SAD i Izrael kažu da su uspješno testirali ANTI-BALLISTIC presretač raketa

Arrow anti-balistic raketa
16 komentara

Izraelsko ministarstvo odbrane potvrdilo je nedavno testiranje odbrambenog raketnog presretača Arrow, koji je djelimično proizveo Boeing i razvijen je u saradnji sa Američkom organizacijom za raketnu odbranu(MDO).

Tel Aviv je u srijedu objavio saopštenje u kome je potvrdio da su tajnovita zatvaranja vazdušnog prostora dan ranije zaista bila “unaprijed planirana za testni let” sistema Arrow. Izraelski MOD je dodao da je Arrow 2 presretač korišten protiv raketa Sparrow.

Serija Arrow presretača raketne odbrane je decenijama u izraelskoj službi, a Arrow 3 je najnoviji. Arrow 2 je taktički sistem sa maksimalnim dometom od 90 kilometara, prvi put testiran 1995. Zvanično, može detektovati ciljeve na dometu od 500 kilometara i presresti ih na visinama od 10 do 50 kilometara.

SAD su dale značajna finansijska sredstva za razvoj sistema protivraketne odbrane Arrow, što objašnjava prisustvo MDO. Mnoge komponente sistema proizvodi Boeing.

Dvije baterije Arrow 2 su u službi izraelskih odbrambenih snaga od 2002.

Izrael je dugo tvrdio da iranski nuklearni i balistički raketni programi predstavljaju egzistencijalnu prijetnju i zahtijevaju vojnu nadgradnju. Teheran tvrdi da su njegove nuklearne težnje čisto civilne prirode i da balističke rakete služe za odvraćanje od agresije.

AmerikaArrowBoeingIZRAEL
Pretplatiti se
Obavijesti o
16 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
nekoime
3 godine prije

Valjda antibalonistički?

Pero
3 godine prije

Neka gladni bolesnici pate od muke.
To vam je lose za ten.

Stara kuka
3 godine prije

SAD su dale značajna finansijska sredstva za razvoj. Uh a ja se već uplašio da su židovi morali razvijati svoju antibalističku zaštitu na vlastiti trošak.

Miris pro
3 godine prije

Zašto se nebi branili, to je obrambeno oružje.

Max
3 godine prije

Izrael se stalno brani” napadajući sve uokolo inače se raketa čini efikasnom.

Mario
3 godine prije

UDRUZILI SE ZLOČINCI SA PSIHOPATAMA PA RAZVIJAJU OBRAMBENO (PITANJE DALI JE OBRAMBENO) ORUZJE, A PO CIJELOM SVIJETU ONI SU TI KOJI NAPADAJU, IAKO, NAKON TOLIKO ZLODJELA SVAK BI SE BOJAO OSVETE ŽRTAVA, ……..LJUDI, DRŽAVA I SAMOG SVEMIRA

Zadranin
3 godine prije

Ček čekaj.. zar oni ne gađaju samo “balone”? 😂

Kako god, ratno zločinačka gamad i jedni i drugi.

P***!

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI