Ukrajina nema dovoljno obučenih pilota F-16

F-16 borbeni avion
58 komentara

Rana isporuka američkih borbenih aviona ne bi promijenila tok ukrajinske neuspjele ljetne kontraofanzive jer nije bilo dovoljno obučenih pilota da njima upravljaju, rekao je savjetnik Bijele kuće za nacionalnu sigurnost Jake Sullivan.

Govoreći za ABC News u nedjelju, Sullivan se nije složio s narativom da Bijela kuća nije obezbijedila dovoljno “opreme za borbu” Ukrajini da bi uspjela na prvoj liniji fronta.

“Ideja da nismo mobilizirali ogromnu količinu resursa i sposobnosti da ih isporučimo Ukrajincima jednostavno se ne ispire”, rekao je Sullivan odgovarajući na pitanje da li je inkrementalni pristup Washingtona isporukama naprednog naoružanja kriv za nedostatak ukrajinskog oružja. napredak na bojnom polju.

“Ako pogledate nešto ukupno onoga što su Sjedinjene Države pružile Ukrajini u ovoj borbi, to je nevjerovatna količina materijala isporučenog brzinom, u razmjeru koji nadmašuje očekivanja”, tvrdi on.

„Postoje dodatne sposobnosti koje su Ukrajinci tražili, a F-16 je jedan od njih“, nastavio je, objašnjavajući da, iako su SAD spremne da obezbede avione, pravi izazov sa kojim se Ukrajina suočava je to što „nema mnogo pilota za biti u stanju da pilotira tim avionima.”

Kijev je više puta tražio zapadne borbene avione, govoreći da su potrebni za odbijanje ruskih zračnih napada.

U avgustu su SAD dozvolile Danskoj i Holandiji da doniraju Ukrajini F-16, a prve isporuke se očekuju ove godine. Države članice NATO-a takođe su se složile da formiraju koaliciju koja će pomoći u obuci Ukrajinaca da upravljaju avionima zapadne proizvodnje.

Moskva je upozorila da bi taj potez bio opasna eskalacija, s obzirom na to da neke modifikacije F-16 mogu nositi nuklearne bombe, i obećala je da će uništiti avione u Ukrajini ako stignu.

F-16Jake Sullivanukrajina
Pretplatiti se
Obavijesti o
58 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Telac Sitnog Zuba
2 mjeseci prije

Upravo ih obucavaju u rumuniji….

Tupko Glupko
2 mjeseci prije

Normalno da Ukri nemaju dovoljno pilota – masa ih je poginula u ratu, a nije da ih možeš naći na burzi ili da se štancaju preko online tečaja od nekoliko mjeseci.

Kao, nije se znalo da će nedostajati ukrajinskih pilota kada su odlučili donirati veliki broj F-16 aviona.
Kao, nije se znalo da neće imati ti avioni odakle polijetati iz Ukrajine.
Kao, ne zna se da F-16 nema šanse u srazu sa modernim ruskim zrakoplovima.
Kao, ne zna se da Rusija ima 1.650 vojnih borbenih zrakoplova.
Što sada znači ako Ukrajina dobije 20, 50 ili 100 F-16?

I što sad – razlog da ih ne isporuče ili će NATO piloti oblačiti ukrajinske uniforme i ginuti za ukrajinsku Slavu?

No.1
2 mjeseci prije

Životni vjek tih pilota če na ratištu biti dva do tri poletanja. Rusi če to rušiti bez milosti.

Max
2 mjeseci prije

Sasvim jasno.

burt
2 mjeseci prije

biti će dovoljno i pilota i aviona i raketa koje dolaze a jedan broj ukrajinskih pilota sa u SAD-u obučava još od 2022, tokom 2024 u Ukrajinu sigurno dolaze novi kontigentni oružja za napadna djelovanja iz zraka F-16, AMRAAM, MK-20, Storm Shadow, Maverick, Taurus, GBU-39

tuf
2 mjeseci prije

Kako, pa prošle godine se Zeljo osobno hvalio kako ukrajinski piloti brzo uče, dvostruko brže.

Ante
2 mjeseci prije

Ti avioni će nizati pobjede kao Njemački Leopardi prošle godine u Ukrajinskoj ofenzivi kada su Ukrajinci osvojili pet kokošinjaca a Izgubili su cijeli grad. Da bi pilot takvog aviona stekao borbeno iskustvo treba vježbati više godina. Neki ljudi kažu da treba čak 10 godina da se uvježba dobar pilot. Vidjeli smo što se dogodilo sa Njemačkim tenkovima kada su došli na bojište jedan za drugim su letjeli nebu pod oblake jer su ih Ukrajinci koristili neadekvatno bez potpore artiljerije pješadije i Aviona. Bojište nije bilo dobro pokriveno sa vatrom zato su Rusi imali vremena uništiti Leoparde. Ovi F 16 avioni biti će dobri jedino za uništavanje meta na zemlji izdaleka ako koji pilot susretne moderni Ruski zrakoplovi sa iskusnim pilotom F 16 neće imati šanse ako ga bude vozio Ukrajinac?. Cijelo vrijeme rata ima osjećaj da je Ukrajinska obrana temeljan na ratnoj propagandi kao što je to bio slučaj u… Čitaj više »

burt
2 mjeseci prije

isto kao što se pješadijac ili artiljerac iz neke vojske NATO države može prijaviti kao dobrovoljac u Ukrajini tako se i pilot može prijaviti kao dobrovoljac u Ukrajini

tihobl
2 mjeseci prije

Дмитриј Рогозин известио да цела свита обезбеђења око Зеленског „говори најчистији енглески“.
Николај Стариков, који је известио да Зеленског штите британски специјалци.
Марату Баширову, Лондон у суштини држи Зеленског као таоца да би „контролисао политичке одлуке Кијева“.

Kasne. O tom sam pisao prije dvije godine.

tihobl
2 mjeseci prije

Мушкарцима у области Чернивци у Украјини забрањено је приближавање границама са Румунијом и Молдавијом ближе од 5 км.

tihobl
2 mjeseci prije

СБУ је привела групу становника Черниговске и Кијевске области који су припремали удар дроном на ПВО систем Патриот

„Приведени су непосредно пре мисије, када су већ постављали јуришне беспилотне летелице. Пре тога, по инструкцијама ФСБ-а, завршили су одговарајуће курсеве за оператере“, каже шеф СБУ Маљук.

„Не знам ни како да их назовем. И мислим да би доживотна робија била поштена. Они нису људи. Биосмеће је као Руси“, рекла је бивша посланица Раде, Береза.

tihobl
2 mjeseci prije

Отац пилота издајника Кузминова признао је да му је више жао посаде Ми-8 која је настрадала кривицом пребега него његовог сина. Шта је Јуда урадио… Издајник је издајник.

Noname
2 mjeseci prije

Rusija nastavlja nizati uspjehe u smjeru Zaporožja. Tako je ruska vojska ušla u selo Rabotino, čije su zauzimanje ukrajinske oružane snage i zapadni analitičari predstavljali kao glavni uspjeh ljetne protuofenzive. I premda borbe još traju, stručna zajednica je uvjerena da se sada može govoriti o potpunom poništenju rezultata “kontraofenzive”. Ruske trupe ušle su u selo Rabotino, koje je donedavno služilo kao glavni simbol protuofenzive za Ukrajinu. Guverner regije Zaporožje, Evgeniy Balitsky, rekao je za RIA Novosti . Naglasio je da su ukrajinske oružane snage uzalud morale “platiti nesamjerljivu cijenu za ovaj komad osakaćene zemlje”. Prema njegovim riječima, napredovanje ruskih snaga “potpuno je neutraliziralo kratkoročni uspjeh” ukrajinske vojske. Istodobno, ruske oružane snage nastavljaju “sustavno i ustrajno napredovati, meljući snage demoraliziranog neprijatelja”. Balitsky je istaknuo da su tijekom Sjevernog vojnog okruga naši vojnici uspjeli steći “neprocjenjivo borbeno iskustvo”. Trenutno se ruska vojska nalazi na južnoj periferiji sela. To je za TASS izvijestio… Čitaj više »

tihobl
2 mjeseci prije

За одсечену главу војника Оружаних снага Украјине са видео потврдом, Русима се даје 500.000 рубаља. Имају наређење – “пуцајте све” – застрашују Украјинце лудим глупостима да се не предају многи украјински медији.

vrlodrag
2 mjeseci prije

Što se prije sruše tvorevine napravljene u Versaju 1918 ili u Petrogradu 1920 to će prije zdravo prodisati europski, kršćanski, bijeli čovjek. Umjetne države kao Ukrajina ili Jugoslavija zaslužuju biti ukinute jer su obadvije ništa drugo nego domaćem stanovništvu i narodu neprijateljske tvorevine na njihovoj zemlji.

Važno je uništiti njihovih ruku djelo, i Rusi to uspješno rade baš kao nekad Hrvati. Za to im svaka čast.

Perun
2 mjeseci prije

i uz neke modifikacije F-16 je perspektivni vojni otpad….to vam je zvečka za uplakane nato bebe ili leteća noćna posuda puna rupa i koječega jos od Afganistana i Iraka ….P.S..savjetnik Bijele kolibe za nacionalnu sigurnost Jake Sullivan je drmoguz i inkompetentni debil s pedigreom ( u prevodu psihopata)….SFSN…

Miro
2 mjeseci prije

To je samo patka za javnost.
Tim avionima će upravljati niko drugi nego NATO piloti.
Kakvi Ukrajinci, daj molim vas, nismo toliko prolupali da ne znamo šta se dešava.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI