Novi peh za USAF – pokazivali mišiće pa izgubili avion

F-16C avion njemacka NATO

52. borbeni Wing koji se nalazi u vazduhoplovnoj bazi Spangdahlem u Njemačkoj, postrojio je sve svoje avione F-16C Fighting Falcons, kako bi izveo svojevrsnu vježbu u duhu sličnih vježbi tokom Hladnog rata koja je trebala da prikaže sposobnost ove baze da odjednom podigne sve svoje borbene avione. Ova vježba je prva takva vježba za 480. borbenu eskadrilu naoružanu avionima F-16C.

Ipak, iz baze je saopšteno da su se svi avioni nakon rulanja i pripreme za polijetanje (Elephant Walk) vratili u svoje hangare nakon što se jedan od aviona koji se već nalazio u vazduhu srušio tokom trenažnog leta u blizini baze pod do sada nerazjašnjenim okolnostima.

Trenutno su svi avioni tipa F-16C u Spangdahlemu prizemljenji a zvaničnici baze su održali konsultacije kako bi utvrdili kada će se leteće operacije F-16 nastaviti.

Portparol 52. borbenog Winga, Erin Recanzone, je izjavio da se obično radi o odluci koja se donosi dok se ne utvrdi da uzrok nesreće nije bio sistemski problem i da je u pitanju samo izolovani incident.

Borbeni avion F-16C iz vazduhoplovne baze Spangdahlem se srušio u utorak popodne u izolovanoj, šumovitoj oblasti u blizini nemačkog grada Zemmer-Rodt, nekoliko kilometara južno od baze i sjeverno od grada Trier-a, saopštili su zvaničnici.

Pilot se bezbjedno katapultirao i prevezen je u medicinski centar koji se nalazi u bazi, gde je posle sanacije manjih povreda otpušten na kućno liječenje, rekao je Recanzone.

Do nesreće je došlo tokom drugog dana vježbe koja je imala za zadatak  provjeru sposobnosti 52. borbenog Winga za rad u ratnom okruženju. Ostatak vježbe, koja je trebalo da traje do četvrtka je definitivno otkazan, saopštili su zvaničnici.

P.S. Elephant Walk (doslovan prevod Slonov hod) je izraz u USAF-u koji se koristi kada velika grupa aviona rula po pisti na veoma malom razmaku.

Ako vam se članak svidio, podijelite ga ->

10
Ostavite komentar

avatar
10000
10 Grupirani komentari
0 Odgovori unutar grupe
0 Pratitelji
 
Komentar koji izaziva reakcije
Najaktivniji komentar
10 Komentatori
TabascoIvi.tzZvrkVenatorviktor Zadnji aktivni komentator
  Pretplati se  
najnoviji najstariji najviše ocjenjeniji
Obavijest
bulog
Gost
bulog

Amerikancima se ne može dogoditi greška pilota ili greška na avionu. Za sve su krivi Rusi, možda Iranski dron, možda se nađe klora, onda se zna tko je kriv. Nisu baš dobri ni s Turskom, Kurdima, i puno terorista koje su osnovali i poslije napustili. Popis je još podugačak pa če trebati vremena da se odluče tko je kriv. Možda Crvene brigade oživile.

Sparkling
Gost
Sparkling

E jeste neki prijatelji. Pa vidi koliko toga po pisti rula, a jadni ugroza još nezna koji bi kupija. Daj budi baja pa pokloni Rvackoj desetak komada. Jesmo prijatelji ili nismo?

Ante
Gost
Ante

Prave se važni kada brzo pregledavaju avione, umjesto da si je daju malo više vremena da sporije pregledaju avione. Dovoljan je jedan previd pa da avion padne.

Zvrk
Gost
Zvrk

da se ovo dogodilo rusima, mislim da bi se brzo javili botovi sa generičkim komentarima tipa: pijani rusi, ruske kante i sl.

Venator
Gost
Venator

Umjesto da gleda ispred sebe, gledao je “Slonov hod” i udario u zeppelina Sparkasse banke.

Ivi.tz
Gost
Ivi.tz

Lijepa vijest,za laku noć…

Max
Gost
Max

Događa se to nažalost.

viktor
Gost
viktor

C.c.c.c.c….

svenne
Gost
svenne

Sve što se popne gore to se spusti ili padne dole. Ja sam uživao u letu ponudjenog filma. (‘rusko-američkog’)

Tabasco
Gost
Tabasco

I bolje tako. Da su svi poletili, ko zna koliko bi sudara bilo….

POVEZANE VIJESTI

Izbornik