Turski dužnosnik kaže da SAD zakonski ne mogu izbaciti Tursku iz programa F-35

F-35 u letu
3 komentara

SAD su više puta upozoravale Ankaru da ne kupuje ruski sustav protuzračne obrane, za koji Washington tvrdi da je nespojiv sa sustavima NATO-a i da bi mogao pokušati saznati sposobnosti borbenog aviona F-35 pete generacije.

Turski podtajnik za obrambenu industriju, Ismail Demir, izjavio je da SAD “nemaju zakonsku osnovu” za isključenje Ankare iz programa F-35.

„Izvršili smo svoje obveze u okviru programa. Ako naši poslodavci nisu uzeti [u program], nećemo plaćati. Izrazili smo želju da ostanemo u projektu [SAD-u] “, izjavio je Demir u srijedu za turski list Cumhuriyet, Demira.

Napomenuo je da su partneri projekta F-35 odluku o isključenju Turske donijeli samostalno i da su “poduzeli korake da pokušamo otvoriti druga vrata, ako ne ostanemo bez drugog izbora.”

Izjava Demira dolazi kao odgovor na američku najavu početkom ovog mjeseca da Turska više neće biti dio programa F-35, nakon što je Ankara kupila ruske sustave S-400 i učinila “njihovo daljnje sudjelovanje u programu F-35 nemogućim.”

Tursko ministarstvo vanjskih poslova nazvalo je potez pogreškom koja bi mogla naštetiti strateškim odnosima dva saveznika u NATO-u.

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan upozorio je da će, ako SAD odbiju prodati svoje zrakoplove F-35 Turskoj, zemlja “ponovno morati poduzeti mjere po tom pitanju [i] okrenuti se na drugu stranu” .

Erdogan je ranije pozdravio početak isporuke ruskog raketnog sustava S-400 u Tursku, pohvalivši sporazum S-400 kao “trenutno najvažniji sporazum u našoj povijesti “, i naglasio da se kupnjom ovih sustava “Turska ne priprema za rat.”

Moskva i Ankara potpisale su sporazum o isporuci četiri baterije S-400 Turskoj u prosincu 2017. Sjedinjene Države i članice NATO-a više su puta kritizirale sporazum, izražavajući zabrinutost zbog nespojivosti sustava S-400 s NATO sustavima protuzračne i proturaketne obrane i sposobnost S-400 da kompromitira projekt F-35 stealth.

Turska je naglasila da neće napustiti svoj 2,5 milijardi dolara vrijedan ugovor s Rusijom, koji je Erdogan ranije opisao kao “gotov posao”.

F-35 Joint Strike Fighter programS-400
Pretplatiti se
Obavijesti o
3 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Umpah Pah
4 godine prije

Ako je Ismail podtajnik
je li tajna tko je tajnik ?

Nebpjsa Stpjanovoc
4 godine prije

F35 NE CITA S 400 .PROMASEN PROJEKT S PUNO NEDOSTATAKA ZASTO SAD ZAMPLJAVA TURSKU DA NE UKLJUCI RADARE S 400.

Max
4 godine prije

Turci će namiriti svoje potrebe drugdje ako im ne isporuče ovaj leteći kontejner.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI