fbpx

Komadant američkog vazduhoplovstva upozorava da se služba mora pripremiti za gubitke na nivou Drugog svjetskog rata u budućim sukobima

Američko vazduhoplovstvo

Novi izvještaj, koji je predao najviši uniformisani oficir američkog ratnog vazduhoplovstva, tvrdi da služba mora da iskoristi svoj trenutni „okvir mogućnosti“ da „ubrza promjene za kontrolu i eksploataciju vazdušnog domena prema standardu koji očekuje nacija“ ili rizikuje da izgubi buduću bezbjednost zemlje.

„Ne možemo da predvidimo budućnost, ali možemo definitivno da oblikujemo budućnost“, rekao je načelnik Generalštaba vazduhoplovstva general Charles Q. Brown. Jr. u dokumentu “Ubrzaj, promjeni ili izgubi“ o strateškom pristupu službe na osam stranica.

„Tako da mislim da imamo priliku da ubrzamo neke od tih promjena. I lično, radije bih vozio nego jahao. Radije bih pokušao da pomognem u oblikovanju onoga što se dešava u poređenju sa sjedenjem i posmatranjem  pod uticajem onoga što se događa. “

U izvještaju tvrdi da je vazduhoplovstvo „uživalo istorijski-anomalan period dominacije“ od operacije Pustinjska oluja, koja je završena u februaru 1991. godine, a sada doprinosi „zajedničkim snagama kojih se plaše i kojima zavide širom svijeta“.

Međutim, tokom posljednje tri decenije, protivnici SAD takođe rade na suprotstavljanju superiornoj vazdušnoj snazi SAD, napisao je Brown, napominjući da su dva glavna konkurenta Rusija i Kina.

Takođe je naglasio da, za razliku od prošlih sukoba, „budući rat neće ostati daleko od naših obala“.

„Učeći iz prethodnih planova dokapitalizacije i modernizacije, moramo odluke donositi u perspektivi čitave službe“, tvrdi Brown. „Moramo ispitati naše strukture i donošenje odluka da bismo forsirali teške razgovore i izvršili promjene koje su nam potrebne.“

Utvrdio je da će dio tog planiranja podrazumijevati pripremu za izdržavanje „stopa borbe protiv iscrpljivanja i rizika“ uporedivih sa onim iz Drugog svjetskog rata, za koji je Business Insider primijetio da je neke od svojih „najbrutalnijih“ borbi vodio u vazduhu.

Brown je istakao poentu jednim od podnaslova svog rada: „Dovoljno dobro danas sutra neće uspjeti“. Tvrdi da bi službu bilo „sramota“ ako bi „ignorisala problem“ potencijalnog nivoa borbene istrošenosti.

„Moramo da iskoristimo priliku“, rekao je on za okruglim stolom u ponedjeljak.

Srećom, rekao je, većina potrebnih inicijativa – poput napora za potpuno integrisano zajedničko ratovanje – već je u toku, jer su uključene u Nacionalnu odbrambenu strategiju za 2018. godinu.

„Moramo se usredsrediti na koncept zajedničkog ratovanja, koji omogućava Zajedničko svedomensko komandovanje i upravljanje, i brzo krenuti napred sa digitalnim, jeftinim, visokotehnološkim, ratnim kapacitetima“, rekao je Brown.

Dalje, strateški pristup predlaže da Vazduhoplovstvo usvoji i prihvati strukturu komande i kontrole koja kombinuje vazdušne, kopnene, pomorske, sajber i kosmičke operacije i omogućava lako povezivanje i rad sa drugim američkim vojnim ograncima i saveznicima.

To će zahtjevati od pripadnika američkog vazduhoplovstva da budu „sposobni i prilagodljivi graditelji timova, kao i inovativni i hrabri u rješavanju problema, i da pokažu vrijednost u raznolikosti misli, domišljatosti i inicijative“, napisao je on.

Brown je zaključio da, iako SAD ne mogu da prenose prošle pristupe u budućnost, uvjeren je da će vazduhoplovstvo uspjeti da održi „dominaciju“ koja je postignuta naporima pripadnika službe tokom svoje „zabilježene istorije“.

3.6 13
Ocijenite članak
Pretplati se
Obavijest
guest
12 Comments
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
oko
Gost
oko
1 mjesec prije

Kada ti obore F-16 iznad Sabca i ti poljubis zemlju u Macvi pa zatim postanes komandant vazduhoplovstva onda pocnes da dajes ovakve izjave.

tihobl
Gost
tihobl
1 mjesec prije

Covjek je realan: ako napadnu Njemacku imace gubitke kao za vrijeme WWII.

jablan u zitu
Gost
jablan u zitu
1 mjesec prije

Zavisi s koje strane se broje zrtve .

jablan u zitu
Gost
jablan u zitu
1 mjesec prije

Oko ti ljubim , kaze se i pise “Sapca” , prvi zakon palatalizacije .

oko
Gost
oko
1 mjesec prije

Da sam skole ucio ne bih ovde čučio 🙂

Undertaker
Gost
Undertaker
1 mjesec prije

Prekrasno vam je za to

jablan u zitu
Gost
jablan u zitu
1 mjesec prije

Drazesno 🙂

jablan u zitu
Gost
jablan u zitu
1 mjesec prije

Drugim recima , trazice jos veci budzet za vojsku a ujedno i pravdaju filozofiju “preventivnog atomskog napada” .

Ico
Gost
Ico
1 mjesec prije

Moraju potrositi municiju pa puna su im skladista

nekoime
Gost
nekoime
1 mjesec prije

U WW2 su ameri na Pacifiku ginuli do zadnjeg Britanca, Australca, Novozelanđana…
Dolfija je u njihovo ime pobijedio Staljin.

Red Dog
Gost
Red Dog
1 mjesec prije

Toliko je retko da bivam iznenaden kad se desava.
Da, odgovara opisu stvarnog stanja.
Jos ima ostataka zdravog razuma u toj USA.

Max
Member
Max
1 mjesec prije

Zbbg razvoja ubojiitih sredstava kod nijhovih rivala Rusije Kine i Irana vrijeme zračne nadmoći SAD je nepovratno prošlo. Ponajprije zbog razvoja raketa ali odličnih aviona SAD više ne može ostvariti zračnu nadmoć potrebnu da porazi protivnika.

POVEZANE VIJESTI

Izbornik
12
0
()
x