fbpx

U jeku rata oko Nagorno-Karabaha Armenija traži od Washingtona odgovor je li Turska Azerbajdžanu poslala lovce F-16

F-16 - Trump - Azerbejdzan

Armenski premijer želi pojašnjenje SAD-a o prodaji F-16 Turskoj, tvrdeći kako upravo ti, američki, napredni zrakoplovi sudjeluju u napadima u ratu kojeg Armenija vodi s Azerbajdžanom oko spornog Nagorno-Karabaha.

Turska i Azerbajdžan snažno su negirali te tvrdnje, ali pobijanja nisu spriječila Armeniju na pokretanje pitanja oko umiješanosti Ankare u borbe oko Nagorno-Karabaha, sa svojim glavnim saveznikom u NATO-u, Sjedinjenim Državama.

Prošlog je četvrtka armenski premijer Nikol Pašinjan održao telefonski razgovor s američkim savjetnikom za nacionalnu sigurnost Robertom O’Brienom, izvijestio je u ponedjeljak New York Times. Washington “treba dati odgovor na to jesu li SAD isporučile svoje F-16 avione, jer takvim zrakoplovima Azerbajdžan napada armenska sela”, rekao je Pašinjan za Times.

Prema armenskom čelniku, O’Brien je “čuo i primio na znanje” njegove pritužbe i obećao da će dogovoriti zasebni telefonski poziv s predsjednikom Donaldom Trumpom. Do tog razgovora, međutim, nije došlo, jer je Trump objavio da je, nedugo nakon svega toga, pozitivan na koronavirus.

Erevan već neko vrijeme ustraje na tome da se podrška Turske Azerbajdžanu ne zasniva samo na diplomatskom i propagandom segmentu. Posljednjih dana armenski dužnosnici više su puta optužili Ankaru za slanje sirijskih plaćenika u Nagorno-Karabah, kao i za raspoređivanje američkih borbenih zrakoplova F-16, za pomoć azerbejdžanskim postrojbama na terenu.

Tursko ratno zrakoplovstvo, jedno od najvećih u NATO-u, posjeduje približno 245 zrakoplova F-16C / D koje je lokalno sastavila turska zrakoplovna industrija.

Sukobi su ponovno izbili između azerbejdžanskih i armenskih snaga u Nagorno-Karabahu 27. rujna, nakon čega su se obje strane međusobno optuživale za ispaljivanje prvih hitaca. Sporna enklava, naseljena etničkim Armencima, ali međunarodno priznata kao ilegalno okupirani teritorij Azerbajdžana, tijekom tri desetljeća doživjela je brojne prijepore. No, ovi događaji predstavljaju “egzistencijalnu prijetnju”, zbog turskog čimbenika, rekao je Pašinjan za Times.

Armenija je uvijek bila oprezna u pogledu Turske; ne samo zbog gorkog nasljeđa i genocida počinjenog nad Armencima od strane Osmanskog Carstva, u kojem je poginula jedna petina stanovništva, nego i zbog dugogodišnje vojne i političke potpore Azerbajdžanu.

Prema dužnosnicima u Erevanu, turski časnici vode operacije azerbejdžanskog zrakoplovstva u Nagorno-Karabahu. Prošli je tjedan armenska vojska tvrdila da je turski F-16 srušio njihov jurišni zrakoplov Su-25, što je dovelo do smrti pilota.

Glasnogovornik turskog predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana negirao je tvrdnju Erevana, a Ministarstvo obrane Ankare izjavilo je da je azerbejdžanska vojska sposobna sama voditi rat. Baku je pak odbacio armenske tvrdnje kao “laži i provokacije”, napominjući kako azersko zrakoplovstvo nema F-16 u svom inventaru.

4.3 19
Ocijenite članak
Pretplati se
Obavijest
guest
36 Comments
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
bauštelac
Gost
bauštelac
21 dana prije

nego šta je zaboravio se turski genocid nad armencima treba odmah zaustaviti borbe jer ako još malo potraje ode sve u vražiju mater rusija je u paktu sa armenijom armenija traži od rusije da dođe na granice nagorna da se zaustave borbe a rusi još čekaju vljda odobrenje zaraćene strane ako se ne zaustave borbe to će biti i vjerski i istočno-zapadni rat svi će se umješati

Bart
Gost
Bart
21 dana prije

Turska je pomaknula S-400 blize Armenija. Armenija je u sendviču i tesko ce uspjeti zadrzati Nagano Karabah. Azeri tj Turci kontroliraju nebo nad bojištem i tuku ih zraka svakodnevno, a Armenska protuzračna obrana očito nema odgovor protiv Turskih dronova i možda F-16 aviona. Teško će Armenija ovdje pobijediti

Žvuž
Gost
Žvuž
21 dana prije

Bojim se da će Armenci skupo platiti to što su na čelo države doveli Sorosevog pulena koji reži na Rusiju. Htjeli su zapad – neka im zapad pomaže. Samo što im, naravno, neće pomoći.

Pametan uči na tuđim greškama, budala na svojim.

Smajo
Gost
Smajo
21 dana prije

100%

SULE
Gost
SULE
21 dana prije

Šta je Armenci shvatili ste da su Rusi kukavice kao u Siriji i sad tražite pomoć Amerika da zaustave onog islam istu Erdu da a oni to mogu jednim pozivom nisu Amerikanci Rusi da ih voza gdje stigne,Pod hitno ponudite Amerima sve što traže i nema problema sa Turcinima

bauštelac
Gost
bauštelac
21 dana prije

sule šta je tebi znaš li ti uopće šta se događa

Smajo
Gost
Smajo
21 dana prije

SULE je još u snu… On živi u 80-tim gdinama prošlog vijeka 😉

Kon
Gost
Kon
21 dana prije

Armenija je prepuštena sama sebi. Rusija ne smije vojno djelovati u Nagorno-Karabahu jer je to službeno teritorij Azerbeđana. A Azerbeđan ne smije napasti Armeniju u njezinim priznatim granicama jer daje legitimitet Rusiji da se umiješa u sukob. Sve ostaje na području Nagorno Karabaha. Rusiji ne odgovara intervencija u Armeniji zato jer nemaju niti jedan način opskrbe do li zrakom. Opskrba zrakom je skupa i limitirana. S druge strane Turci uvelike pomažu Azerbeđanu da oslobodi svoje područje. Ukoliko je legitimno učešće Rusije u Siriji utoliko je legitimno i učešće Turske na Nagorno Karabahu. Armenci su prepušteni sami sebi. Ishod rata je nepoznat, ali realno gledano Armenija je u vrlo teškoj situaciji.

bauštelac
Gost
bauštelac
21 dana prije

kon jeli tako zajebana situacija zato rusija ne želi srljati

Kon
Gost
Kon
21 dana prije

bauštelac, Rusija ima velike obrambene kapacitete ali nikad nije davala veći značaj ekspedicijskim snagama. Prvi put nakon Afghanistana angažirala se daleko od svoje teritorije i to u Siriji. Takav angažman traži jaku logistiku koja ovisi o novcima. Otvarati novo ratište u državi koja nema direktnu granicu s Rusijom već ovisiš o zračnom prijevozu je vrlo izazovno. Rusija ima kapacitete za tako nešto ali pitanje je isplativosti. Nagorno Karabah je priznat teritorij Azerbeđana i Rusko miješanje u taj rat bi imao negativne reperkusije po nju. I drugo, dva rata na dvije odvojene lokacije ne bi bila mudra odluka. Ratovi su skupi i to posebno u vrijeme krize kao što je ova.

bilo
Gost
bilo
21 dana prije
Bokan
Gost
Bokan
19 dana prije

Molim? Ne smije djelovati na stranom teritoriju?! Ne sjećam se da je u Gruziji ili Ukrajini to bio problem.Po čemu je to molim te LEGITIMNO djelovanje Rusije u Siriji? Kakvo sad pobogu LEGITIMO djelovanje Turske u N.Karabahu?

Tomi
Gost
Tomi
21 dana prije

Za armence svet jos vise boli qraz nego za srbe kad su jih tukli. Rusi ce max sta ce neke neunformirane snajperiste i manju tehniku preko irana poslat.

brusli
Gost
brusli
21 dana prije

Ne znam zašto brišete komentare!? Cijeli svijet vidi armensku agresiju pa zato i djeluje u skladu sa tim. To sto se nekom sviđa ne vidjeti sustinu problema i uzrok istog, to je njegov hendikep!

Smajo
Gost
Smajo
21 dana prije

Armenija je 90-tih počinila velike zločine Nagorno Karabahu… sada je to došlo na naplatu. Kad-tad, mora se ispaštati za počinjene zločine nad nedužnim narodom.

Dex
Gost
Dex
20 dana prije

A ko je pobio milion armenaca i tko je za taj genocid odgovarao?

Ban Kulin
Gost
Ban Kulin
20 dana prije

Nisu Azerbejdzanci..

RoPe
Gost
RoPe
21 dana prije

Putin je bas popusio. Prodali turcima S400 i sad ne mogu zastiti Armeniju protiv vlastitog oruzja. Sahist. Napravio rikadu i doveo se u mat poziciju.

onaj najve... Dalton
Gost
onaj najve... Dalton
21 dana prije

Tijekom završnice zajedničkih vojnih vježbi,13.8.2020. g. predsjednik Azerbajdžana Ilham Aliyev i ministar obrane Zakir Hasanov su se sastali sa turskim ministrom obrane Hulusi Akarom. Sa kojim su bili i načelnik glavnog stožera Yaşar Güler, zapovjednik kopnene vojske Ümit Dündar (koji je privremeno bio načelnik glavnog stožera, dok su Hulusi Akara držali kao taoca u pokušaju puča 2016. g), zapovjednik mornarice Adnan Özbal, zrakoplovstva Hasan Küçükakyüz i… general-bojnik Göksel Kahya. Zašto je zanimljiv taj Göksel Kahya?
Bio je član turskog tima koji je posjetio Libiju. Da pripremi teren, nakon čega je došlo do turskog angažmana, osobito uporabe bespilotnih letjelica. Nakon čega su se Haftarove snage morale povući sa dostignutih pozicija, itd…. General-bojnik Göksel Kahya se tako pojavio i u Azerbajdžanu…
Odjednom su Azerbajdžanci pokazali veliku umješnost u masovnoj uporabi bespilotnih letjelica…. Što sigurno nema nikakve veze sa turskim specijalistima koji upravljaju bespilotnim letjelicama. I tako pružaju pomoć azerbajdžanskoj vojsci. Jer turskim Bayraktarima, izraelskim Haropima i drugom sofisticiranom letećom skalamerijom za što efikasnije ubijanje ljudi, koji uopće ne zahtijevaju integrirane kontrolne i operativne centre… može upravljati i nečija tetka. Pade mi na pamet izvjesna tetka iz Kanade….
P.S.
Zašto iz Kanade. Ne radi one budaletine Vulina, koji tvrdi da mu je tetka iz Kanade poklonila novce da kupi stan. I tako 22 puta. Nego zato što najnovija informacija govori da se kanadska vlada ”sjetila” zabraniti izvoz opreme (kao duševni ljudi, zabrinuli se da ne nastradaju tamo neki civili). Koju od 2017. Turska kupuje od L3Harris Wescama. Kanadske podružnice američkog L3Harris. Tvrtka iz Burlingtona, Ontario, izvezla je za više od 326 milijuna dolara, sustave za laserski vođene rakete i bombe. Pa je njhova oprema vidljiva na turskim bespilotnim letjelicama. A i grafika na snimkama zračnih udara koje je objavila turska vojska.
P.P.S.
Bayraktar, tvrtka u vlasništvu obitelji Erdoganovog zeta Selçuka. Poznatog kao “Kum turskih dronova”. Selçuk Bayraktar se 2016 g. na raskošnom vjenčanju oženio Erdoganovom kćeri Soumeyye. (Gost je bio i Bakir, staroga Alije sin.)
Erdoganova obitelj se uvijek nekako ”snađe”. Kad treba unovčiti neki rat. Pa je sinu Bilalu Erdoganu, jednom zgodom iz čista mira pala na pamet ideja da kupi četiri tankera. I prodaje naftu. Koju je ispod cijene kupovao od glavosječa Islamske države. S ratom u Siriji, Libiji i sada u Karabahu, zet Selçuk Bayraktar puni džepove unosnim ugovorima sa državom i isporukama borbenih dronova….
♫ Ide mi u životu, ide mi…. ♫

Bosanac
Gost
Bosanac
21 dana prije

Bravo

Max
Member
Famed Member
Max
21 dana prije

Izvrstan post.

erjgvniertgvneritvne
Gost
erjgvniertgvneritvne
21 dana prije

I u Srbiji se piše da će dobiti Barjaktare.

brusli
Gost
brusli
20 dana prije

Hajde sad, Daltone, malo o drugima analiziraj… kako su lijepi, fini, nevini, nikad nikakve intrige ne pletu, ljudska prava im na prvom mjestu, … kako bi takvi obavezno trebali voditi R. Tursku kroz međunarodne vode …i sl.

Ante
Gost
Ante
21 dana prije

Svaki puta kada je Amerika nekom saveznik taj nadrapa. Plus još Američki avioni bombardiraju Armeniju. Što još ima kao benefit tog savezništva? Slobodno nabrojite.

erjgvniertgvneritvne
Gost
erjgvniertgvneritvne
21 dana prije

“Turski” F-16 imaju tajne transpondere ugrađene u đu jes ej da prate zrakoplove i podatke šalju bebenu, ovaj zekskraten Paško ko fol to ne zna.

Max
Member
Famed Member
Max
21 dana prije

Azeri službeno nemaju F16 samo ruske avione kao i Armenija, Ako ih je napao F16 onda mora biti treće strane a s obzirom da Turska podupire Azere sumnja opravdano pada na njih.

Smajo
Gost
Smajo
21 dana prije

Paško pokušava da se opravda pred svojim narodom za gluposti koje je napravio, a i on zna da F-16 nisu korišteni protiv Armenije. Stvar je u tome što ”Bajraktar” može da koristi rakete od F-16.

Milivoj
Gost
Milivoj
21 dana prije

A Putin je još spasio Erđu od puča njegovih i ja se pitam zašto. Ovaj pas izdajnik mu je nabio nož u leđa već 12-15 puta odonda. Jebeš takvo spašavanje kad pas grize ruku . Šteta šta ga njegovi janjičari nisu nakolili.

Gorki
Gost
Gorki
21 dana prije

Jeli mi se čini ili su Azeri jako malo terena osvojili?

tihobl
Gost
tihobl
21 dana prije

Pa nije bas malo. Osvojili su na nekoliko mjesta tampon zonu. Zauzeli su 9 sela koja su porusena jos prije 30 godina, od cega 2 koja su se nalazila sa njihove strane razgranicenja.

RoPe
Gost
RoPe
21 dana prije

Ja sam aad malo pogledao karte naftovoda i plinivoda. Rusi su potpisali neki sporazum da zemlje koje su na kaspijskom jezeru nece dozvoliti strane brodove, a za uzvrat Rusi nece ometati plinovod i naftovod. Taj plinovod bi najkracom rutom isao kroz NK regiju. Zato Rusi sute, a Armenci nude primirje. Jednostavno.

tihobl
Gost
tihobl
21 dana prije

Prejenostavno.

Rusi cute i pokazuju neutralnost kako bi obe strane zatrazile ruske mirovnjake.
I jedni i drugi su bankrot, a na vratima im je teska ekonomska kriza i bez ovoga rata. Niti azeri imaju snage da ormu visoravan, niti jermeni da je pripoje.

Plinovod i naftovod zaboravi. Azerbejdzan da ne uvozi gas od Rusije nebi imao sta izvesti. Nalazista su 10x manja nego sto se ocekivalo.

Gorki
Gost
Gorki
21 dana prije

Kako bi strani brodovi dosli na kaspijsko jezero?

RoPe
Gost
RoPe
21 dana prije

Ne znam. Pitaj Putina. On je potpisao taj medjunarodni ugovor.

hAZE
Gost
hAZE
20 dana prije

Rijekama i kanalima.

Hezbollah
Gost
Hezbollah
20 dana prije

Kako stanovnici azerbajdžanske eksklave Nahičevan dolaze u Azerbajdžan i obratno? Preko Irana ili Armenije?

POVEZANE VIJESTI

Izbornik
36
0
()
x