Peking možda cilja na Apple, Boeing i druge američke tehnološke divove u znak odmazde zbog zabrane Huawei-u

Peking, Kina - Huawei
13 komentara

Kina je, kako se izvještava, odabrala američke ciljeve kako bi uzvratila na nova ograničenja njenom telekom gigantu Huawei, pošto Washington pokušava da odsiječe firmu od globalnih isporuka poluprovodnika.

Dok tenzije i dalje eskaliraju između dvije najveće svjetske ekonomije, američko ministarstvo trgovine objavilo je u petak da mijenja dopunu pravila o izvozu i entitetske liste kako bi „usko i strateški ciljalo Huaweijevu nabavku poluprovodnika koji su direktan proizvod određenog američkog softvera i tehnologija.”

Kineski državni mediji brzo su reagovali na nova ograničenja ključnih tehnoloških snabdijevanja za domaće kompanije. Prema Global Timesu, Peking je spreman da američke kompanije stavi na takozvanu „nepouzdanu entitetsku listu“, kao i da pokrene istragu protiv Qualcomm-a, Cisco-a i Apple-a na osnovu mjera za reviziju kibernetičke sigurnosti i antimonopolskog zakona. Izvještaj dodaje da se firme mogu suočiti sa određenim ograničenjima, ne razrađujući stepen mjera.

Pored toga, Kina može obustaviti kupovinu aviona Boeing, što bi moglo biti veliki udarac vazduhoplovnoj kompaniji, jer se suočava sa ogromnim gubicima zbog krize koronavirusa.

Posljednja ograničenja od strane Ministarstva trgovine SAD zahtijevaju od stranih proizvođača poluprovodnika koji koriste američki softver i tehnologiju da dobiju licencu od američkih zvaničnika prije slanja proizvoda u Huawei. U isto vrijeme, zabrana cilja i čipove dizajnirane za Huawei, za koje je potrebna slična licenca.

Huawei je već dugo na meti SAD zbog navodnih veza sa kineskom vladom, što je ta kompanija više puta negirala. Washington je kompaniju smatrao prijetnjom nacionalnoj sigurnosti i nagovarao je svoje saveznike da odustanu od Huawei tehnologije, pogotovo kada je riječ o 5G mrežama. Prošle godine je Trumpova administracija zabranila američkim kompanijama da posluju s Huawei-jem, ali od tada daje privremene licence za olakšavanje podrške postojećem hardveru sa ažuriranjima softvera.

AmerikaAppleBoeingHuaweikinaPeking
Pretplatiti se
Obavijesti o
13 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
alex
3 godine prije

Sve će to Kinezi do kraja godine počet proizvodit sami. Kao i OS MIUI 11, koji nije ništa lošiji od Androida, a i trgovina aplkacijama je svakim danom sve bolja.

vinko
3 godine prije

Neki iz americke vlade predlazu da Kinezi i Rusi mogu studirati u zemljama 5 ociju ali samo Shakespeare-a

Dopizdilomi
3 godine prije

Tako je kinezi. Samo recipročno kako bi to ameri rekli.

Istrazuj
3 godine prije

Igrokaz.

Max
3 godine prije

E pa bilo je za očekivati nekakav uzvrat.

jbg
3 godine prije

I to bi mogli napraviti njegovi.

EU protiv kine
3 godine prije

hrw.org/de/news/2020/01/14/chinesische-regierung-ist-globale-bedrohung-fuer-menschenrechte
welt.de/debatte/kommentare/article205643563/Menschenrechte-Die-EU-muss-ihre-Schlagkraft-gegen-China-nutzen.html
srf.ch/news/international/menschenrechte-in-china-schweiz-fordert-schliessung-der-uiguren-lager
dw.com/de/ungewöhnliche-aktion-gegen-china/a-49543786

Becko
3 godine prije

Ma Kina sve proizvodi :-))))

fićo
3 godine prije

Bila bi i Kina sama.

SOMPOMPIR
3 godine prije

Boeing je bio u problemima puno prije “korona krize”, zna se i zašto. Krizu su samo iskoristili kao tobožnji razlog za “bailout”.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI