vec zele mirno izazvat buku neka ih se okupi par tisuca ili stotinu tisuca ili milion (kako u kojem gradu) i nek mu svi u jedan glas majku spominju!

Drago
10 mjeseci prije

Gori su od Staljina.Macron ,Rotchildov isprdak

sffertfhhggh233dfg
10 mjeseci prije

mikron je poipio par mućaka ovih dana….nego jel znate da udba tj dorh proganja pernara u zambiji? 3 tužbe i traže zabranu korištenja interneta! verbalni delikt…

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI