Njemačka vojska izdržala bi samo dva dana

Njemačka vojska - Bundeswehr
21 komentar

Njemačke oružane snage, koje su ostale nedovoljno finansirane i nedovoljno opremljene u zalihama ljudstva i municije, trajale bi dva dana u slučaju rata, upozorio je poslanik dr Johann Wadephul, objašnjavajući da bi oružje koje bi išlo u Bundeswehr umjesto toga ide u Ukrajinu.

Wadephul je pozvao na povećanje brzine kojom se njemačke oružane snage ponovo opremaju, ističući “tešku nestašicu”  s kojom se suočavaju, izvještava Zeit, pozivajući se na intervju političara njemačkoj novinskoj agenciji DPA u nedjelju.

“Ključne jedinice mogu izdržati najviše dva dana u borbi. I to je generalno katastrofalan nalaz”, rekao je Wadephul i dodao da je svako ko očekuje da će vojska moći da se brani u ratu “trebao osigurati” da se ne nađe u takvoj situaciji. “Nažalost je suprotan slučaj”, rekao je on.

Wadephulovi komentari dolaze nakon što je berlinska ministrica vanjskih poslova Annalena Baerbock ranije ovog mjeseca obećala ne samo da će nastaviti slati vojnu pomoć Kijevu, već da će je proširiti i povećati.

Njemačka je drugi najveći ratni sponzor Ukrajine, nakon SAD, obećavši više od 17 milijardi eura (18,6 milijardi dolara) vojne pomoći. Pomoć je uključivala tenkove Leopard, protivvazdušne raketne sisteme Patriot, artiljeriju i skoro 22.000 metaka 155 mm municije, između ostalog.

Govoreći o naporima industrije da popuni sopstvene zalihe Bundesvera, Wadephul je rekao da, iako postoje narudžbine za ponovno snabdevanje, gotovo ništa ne stiže do nemačke vojske, a ” čak i kada kupuje zamjene, Bundesver zapravo pravi gubitak”, pri čemu je veći deo naoružanja umjesto toga poslat u Ukrajinu.

Poslanik Bundestaga strahuje da je napredovanje vojske kao ratno sposobne odbrambene snage zastalo, što on dijelom navodi kao “odgovornost njemačkog ministra odbrane Borisa Pistoriusa”. Wadephul smatra da su njemačke vojne snage ostale nepromijenjene u posljednje dvije decenije, specijalizirajući se za operacije daleko od kuće, za razliku od odbrane vlastite zemlje.

Visoki predstavnik EU za vanjske poslove Josep Borell, govoreći novinarima ranije ovog mjeseca, priznao je da su početne zalihe municije, “ono što su vojske već imale u svojim zalihama – već gotove”, s više od 300.000 granata koje su već dostavljene Ukrajini. „Sada, iz zaliha armija, teško je dobiti više.”

Brisel je već odustao od svog prethodnog obećanja da će poslati milion artiljerijskih metaka u Kijev do sljedećeg marta, a njemački ministar odbrane Pistorius je ovog mjeseca rekao da taj cilj ” neće biti postignut”.

Rusija je više puta upozoravala da će zalihe zapadnog oružja koje se šalju Kijevu jedva uticati na situaciju na linijama fronta, a ministar odbrane Sergej Šojgu je ovog mjeseca rekao da „ uprkos snabdijevanju novih vrsta NATO oružja, režim u Kijevu gubi“.

Bundeswehrnjemačkarusijaukrajina
Pretplatiti se
Obavijesti o
21 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Schwarze Hunderte
5 mjeseci prije

Pa svi zapadni stocks su ispražnjeni … To je stoga da ak dođe do pobuna , praktično se nemaju s’ čime oduprijeti policijskim i para – policijskim postrojbama ili je to neko tak zamislio – posve pogriješio 😉 ! Nema to sve direktnih sveza sa Ukraine .

Steve
5 mjeseci prije

Nemačka da se brani?! To neki novi trendovi tamo…

Josip
5 mjeseci prije

Sad im je samo ostalo da pune s mesnim granatama ovu glupacu Baerboc 🙂

Ante
5 mjeseci prije

Njemačka je objavila prije godinu dana da će uložiti u svoju vojsku nekoliko bilijuna Eura. Znam da sam pročitao negdje tu vijest i da su se svi naslađivali kao će sad Njemačka biti dobro naoružana. Sada dolazi ovo izvješće koje je potpuno proturječno onome što su prije govorili. Novac je otišao u Ukrajinu Njemačka vojska je ostala na istoj razni lošeg naoružanja kao i prije. Izgleda da je ovaj rat namjenjen za razoružavane Europe, to će u budućnosti Europi prisjeti kada počne civilni ratu u Europi.

Lucija, prva
5 mjeseci prije

Ako mišo tako kaže onda je tako🤣🤣🤣

Nekoime
5 mjeseci prije

Napustite NATO, istjerajte Amerikance iz Europe, , pa vam oružje neće ni trebati.

5 mjeseci prije

Nemačka bi izdržala dva dana, Britanija nedelju dana, SAD možda i mesec dana ali Ukrajina izdržava skoro dve godine.

Valja malo razmisliti pre nego što se vest objavi…

Max
5 mjeseci prije

Njemice bi zadržale Ruse. Ako ih uopće još ima.

Dokurčilomi
4 mjeseci prije

Dobro je to. Bar zarađuju. Te mrvice im je omogučio NATO gazda da ne ispadne da sve on prodaje.

dulebg
4 mjeseci prije

I za Ukrajinu se pričaqlo da će ih Rusi pregaziti za 6 dana, pa evo 700 ?!

Sudland
4 mjeseci prije

Nabijem vas sve rusofile i putinoljupce na glatki ganci novi falus

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI