UAE će navodno poslati svoje F-16 u Grčku, usprkos neslaganjima oko bušenja između Atene i Ankare

F-16
16 komentara

Ranije u kolovozu, UAE je ocijenila sporazum između Egipta i Grčke o njihovim ekskluzivnim gospodarskim zonama na istočnom Sredozemlju kao “pobjedu međunarodnog prava”. Sporazum je postignut usljed napetosti između Atene i Ankare, zbog onoga što Grčka opisuje kao “nelegalno” bušenje Turske u tom području.

Ujedinjeni Arapski Emirati (UAE) trebali bi poslati lovce F-16 u ključnu grčku luku Souda, u sklopu trilateralne obrambene suradnje između UAE-a, Grčke i Egipta, izvijestio je u petak državni medij ERT.

Očekuje se da će ratni zrakoplovi sudjelovati u zajedničkim vojnim vježbama na istočnom Sredozemlju, dodao je ERT bez detaljiziranja. Vlasti UAE još nisu dale detaljnije komentare.

Izvještaj o potezu Abu Dhabija o isporuci F-16 Soudi, popratilo je pozdravljanje sporazuma od strane državnog ministra vanjskih poslova, AnwaraGargasha, koji je pozdravio atenski-kairski sporazum, jer se njimedefiniraju ekskluzivne ekonomske zone (EEZ) na istočnom Sredozemlju.

“Potpisivanje sporazuma o demarkaciji pomorske granice između Egipta i Grčke pobjeda je međunarodnog prava nad zakonom džungle”, na Twitteru je napisao Gargash.

Primjedbe su uslijedile usred grčko-turskih napetosti, koje su eskalirale ranije u kolovozu, kada je grčko ministarstvo vanjskih poslova pozvalo Tursku neka odmah zaustavi svoje “nelegalne” aktivnosti bušenja na istočnom Sredozemlju, upozoravajući kako će Atena braniti svoje interese ako to bude potrebno.

Upozorenje je uslijedilo nakon što je turski istraživački brod Oruc Reis provodio seizmička mjerenja u spornoj zoni Sredozemnog mora, južno od Antalije i zapadno od Cipra.

Taj potez prethodio je izjavi glasnogovornika turskog ministarstva vanjskih poslova, Hamija Aksoya, koji je tvrdio da su akcije Grčke, konkretno njezin “gusarski sporazum s Egiptom” o stvaranju vanjske ekonomske zajednice, povrijedile prava Ankare u vezi sa svim kontinentalnim sporazumima te da Atena “nije pokazala iskrenost u dijalogu”.

„Tim sporazumom povrijeđeno je pravo naše zemlje i Libije na kontinentalni pojas na istočnom Sredozemlju. Nakon toga, naš brod Oruc Reis započeo je ranije planiranu seizmičku istraživačku aktivnost. Ne postoji pravna osnova po kojoj bi se Grčka mogla protiviti takvoj aktivnosti“, naglasio je Aksoy.

Mislio je na sporazum koji su Turska i Libija sklopili 2019. godine, kako bi prisvojili lavovski udio sredozemnih voda, koje Grčka smatra dijelom svoje vlastite ekonomske sfere utjecaja.

Egipat se pak pridružio Grčkoj osuđujući tursko-libijsko pomorsko razgraničenje 2019. godine kao “nelegalno”. Dodatno tomu, EU je u sporu stala na stranu Atene te je izrekla sankcije Ankari zbog turskog bušenja na Cipru.

brod Oruc ReisF-16
Pretplatiti se
Obavijesti o
16 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
asjnfvipbwervbgwerbgwqebgrvqwergfqewr
3 godine prije

Vidi se da isti stvor upravlja i bebenom i ovom UAE, nisu badava zgotovili onaj “povjesni” ciosporazum i odmah se vide rezultati istog.

onaj najgl.....veći Dalton
3 godine prije

Napisah, na drugom mjestu, mali izvadak iz moderne povijesti Soluna. Naglašavam, mali izvadak. U kojem su, u svezi članka, glavnu ulogu imali Turci i Grci. I sa njima povezani Židovi. A svi oni i danas igraju aktivnu ulogu u dešavanjima na prostoru istočnog Sredozemlja. Gdje za sada Turci prednjače u pokušaju da zapasaju što veći dio bogat plinom u podmorju. Pokazujući vojnu snagu. Što je direktno protivno interesima Grčke, Cipra, Libanona, Izraela, Egipta….. i dr. Pa se savezništva preslaguju kao lego. Od zgode do zgode. Kao i u Libiji. Gdje je spojivo nešto što je na drugom mjestu nespojivo. P.S. Kako se brzo i lako povijest jednog prostora može povezati sa današnjicom. Put od bizantske crkve, preko muzeja, islamske džamije, do bezvjerničkog plina…. Od religijskih vrijednosti do nevjerničke love. Pa je moguće, da danas – sutra, Turci i Grci zarate. Kako je i red. Jer već dugo nisu. Što je… Čitaj više »

Pero
3 godine prije

Bravo UAE, zajedno ste jaci.

Max
3 godine prije

Grupraju se protiv Turaka a UAE ima modernu vojsku ali se nigdje nije iskazala.

Bosanac
3 godine prije

Bit ce nekih novih ratova na jesen, izgleda….sad ko ce izvuc korist iz tog…vidjet cemo

Segota
3 godine prije

Hmm…🤔 interesantno… s obzirom da su Grčka i Turska članice NATO pakta , hoće li Grci svoje “saveznike” napasti s tim mislim na UAE , Egipat …etc… zna li neko odgovor???😉

Šule
3 godine prije

Grci morate biti čvršći u obrani svojih granica jer ovaj islamista se toliko okuražio misleći da ste vi kao Asad u Siriji pa da može radit šta želi.Obavezno sklopite savez sa Egiptom i Izraelom i oterajte tog kretena sa svojih pomorskih granica pa neka traži plin u ruralnim djelovima turske.

Segota
3 godine prije

F16… dobar… ali precijenjen…. progres ide dalje !!…

Lucija
3 godine prije

F-16 je dobar avion.
Valjda bi i ti trebai znati da – nije nevidljiv.
Ali… Breaking news!? Nova AI pobijedila F-16 u ‘dog- fightu’.

Nil 1
3 godine prije

Samo neka krenu dobro sam motiviran da ih prašim iz grčkih redova… A bošnjaci nek uvide da su potomci kraljeva Tvrtka, Stjepana, Ostoje i uvide da genetika i mentalitet turskog naroda ima ozbiljnih problema. Nema industrije ni proizvodnje, ne znaju tvornicu napravit. Ponavljam ne znaju TVORNICU naparavit.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI