Britanska svemirska korporacija odgovorna za projekat LauncherOne podnijela je zahtjev za bankrot

Virgin Orbit
4 komentara

Svemirska korporacija Virgin Orbit, koju je osnovao britanski milijarder Richard Branson, podnijela je zahtjev za bankrot. Služba je izvijestila News BBC. Prema informacijama koje je objavila Britanska radiodifuzna korporacija, ispostavilo se da je nesolventna zbog činjenice da njen menadžment nije uspio privući nove investitore.

Sada Virgin Orbit nema drugog izbora nego da se fokusira na pronalaženje novog kupca za nju i da ne ugrozi kako samu kompaniju tako i njene kupce, dobavljače i zaposlene.

Tako je prošle sedmice dala saopštenje da će morati otpustiti 85% svog osoblja zbog nedostatka pristupačnih i pouzdanih izvora finansiranja.

Osnovana 2017. godine, Virgin Orbit se specijalizirala za lansiranje raketa sa satelitima na bazi modificiranih Boeing 747 koji podižu zračno lansirno vozilo LauncherOne na visinu od 11 km, odakle se lansira direktno iz aviona. Važno je napomenuti da poseban mehanizam za lansiranje iz aviona omogućava lansiranje uređaja s gotovo bilo kojeg mjesta u svijetu gdje postoji aerodrom.

Inače, u početku su stvari išle prilično dobro: kompanija je uspjela brzo privući investitore iz drugih zemalja u vidu najveće američke korporacije Boeing, kao i državne holding kompanije Mubadala iz UAE.

Ali tokom 2 godine, tržišna vrijednost korporacije je dramatično pala, pala je za to vrijeme sa više od 3 milijarde dolara na 65 miliona dolara, što je potvrđeno dan ranije na zatvaranju trgovanja na njujorškoj berzi.

BankrotLauncherOneUKVirgin Orbit
Pretplatiti se
Obavijesti o
4 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Schwarze Hunderte
8 mjeseci prije

Ta … Kada god ti tycoons proglase bankrot – znajte da su zaradili !

Max
8 mjeseci prije

Mjehur od sapunice.

C.F.
8 mjeseci prije

Da su igrali na pouzdane balone i fotoshop nebi bankrotirali.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI