Američka vojna baza na Aljasci promijeniće svoj pristup obuci novih pilota za vojnu akciju

Američka letjelica F-16 iznad JPARC
7 komentara

U planovima Pentagona za nadogradnju baza za obuku se već dugo nalazi na zadnjem mjestu, ali situacija bi se mogla promijeniti ukoliko vojska ne smanji troškove zbog ekonomskih efekata globalne pandemije koronavirusa.

Zajednički pacifički domet kompleks na Aljasci (JPARC), udaljena američka vazduhoplovna baza koja je od početka hladnog rata zadužena za obuku pilota početnika za stvarne borbene situacije, očekuje veliki remont koji zahtjeva od Pentagona iznos od 500 miliona dolara finansijskih sredstava, po riječima vojnih zvaničnika.

Očekuje se da će JPARC dobiti visokoprofilne simulatore raketa zemlja-vazduh neophodne za obuku pilota u izbjegavanju modernih sistema protivvazdušne odbrane za 12 do 18 mjeseci, a vjerovatno i 11 jedinica ranije verzije mlaznog aviona F-35, zvane F -35 za vježbe. Dok se odluka o prebacivanju aviona F-35 još uvijek suočava sa Kongresom, ako prođe, instruktori, nazvani 18. agresorska eskadrila, moći će obučavati pilote F-22 i F-35 za susrete sa protivničkim vršnjacima, kao što su ruski avioni Su-57 pete generacije ili kineski J-20.

Napori za modernizaciju nastaju iz razloga što Pentagon traži promjenu paradigme: od fokusiranja na kopnene snage, korišćene u dvije decenije borbe protiv terorizma, do fokusiranja na suprotstavljanje Rusiji i Kini, koje Bijela kuća pod Trumpovom administracijom smatra mogućim protivnicima.

JPARC je, kao i mnoge druge baze, dobio malo pažnje od komande vazduhoplovnih snaga, koje su se uglavnom fokusirale na modernizaciju drugih favorita, poput vazduhoplovne baze Nellis, rekli su vojni zvaničnici. Ali tim bazama, za razliku od JPARC-a, nedostaje prostora za velike vježbe kao i za dalje širenje, tvrde oni. U isto vrijeme, bez finansiranja novih simulatora i mlaznjaka, JPARC ne može pravilno obučavati pilote za vrhunske američke avione, koristeći zastarjele F-16 da bi se predstavljali kao protivnici – što je daleko od modernog ruskog i kineskog mlaznog zrakoplova.

Međutim, nadogradnja vazdušne baze može biti odložena. Veliki ekonomski pad uzrokovan globalnom pandemijom koronavirusa mogao bi primorati Ministarstvo odbrane da smanji troškove i ponovo stavi JPARC na zadnje mjesto u smislu ulaganja u njegovu modernizaciju.

Američko ratno vazduhoplovstvoAmerikaJPARC
Pretplatiti se
Obavijesti o
7 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
crodaemon1
3 godine prije

“18. agresorska eskadrila” napadacka? 😆

Semafor
3 godine prije

Dobar zrakoplov!

Milenko
3 godine prije

Ovi su još u 80tima i TopGun filmu 😭 bolje da nabave F5 Tiger kao agresorski MiG29??? WTF mogu onda i JohnDeer preradit da im bude S400

Dopizdilomi
3 godine prije

Piloti će morati po novom naučiti tuliti kao losovi i hodati kao polarni medvjedi.

Sparkling
3 godine prije

“veliki remont koji zahtjeva od Pentagona iznos od 500 miliona dolara finansijskih sredstava, po riječima vojnih zvaničnika.”
No problem, frende. Pričekaj da napilimo malo drva, i FED počinje s štampanjem.

politicki nekorektan
3 godine prije

..500 mil usd !?…problem !? …ma dajte, pa to oni pentagonski guzoniji zlatnih ramena posmrkaju i pokaraju u mjesec dana…

Max
3 godine prije

Takve su nadogradnje potrebne uvijek kad nešto zastari.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI