Washington pregovara o F-16 sporazumu s Vijetnamom

F-16 borbeni avion
24 komentara

Mlažnjaci su navodno bili na vrhu dnevnog reda sastanaka dviju zemalja

SAD i Vijetnam raspravljaju o potencijalnom sporazumu o prodaji američkih borbenih zrakoplova F-16 Hanoju, izvijestio je Reuters u subotu pozivajući se na dvije osobe upoznate s tim pitanjem.

Pregovori, koji su još uvijek u “ranoj fazi”, navodno su bili “ključna tema” razgovora između dužnosnika obiju strana tijekom prošlog mjeseca u Washingtonu, New Yorku i Hanoiju.

“Dio onoga na čemu interno radimo dok je američka vlada kreativna je u tome kako bismo mogli pokušati pružiti bolje mogućnosti financiranja Vijetnamu kako bismo dobili stvari koje bi im mogle biti stvarno korisne”, citiran je američki dužnosnik.

Odnosi između SAD-a i Vijetnama počeli su se normalizirati 1994. nakon što je Washington ukinuo svoj 19-godišnji embargo. Predsjednik Joe Biden posjetio je Hanoi ranije ovog mjeseca, opisujući zemlje, nekada neprijateljski raspoložene jedna prema drugoj, kao “kritične partnere u, rekao bih, vrlo kritično vrijeme”.

Navedeni pregovori dolaze u trenutku kada Washington optužuje Kinu za prisiljavanje i zastrašivanje Vijetnama i drugih susjeda, s kojima Peking ima teritorijalne sporove u Južnom kineskom moru. Prošlog mjeseca, State Department odobrio je prodaju rezervnih dijelova i opreme F-16 Tajvanu, koji je u procesu nadogradnje svoje flote ratnih zrakoplova. Vlada Taipeija je u svibnju rekla da se očekuje da će 66 novih F-16V aviona naručenih iz SAD-a stići do 2026.

Kina je zanijekala poticanje napetosti u regiji i optužila SAD da gaji “hladnoratovski mentalitet”. Peking se također odlučno protivi stranoj vojnoj pomoći Tajvanu, koji smatra svojim suverenim teritorijem.

F-16SADVijetnam
Pretplatiti se
Obavijesti o
24 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Amater
7 mjeseci prije

nesretnici …. korupcija jača od pamćenja …

Schwarze Hunderte
7 mjeseci prije

Ništ od toga !

Hahahaha
7 mjeseci prije

Bilo bi im pametno da razmišljaju o ukrainskom, afganistanskom i južnovjetnamskom poučku. Nadam se da se sjećaju svoje prošlosti i da vide što amerikanci rade sa Ukrainom.

Darko
7 mjeseci prije

Američke svinje su ih godinama ubijale ko zečeve a sada su Vijetnamci sve zaboravili. Ameri s time provociraju Kineze jer Vijetnam s njima graniči. Sada bi Rusi trebali postaviti projektile u Meksiku na granicu sa Amerikom pa da vrate milo za drago..

tihobl
7 mjeseci prije

Koje finte prave vijetnanci – kazu zainteresovani smo za vase F-16 koje uvijek mozete iskljuciti daljinski. A ameri se loze. Pa nisu vam to srbi da vam oproste bombardovanje.

But
7 mjeseci prije

USA novine ne zovu vise Vjetnam komunistickom zemljom. U Vjetnamu je I dalje na vlasti komunisticka partija a u Americi su I dalje rezimska medija.

tatamata
7 mjeseci prije

bilo bi dobro kad bi strucnjak hiber objasnio ovu situaciju ,, amerokenjci nisu odobrili prodaju f16 hrvatskoj a vjetnamce vuku za rukav i moljakaju da ih kupe ,,, eto to su ti tvoji partneri hiberu ebali te oni svi odreda

Mrčikola
7 mjeseci prije

Što bi na ovo rekao legendarni general Đap…borac protiv imperijalističke ološi koji je četrdeset godina, kontinuirano, ratovao protiv Japanaca, Francuza, Amerikanaca i njihovih saveznika; od Manđurije preko Kambođe i Laosa do Vjetnama.

gogo
7 mjeseci prije

vijetamci su izgubili zdrav razum

žile29
7 mjeseci prije

Hošiminh se okreče u groblju!!!

Lucija, prva
7 mjeseci prije

“Vlada Taipeija je … rekla da se OČEKUJE da će 66 novih F-16V aviona naručenih iz SAD-a stići do 2026.”

🙃🙂🤪🐕

Joe
7 mjeseci prije

Normalne zemlje nemaju posla sa tim Američkim degenericima. Njima sporazum , ugovor ne znači baš ništa. Sve su odreda prevarili počevši od nativnih Američana tj . Indijanaca. Sad ti prodaju avione pa za par godina udru neki embargo-sankcije . Ne daju rezervne djelove . Onaj koji drži valute ili zlato u njihovim trezorima nije normalan u glavu. Sve im zapljene i pivaj ti onda borbene. Najpametnije bi im bilo kupit Ruske avione.

Max
7 mjeseci prije

Strateški presedan kojim se najavljuje suradnja dvaju smrtnih neprijatelja.

tihobl
7 mjeseci prije

Амерички државни дуг расте за милијарду долара на сат пише Зеро Хеџ.

Bogo
7 mjeseci prije

Da to šta valja ne bi ga slali Vijetnamcima

Zastarilo pa šalju

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI