Većina Nijemaca vjeruje da ih vojska ne može braniti

Njemacka vojska
32 komentara

Prema novom istraživanju, većina Nijemaca ima malo ili nimalo povjerenja u sposobnost vojske da odbrani naciju u slučaju napada. Tri četvrtine ispitanika kaže da ne vjeruje u sposobnosti Bundeswehra, dok je samo 10% je izrazilo povjerenje u oružane snage.

Oko 30% ne osjeća ‘nikakvo povjerenje’ da će vojska biti u stanju da se suprotstavi potencijalnom protivniku, pokazala je anketa koju je Civey proveo u ime magazina Focus. Još 45% ima ‘nisko povjerenje’ u vojsku, a 15% je neodlučno. Samo 2% je reklo da je njihovo povjerenje ‘veoma visoko’, dok je 8% reklo da je ‘prilično visoko’.

Što se tiče finansiranja, velika većina (69%) Nijemaca rekla je da je vojsci potrebno više novca, a 64% kaže da bi Berlin trebao potrošiti više od 2% svog BDP-a na nacionalnu odbranu.

Ministar odbrane Boris Pistorius tvrdio je prošlog novembra da je Bundesveru potrebna temeljita nadogradnja kako bi postao “ratno sposoban”. Prema istraživanju, oko 73% Nijemaca se slaže s Pistoriusom, a 64% podržava ponovno uvođenje obaveznog vojnog roka, koji je ukinut 2011. godine.

Uprkos tome, samo upola manje ispitanika (32%) reklo je da su lično spremni da se hvataju za oružje i ‘aktivno učestvuju u odbrambenim borbenim operacijama’ ako nacija bude napadnuta. Oko 44% je reklo da nikada ne bi uzeli oružje ni pod kojim okolnostima.

Parlamentarna povjerenica za Bundeswehr, Eva Hoegl, nedavno je predstavila godišnji izvještaj o stanju oružanih snaga u kojem se navodi da vojska i dalje pati od prorjeđivanja redova i neadekvatne opreme.

“Bundesver stari i smanjuje se”, izjavio je komesar prošle nedelje, dodajući da je stopa napuštanja vojske “i dalje veoma visoka”, dok je broj novih prijava čak niži nego prošle godine.

Nedostatak osoblja i opreme došao je u fokus jer Njemačka nastavlja aktivno pružati vojnu pomoć Ukrajini u njenom sukobu s Rusijom. Berlin se pojavio kao drugi najveći donator vojne pomoći, potrošivši oko 19 milijardi dolara na oružje za Kijev, prema Institutu za svjetsku ekonomiju Kiel.

Kancelar Olaf Scholz obećao je da će ove godine udvostručiti vojnu pomoć Ukrajini, što je izazvalo zabrinutost kod nekih poslanika. U novembru 2023. poslanik Johann Wadephul upozorio je da će neke “ključne” jedinice Bundeswehra izdržati najviše dva dana u borbi.

Istraživanje Focusa sprovedeno je od 11. do 13. marta, a obuhvatilo je 5.000 Nijemaca od 18 i više godina.

Boris PistoriusBundeswehrnjemačkaVojska
Pretplatiti se
Obavijesti o
32 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Sparkling
1 mjesec prije

“Možete povući izravnu vezu između gluposti napada na Rusiju s ukupno 100 Taurus projektila i tekućeg brzog ekonomskog pada kod kuće. Nesposobnost koja je očigledna i dalje je vidljiva jer odluke u Berlinu samo pogoršavaju stvari, a njemačko inzistiranje na štednji za ostatak Europe pomaže osigurati da će i ostatak EU-a biti povučen dalje prema dolje. Posljedice takve politike vjerojatno će biti znatne jer se europska radnička klasa sve više protivi sukobu s Rusijom i postaje sve neprijateljskija prema EU, a kao odgovor elite krše demokratska prava, prijete zabranom stranaka i ograničavanjem govora. Nesposobnost – od Berlina do Bruxellesa i u većini europskih prijestolnica – toliko je raširena da je dovoljno da se čovjek zapita je li namjerna kao dio neke vrste ciljanog rušenja sa skrivenim motivom.” Npr. FR momentalno raspolaže s cca. 30 tisuća vojnika koje se smatra da su dovoljno obučeni za ratne operacije. Ali nitko ne govori… Čitaj više »

xyz
1 mjesec prije

Čitatelji medija u Sjedinjenim Državama reagirali su na rezultate izbora u Rusiji, većina Rusa podržala je Vladimira Putina na izborima, piše Breitbart. Čitatelji američkog časopisa su u komentarima primijetili da predsjednika Rusije očito vole prosječni Rusi, jer žive bolje nego 90-ih, ali “mogu li Amerikanci reći isto?” Ljudi uspoređuju situacije u Rusiji i Sjedinjenim Državama, o Zapadu i Ukrajini.“On je bolji predsjednik od ovog kojeg sada imamo.” “Putin je održao izbore. Ukrajina – ne. Hm…” “Zapad to ne može razumjeti, jer njegovi dužnosnici ne rade za narod, nego samo za sebe.” “Da se Putin kandidirao na takozvanim izborima “predsjednika svijeta”, on bi na kraju dobiti više od 80% glasova ” “Njegovi gradovi su čisti, gospodarstvo je odlično, a kriminal je nizak. Bez transvestita koji “obrazuju” djecu. Nema transrodnih ili muških toaleta u ženskom sportu. Bez BLM-a ili Antife… Glasao bih za njega na američkim predsjedničkim izborima da mogu.”

nastran
1 mjesec prije

budale..od koga ih treba uopće branit..od glupih političara i EU, a ne od rusa

xyz
1 mjesec prije

U Njemačkoj se nema što braniti. Nema u Njemačkoj ništa, što bi zanimalo Ruse ili što Rusi nemaju kod kuče.

tihobl
1 mjesec prije

Oko 70% je za rat pod uslovom da njih ne mobilisu.

tihobl
1 mjesec prije

Izjava sedmice:

Solc: ne priznam izbore u Rusiji, ali spreman sa za razgovore sa Putinom. Necu ga zvati predsjenice, vec Putineee.

Dozivaj ti koliko hoces, Putin ti se nece javiti.

davor
1 mjesec prije

Apsolutno glupo je pisati o Njemačkoj pošto Njemačka ne samo da nije suverena država, već je još uvijek država pod okupacionim vlastima. Nijemce se ne pita ni za što više, još od 1945.

tatamata
1 mjesec prije

nista cudno , pretvaraju ih u pedere

Max
1 mjesec prije

Pa i ne može.

Zimek
1 mjesec prije

Refleks staljingrada.
Nesto ko pavlovljev

Noname
1 mjesec prije

“Priča starog Afganistanca američkim novinarima o hrabrosti ruskih vojnika: “…Ahmad Shah Masud je naredio da se zauzme visina preko koje se kontrolirao klanac Panjshir. Tamo su bili stacionirani Rusi i nismo mogli proći mjesecima. Skupljena je vojska za napad. Trebalo nam je pet dana da slomimo ruski otpor. I to zato što im je ponestalo municije. Skupo smo platili, izgubili više od 280 vojnika… Kad smo se popeli na visinu, vidjeli smo da se protiv nas bori petero djece od 18 godina. Vi Amerikanci ne možete zamisliti ovaj prizor. Petorica protiv vojske šaha Massouda. Naredili su im namaz. Znali su da ćemo ih ubiti. A znate li što su radila ruska djeca? Nijemo su nas gledali, držali se za ruke i grlili. Bili su spremni umrijeti, bez obzira kako. Stajali su prljavi, gladni i zagrljeni… Nisu pričali ni plakali. Čekali su samo svoju smrt. Ostali smo bez riječi… Takav prizor… Čitaj više »

1 mjesec prije

“Napravili smo istraživanje javnog mnenja koje je pokazalo da preko 95% ispitanika smatra da Nemačka ne izdvaja ni trećinu od potrebnog novca za naoružavanje vojske!”
potpis: Savez nemačkih proizvođača vojne opreme

FELIX
1 mjesec prije

NE BRINITE NJEMCI CE RADITI PO AMERICKIM UPUTSTVIMA IAKO CE TO BITI ZA NJIH POGUBNO, NJEMACKA NIJE SVOBODNA DRZAVA, TO VAZI I ZA HRVATSKU

Darko
1 mjesec prije

Nijemci a tko vas hoće? Zatucite luđaka Šolca i onu krmaču Ursulu ko psa pa će Vam stvari doći na mjesto..

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI