„Ko je pokvario internet?!“ Veliki prekidi pogodili su Bank of America, Southwest Airlines, Zoom, Snapchat i druge nakon pada FB

Pucanje Interneta
64 komentara

Mnoge od najvećih svjetskih aplikacija i veb stranica, uključujući i banke i aviokompanije, suočile su se sa kaskadom prekida u radu u roku od nekoliko sati, što je izazvalo paniku među internet korisnicima dok neki zahtijevaju da znaju ko je pokvario internet.

Iako su problemi uticali na brojne popularne platforme društvenih medija – među kojima su Twitter, Reddit, Facebook, Instagram i SnapChat – i druge značajnije institucije su se u ponedjeljak takođe suočile sa velikim tehnološkim problemima, poput Bank of America, Southwest Airlines, profesionalnog mrežnog sajta LinkedIn i sajta za razmjenu kriptovaluta Coinbase, a sve prema izvještaju Down Detector sajta za praćenje prekida rada.

Veb lokacija za praćenje je primijetila da su problemi na Facebooku označili „najveći prekid koji smo ikada vidjeli na Down Detectoru“, sa više od „10,6 miliona izvještaja o problemima iz cijelog svijeta“. Međutim, čini se da su se platforma i Instagram, koji je u vlasništvu Facebooka, oporavili od tada, nisu radili period od oko šest sati.

Aplikacije za ćaskanje, kao što su Zoom i Telegram, kao i Gmail – među najprodavanijim uslugama e-pošte na svijetu – takođe su navodno bile zahvaćene kolapsom na cijelom internetu. Sve tri su doživjele veliki porast upotrebe usred pandemije Covida-19, koja je mnoge kompanije natjerala da pređu na rad na daljinu. Greške u ponedjeljak sigurno su uzrokovale glavobolje nebrojenim profesionalcima koji su pokušavali da rade od kuće, čak su neke natjerali da zahtijevaju da znaju „ko je pokvario internet“.

Drugi korisnici ponudili su neke nove teorije o tome šta je moglo izazvati prekide, u rasponu od široko rasprostranjenog sajber napada, tajne operacije CIA, do uobičajenog žrtvenog jarca – „Rusa“.

Ostaje nejasno šta je tačno uzrokovalo velike prekide u ponedjeljak, mada je zaposleni na Facebooku koji je odbio da bude imenovan rekao za NBC da se kompanija suočila sa problemom u DNS [Domain Name Sistem], pozivajući se na sistem nalik ”telefonskom imeniku” koji se koristi za traženje pojedinačnih veb stranica. Zaposleni je dodao da „u ovom trenutku nema razloga da sumnjate u bilo šta zlonamjerno“, ali je prekid ipak uticao na „skoro sve“ na Facebooku prije nego što je problem riješen kasno u ponedjeljak uveče. Šestosatni prekid je navodno koštao platformu najmanje 6 milijardi dolara.

Bank of AmericainstagramInternetSouthwest AirlinesWhatsAppZoom
Pretplatiti se
Obavijesti o
64 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Vendetta
2 godine prije

klasicni false flag

Jure
2 godine prije

Proba

preseren3
2 godine prije

Jedno je sigurno. Nije uzrok pogrešna koda..
Ispad se desio i u Sloveniji, mada u manjem obimu… I mediji čute.
Svi pišu samo o FB….

Joža
2 godine prije

To je samo uvod u ono št adolazi na kraju godine, kompletno gašenje interneta i guranje velikog reseta.
Blago nama.

Sho
2 godine prije

Tek kada napišete članak o kojem potpuno razumijem tematiku i ono iza toga, shvatim da puno toga što pišete nije vjerojatno ni blizu stručnoga

Throne
2 godine prije

Pocelo je, dodatni oblik pritiska ali i pocetak djelovanja na internet, kasnije na internet bankarstvo, i da ne nabrajam vec, sve je to bilo u pripremi i najavljivalo se u cilju cenzure ali i globalnog reseta.

Krunoslav
2 godine prije

Pokvario ga”veliki meštar” po naredbi i planu “glavnog”.Samo neka ga kvare. Narod može pobijediti i bez interneta.Na kraju ćemo se”resetirati”na kuku i motiku,a oni će se skrivati u mišje rupe. Ja se nadam…A nada je…😁🤭

Yup
2 godine prije

Putin Putin Putin

jezevakucica
2 godine prije

Milijarda na sat, jel’bruto ili neto?

Mrgud
2 godine prije

Jadni mi. Kako li je čovečanstvo preživelo bez interneta do pre tridesetak godina. Sada smo zaglupljeni i nesposobni. I bespotrebno zavisni.

Legendarni Grk
2 godine prije

Ne koristim niti jedan od tih fiktivnih i nepotrebnih servisa, tako da me ova blokada niti najmanje ne ugrožava niti pogađa.

nestabilni egzekutor
2 godine prije

NIsam ni primjetio taj pad. Baš u to vrijeme sam peko rakiju 🙂

Metabaron
2 godine prije

Pukla im pedala na serveru ….

Hagar
2 godine prije

Pa u pozadni kovida internet je dozivio drasticne promjene. Sad slici onom u Kini.Regije idu van regije samo preko posebnih dediciranih servera.Tako je sad lakse nadzirati promet ili npr iskljuciti vpn na uplinku preko specificnih portova ili izbaciti cijele regije kao i implementirati great eu firewall. Doduse slobodnih vpna nema. Surfshark je pao pod nadzor i relociran je iz B Virgin Islands u nine eye zemlji Nizozemskoj.
Zasto. Pa odgovor znate.
Ali lakse je i napasti odredjene usluge iako ovo sigurno nije bio napad.
Drugo da ostane crno na bijelo uskoro nitkoko nije cijepljen nece moci koristiti internet

Tojeto
2 godine prije

h
ttps://www.globalresearch.ca/latest-news-and-top-stories
Do včeraj je v vseh pregledniki delalo prevajanje teh strani v druge jezike. Danes v nekaterih prevodi tistih strani, ki omenjajo negativne posledice cepljenja ne delajo več.
Cenzura dela na polno.

Max
2 godine prije

To je početak Dark Winter

Anon
2 godine prije

U 9om mjesecu 2021 Wall Street Journal dolazi u posjed “The Facebook files-a” (interni dokumenti Facebooka koji ga kompromitiraju na vise polja, sa naglaskom na polja misinformiranja, govor mrznje i elektronske sigurnosti, iako ima tu puno vise – procitajte vise o ovome lako je za naci). 03.10.2021 Frances Haugen, bivsa zaposlenica Facebooka otkriva svoj identitet kao zvizdacica tijekom intervjua na CBS-u (ona je osoba koja je skinula Facebookove interne podatke i pustila ih u javnost). Tijekom intervjua prica o navedenim temama, debelo diskreditira Facebook i Facebookove-ove algoritme te odnos kompanije prema navedenim temama. Treba napomenuti da je Haugen podjelila inkriminirajucu dokumentaciju sa clanovima kongresa i uredima drzavnih odvjetnika. Isti dan, tj. u naredna 24 sata nakon intervjua na CBS-u Facebook-ove dionice tonu za oko 6 milijardi dolara. Naredni dan tj 04.10.2021., Facebook i sestrinske kompanije se gase na 6+ sati. Pretpostavka je da vrijeme “pada sustava” koriste za prikrivanje inkriminirajucih… Čitaj više »

Scorpiorex
2 godine prije

Generalna proba.od 01.01.2022 samo ce se cijepljeni moći logovat,moraćeš skeniranje koda ,do kad traje i onda logging na soc medie. Pred godinu covidpass je bio teorija zavjere,a vidi dokle ovo ode. Tovarisi mozda pokrenu nesto,gremo fanti

Scorpiorex
2 godine prije

Smajo sa Alipašina pokvariJo internet.zeba mu po vazda na fb,meće slike

Sven
2 godine prije

Ko je pokvario internet ? Gremlini.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI