Novi hibrid Sikorsky-Boeing helikopter oborio novi rekord

Defiant helikopter
28 komentara

Helikopter s kontrarotacionim rotorom Sikorsky-Boeing SB-1 Defiant oborio je novi rekord brzinom od 205 čvorova, tijekom testnog leta 9. lipnja.

Test predstavlja veliki korak prema naprijed, jer se Sikorsky-Boeing tim i dalje približava brzini od 230 čvorova, rekao je tijekom razgovorima s novinarima za okruglim stolom održanim 16. lipnja Jay Macklin, direktor budućeg razvoja poslovanja vezanim za letjelice s vertikalnim uzletom.

Testni let pri kojem su helikopterom upravljali testni piloti Bill Fell i Ed Henderscheid, realiziran je u Sikorskijevom Razvojnom ispitnom centru za letove u West Palm Beachu na Floridi.

“Let brzinom preko 200 čvorova značajn je i zbog toga što je to veća brzina od bilo koje trenutno uobičajene brzine helikoptera, a zna se da su brzina i manja uočljivost presudni za opstanak u budućem okruženju FVLa”, rekao je Macklin, što simbolizira napor američke vojske na izgradnji nove generacije helikoptera.

Defiant je jedna od dviju letjelica koje sudjeluju u natjecateljskim demonstracijama i naporima za smanjenje rizika, kao dio programa ”Future Long-Range Assault Air Army”. Vojska predviđa FLRAA kao zamjenu za helikoptere AH-64 Apache i UH-60 Black Hawk i to početkom 2030. godina.

Defiant, složeni helikopter s kontrarotacionim rotorima, natjecat će se s nagibnim rotorom V-280 Valor Bell helikoptera, kada program FLRAA započne, u 2022. godini.

Fell je rekao da je tijekom posljednje demonstracije leta, Defiant uspio postići brzinu od 205 čvorova koristeći manje od 50 posto instalirane snage propelera. “Očekujte puno više u budućnosti, jer ćemo imati puno više snage za primjenu na ovom stroju”, rekao je.

Fell je dodao kako vjeruje da će tim letjeti Defiantom pri maksimalnim brzinama, koje bi mogla biti veće od 250 čvorova  u roku od „nekoliko mjeseci“, ali da to će ovisiti o tempu zemaljskih testova, koji će se vršiti pomoću novog testnog pogonskog sustava ili PSTBa. Tim Sikorsky-Boeing provodi opsežno testiranje s PSTB-om kako bi se riješili potencijalni problemi na terenu, prije nego što se izvrše testiranje u realnim situacijama.

“Savim je drugi osjećaj kada iskokristite snagu letite zrakom brzinom od 200 čvorova u odnosu na statične testove koji se održavaju na tlu”, rekao je Fell. “Moramo napraviti neke ”MACGYVER-ovske poteze” na propeleru kako bismo provjerili sva opterećenja, jer su ona znatno veća na testnom postolju, kada kroz njega ne protječe zrak. Defiant je obavio 18 sati leta, od prvog leta u ožujku 2018., a na PSTB-u je postigao 113 sati testiranja. U siječnju je Defiant prvi put letio brzinom većom od 100 čvorova.

BoeingFLRAASB-1 DefiantSikorsky
Pretplatiti se
Obavijesti o
28 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
čitalac
3 godine prije

Otkad se brzina letjelica mjeri u čvorovima, što je pomorska mjera?
Ako je doista morska milja/h onda je to oko 370 km/h.
Ako je kopnena, anglosaksonska (što je vjerojatno) onda je to oko 330 km/h
Ruski Mi 35M dostigne 310 km/h, sa oružjem, isto tako transportni Chinook, a ovaj je testni, prazan.
Pogledajmo stvarni rekord:
https://www.guinnessworldrecords.com/world-records/fastest-speed-in-a-helicopter
Joj, joj….

Staljin
3 godine prije

Pitam se hoće li biti uspješan i nadmoćan kao F-35

Paris
3 godine prije

Najvažniji podatak nisu napisali a to jje nosivost korisnog tereta tj naoružanja, po meni je ovo samo demonstrator tehnologije koji neće zaživjeti u praksu kako vojnoj tako i civilnoj, jer su oakve sprave izuztno skupe za održavanje a cijena sata leta se penje veoma brzo.

karma
3 godine prije

Svi americki beskucnici i radnici bez posla a pogotovo onaj jadnik koji je spasen od sezonske gripe covid i mora platiti oko 1,1 dolara racun bolnici. Svi ovi ljudi su presretni sto ova kanta leti koliko leti. Vojna idustrija i svi uhljebi oko te kakice su jedna velika crna rupa za zamracivanje poreznih novaca. Zalostan razvoj civilizacije. Prezalostan.

Ante
3 godine prije

A kako će instalirati oružje na taj helikopter i da taj helikopter i dalje bude što manje uočljiv za radare. Ako naprave sustav koji će izvlačiti oružje iz helikoptera, helikopter će opet biti težak, kompliciran za održavanje i skup. Ako oružje i dalje bude vidljivo, neće postići cilj da helikopter ima manju vidljivost za radare. Niti će brzina biti toliko veća zbog oružja to jest zbog težine, ovo što su testirali nema oružja. Ovaj helikopter će biti dobar samo za prijevoz vojnika.

Siniša
3 godine prije

Sikorski zna znanje, prosto fenomenalna mašina.

Emiliano Zapata
3 godine prije

Za 40-50g. kad mu malo padne cjena, moci ce si ga priustit u RH ako im odobre kredit

Max
3 godine prije

Opasan stroj..

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI