Njemačka se ne može braniti

Boris Pistorius
37 komentara

Njemački ministar odbrane Boris Pistorius izjavio je u ponedjeljak da vojska te zemlje nije spremna zaštititi naciju od vojne agresije. Ministar je to izjavio tokom sastanka sa kolegama iz Socijaldemokratske partije (SPD).

„Nemamo oružane snage koje su sposobne da brane zemlju, odnosno sposobne da brane je od ofanzivnog, brutalno vođenog agresivnog rata“, rekao je Pistorijus .

Ministar je rekao da Bundeswehr nema dovoljno osoblja i opreme nakon decenija zanemarivanja savezne vlade. Pistorijus je dodao da će Njemačka morati mnogo više ulagati u svoju vojsku kako bi bila u skladu sa standardima NATO-a.

General-pukovnik Alfons Mais, komandant i najviši oficir njemačke vojske, rekao je u nedjelju agenciji DPA da 100 milijardi eura koje je ranije obećao kancelar Olaf Scholz neće biti dovoljno da oružane snage zemlje budu spremne za borbu. Dalje je dodao da je “vojska koju imam dužnost voditi manje-više gola”.

Daljnje primjedbe o nedostatku borbene gotovosti Bundeswehra stigle su od predsjednika Saveza njemačkih oružanih snaga, pukovnika Andre Wustnera, koji je u intervjuu u nedjelju za Bild izjavio da je od otprilike 300 tenkova Leopard 2 na zalihama, “trenutno samo 30 % operativno.”

Uprkos ovoj procjeni, Njemačka pruža opsežnu podršku Ukrajini u sukobu s Rusijom, ponekad i na račun vlastitih odbrambenih sposobnosti. Armin Papperger, izvršni direktor Rheinmetall-a, najvećeg vojnog izvođača u zemlji, rekao je u utorak za Pioneer podcast da je vlada u Ukrajinu prenijela dva najmodernija sistema protivvazdušne odbrane koji su trebali zaštititi njemački glavni grad.

Nastavak isporuke oružja iz Berlina Ukrajini također je naišao na protest među Nijemcima. Die Linke (Ljeva stranka) organizirala je u subotu skup pozivajući Scholza da prestane s naoružavanjem Kijeva za koji su organizatori tvrdili da je prisustvovalo oko 50.000 ljudi.

Moskva je u brojnim prilikama izrazila svoj stav o zapadnoj isporuci oružja Kijevu. Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov rekao je u februarskom intervjuu za TV kanal Rossiya 24 da će ukrajinske snage morati biti potisnute dalje od ruskih teritorija ako Kijevu bude isporučeno oružje većeg dometa.

BundeswehrLeopard 2njemačkaOružjeukrajina
Pretplatiti se
Obavijesti o
37 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Ivan
1 godina prije

Sve moze zahvaliti onoj glupaci Ursuli kao i mnoge druge EU clanice ukljucijuci i nas. Glupacu je trebalo otpremiti u Ukrajinu da tamo cisti “puske” pa bi barem neka korist bila od nje..

tihobl
1 godina prije

Cudi me da se niko od sendvicara ne hvali NATO ofanzivom na Rusiju i zauizmanja jednog sela u Rusiji. Nocas su usjeli da upadnu u selo, utvrde se, pucali su na skolski bus i ubili vozaca, a jednog djecaka ranili. A zatim su pucali selfije do dolaska FBS.

Ziv je Geza
1 godina prije

Njemacku niko nece napasti jer je njemacka od 1945. godine okupirana od strane amerikanaca.

Rusi su se povukli 1990 iz svog djela njemacke i vjerojatno im ne pada na pamet oslobadjati svabe od americke duboke drzave i nato pretorijanaca.

Prije nego sto umres od smijeha, provjeri hijerarhiju zapivjedanja u recimo ramsteinu, pa bus videl da samo pempers joe moze narediti frizu da se brani, a ako im ne naredi ima da se prave mrtvi, nesto poput hrvata.

user
1 godina prije

čuj ovo:
brutalni rat.
kakav još postoji?
di ti ljevičari uče povijest? u diznilendu?

Valter
1 godina prije

Blesavo je razmišljati o Njemačkoj u bilo kojem kontekstu osim kao pokorene i ponižene kolonije židovske Amerike, kao resurs kojeg isušuju.

Sustavna zamjena Njemaca sa ne-Njemcima u zadnjih 40 godina nije slučajna.

tihobl
1 godina prije

Рамзан Кадиров: Није случајно да када поменем неонацисте, увек их називам шејтанима. На исти начин сам говорио и о терористима који су некада деловали у Чеченији. Не видим никакву разлику између њих и укронациста. И њихове подле технике су веома сличне. Као резултат тога, према данашњим догађајима у Брјанској области, сво разумно човечанство се уверило у ово. Уверавам вас, Запад то неће осудити, јер су то очигледне западне терористичке методе. Неопходно је на најоштрији начин обрачунати се са свим учесницима напада на Брјанску област, што је могуће оштрије, па чак и сурово. Да се бавимо не само њима, већ и да се приведу на одговорност њихове породице које можда живе на територији Русије. Искуство показује да без њихове помоћи, попустљивости и одобрења до оваквих терористичких аката не долази. Нема флертовања са терористима. Не пустите их да оду, казните их на лицу места и заувек неутралишите, а затим предузмите узвратне мере против… Čitaj više »

1 godina prije

I sad će ,eto , jadni njemci morati da štancaju naoruzanje radi vlastite odbrane 😀 , jel tako..
Kako čitam danas šolc je već dao naloge da se vojna industrija masivno pokrene i krene u štancanje oruzja..

Eto kako se prevede žednog preko vode..

Days
1 godina prije

Vjeruj ti genocidnom Nijemcu, napravili su genocid nad Zhidovima sad planiraju nad Rusima

Vojni analitičar
1 godina prije

Kakve gluposti priča ovaj ministar. Kako može samo reći da je vojska nepripremljena i kadrovski i opremom? Pa njemačka vojska je imala priliku više od deset godina biti vođena superiornim ženskim načinom rukovođenja pod čak tri ministrice obrane zaredom počevši s Ursulom. Još će reći da dosadašnje ministrice obrane pa čak i one pod vrhovnim vodstvom “najmoćnije žene svijeta” – kancelarke “mutti” nisu dobro radile svoj posao. Mislim da se nikako ne smije tolerirati ovakve mizoginističke i seksističke ispade ovog evidentnog ženomrsca

Max
1 godina prije

To odavno znamo.

Mel Gipson
1 godina prije

Ja bih rekao da Njemci nisu smjeli ni proizvoditi neke veće količine oružja bez dozvole Amera sve od 2.svjetskog rata pa sve do sada. Uostalom i što će im kad ih brane Ameri koji imaju vojne baze sa tisućama vojnika po cijeloj Njemačkoj. Pa tko bi se i usudio napasti tu Njemačku nije mi jasno, haha. Tako da taj čovjek vjerojatno priča gluposti!

Ico
1 godina prije

Boris Pistorius je notorni idiot, ako ga prosuđujemo po njegovim izjavama.

nekoime
1 godina prije

Poslije Ursule – potop.

HRvoje
1 godina prije

Nije to ništa drugo nego mazanje očiju, tzv. zeleni žele izdvojiti još 100 milijardi eura za vojsku, dok država građanima prodaje šuplje priče kako nema novaca. Unazad godinu dana sve je poskupilo od struje, vode, plina, prehrambenih proizvoda svega, baš svega za najmanje 30 posto, a plaće ne prate to ni blizu, k tome još po trgovinama je znalo bit nestašica osnovnih potrebština. Namjerno rade krizu, zna se zašto, a i za koga.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI