Sirijska vojska južno od Damaska rasporedila modernizirane sustave Pečora-2M

31 komentar

Satelitske snimke objavljene na internetu pokazuju da je u sirijskoj zrakoplovnoj bazi Marj Ruhayyil južno od Damaska, raspoređen modernizirani sustav protuzrakoplovne obrane S-125 Neva, izvoznog imena Pečora-2M.

Riječ o starim sovjetskim protuzračnim sustavima, koje je ruska vojska povukla iz uporabe kada je većinu svojih raketnih sustava S-125 Neva zamijenila s tada novim sustavima S-300, vojno-industrijski kompleks se odlučio modernizirati i nadograditi sustave S-125 Neva i nastala je Pečora-2, koji ima veći domet, može gađati više ciljeva i ima veću mogućnost uništenja neprijateljskih letjelica. Rakete se nalaze u lanseru instaliranom na kamionu što omogućava mobilnost sustava, a Pečora-2M, koju ima sirijska vojska, koristi ovu verziju sustava za uništavanje krstarećih projektila.

Znakovito je da su ovi sustavi snimljeni u bazi koja se nalazi u području koje je bilo na meti napada izraelskog zrakoplovstva.

U posljednja dva napada krajem 2017. su Sirijci uspjeli oboriti polovicu ispaljenih izraelskih projektila, a oni koji su pali na položaje, za koje je izraelska vojska tvrdila da se njima koriste Iranci i Hezbollah, uzrokovali su manju materijalnu štetu.

Pečora-2M - kamion
FOTO: Nišanski radar i lansirno vozilo sistema Pečora-2M

Iako se ne smatra naprednim sustavom, čak i sa starim modelom, koji nije bio moderniziran i nadograđen, Vojska Jugoslavije je starim sustavom S-125 Neva, tijekom bombardiranja NATO pakta 1999. uspjela oboriti američki stealth bombarder F-117. Isti sustav je korišten je i za rušenje američkog F-16 lovca 2. svibnja iste godine.

No, Pečora-2M ima i rakete 5V27 za obaranje krstarećih projektila. Nije nepoznanica da je Sirija kupila ove sustave, ali uz nedavni ugovor o integraciji protuzračne obrane između ruske borbene skupine u Siriji i sirijske protuzračne obrane raspoređivanje ovog sustava ima posve drugo značenje, posebno zbog mjesta na kojem je snimljen.

S-125 NEVA
FOTO: Lansirna rampa sistema S-125 NEVA

Rusija je 2008. na izvozu sustava Pečora-2M zaradila gotovo 250 milijuna dolara, pišu tada ruske Vedomosti.

“Ovo je jednostavno, ali učinkovito oružje, poput puške kalašnjikov”, izjavio je izvršni direktor tvrtke koja proizvodi komponente za ove sustave.

Rusija je tada sklopila ugovor za prodaju 200 sustava ovog modela Egiptu, Siriji, Libiji, Mianmaru, Turkmenistanu, Venezueli i Vijetnamu. Samo Egipat je naručio gotovo 70 sustava.

Nakon američkog napada krstarećim projektilima Tomahawk na sirijsku zrakoplovnu bazu Al-Shayrat u Homsu je sigurno da ovi sustavi imaju i potrebne rakete za uništavanje krstarećih projektila.

U svakom slučaju, raspoređivanje nadograđenih sustava protuzračne obrane u bazi Marj Ruhayyil je vjerojatno odgovor na povećani broj zračnih napada izraelskog ratnog zrakoplovstva na sirijsku vojnu infrastrukturu u pokrajini Damasku i susjednim regijama tijekom 2017. godine, ali i upozorenje da se ovakvi napadi više neće tolerirati, što je sirijska protuzračna obrana pokazala tijekom zadnja dva napada, kada se nagađalo da su izraelski projektili koji su letjeli prema strateškim ciljevima navodno bili oboreni sustavima S-200.

syrija
FOTO – Satelitske snimke sirijske baze  Marj Ruhayyil

F-117AF-16sHezbollahNATOPečora-2Mstelt
Pretplatiti se
Obavijesti o
31 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
basso
6 godine prije

Rusi bi trebali Siriji prodati S-400 i krstarece rakete Kaliber,da u slucaju izraelskog napada mogu obarati njihove avione/rakete i zatim krstarecim raketama napasti ciljeve u izraelu…

Toni
6 godine prije

Dok se oni igraju, narod plaća oružje. Bockaju, bockaju. A ne vjerujem da će ikada Iran slomiti. Malo su tvrd orah perzijanci. Irak je jednom slomio zube. Sjetimo se Američkog desanta helikopterima kada je bila kriza u njihovom veleposlanstvu. Rusija ima velike interese a normalno da štiti Izrael u kojem ima puno rusa. Pa ko je oslobađao koncetracijske logore nego rusi.

Laki Topalović
6 godine prije

Ako imaju rakete za rušenje krstarećih projektila, onda puno mijenja na stvari

palermo
6 godine prije

Bilo je već vrijeme, jer ima sigurno pola godine da se i službeno reklo kako je sirijska PZO integrirana u onu rusku. Ovako se agresoru daje do znanja što ga čeka.
Lavrov je najavio da je sada glavna meta ruskih akcija u Siriji Nusra Front, tj. sirijska Al-Qaida ili kako se već sve ne zovu te “oporbene skupine”, kako im se na Zapadu tepa. Baš me zanima je li se to odnosi i na Nusru Front koja se dobrim dijelom naslanja na okupiranu Golansku visoravan ili “samo” na Idlib, Daaru, Ghoutu i još par koljačkih enklava?
Jer neće biti dobro ako Rusi budu htjeli biti nekakva tampon zona između SAA, Hezbollaha i saveznika (koji sigurno neće od Golana dići ruke) i zio-nazi Uebermenscha.
Oslobađanje Beit Jinna, iako možda teritorijem neveliko područje, iznimno je bitno zbog svoje blizine samom Golanu.

Georgij Žukov
6 godine prije

Stara dobra Neva,uzitak operatora na tom raketnom sustavu PVO odbrane jest dvojak , kao prvo relativno” primitivnim” sustavom upravljanja” skida” osim vidljivih i nevidljive demokratske avione a kao drugo nakon obaranja aviona imas alibi . Zapadnim partnerima mozes kazati ,izvinite neva jos nema softver po kojem ce raspoznati vidljivo od nevidljivog 🙂

Messier 31
6 godine prije

Poruka za Izrael: “No screwing around, got it?”

gost
6 godine prije

Koja je razlika s200 i Neve?

oko
6 godine prije

Nevi se pripisuje jos jedan F-117 koji je uspeo da sleti u SA ali je potom otpisan. To kazu Ameri a na wiki stranici o F117 stoji tacan izvor.

antun comb
6 godine prije

modernizirani sustav…..super modernizirani sustav, iz 1964-te. sto su modernizirali, stavili nove gume i lamelu od kumpluga. ahahaaaaa hebes ti onoga kome je Rus saveznik, ovo sve zidov sprzi po obicaju.

Komunista
6 godine prije

Hahahha Žukov ?
Svaka čast.

antun comb
6 godine prije

nego sta bi sa onim “desantom” istocno od eufrata , ahahahahaaa. Yankee ubi ruskog generala za primjer i ostalima reko no, no ili ce biti po guzi….ahahahahaaa

I zaboravih….imate pozdrav iz irana

čitatelj portala
6 godine prije

Ajde neka i Sirija osigura svoje nebo. Neka, lijepa vijest.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI