fbpx

Bugarski ministar odbrane “nećemo napasti Rusiju sa F-16”!

F-16C

Bugarski ministar odbrane Krasimir Karakačanov obratio se na sastanku skupštinskog odbora za odbranu zbog toga što je predsednik Rumen Radev stavio veto na nacrt o ratifikaciji ugovora za kupovinu F-16.

Karakačanov je prokomentarisao Radevu odluku rekavši da nije bilo konsenzusa o kupovini američkih aviona, do čega nije moglo doći jer deo društva veruje da će Bugarska ove avione koristiti protiv Rusije.

“Ne može biti širokog javnog konsenzusa, jer deo našeg društva i dalje misli da kupujemo američke lovačke avione zbog napada na Rusiju… Niko ne kupuje F-16 za napad na bilo koga” rekao je Karakačanov.

On je napomenuo da je bugarsko društvo podeljeno na dva bloka, rusofobe i amerofobe, što je jako pogubno za Bugarsku.

Ministar je spekulacije o napadu na Rusiju nazvao glupim i neodgovornim.

Bugarski predsednik Rumen Radev je ranije stavio veto na ugovor o kupovini F-16, koji je podrazumevao naoružanje, opremu i tehničku podršku za ovaj avion.

Radev je oštro kritikovao odluku parlamenta da se tokom jednog zasedanja izglasaju dve odluke, jedna o ratifikaciji sporazuma o kupovini F-16 a druga o rebalansu budžeta, budući da će kupovina ako do nje dođe povećati bugarski deficit za četiri puta.

Prema predsedniku, zbog pojednostavljenog postupka nabavke nije bilo moguće u potpunosti raspravljati o stavu parlamentaraca koji su se portivili ratifikaciji ugovora.

“Zbog skraćene zakonodavne procedure, nekoliko pitanja je ostalo nejasno: cena, garancija, uslovi isporuke, penali, kompenzacije i druge stvari” izjavio je bugarski predsednik koji je inače i bugarski vojni pilot u činu general-majora i bivši komadant Bugarskog ratnog vazduhoplovstva.

Ipak, neki političari iz vladajuće stranke “Građani za evropski razvoj Bugarske” (GERB) veruju da će se drugim glasanjem lako prevazići predsednički veto.

U decembru prošle godine Bugarska je razmatrajući ponude aviona i to F-16 iz SAD-a, Eurofighter iz Italije i JAS-39 Gripen iz Švedske, odabrala američki avion za koji je trebala da plati skoro 1 260 miliona dolara za 8 aviona a čija bi isporuka trebala biti 2023. godine.

0 0
Ocijenite članak
Pretplati se
Obavijest
guest
21 Comments
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
igi
Gost
igi
1 godina prije

…bugari naravno da neće napasti rusiju….turska će njih napasti i pregaziti kao plitki potok….ameri će shvatiti da za njih u današnjem ratu civilizacija nema mjesta…neka se bave svojim unutarnjim građanskim ratom…

Mölltaler
Gost
Mölltaler
1 godina prije

157 500 000 $ po avionu. Taj f 16 kao da je od zlata. Skuplji je i od one leteće kante f 35. Više je nego očito da se radi o nekoj muljaži. Ali kad si kolonija i stranci ti postavljaju vlast drugo ne možeš ni očekivati.

frutek
Gost
frutek
1 godina prije

ruski su-57 još treba 15-20 godina razvoja da dođe uopće do statusa kante. 2219. godine možda i službeno postane avion…. Koji si ti lajbek

Zorule
Gost
Zorule
1 godina prije

@frutek
Bitno je da si se ti prosrao i da ocigledno nemas problema sa zatvorom

boom
Gost
boom
1 godina prije

napasti rusiju haha stupid bugari

Stjepan Vujec
Gost
Stjepan Vujec
1 godina prije

Vjerojatno je tu uračunat i porez na budale ili kretene.

mladen3x
Gost
mladen3x
1 godina prije

Ovi Bugari su luđi od nas….Očito je da treba platiti neki veliki reket zbog neke velike gluposti iz prošlosti….

Zvrk
Gost
Zvrk
1 godina prije

Stalno isti narativ. Kako mogu biti na strani poraženih ako čak i međunarodna zajednica priznaje da su bili dio pobjedničke koalicije? Za prvi rat se slažem, za drugi nikako. Osim ako se slijepo ne držiš “činjenica” S. Mesića.

Saddam
Gost
Saddam
1 godina prije

Uf dobro je, mislim da je Putin odahnuo nakon ove poruke iz Bugarske….

Njonjobobo
Gost
Njonjobobo
1 godina prije

A da kupe 10 kanadera izbuse 2 rupe u krilima tamo montiraju 2 filipinca sa 2 masinge were
po potrebi ratuju I po potrebi gaze pozare u
Ma zarada ko suza cista

samo tako
Gost
samo tako
1 godina prije

@njonjobobo
A da tebe , nesagorivog, ispuštaju iz rupa ?
Vrhunska predstava😆

samo tako
Gost
samo tako
1 godina prije

I Karačanonov bi mesa, koliko god da košta….Nije iz njegova džepa, ima raje

čoban Đuro
Gost
čoban Đuro
1 godina prije

Razlog me ne interesira,dali ili ne kupiti.Pitanje je zašto dati toliki novac ,a vidiš da si porobljen preko te kupovine unaprijed.Slično je i sa Hrvatskom kojoj treba samo još jedan neodgovoran čin da prođe Grčki scenarij o bankrotu države.Pitam se dali mi čitaoci shvaćamo koliko je to novca i iz koje se količine on oduzima za te avione kojima mogu rakete oduzeti život zajedno sa pilotima.JEDNOSTAVNO MI NIJE JASNO KOLIKO GLUPOSTI U ŠKOLOVANIH LJUDI.

Mike
Gost
Mike
1 godina prije

gosn cobane Ðuro po vasem misljenju…da li bi se taj grcki scenario desio da je prosla kupnja izraelskih aviona?!?!?

Rasho
Gost
Rasho
1 godina prije

Nema se para za opremanje bolnica, škola, besplatan prevoz i obrok za djecu a ovdje za naoružanje nije važan iznos, treba se pokazati da smo mocni. Dovoljan jedan kvar i vrednost nekoliko modernih bolnica nestaje u plamenu.
Lako je plaćati narodnim novcem.

Tvingo
Gost
Tvingo
1 godina prije

Več nekoliko dana prilikom ulazka na portal kaže mi se ista slika ,,hitna vest,, u onoj crvenoj pozadini.Ako neko zna o čemu se radi ja bi bio zahvalan za savjet…lep pozdrav svima ….

Max
Member
Max
1 godina prije

lijep pozdrav i vama Twingo, Koliko ja znam hitna vijest je neka nove tek pristigla vijest- kao ona da je Izrael tukao Siriju.

Max
Member
Max
1 godina prije

Ima čovjek pravo ne mogu on napasti Rusiju.

benty20
Gost
benty20
1 godina prije

Kažu pola Bugara su rusofobi, a druga polovica amerofobi. I da je to pogubno za Bugarsku… Pa naravno da je pogubno kad ove dvije sile lome koplja preko Bugara (Hrvata, Srba, Rumunja, Poljaka…), a stoka sitnog zuba grize na svaku koju nam serviraju spin doktori. To je tako kad nam je svijest na ovako niskoj razini, jer da nije onda bismo se pozabavili svojim državama i sami sobom, pa bismo umjesto za Rusiju ili Ameriku bili za Hrvatsku, Srbi za Srbiju i tako… Svak za sebe, ali opet i svi sa svima! Uvijek je bolje biti ZA nego PROTIV! Onaj tko je ZA ima planove u glavi i borit će se da nešto ostvari, a nasuprot tome, onaj tko je PROTIV nema ni planova ni ciljeva! A najlakše je biti protiv nečega! Time izražavaš svoj stav, bunt, šta li već! Međutim, ako si za nešto tada često treba gaziti trnje da bi to i ostvario. Zato smo mi jadni i pokorni narodi tu di jesmo i ne može nam biti bolje!
Tako i Bugari, rusofobi čekaju da ameri nešto naprave, a amerofobi da nešto Rusi poduzmu. A oni sami za sebe jednostavno nisu sposobni napraviti bilo što konstruktivno…

Splitexpress
Gost
Splitexpress
1 godina prije

Koliko su Ameri ratova vodili,poslije drugog svj.rata sa svim tim pustim avionima,a koliko su ih dobili?

boky
Gost
boky
1 godina prije

vi necete napasti rusiju, pa sve ratova koje ste vodili u poslednjih 100 godina ste izgubili. da ne mislite da bi amerika ratovala sa rusijom zbog vas. jako ste znacajni. e gluposti

POVEZANE VIJESTI

Izbornik
21
0
()
x