Bugarski ministar odbrane “nećemo napasti Rusiju sa F-16”!

F-16C
21 komentar

Bugarski ministar odbrane Krasimir Karakačanov obratio se na sastanku skupštinskog odbora za odbranu zbog toga što je predsednik Rumen Radev stavio veto na nacrt o ratifikaciji ugovora za kupovinu F-16.

Karakačanov je prokomentarisao Radevu odluku rekavši da nije bilo konsenzusa o kupovini američkih aviona, do čega nije moglo doći jer deo društva veruje da će Bugarska ove avione koristiti protiv Rusije.

“Ne može biti širokog javnog konsenzusa, jer deo našeg društva i dalje misli da kupujemo američke lovačke avione zbog napada na Rusiju… Niko ne kupuje F-16 za napad na bilo koga” rekao je Karakačanov.

On je napomenuo da je bugarsko društvo podeljeno na dva bloka, rusofobe i amerofobe, što je jako pogubno za Bugarsku.

Ministar je spekulacije o napadu na Rusiju nazvao glupim i neodgovornim.

Bugarski predsednik Rumen Radev je ranije stavio veto na ugovor o kupovini F-16, koji je podrazumevao naoružanje, opremu i tehničku podršku za ovaj avion.

Radev je oštro kritikovao odluku parlamenta da se tokom jednog zasedanja izglasaju dve odluke, jedna o ratifikaciji sporazuma o kupovini F-16 a druga o rebalansu budžeta, budući da će kupovina ako do nje dođe povećati bugarski deficit za četiri puta.

Prema predsedniku, zbog pojednostavljenog postupka nabavke nije bilo moguće u potpunosti raspravljati o stavu parlamentaraca koji su se portivili ratifikaciji ugovora.

“Zbog skraćene zakonodavne procedure, nekoliko pitanja je ostalo nejasno: cena, garancija, uslovi isporuke, penali, kompenzacije i druge stvari” izjavio je bugarski predsednik koji je inače i bugarski vojni pilot u činu general-majora i bivši komadant Bugarskog ratnog vazduhoplovstva.

Ipak, neki političari iz vladajuće stranke “Građani za evropski razvoj Bugarske” (GERB) veruju da će se drugim glasanjem lako prevazići predsednički veto.

U decembru prošle godine Bugarska je razmatrajući ponude aviona i to F-16 iz SAD-a, Eurofighter iz Italije i JAS-39 Gripen iz Švedske, odabrala američki avion za koji je trebala da plati skoro 1 260 miliona dolara za 8 aviona a čija bi isporuka trebala biti 2023. godine.

F-16USAF
Pretplatiti se
Obavijesti o
21 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
igi
4 godine prije

…bugari naravno da neće napasti rusiju….turska će njih napasti i pregaziti kao plitki potok….ameri će shvatiti da za njih u današnjem ratu civilizacija nema mjesta…neka se bave svojim unutarnjim građanskim ratom…

Mölltaler
4 godine prije

157 500 000 $ po avionu. Taj f 16 kao da je od zlata. Skuplji je i od one leteće kante f 35. Više je nego očito da se radi o nekoj muljaži. Ali kad si kolonija i stranci ti postavljaju vlast drugo ne možeš ni očekivati.

Saddam
4 godine prije

Uf dobro je, mislim da je Putin odahnuo nakon ove poruke iz Bugarske….

samo tako
4 godine prije

I Karačanonov bi mesa, koliko god da košta….Nije iz njegova džepa, ima raje

čoban Đuro
4 godine prije

Razlog me ne interesira,dali ili ne kupiti.Pitanje je zašto dati toliki novac ,a vidiš da si porobljen preko te kupovine unaprijed.Slično je i sa Hrvatskom kojoj treba samo još jedan neodgovoran čin da prođe Grčki scenarij o bankrotu države.Pitam se dali mi čitaoci shvaćamo koliko je to novca i iz koje se količine on oduzima za te avione kojima mogu rakete oduzeti život zajedno sa pilotima.JEDNOSTAVNO MI NIJE JASNO KOLIKO GLUPOSTI U ŠKOLOVANIH LJUDI.

Tvingo
4 godine prije

Več nekoliko dana prilikom ulazka na portal kaže mi se ista slika ,,hitna vest,, u onoj crvenoj pozadini.Ako neko zna o čemu se radi ja bi bio zahvalan za savjet…lep pozdrav svima ….

Max
4 godine prije

Ima čovjek pravo ne mogu on napasti Rusiju.

benty20
4 godine prije

Kažu pola Bugara su rusofobi, a druga polovica amerofobi. I da je to pogubno za Bugarsku… Pa naravno da je pogubno kad ove dvije sile lome koplja preko Bugara (Hrvata, Srba, Rumunja, Poljaka…), a stoka sitnog zuba grize na svaku koju nam serviraju spin doktori. To je tako kad nam je svijest na ovako niskoj razini, jer da nije onda bismo se pozabavili svojim državama i sami sobom, pa bismo umjesto za Rusiju ili Ameriku bili za Hrvatsku, Srbi za Srbiju i tako… Svak za sebe, ali opet i svi sa svima! Uvijek je bolje biti ZA nego PROTIV! Onaj tko je ZA ima planove u glavi i borit će se da nešto ostvari, a nasuprot tome, onaj tko je PROTIV nema ni planova ni ciljeva! A najlakše je biti protiv nečega! Time izražavaš svoj stav, bunt, šta li već! Međutim, ako si za nešto tada često treba gaziti trnje… Čitaj više »

Splitexpress
4 godine prije

Koliko su Ameri ratova vodili,poslije drugog svj.rata sa svim tim pustim avionima,a koliko su ih dobili?

boky
4 godine prije

vi necete napasti rusiju, pa sve ratova koje ste vodili u poslednjih 100 godina ste izgubili. da ne mislite da bi amerika ratovala sa rusijom zbog vas. jako ste znacajni. e gluposti

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI