Peking možda cilja na Apple, Boeing i druge američke tehnološke divove u znak odmazde zbog zabrane Huawei-u

Peking, Kina - Huawei

Kina je, kako se izvještava, odabrala američke ciljeve kako bi uzvratila na nova ograničenja njenom telekom gigantu Huawei, pošto Washington pokušava da odsiječe firmu od globalnih isporuka poluprovodnika.

Dok tenzije i dalje eskaliraju između dvije najveće svjetske ekonomije, američko ministarstvo trgovine objavilo je u petak da mijenja dopunu pravila o izvozu i entitetske liste kako bi „usko i strateški ciljalo Huaweijevu nabavku poluprovodnika koji su direktan proizvod određenog američkog softvera i tehnologija.”

Kineski državni mediji brzo su reagovali na nova ograničenja ključnih tehnoloških snabdijevanja za domaće kompanije. Prema Global Timesu, Peking je spreman da američke kompanije stavi na takozvanu „nepouzdanu entitetsku listu“, kao i da pokrene istragu protiv Qualcomm-a, Cisco-a i Apple-a na osnovu mjera za reviziju kibernetičke sigurnosti i antimonopolskog zakona. Izvještaj dodaje da se firme mogu suočiti sa određenim ograničenjima, ne razrađujući stepen mjera.

Pored toga, Kina može obustaviti kupovinu aviona Boeing, što bi moglo biti veliki udarac vazduhoplovnoj kompaniji, jer se suočava sa ogromnim gubicima zbog krize koronavirusa.

Posljednja ograničenja od strane Ministarstva trgovine SAD zahtijevaju od stranih proizvođača poluprovodnika koji koriste američki softver i tehnologiju da dobiju licencu od američkih zvaničnika prije slanja proizvoda u Huawei. U isto vrijeme, zabrana cilja i čipove dizajnirane za Huawei, za koje je potrebna slična licenca.

Huawei je već dugo na meti SAD zbog navodnih veza sa kineskom vladom, što je ta kompanija više puta negirala. Washington je kompaniju smatrao prijetnjom nacionalnoj sigurnosti i nagovarao je svoje saveznike da odustanu od Huawei tehnologije, pogotovo kada je riječ o 5G mrežama. Prošle godine je Trumpova administracija zabranila američkim kompanijama da posluju s Huawei-jem, ali od tada daje privremene licence za olakšavanje podrške postojećem hardveru sa ažuriranjima softvera.

17
Ostavite komentar

avatar
10000
 
11 Grupirani komentari
6 Odgovori unutar grupe
0 Pratitelji
 
Komentar koji izaziva reakcije
Najaktivniji komentar
17 Komentatori
Akb270dSOMPOMPIRSOMPOMPIRBorikfićo Zadnji aktivni komentator
  Pretplati se  
Obavijest
alex
Gost
alex

Sve će to Kinezi do kraja godine počet proizvodit sami. Kao i OS MIUI 11, koji nije ništa lošiji od Androida, a i trgovina aplkacijama je svakim danom sve bolja.

R1A1
Gost
R1A1

MiUI nije os nego, kako i piše, mi user interface kompanije Xiaomi. Sem telefona sa čistim androidom, sve kompanije ubacuju svoj user interface na android OS.

Borik
Gost
Borik

Do kraja godine neće proizvoditi ni baterije jer ih nitko neće kpovat, osim toga samsug je bolji.

SOMPOMPIR
Gost
SOMPOMPIR

Po čemu je to samsung bolji? Huawei za istu cijenu daje bolje performanse. Samsung je jedino bolje brendiran. Moguće je i da je najbolji samsungov mobitel bolji od najboljeg huaweijevog, ali to nije kriterij po kojemu bi samsung objektivno bio bolji.

Medo
Gost
Medo

325 000 000 naspram 1 500 000 000, broj mogućih kupaca na domacem tržištu. Ovo je druga godina da kina prelazi u vodstvo po pitanju prijavljenih patenata. I još puno drugih detalja. Svaki potez izbija lovu prvenstvo američkim dioničarima. Selidba izvan Kine, nema veze kud, traje bar desetljeće jer je lako maknut željezo. Narančasti kreten može bit sretan da izgubi samo izbore, kretencugu bi na kraju neko i ubit mogel. Ipak prvo lova.

jbg
Gost
jbg

I to bi mogli napraviti njegovi.

vinko
Gost
vinko

Neki iz americke vlade predlazu da Kinezi i Rusi mogu studirati u zemljama 5 ociju ali samo Shakespeare-a

Dopizdilomi
Gost
Dopizdilomi

Tako je kinezi. Samo recipročno kako bi to ameri rekli.

Istrazuj
Gost
Istrazuj

Igrokaz.

Max
Gost
Max

E pa bilo je za očekivati nekakav uzvrat.

Antikabalista
Gost
Antikabalista

USA Kine ne može više gospodarski kočiti a kamoli zaustaviti. Ako Amerikanci vojno napadnu Kinu, to če biti njihovo samoubistvo, u kojem če biti potpuno sami.

fićo
Gost
fićo

Bila bi i Kina sama.

Antikabalista
Gost
Antikabalista

Kina je po novim patentima USA pretekla več prije dve godine ali se o tome u zapadnoj propagandi nije smelo pisati, ni govoriti. A danas zapadna propaganda ne može više baš ništa sakriti, pa koliko god da se to trudila. Kina ima jako dobre privredne rezultate i razvojne ciljeve. USA jim ne mogu više parirati.

EU protiv kine
Gost
EU protiv kine

hrw.org/de/news/2020/01/14/chinesische-regierung-ist-globale-bedrohung-fuer-menschenrechte
welt.de/debatte/kommentare/article205643563/Menschenrechte-Die-EU-muss-ihre-Schlagkraft-gegen-China-nutzen.html
srf.ch/news/international/menschenrechte-in-china-schweiz-fordert-schliessung-der-uiguren-lager
dw.com/de/ungewöhnliche-aktion-gegen-china/a-49543786

Becko
Gost
Becko

Ma Kina sve proizvodi :-))))

SOMPOMPIR
Gost
SOMPOMPIR

Boeing je bio u problemima puno prije “korona krize”, zna se i zašto. Krizu su samo iskoristili kao tobožnji razlog za “bailout”.

Akb270d
Gost
Akb270d

Vrijeme je da se boeing zakuca u bankrot. Pa nek oranguran bleji i krevelji se kolko hoce.

POVEZANE VIJESTI

Izbornik