Gotovo 50% svih “probuđenih” tvrtki usmjerenih na ‘klimatske promjene’ poslovalo je s propalom bankom Silicijske doline

Bankrot
4 komentara

“Probudi se, bankrotiraj” je prava stvar.

Prema izvješćima, gotovo polovica svih tvrtki koje se bave klimatskim promjenama i biotehnološkim tvrtkama u Sjedinjenim Državama imale su svoje bankarske aranžmane sa sada već nepostojećom bankom Silicon Valley Bank (SVB). Posljedično, značajan broj tih tvrtki trenutno traži investicijske partnere koji su voljni preuzeti povezane rizike, izvijestio je ovaj tjedan Breitbart News.

KQED, javna radio postaja San Francisco Bay Area, izvijestila je da je znatan broj tih tvrtki dobio sredstva od SVB-a jer su druge banke bile manje spremne ulagati u pothvate koji su imali manju vjerojatnost generiranja povrata.

Gotovo polovica bio- i klimatsko-tehnoloških tvrtki u zemlji, od kojih su mnoge sa sjedištem u Bay Area, poslovala je s bankom Silicon Valley Bank. Prošle godine SVB se obvezao uložiti najmanje 5 milijardi dolara u industriju čistih tehnologija.

No čak i kad je FDIC brzo uskočio kako bi jamčio depozite, nakon kolapsa banke, mnoge tvrtke pokušavaju pronaći nove banke, otvoriti račune i reorganizirati sustave plaća. Do tog je trenutka SVB bio nadaleko poznat po inkubaciji ambicioznih klimatskih i biotehnoloških startupa te je bio vrijedan resurs za nove tvrtke koje su tražile banku spremnu ulagati u inovativne i donekle rizične pothvate.

U članku za Wall Street Journal, kolumnistica Kimberley Strassel citirala je izvor koji je takva ulaganja nazvao “subprime poslovnim zajmovima”.

Prema prethodnom izvješću WSJ-a, primijetila je, većina tih tvrtki nije odgovorila na bilo kakvu kritičnu potražnju na tržištu. Umjesto toga, SVB je bio popularan zbog svoje spremnosti da proširi “bankarske usluge startupima koji često nisu bili profitabilni, u nekim slučajevima nisu imali proizvod, a inače bi teško mogli dobiti kreditnu liniju ili zajam od većih banka.” Jedan tehnološki poduzetnik je za law.com ponudio još kritičniju karakterizaciju SVB-ovih ponuda.

“Oni su u osnovi drugorazredni poslovni zajmovi. Govorite o tvrtkama koje nemaju kreditni profil, troše gotovinu i malo je vjerojatno da će prikupiti istu vrstu kapitala zbog kamata. . . . To je u osnovi bio društveni kredit,” rekao je tehnološki poduzetnik.

Što motivira banku da previdi rizik i uloži velika sredstva u proizvode ili usluge za kojima nema velike potražnje? Jedan od čimbenika je dostupnost lakog novca i pogrešne regulative koje su usmjeravale velike iznose u gospodarstvo dok su banke poput SVB-a poticale da se više zadužuju, potkrijepljeno uvjerenjem, koje hrani Federalna rezerva, da će kamatne stope ostati blizu nule na neodređeno vrijeme. Drugi čimbenik su državne subvencije, poput inicijative predsjednika Bidena za stvaranje klimatske industrije koja inače ne bi postojala, rekao je Strassel.

Autor tvrdi da trenutna vlada pod vodstvom demokrata, koja je prethodno financirala nesretne projekte kao što je Solyndra u paketu poticaja iz 2009., pod nadzorom tadašnjeg potpredsjednika Joea Bidena, ponavlja istu pogrešku. Kao što je Breitbart News izvijestio 2020., Biden je zatražio osobnu zaslugu za poticajno ulaganje u Fisker Automotive u Delawareu za proizvodnju električnih automobila. Međutim, taj pothvat nije uspio proizvesti niti jedan automobil, izvijestio je list.

Paket poticaja iz 2009., službeno poznat kao američki Zakon o oporavku i reinvestiranju, tijekom godina naišao je na niz kritika. Neke od primarnih kritika uključuju činjenicu da je bio preskup i da zapravo nije stimulirao gospodarstvo kako je zamišljeno.

Kritičari također tvrde da je velik dio sredstava dodijeljen projektima kućnih ljubimaca i da nije stvorio dugotrajan rast radnih mjesta. Dodatno, neki su tvrdili da paket nije učinio dovoljno za rješavanje sistemskih problema u gospodarstvu te da je favorizirao određene industrije u odnosu na druge.

Na kraju je nekoliko ekonomista čak reklo kako vjeruju da su ‘poticaji’ i druge demokratske politike odozgo prema dolje poduzete kako bi se spriječio krah tržišta zapravo produljile Veliku recesiju – jer vlada nije rješenje za takve krize; slobodno tržište je.

BankrotinvesticijeSilicijska dolinaWoke
Pretplatiti se
Obavijesti o
4 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Blaza
5 mjeseci prije

Nek pitaju Billa da osnuje banku koja Ce im posudjivati novac sa negativnom kamatom.

Max
5 mjeseci prije

Sve ista bagra.

Tupko Glupko
5 mjeseci prije

Iznenadilo ih. Država izuzetnih garantira štedne depozite do 250.000 dolara, ali su odlučili vratiti sve što su štediše izgubile u Silicone Valley Bank, bez obzira na iznos. Je li razlog tome što je njih pola koje se bave klimatskim promjenama i biotehnološkim tvrtkama? Ne zaboravimo primjere kao što je američka biotehnološka farmaceutska kompanija Moderna (proizvođač Covid cjepiva) osnovana 2010., da bi u razdoblju od 2011. do 2017. privatni investitori uložili u nju 2 milijarde dolara (!) koja je poznata po tome što su još 2015. proizveli mRNA cjepivo za gripu! ModeRNA (skraćeno od mode RNA, modifying RNA) je poznata i po tome što je od 2013. u suradnji sa Astrazenecom razvijala lijekove protiv kardiovaskularnih, metaboličnih, rinalnih bolesti, kao i tumora. I onda se pojavi Covid-19 i dobe skoro 5 milijardi dolara za proizvodnju Covid-19 mRNA cjepiva. Eksperimentalno, po prvi puta odobreno uopće da se mRNA cjepiva daju ljudima općenito u… Čitaj više »

Schroder
5 mjeseci prije

Neka im Bill Gates i Soros posude novce Bill je toliko zaradio na vakcinama i klimi da nezna sta ce sa tim novcem.On je dobar covjek Toliko je dobar da je htjeo vakcinom da smanji stanovnistvo 15 posto Izgleda da je uspio On je kupio WHO tako da rade ono sto im ovaj prorok kaze Prekriva nam sunce GEOINZENJERINGOM NEKAKVOM PAUCINOM KOJA NAS TRUJE Za sve mozemo zahvaliti velikom Billu od corone do cjepiva

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI