Otkriveni proizvodni nedostaci u neisporučenim avionima Boeing 787 Dreamliner

Boeing 787 Dreamliner
16 komentara

Američki proizvođač aviona je u maju obustavio isporuke svojih aviona 787 Dreamliner, ostavljajući na skladištu oko 100 Dreamlinera.

Prema Saveznoj upravi za vazduhoplovstvo, neki Boeing 787 Dreamlineri imaju proizvodni nedostatak. Vlasti su u ponedjeljak saopštile da je nekoliko aviona, koji još uvijek nisu isporučeni kupcima, imalo problema “blizu nosa” letjelice i da kompanija mora da obrati pažnju na to.

„Ovaj problem je otkriven u toku sistemske inspekcije procesa treperenja Boeinga 787 koje zahtjeva FAA“, navodi se u zvaničnoj izjavi. “Iako taj problem ne predstavlja neposrednu opasnost za sigurnost leta, Boeing se obavezao da će popraviti ove avione prije nego što nastavi isporuke. Na osnovu podataka, FAA će utvrditi da li bi trebalo izvršiti slične modifikacije na 787 koji su već u komercijalnoj službi“.

Ovo nije prvo pitanje kvaliteta sa kojim se suočio američki proizvođač aviona posljednjih godina. Kompanija je preporučila aviokompanijama da privremeno izbace model 777 iz upotrebe nakon incidenta u Koloradu izazvanog neispravnošću motora.

Prije toga, dogodile su se i dvije velike katastrofe u kojima su učestvovali avioni Boeing 737 MAX – let 610 kompanije Lion Air srušio se u oktobru 2018. godine, a let kompanije Ethiopian Airlines srušio se u martu 2019. Obje nesreće su odnijele najmanje 346 života i izazvale globalnu suspenziju 737 MAX aviona na skoro dvije godine.

Istraga je kasnije otkrila da je kvar u avionskom sistemu za povećanje karakteristika manevrisanja (MCAS) bio jedan od glavnih uzroka incidenata, što je navelo kompaniju na veliko ažuriranje softvera. Nakon pada, kompanija je zabilježila najveći kvartalni gubitak u svojoj istoriji.

BoeingNedostaci
Pretplatiti se
Obavijesti o
16 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Stara kuka
2 godine prije

Pa što ako su otkriveni nedostaci? Ti avioni bi prevezli milijune putnika u tisućama letova. A ako bi se koji i srušio i pobio par stotina ljudi to je još uvijek zanemarivo mali postotak i korist od njih bi bila znatno veća od rizika.

štef
2 godine prije

Treperenja Boeinga 787? A kako se to u praksi manifestira? Što je to uopće? Novinaru taj pojam u aerodinamici i mehanici leta ne postoji! Mani se čorava posla i google translatora jer če ti i elektromagnetsko polje postati elektromagnetska njiva.

Max
2 godine prije

Učestali im kvarovi.

manji su bolji
2 godine prije

youtube.com/watch?v=YeojZxARSao

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI