SAD odobrile prodaju naprednih špijunskih aviona Boeing Njemačkoj usred pojačane aktivnosti NATO na ruskoj granici

Poseidon avion
19 komentara

Američki State department odobrio je prodaju pet aviona P-8A Poseidon, koje je Boeing reklamirao kao jedne od „najnaprednijih“ sistema naoružanja na svijetu, i drugu opremu Njemačkoj u vrijednosti od 1,77 milijardi dolara.

U petak je kancelarija State departmenta za politička i vojna pitanja objavila odobravanje zahtjeva Njemačke za kupovinu pet patrolnih letjelica. Oni navode motore, senzore, radare, komunikacionu opremu, protivmjere, rezervne djelove, softver i obuku kao dio paketa koji se trenutno procjenjuje na gotovo 1,8 milijardi dolara.

Berlin pokušava da zamjeni ostarjelu flotu od sedam morskih patrolnih aviona Lockheed P-3 Orion do 2025. godine i nestrpljiv je da dobije Poseidone, koje je Boeing razvio kao zamjenu. Trenutno su u službi američke mornarice, RAF-a i Kraljevskog australijskog vazduhoplovstva.

U službenom obavještenju Kongresu, Agencija za bezbjednosnu saradnju u odbrani rekla je da će prodaja „podržati spoljnu politiku i nacionalnu bezbjednost Sjedinjenih Država unapređivanjem bezbjednosti saveznika NATO“, koji je opisan kao „važna sila za političku i ekonomsku stabilnost u Evropi“.

Program će zahtjevati da četiri američka vladina zvaničnika i četiri dobavljača provedu dvije godine u Njemačkoj kako bi pomogli u „upoznavanju opreme, obuci i podršci u snabdjevanju“, rekao je DSCA. Kongres će morati da da konačno odobrenje za prodaju, ali je malo vjerovatno da će naići na protivljenje.

Prodaja dolazi kao blagodat za Boeing, glavnog američkog proizvođača komercijalnih aviona, koji je tokom protekle dvije godine morao da prizemlji svoju flotu 737 Max zbog niza fatalnih nesreća, a zatim zaustavi proizvodnju u svom najvećem pogonu u Washingtonu zbog koronavirus pandemije.

Boeing reklamira P-8A kao „pomorski patrolni avion sa više misija, koji se ističe u protivpodmorničkom ratovanju; protivpovršinski rat; obavještajne službe, nadzor i izviđanje i traganje i spasavanje“, napominjući da„ kombinuje najnapredniji sistem naoružanja na svijetu “uz troškovnu prednost dijeljenja 86 posto njegovih dijelova sa 737.

Poseidon nije samo špijunski avion sposoban za nadgledanje ili vođenje napadačkih letjelica do ciljeva, već oružana platforma koja „može da zada ozbiljan udarac“, prema vazduhoplovnim stručnjacima, sposobna da nosi rakete i bombe za jednak napad na kopnene, morske i podvodne ciljeve.

Njemačka kupovina naprednih aviona dolazi usred naglog povećanja letova NATO duž ruske granice tokom protekle godine. Samo u 2020. godini rusko Ministarstvo odbrane otkrilo je procjenjeno 2.900 borbenih aviona i 1.100 špijunskih aviona koji su se približili vazdušnom prostoru zemlje, a u mnogim slučajevima morali su da ih sprovedu presretači.

BoeingNATORuska granicaSAD
Pretplatiti se
Obavijesti o
19 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Max
3 godine prije

Nema nikakve sumnje da je prodaja ovog vrhunskoga špijunskoga aviona usmjerena protiv Rusije.

RENEW
3 godine prije

Torej, če bi naenkrat Izraelci pomislil, da so Nemci zopet delali holokavst? Recimo, če bi 80% Izraelcev dobilo limfom ali levkemijo?
https://www.brighteon.com/9845dce7-d19e-4053-b49f-11bcee593a12
Ali mislite, da bi bi Nemci imeli obrambo pred Izraelskim skrivnim jedrskim orožjem?

slavko
3 godine prije

volim avione

Slonica
3 godine prije

Dalton na ovim temama briljira..
Vrati seeee

nekoime
3 godine prije

Rusi će napasti Njemačku podmorničkom flotom koja će proći ispod Poljske.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI