fbpx

Crni dan američkog ratnog zrakoplovstva i njegove posljedice

B-52 stratofortress

U samo jednom danu je američka zrakoplovna industrija bila uzdrmana trima neugodnim događajima takvih razmjera da ih je jednostavno nemoguće ignorirati i čak nemaju nikakve veze s problemima Boeinga i letećim mrtvačkim sandukom 737 MAX zbog kojeg kompanija koja je u svijetu bila simbol putničkog zrakoplovstva u prvom tromjesečju ove godine nema nijednu narudžbu.

Dana 9. travnja se najnoviji japanski F-35 srušio na obalama Japana. 10. travnja je Turska drsko rekla Washingtonu da bi za blokiranu kupnju istih američkih F-35 mogla naći zamjenu u Rusiji, a najšokantnija vijest je bila izjava afganistanskih talibana o uništenju strateškog bombardera B-52. I sve to u samo jednom danu.

9. travnja se 100 milijuna dolara vrijedan zrakoplov jednostavno srušio se u vode Pacifika. Japanski F-35, jedan od 13 koliko ih ima japansko zrakoplovstvo, raspoređen u zračnoj bazi Misawa, prvo je nestao s radara, a zatim su njegovi fragmenti otkriveni u moru. Što je najgore, uzrok nesreće je nepoznat. Štoviše, zrakoplov nije pokazao nikakve znakove kvara prije nesreće, što znači da neće biti moguće otkriti uzroke tragedije i eliminirati nedostatke. Japanski pilot je poginuo.

Ovo je još jedan značajan doprinos negativnoj reputaciji supermodernog borbenog zrakoplova pete generacije, kojeg Sjedinjene Države agresivno oglašavaju kao superoružje i nastoje ga silom prodati svim svojim saveznicima.

Ali saveznici nisu previše sretni zbog ove perspektive. Prvo, zrakoplov je strašno skup, a drugo, postoje velike sumnje je li ta “čarobna letjelica” tako dobra?

Turska je izrazila ozbiljne sumnje u svemoć borbenog zrakoplova F-35.

Čelnik turskog ministarstva vanjskih poslova, Mevlüt Cavuşoglu, izjavio je “kako će, ako Washington odluči ne isporučiti svoje borbene zrakoplove F-35 Turskoj, Turska naći zamjenu za njih”.

“Ako ne uspije nabaviti F-35, Turska će kupiti slične zrakoplove iz drugih zemalja  i to će se nastaviti činiti sve dok ne započne proizvodnju vlastitih borbenih zrakoplova pete generacije”, rekao je Mevlüt Cavuşoglu.

Zanimljivo je da su sukobi sa Sjedinjenim Državama počeli zbog odluke Ankare da kupi ruske sustave protuzračne obrane S-400, prema čemu SAD imaju otvoreno neprijateljski stav. U velikoj mjeri se “antiameričko zaoštravanje” primijeti u svim slučajevima ruskog protuzračnog naoružanja. Ali, kao što vidimo, Turska se ne boji i svjesna je da komponente svoje protuzračne obrane može steći bez sudjelovanja Sjedinjenih Država. Ranije je Ankara izjavila i da bi kasnije mogla kupiti sustave S-500, a jučer, ako im Amerikanci ne prodaju sustave “Patriot”, da će kupiti još jednu seriju ruskih S-400.

Indija je također nepovratno zaključila posao sa sustavima S-400 i bez obzira na navodno strateško partnerstvo sa Sjedinjenim Državama, kojeg, usput rečeno, nitko u New Delhiju nije potvrdio, kupuje preko 450 ruskih tenkova T-90SM.

Govoreći usko u kontekstu zrakoplovne i protuzračne tehnologije, odluka Indije i Turske da ne odustanu od sustava S-400 je također pitanje prestiža za autoritarnu supersilu koja je navikla nametati svoje standarde i proizvode svim saveznicima, bez obzira na velike financijske gubitke.

Na ovom dijelu tržišta vojne opreme je važna i odluka najmnogoljudnije arapske zemlje, Egipta, da ne popusti pred američkim pritiskom i za 2 milijarde dolara kupi više od 20 višenamjenskih borbenih zrakoplova 4++ generacije Su-35.

Talibani tvrde da su oborili američki B-52

B52 USAF

FOTO – ilustracija, olupina američkog strateškog bombardera B-52 

Ali sve je to bila uvertira u pravi šamar Americi u Afganistanu. Naime, talibani su izjavili da su oborili strateški bombarder B-52. Štoviše, ono što je važno uopće nije činjenica je li zrakoplov uništen na zemlji, iako bi to prema nekima bilo nemoguće, jer američko zrakoplovstvo tvrdi da nijedan od B-52 nije u bazama u Afganistanu, ili je oboren, pogođen na nebu, jer je zrakoplov uništen i svi članovi posade su mrtvi. Incident se dogodio u pokrajini Helmand, u okrugu Washir.

Prema izvješću talibana, okupacijske američke snage su pretrpjele još jedan veliki gubitak u zemlji. Priopćili su kako su oborili američki strateški bombarder B-52 zapadno od pokrajine Helmand u Afganistanu.

Navodi se kako su talibani “gađali američki bombarder B-52 s teškim naoružanjem danas rano ujutro na području Lara u okrugu Washir u pokrajini Helmand”, izjavio je glasnogovornik talibana Qarri Muhammad Yousef Ahmad je rekao da je bombarder pogođen, da se vidio trag vatre i dima onda se srušio.

Dužnosnici NATO pakta kažu da se B-52 srušio zbog kvara. Neki izvori u regiji tvrde da su američki borbeni zrakoplovi, nakon što se avion srušio, preletjeli to područje i bombardirali olupinu. Kasnije objavljena fotografija ostatka bombardera B-52, na temelju koje bi stručnjaci za vojno zrakoplovstvo možda mogli približno ocijeniti što se dogodilo.

Ako je istina što kažu talibani, onda se suočavamo s presedanom u kojem su bradati gerilci mogli upotrijebiti neku vrstu očigledno ne baš najsavršenijeg oružja, sustava MANPADS, protuzrakoplovnog topa ili još nešto jeftinije kako bi svladali “kralja” američkog zrakoplovstva. Podsjetimo i da B-52 prilično košta, više od pedeset milijuna dolara i prošao je kroz sve moguće nadogradnje kako bi se zadovoljili suvremeni zahtjevi za preživljavanjem, postigla smanjena vidljivost i neranjivost, a sada to nije bio slučaj.

Što onda reći o praktičnoj primjenjivosti zastarjelih “supertvrđava” u ratu protiv pravih protivnika, koji bi imali suvremenu protuzračnu obranu, ako su upitne njegove misije protiv islamističke gerile u planinama južnog Afganistana? Sjetite se da B-52 nije izgubljen od 1991. godine, kada je jedna od ovih “letećih supertvrđava” izgubljena zbog Iraka.

Dakle, na jednoj strani imamo glasno oglašavanje nedostižne američke zrakoplovne tehnologije, najmodernije i najbolje, a na drugoj strani se ovakvi incidenti događaju u bombardiranju militanata za koje je novi kalašnjikov statusni simbol ili na vojnim vježbama, kao što je slučaj u Japanu.

Kako bi rekli u Hrvatskoj: “Oba su pala!”, ali ne dva zrakoplova tipa Soko J-21 Jastreb, jednosjedni, jurišno-izviđački mlazni zrakoplovi dizajnirani i izrađivani u SFRJ ’60-ih koje je koristila JNA, već američki F-35 i B-52, dva ponosa američke zrakoplovne industrije.

F35

FOTO: F-35

Istina, prvi je pao sam od sebe, a za drugog se ne može isključiti da je pao zbog neprijateljske vatre. Iako je, prema ponosnim izjavama njegovih vlasnika, B-52 nemoguće oboriti u Afganistanu. Nemoguće ili ne, on se srušio.

Uz sve to, svake se godine proračun Pentagona povećava. 2018. godine je iznosio 639 milijardi, 2019. već 716. milijardi, a za sljedeću fiskalnu godinu pentagon će gotovo sigurno dobiti 750 milijardi dolara. Nema sumnje da će ovaj progresivni rast vojne potrošnje uskoro doseći cifru od 1000 milijardi dolara.

Ali na što se ta sredstva troše? Na održavanje ogromne, prenapuhane i proždrljive infrastrukture, koja je sama po sebi hipotetski potrebna i njeno postojanje na čudan način nikako ne utječe na stvarnu borbenu sposobnost američke vojske.

Kada i gdje su to američke trupe ostvarile nekakvu značajnu vojnu pobjedu i protiv koga. Možda u Faludži, pod zapovjedništvom Jamesa Mattisa, kada je cijeli grad okružen kao u srednjem vijeku, civilima se dalo 48 sati da napuste grad, iako su držani kao živi štit, onda su svi proglašeni teroristima i grad s pobunjenicima i civilima je pretvoren u zgarište?

Možda je pobjeda američke vojske invazija Grenade, upad na Haiti 1994. ili bombardiranje Libije? Možda je primjer “učinkovitosti” američke vojske guranje Kurda pred sebe u borbama protiv terorista takozvane “Islamske države” u Siriji ili pripisivanje sebi pobjeda šiitskih milicija u Iraku? Koliko je poznato, američka vojska, ogromna mašinerija koja guta stotine milijardi dolara, nikad se nije dokazala na bojnom polju. Čak ni tijekom Drugog svjetskog rata u kojeg je u Europi ušla u dogovoru sa sicilijanskom mafijom iskrcavanjem na južni talijanski otok 1943. Jedini primjer herojstva bi bilo iskrcavanje na Normandiju, ali su u proboj poslane tisuće mladića više kako zasluge za poraz nacističke Njemačke ne bi pripale prokletim komunistima, nego zbog stvarne borbene učinkovitosti i spremnosti za suočavanje s neprijateljem.

Zato u Pentagonu znaju da im treba snažno i učinkovito zrakoplovstvo. Pod svaku cijenu, što košta da košta. Ali što se događa s toliko milijardi bačenih u vjetar.

Nešto slično se dogodilo u kasnim sovjetskim vremenima, kada je SSSR imao na tisuće vojnih kampova, vojarni, baza, golemi obrambeni proračun, intenzivno istraživanje i razvoj, ali se istovremeno bilježio pad stvarne učinkovitosti vojne mašinerije. Sada je došao red na “carstvo u propadanju”. Vijesti koje se sada slušaju u Sjedinjenim Državama, i to samo o događajima u 24 sata, podsjećaju na ove sovjetske od prije 30 godina kada je na Crveni trg u Moskvi bezbrižno sletio Nijemac Mathias Rust, kada su se bilježile otmice i katastrofe novih borbenih zrakoplova u inozemstvu i drugi incidenti koji su sugerirali da je sustav postao prevelik da bi ostao stabilan, uz stalno opadanje kvalitete vodstva.

Broj slabih točaka u američkom obrambenom sustavu će se samo povećavati i nikakav novac neće pomoći da se izbjegne gotovo sigurno tužna sudbina američke vojne mašinerije.

JP Gazeta

 

0 0
Ocijenite članak
Pretplati se
Obavijest
guest
133 Comments
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Trubadur
Gost
Trubadur
1 godina prije

Ova fotografija B-52 je iz 2016 godine, kad se srušio zbog navodno ptica u Guamu…Nije iz Afganistana … Ali naravno ne umanjuje, utisak o dobro napisanom članku….Samo, da nadodam, da je USrA najavila instalaciju THAAD sustava u Rumunjsku, …. Bog zna zašto….Inače u kombinaciji Patriot PAT -3 skupa sa THAADom ( koji je namjenjen samo za “balistiku” ), još ivijek su inferiorniji sistemu S-400…………. Jednostavno u svim najnovijim vojnim aspektima vrhunske tehnologije USrA daleko zaostaje tako za Rusijo, kao u ponekim i za Kinom i još nekim drugim zemljama…..Ako u nekim i ne zaostaju, onda su daleko preskupi, pa jih niko pri zdravoj pameti ako je i malo suveren ne kupuje…

onaj najgl.......veći Dalton
Gost
onaj najgl.......veći Dalton
1 godina prije

Ostali samo dugmići?

onaj najgl.......veći Dalton
Gost
onaj najgl.......veći Dalton
1 godina prije

”………..gotovo sigurno tužna sudbina američke vojne mašinerije.”
Hm…….
I ja ponekad volim pretjerivati.

Umpah Pah
Gost
Umpah Pah
1 godina prije

AVERELE sreco:
Pantagan planira velicanstvenu (STEALTH) paradu podmornica i podzemnih oklopnih vlakova pod nazivom
KORUPCIJA U MOM SRCU?

Busola
Gost
Busola
1 godina prije

Ne budimo ne objektivni, najjače američke stvarčice ne izlaze u javnost. Nisu oni u tehnologiji u zaostatku osim raketa, oni imaju problem s ogromnom korupcijom i birokratskim aparatom…

Dub Miroslav
Gost
Dub Miroslav
1 godina prije

Slažem se da im je korupcija i birokratski aparat najjača stvarčica i da je ne iznose u javnost!

Laki Topalović
Gost
Laki Topalović
1 godina prije

Da ispada tako, gdje je onda ovaj u Afganistanu, mora bit na talibanskim stranicama nešto, ako Twitter ne briše

Mate
Gost
Mate
1 godina prije

Ispod slike piše “ilustracija”.

Mr.No
Gost
Mr.No
1 godina prije

Članak ipak ništa novo ne zbori. Dapače,zbori stalnu mantru o turcima, o,,bradatim gerilicma”, ,,islamističkim gerilcima”, ,,zbog Iraka” i ,,pobunjenici u Iraku”. itd.
Pa majka mu stara, samo radi kapiranja i kontanja, jesu li ovi gore svi navedeni bilo kome od obrijanih, umivenih i friziranih išli pod prozore i na iste bacali kamenje ili su ovi potonji njima u kuće i dvorišta skakali i vršljali po njima, a kakva god da su ,njihova su??

Bobi
Gost
Bobi
1 godina prije

Nevidljivi f35 je prvo nestao sa radara pa je kasnije nađena olupina…ajde pa kako je bio na radaru uopće.. , Lupino ga fotko

Alen
Gost
Alen
1 godina prije

Dovukli su 6 komada ovih u europu..

eisrgiuaewnrgfawnefnwf
Gost
eisrgiuaewnrgfawnefnwf
1 godina prije

Nije to samo zaplašivanje rusa već čista proba nadolazečeg rata……………………..i smiju se Ivi i meni kad zagovaramo preventivni udar……….

Alen
Gost
Alen
1 godina prije

Rusi potvrdjuju da su simulirali napad …. Sad jel igra ili trening ..

eisrgiuaewnrgfawnefnwf
Gost
eisrgiuaewnrgfawnefnwf
1 godina prije

Trening jašta………….

Šule
Gost
Šule
1 godina prije

IVO-plutonijum i teorija zavjere-Nosferatu maštaju o nuklearnom udara od strane Rusa i njihovih socijalističkih saveznika-da nenabrajam..smiješno…nemogu onom jadnom Asadu pomoć u Siriji a ne da nešto konkretno naprave u svijetu.

Ivo
Gost
Ivo
1 godina prije

šulenberg, misliš na onog Assada koji već 8 godina Must Go? Čak i ovaj kleptoman kojeg ste ponovno izabrali da vodi konclogor će otići prije njega. Skupa s Golanom.

Šule
Gost
Šule
1 godina prije

Šta je Asad dobio od svoje države samo Damask..cijela zemlju mu je u rasulu naftna polja.-USA,Kurdi,ISIL-IDLIB,Alep razvaljen..a Rusi samo crpe plin a ništa što su obećali nisu izvršili kao ultimatum za IDLIB još u 10mj prošle godine–još da Turke nenabrajam itd..a Izraelci uredno zračnim udarima kontroliraju da Sirijci mirno nespavaju..

Vladimir
Gost
Vladimir
1 godina prije

Nek ti bog pomogne !

Ivo
Gost
Ivo
1 godina prije

šulenberg, želiš reći da ameri i tvoja ekipa konclogor kapoa pljačka naftu i vrši ratne zločine? Ponosiš se time, znači…

Pravosuđe u Jugoslaviji je svojevremeno za takve kao i ti ovako obrazlagalo presude: optuženi ne može biti rehabilitiran nikakvom vremenskom kaznom, ma koliko dugačkom, jer je nepopravljivo iskrivljena i zla ličnost. Potrebno ga je zauvijek odstraniti iz društva.
Nakon toga bi te 10 milicionera prepratilo do najbližeg groblja i riješilo državu šljama. Grobovi se nisu označavali.

Alen
Gost
Alen
1 godina prije

???? bravo ivo !!!

Wtf
Gost
Wtf
1 godina prije

Pa ja bi se time ponosio,kako sve zemlje to rade zasto nebi najveca vojna sila na planeti al samo nju pljujete

stjepan
Gost
stjepan
1 godina prije

Zaplašivanje da ali ne Russa već Baltičke zamlje koje su nekad bile pod SSSR-om. Razlog? Naravno da se NATO može doseliti na Russku granicu i da im Američka vojna industrija prodaje naoružanje. Putin sigurno ne drhti od straha i nije mu ni na kraj pameti da dira bilo koju Baltičku zemlju. No, spreman po svaku cijenu štititi Russiju i odgovoriti na sve provokacije.

Trubadur
Gost
Trubadur
1 godina prije

Pa mogu još jednom, da napišem, šta če im to…. Jedino da malo primire saveznike, jer protiv ruskih raketa, THAD ne može, da odradi ništa…. THAD je namjenjen da presreče balističke rakete u silazoj putanji i to samo direktnim pogodkom, jer nema explozivne glave , pa zato nema ni blizinskog upaljača….. A na Rumuniju, Poljsku i slične NATO salendre če letjeti Iskanderi i Kalibri.. A protiv tih THAD može samo, da se pokaki…

Alen
Gost
Alen
1 godina prije

6 komada B52 ..

Trubadur
Gost
Trubadur
1 godina prije

Ah.. Izvini…. Mislio sam, da su dovezli THADove…

Alen
Gost
Alen
1 godina prije

Ok , kad smo vec kod thaad ako za lansere raketa vazi da uz softversku promjenu mogu sluziti kao ofenzivno oruzje onda racunaj da ce za to i sluziti..
Da ce oni s tim braniti evropu je suplja prica , sto i sam potvrdjujes..

Dakle ofenziva a od evrope sta bude..
U tome je sva prica oko thaada..

Trubadur
Gost
Trubadur
1 godina prije

Alene… Ovo što ti pričaš, je AEGIS protiv raketni sistem u Romuniji ( Deveselu )…. THAD je nešto drugo….. Ovi lanseri u Deveselu, se mogu u pola sata iz defanzive ( najnovije antibalističke – SM-3 BLOCK IV ) preurediti u lansiranje ofanzive ( Tomahawk ), koje mogu, da nose i nuklearne glave )… To je jedan od glavnih problema za izlaženje iz ovog nuklearnog sporazuma o raketama srednjeg dometa….. A THAAD, je tu, da taj AEGIS brani od Ruskog napada…… I to Dvesele, nije samo na udaru Iskandera i Kalibra nego več pola godine i pod udarom MIGova – 31 sa Kinžalima, koji su stacionirani i več operativni u južnom sektoru RF…

Alen
Gost
Alen
1 godina prije

Zaboravih napisati da thaad ovi stizu u ljeto u rumuniju…

Sistem će, kako je saopšteno, biti postavljen tokom tehničkih radova i modernizacije postojećeg kompleksa „Egis ašor“.

„Po zahtevu NATO-a ministar odbrane će razmestiti američki sistem ’THAAD‘ u Rumuniji ovog leta, radi podrške protivraketnoj odbrani NATO-a“, navedeno je u saopštenju.

Precizirano je da će 32. komanda protivvazdušne i protivraketne odbrane kopnenih snaga SAD biti integrisana u postojeću arhitekturu protivraketne odbrane NATO-a „na ograničeni period“, tokom ranije planiranih tehničkih radova i modernizacije postojećeg sistema PRO u Rumuniji.

Eto taman ” modernizacija ” !!!

Dub Miroslav
Gost
Dub Miroslav
1 godina prije

To su spori ogromni kontejneri. Što će oni na nebu evrope? Past će prije nego uzlete.

Janoš
Gost
Janoš
1 godina prije

I kako će sad bez narudžbi. Morat če otpuštati radnike i napraviti restrukturiranje firme. Mi smo u Hrvatskoj već doktorirali na tome.

Dunja
Gost
Dunja
1 godina prije

Neće :)) rekoše li neki dan da će ih kupiti (jedva čekaju) Grčka, Rumunija….nisu ni znali da im trebaju….

Dub Miroslav
Gost
Dub Miroslav
1 godina prije

Grčka će opet biti dužna kao Grčka.

Siniša
Gost
Siniša
1 godina prije

Ne vidim način kako su ga dohvatili, ne koriste baze ni blizu Avganistana…biće da je kvar.

Šok
Gost
Šok
1 godina prije

cijevnom artiljerijom je nemoguće srušiti b52
konstruiran je da izdrži atomski udar poslije bacanja atomski bombi
najvjerojatnije kvar, eksplozija motora pa se odlomio komad krila i avion odveo u kovit
posada ima katapultove i izlaze za nuždu prema tome moraju ostati živi ako bi bili pogođeni u akciji

da su ga oborili nema šanse

Trubadur
Gost
Trubadur
1 godina prije

Več sam napisao, da je slika iz Guama… Tačnije iz avi baze Andersen iz 2016…. Srušio se kod polijetanja zbog kombinacije naleta ptica i kvara…

Dunja
Gost
Dunja
1 godina prije

I u Avganistanu ima ptica i nisu samo pevačice :)) ….tek dopunjavam jer sam radosna :))

onaj najgl.......veći Dalton
Gost
onaj najgl.......veći Dalton
1 godina prije

Moćan je to stroj. Moćan.
I toliko dugo u operativnoj službi.
Osigurao je sebi mjesto u povijesti zrakoplovstva.

Dub Miroslav
Gost
Dub Miroslav
1 godina prije

Dokazao se protiv Vijetnama (srušeno ih 17 a ukupni gubitci 32). Što bi mogli protiv bilo koje opremljenije svjetske države?

onaj najgl.......veći Dalton
Gost
onaj najgl.......veći Dalton
1 godina prije

Sve se može srušiti. Ali to ne mijenja činjenicu da je ovo moćan stroj, vrhunski proizvod ljudske pameti i ruku.
2015. g. B-52 je navršio 60 g. službe. Predviđa se da će u varijanti B-52H ostati u sastavu USAF do iza 2040. g. B-52H, može nositi do 31.500 kg oružja. Od klasičnih i navođenih bombi, projektila zrak-zemlja, zrak-more, mina.
Točni podaci o gubicima u zračnom ratu iznad jugoistočne Azije nisu poznati. Službeni podaci suprotstavljenih strana se, normalno, razlikuju.
Uglavnom, bez klipnih, koji su upotrebljavani na početku rata, USAF – US AIR FORCE 1.627 aviona, od kojih najviše F-4 Phantom (458), F-105 Thunderchief (320), F-100 Super Sabre (198), A-1 Skyraider (150) i B-57 Canberra (38).
US NAVY 530 aviona, od kojih najviše A-4 Skyhawk (195), F-4 Phantom (75), F-8 Crusader (57), A-7 Corsair (55), A-6 Intruder (51) i A-1 Skyraider (48),
USMC – UNITED STATES MARINE CORPS 193 aviona, od kojih najviše A-4 Skyhawk (81), F-4 Phantom (72) i A-6 Intruder (25) i F-8 Crusader (21). Bez transportnih aviona i helikoptera.
Sjeverni Vijetnam službeno priznaje da je u zračnim borbama izgubio ukupno 131 avion, od kojih 63 MiG-17, 8 MiG-19 i 60 MiG-21.
USA tvrdi da je u zračnim borbama srušeno 196 vijetnamskih aviona – 100 MiG-17, 10 MiG-19 i 86 MiG-21. Od toga 81 avion je srušen sa AIM-9 Sidewinder, 64 sa AIM-7 Sparrow i 5 sa AIM-4 Falcon. Ostali topovima 20 mm.
Iskustva iz zračnog rata u jugoistočnoj Aziji pomogla su Amerikancima da definiraju taktičko-tehničke osobine svojih borbenih aviona nove generacije. A radili su i na vještini svojih pilota u bliskoj zračnoj borbi – dogfightu.

onaj najgl.......veći Dalton
Gost
onaj najgl.......veći Dalton
1 godina prije

Sigurno se radilo o nekakvom mehaničkom kvaru. Hajde da je eventualno poslužio Kandahar ili Bagram. Šta bi on radio u toj vukojebini od Shawraba. Pa njemu treba pista od najmanje 3.600 m.

Odisea
Gost
Odisea
1 godina prije

Šta će on u Avganistanu,pa nije Vijetnam vrši genocid na civilima

Riddick
Gost
Riddick
1 godina prije

Da da da…
Pao je usled tehnickog kvara izazvanog Talibanskom vatrom sa zemlje….
Toliki avion i nije previse skup (50 miliona) u odnosu na F-35 (100 miliona).

Epiktet
Gost
Epiktet
1 godina prije

Mislim da je trebalo pisati 500 miliona. Ovo je sigurno greška.

Ivo
Gost
Ivo
1 godina prije

Nije. Onda još nisu toliko krali kao danas. Plus, nevidljivost košta.

Trubadur
Gost
Trubadur
1 godina prije

Inače Talibi tvrde, da su srušili bombarder kad je poletao iz aviobaze Shawrab i, da je posada poginula….. Do sad se nije oglasila ni USrA vojska ni Afganistanska strana, ni da potvrđuju ni, da povrgavaju….. Službeno u tom dijelu svijeta B-52 polječu samo sa Dijego Garsije ali to ni ne znači mnogo…. Nema nikakve naznake, zašto bi Talibi lagali…

Laki Topalović
Gost
Laki Topalović
1 godina prije

Pri polijetanju je vrlo lako izvedivo…

Trubadur
Gost
Trubadur
1 godina prije

https://bmpd.livejournal.com/3603739.html — Evo, koga interesuje ling o padu japanskog F-35 ako koga interesuje…Taj avijon je bio sklopljen u japanu od Mitsubishia a pilot je bio veoma iskusan sa 3200 sati naleta na raznim avionima i 60 sati baš na F-35… Inače je to bio 4. pad tog aviona do sad..

onaj najgl.......veći Dalton
Gost
onaj najgl.......veći Dalton
1 godina prije

Moglo bi biti problema i sa onima što se sklapaju u Italiji.

Trubadur
Gost
Trubadur
1 godina prije

Daltone….. Ovo je za Japanski F-35., što se srušio u Pacifik prekjuče….Našli olupine a pilota nisu…. I uopšte…. Šta to znači, da je nestao sa radara…. Ako je pilotu pozlilo, još uvijek radi transponder.. Ako je neki kvar, može pilot da obavijesti…. Mutni nešto ovi Japanci…

Laki Topalović
Gost
Laki Topalović
1 godina prije

Našli su fragmente zrakoplova. Ne baš olupinu u komadu.

Trubadur
Gost
Trubadur
1 godina prije

Ovo za olupino moračeš, da oprostiš.. Mislim, da znaš, da sam Slovenac pa mi ne ide uvijek baš najbolje srbsko-hrvatski ( ili obrnuto, kako kome paše )….Ali trudim se…

onaj najgl.......veći Dalton
Gost
onaj najgl.......veći Dalton
1 godina prije

@Trubadur
Ako ima problem onaj što ga sklopi Japanac, mislim da je razumno očekivati da će imati problem i onaj što ga sklopi Talijan.

Trubadur
Gost
Trubadur
1 godina prije

Vjerovatno…. Ali brate mili, ovaj avijon ima toliko problema, da se u biti zaista ne zna, kad če letjet i kad ne…A največi problem po mome je, što se radi u mnogo država…. Pa ko če sve to servisirat i od gdje če dobivat dijelove….Tu če bit uzdržavanje i logistika veliki i vrlo skup problem…

samo tako
Gost
samo tako
1 godina prije

Moglo bi biti i da biznis stolječa za usrance klizi u strmopizd

Cenzor po glavi stanovnika
Gost
Cenzor po glavi stanovnika
1 godina prije

Cetvrti gubitak, drugi pad, kako ti u ostalom i pise na tvom linku.

Pizistrat Nelson
Gost
Pizistrat Nelson
1 godina prije

E to je već dobar score

Ivo
Gost
Ivo
1 godina prije

Navodno je srušen prilikom polijetanja. U tom slučaju mogu ga dohvatiti MANPADS-ima, teškim strojnicama ili PA topom koji su eventualno dovukli i prikrili blizu aerodroma. Kad je iznad 4.000 metara, igraju samo teški sustavi, koje talibani nemaju. Osim ako nisu od ukrajinaca kupili neki BUK pa ga prošvercali kući.

Alen
Gost
Alen
1 godina prije

Podsjeti me na ruski film 9 četa , kad momci dolaze u afgan i rusnje aviona bas prilikom poletanja…
Ista taktika vjerovarno..

Ivo
Gost
Ivo
1 godina prije

Da. to im je bila standardna taktika protiv rusa, zato ameri patroliraju oko tamošnjih aerodroma prije svakog polijetanja i slijetanja. No, netko se uvijek provuče. Avioni su osjetljive biljke, jedan MANPAD i laku noć. Izuzetak su A-10 i Su-25, ovo ostalo nema neku otpornost.

Ivo
Gost
Ivo
1 godina prije

rogi, opet preskačeš terapiju. Po lokalnim izvorima, B-52 je polijetao iz zračne baze Shawrab, u Helmandu. To ti je inače jedna od provincija u Afganistanu, na glasu kao malo nezgodna. Malo se raspitaj prije nego se kreneš javno sramotiti, samo ispadaš nepotrebno glup.

Ivo
Gost
Ivo
1 godina prije

opet se nepotrebno sramotiš,rogi. Odi na fighterjetsworld i čitaj, u pitanju su ameri. Što se Al-udeida tiče bravo, dobro si izguglao. No, moraš voditi računa da avioni ne slijeću uvijek kad oni to žele. Mogu imati neki problem pa prisilno sletiti, onda se toliko ne bira gdje. Za sad svi samo nagađaju i daju pretpostavke, kao i mi ovdje.

U skladu s tim, budi kulturan dečko i ne lupetaj samo lupetanja radi. Ako se baš želiš objašnjavati po svaku cijenu, ostavi mi broj telefona da se dogovorimo za kratki susret. Ili u sigurnijoj varijanti, kaži ženi da loše izgleda. Po želji, rogi.

Ivex
Gost
Ivex
1 godina prije

Ivek kakva je potreba vrijedanja ljudi ovdje ljudi iznose svoja misljenja ako se ne slazes s njima ne moras vrijedati. Pravis se previse pametan. Agresivno branis svakome njegovo misljenje, prigovaras Rogiju jednako se informiras kao i on s interneta. Prema tome kada budes u Afganistanu onda pametuj nekome. Ovako citas vijesti koje dobijes s odredenih sajtova ne znaci da su tocne ili provjerene.

Ivo
Gost
Ivo
1 godina prije

cleanex, prije nego što kreneš plemenito braniti svoje kolege iz firme, pažljivo prouči sve postove. Zapaziti ćeš da svatko dobije odgovor po zasluzi i u skladu sa svojim pisanjem. Imati svoje mišljenje i stav je O.K. Biti drzak nekako ne prolazi. Sad možeš produžiti dalje.

Ivo
Gost
Ivo
1 godina prije

Gledao sam taj dokumentarac, dobar je. Drago mi je da si uvidio svoju pogrešku, i da ti ne moram sve crtati. I dalje smatram da bi ti kratak razgovor pomogao, slobodno se javi kad osjetiš potrebu. Imaš mnogo negativne energije u sebi, takvima često pomognem kad naiđu. Doživjeti ćeš katarzu.

Tomaz
Gost
Tomaz
1 godina prije

Cuj ti njega BUK pa talibani , daj brate podeli malo to sto kotistis nemoj das tskva stipsa ;))))))

ad astra
Gost
ad astra
1 godina prije

Ivo da li si ikada vidio zrakoplovnu bazu u Afganistanu? Da li znaš kako funkcionira osiguranje takvih baza? U koju to bazu u Afganistanu slijeću B 52? U svojoj želji da budeš žločest, zanemaruješ činjenice.

Dunja
Gost
Dunja
1 godina prije

Ameri i dalje veruju da nema ko da ih ruši, jer ih svi vole :)) “coca cola je to”!!!

Trubadur
Gost
Trubadur
1 godina prije

Nisam dovoljno stručan ali sam malo popratio pilotske forume za ovaj 737 Max ( naručenih je 5000 kmada ) i nekako se večina slaže, da če taj avion biti prizemljen zauvijek…. Koliko znam, se za slične Airbusove avione čeka oko 7 godina, pa če to vjerojatno postat veliki problem…. Ako možda ne uskoče Kinezi i Rusi sa nekim novim avionima.. Možda Su-100, šta ja znam..

Alen
Gost
Alen
1 godina prije

Samo sto se tu ne pitaju nista stručnjaci vec pohlepnici , dakle prodavace se on sigurno …

Laki Topalović
Gost
Laki Topalović
1 godina prije

Od nesreća nema narudžbi, naravno da će letjeti, oni već prodani, a ima ih na tisuće po svijetu. No Boeing nije tema. Baš me zanima, a ne može na Twitteru ne biti bila je na Twiteru stranica @pashtun ili koja već , kad ih gase, “službena talibanska”

Zorule
Gost
Zorule
1 godina prije

@Laki
MAX verzije ima mozda 400 prodanih do sad.

Dub Miroslav
Gost
Dub Miroslav
1 godina prije

Koji bi bio razlog stalnog prizemljenja? Zar je stvarno u cijelosti tako loš?!

Ivo
Gost
Ivo
1 godina prije

Inherentno nestabilan, bez konstantnog softverskog nadzora pada u kovit. Velika većina narudžbi biti će ili je već otkazana. Putnici odbijaju letjeti u njima, Boeing definitivno odlazi sa scene. Nikakve softverske zakrpe neće to promijeniti. Završili su. Svjetsko tržište preuzimaju Airbus, te Rusija sa novim putničkim Suhojima. Boeing će prodavati samo na domaćem tržištu i najnižim vazalima, vjerovatno će i hdz-sdp ekipa potpisati narudžbu za koji.

Dub Miroslav
Gost
Dub Miroslav
1 godina prije

Boing ima puno iskustva u konstrukciji aviona. Čudno mi je da su napravili avion koji nemože bez motora planirati barem 1:2.

brico
Gost
brico
1 godina prije

Slovenska avionska kompanija Adria otkazala je 15 već naručenih ruskih Su-100 koje bi potom iznajmljivali.
Amiji žestoko pritisnuli i eto. Fali samo još malo pa će sa državom upravljati USrA ambasador.

Trubadur
Gost
Trubadur
1 godina prije

Adria nije više naša nego je Njemačka kompanija…. Ali tu si u pravu…. I Njemačka mora da sluša gazdu isto, ko i Slovenija…

Kriticar
Gost
Kriticar
1 godina prije

Su100 je uzasan avion te klase, nonstop se po hangarima vuku gdje god stigli …
Tu ce uskocit brazilac s best buy embraerom …

Annabella
Gost
Annabella
1 godina prije

Boing će sigurno imati većih problema zbog ovoga s MAXom, ali neće otići sa scene

Trubadur
Gost
Trubadur
1 godina prije

Kažu, da problem nije samo u softveru i nekim softverskim nadogradnjama, koje si morao, kupiti posebice, nego, da su novi motori pretežki,za tu vrstu aviona…

Dub Miroslav
Gost
Dub Miroslav
1 godina prije

Zbog nećeg su stavili te motore. Znam da je u njihovom konstrukcionom birou bila slika bumbara ispod koje je pisalo:” Po svim zakonima aerodinamike ovo biće nemože letjeti!” Možda može imati veći kut uspinjanja od softverski dozvoljenog?

Ivo
Gost
Ivo
1 godina prije

upravo to, nakalemili su novi motor na konstrukciju staru preko 30 godina, da uštede na razvojnim troškovima. Neki genije se dosjetio da sve skupa poguraju malo naprijed. Centar gravitacije nepovratno narušen. Leti jedino uz kompjutersku pomoć.

Zorule
Gost
Zorule
1 godina prije

Nisu motori preteški već je problem smještaj tih motora. Novi motori su većeg promjera, zbog većeg bypass omjera (turbofan), a time dobivaju na efikasnosti potrošnje goriva ali vanjski promjer motora raste. Problem kod B737 je što je to dizajn iz 60-ih, originalno dizajniran za turbojet motore koji su puno uži a dulji. Turbofan je sve obrnuto. Već predzadnja verzija B737 NG je imala problem sa smještajem motora, te su morali prilagoditi motor na način da su ga malo spljoštili sa donje strane kako bi zadovoljili minimalne uvjete razmaka od piste (vidi slike B737NG).
Na tržištu se pojavio A320 NEO sa novom generacijom turbo fan motora koji je nudio nekih 10% manju potrošnju goriva i počeo je jako oduzimati tržište B737NG. Onda su Boeingu izgleda navrat nanos odlučiti montirati sličan motor (tako je nastao B737 MAX), ali taj motor više nikako nije stao ispod krila. Odlučili su ga pomaknuti naprijed i podignuti gore, ali to je uzrokovalo dodatni problem momenta rotacije. Naime, nosač motora se ponaša kao poluga, i kada djeluje sila na nju (potisak motora) poluga zakreće (nastaje moment), i to zakreće prema gore, prvo krilo, a onda krilo cijeli trup. A poluga kod B737MAX je dulja, znači veći moment rotacije.
Ukratko, kod naglijeg dodavanja potiska, nos aviona ima tendenciju da se diže gore, ako se digne previše gore može doći do gubitka potiska na krilima (stall). Inače to ponašanje podizanja nosa imaju svi avioni koji imaju motore ispod krila ispod krila, samo je kod B737MAX jače izražena nego kod ostalih.
Onda su to pokušali pokrpati sa softwerom (navodno na inzistiranje FAA), i tako je nastao nesretni MCAS, način ugradnje tog sklopa će ostati zabilježeno vjerojatno kao nešto najkriminalnije što je svijet vidio u inžinjerstvu.
Izgleda da su sustav ugradili na način kao da nitko ne smije znati da je unutra, njega nema u brošurama i nema ga u materijalima za trening pilota, time su uštedjeli na dodatnim obukama pilota i lakše privolili kupce.
Sustav iz kriminalno potpuno nepoznatih razloga ovisi o samo jednom AoA senzoru, i ne može se zasebno ugasiti, tj. može se onesposobiti kompletno električno trimanje ( i time MCAS), ali tada se ostaje i bez ostalih sustava (autopilot, trim prekidač na volanu kormila). Kada se onesposobi el. trimanje onda ostaje jedino manualno okretanje onih trim kotača na srednjoj konzoli, što se pokazalo u nekim situacijama da nije nimalo lak zadatak, u slučaju zadnjeg srušenog aviona u Africi, i nemoguć zadatak. Zadnji izvještaj govori da su piloti Egipat airlensa postupili po uputama Boeinga, i ništa im nije pomoglo, opterećenje zadnjih krila na sustav trimanja je bio toliko velik da kotače nisu mogli uopće pokrenuti ručno. Onda su probali opet uključiti električni trim, ali to je opet aktiviralo MCAS koji je opet dodatno pogoršao situaciju.

Mucke
Gost
Mucke
1 godina prije

Mozes mozda objasnit kako su to ti motori veci a trose manje goriva?

Zorule
Gost
Zorule
1 godina prije

@Mucke
Treba definirati što znači “veći”. Turbofan ima veći promjer od turbojeta ali je i kraći, tako da sama masa nije značajno povećana. Ne znam koliko detaljno objašnjenje trebaš ali stvar je u bypass ratio kod turbofana, iliti omjer zraka koji ide kroz turbine visokog pritiska (to je sredina motora gdje se odvija izgaranje) u odnosu na omjer zraka turbine niskog pritiska koji ide oko motora. Prije 10-ak godina bypass omjer je bio oko 5:1 , sada je skoro 10:1, tj. 10 puta veća količina zraka ide oko motora u odnos na zrak kroz motor, i to ima utjecaj na efikasnost motora iliti potrošnju goriva/snaga potiska.
Ako razumješ engleski baci oko na
https://www.youtube.com/watch?v=ON0sVe1yeOk

Ivo
Gost
Ivo
1 godina prije

Pa objasnio ti je, turbofanovi su efikasniji, iako većeg promjera, od turbomlaznih motora. Drugi princip rada i sagorijevanja je u pitanju. Za detalje, ukucaj negdje ‘tipovi mlaznih motora’, vidjeti ćeš da imamo turbofan, turbomlazne i turboelisne. Svaki je različit po principu rada i po karakteristikama.

eisrgiuaewnrgfawnefnwf
Gost
eisrgiuaewnrgfawnefnwf
1 godina prije

Zorule bravo, jel ti ovo struka ili si zrakoplovni entuzijast? Ivo je do sada najbolje opisao problem ali ti si još dublje otišao u problematiku.

Zorule
Gost
Zorule
1 godina prije

@eis
Recimo entuzijast, mada sam inace tehnicke struke pa me svasta zanima u vezi tehnike.
Ima jako dobrih izvora informacija na YT kanalima i avijaticarskim forumima, oko ove teme sam se zainteresirao od ovog drugog pada, prvenstveno zato jer od mainstream izvora informacija nisam nista pametno saznao jer kod ovih koji su prezentirali informacije osjetio sam da nemaju pojma o cemu pricaju.

Cenzor po glavi stanovnika
Gost
Cenzor po glavi stanovnika
1 godina prije

Ivo nema pojma o cemu prica jer se turbomlazni motori ne koriste na putnickim avionima jos duze nego sto B-52 leti.

Zorule
Gost
Zorule
1 godina prije

@Cenzor
Nike bas istina, Concorde i TU144 te opovrgavaju

Zorule
Gost
Zorule
1 godina prije

@Trubadur
Su 100 tesko, osim sto su imali blamazu sa losom servisnom podrskom van Rusije, drugi razlog je sto je SU100 mali avion, oko 100 sjedala, nije u klasi B737 i A320. On je vise u klasi Embraera 195 i Bombardier cj100

Zorule
Gost
Zorule
1 godina prije

Ali MC21 bi mogao biti intersantan, mogla bi biti dobra prilika za njega.

Trubadur
Gost
Trubadur
1 godina prije

Irkut…. Pa vidi.. Napisao sam da nisam neki stručnjak… Al eto… Sigurno se kod takvih stvari pokažu šanse za druge da ulete u prazan prostor…

Mölltaler
Gost
Mölltaler
1 godina prije

Irkut MC21 je zanimljiv avion koji bi mogao biti dobra alternativa a320 i b737 međutim rusi u vezi s njim imaju jedan veliki problem, a to su proizvodni kapaciteti. Oni su toliki da jedva mogu zadovoljiti rusko i tržišta bivšeg SSSR-a. O nekim većim narudžbama, bar u prvih 5-6 godina proizvodnje, izvan tog područja nema niti govora.

samo tako
Gost
samo tako
1 godina prije

5.000 Toyota po 20.000$ za kupiti jedan F-35.
Ne vjerujem da su japanci glupa nacija

Mölltaler
Gost
Mölltaler
1 godina prije

Glupa nisu, ali okupirana jesu.

Laki Topalović
Gost
Laki Topalović
1 godina prije

Dakle NATO i USA komanda su priznali gubitak B-52. Fotografija nije ova nije ni važno. Čak se ne bi poklapalo, jer ako je pogođen u zraku, onda ne bi bila cijela kabina i krila. Mora nešto biti na netu na , koji jezik i pismo koriste talibani?

Ботовање
Gost
Ботовање
1 godina prije

Паштунски.

Cenzor po glavi stanovnika
Gost
Cenzor po glavi stanovnika
1 godina prije

Ponovi to o priznatom gubitku jos par desetaka puta, pa ce postati istina.

Jadan i ti i oni sto ti stiskaju lajkove… Dzaba top kad je municiji ocito istekao rok trajanja.

sima
Gost
sima
1 godina prije

Trubadur
Izlupace im Rusi taj Patriot ako dodje do necega bez problema.Za THAAD sumljam ne zato sto ne mogu nego zbog necega drugog cega vide ce se.U svakom slucaju ni Rusi ni Amerikanci nece bacati bombe jedni na druge zbog Rumunije ili Poljske,a njima neka je bog u pomoci.
Siniša
Sve moze da se obori,samo da lice oni da priznaju ili ne je sasvim druga stvar,kao i da ovi dokazu da su oborili avion.
Jedan avion je pau u Hrvacku 1999,nece da priznaju da je oboren i ako su mesto obezbedjivali policajci i vode ga na stanju kao i zarobljeni broj koji je u Severnoj Koreji.

eisrgiuaewnrgfawnefnwf
Gost
eisrgiuaewnrgfawnefnwf
1 godina prije

Igrala se djeca sa zmajevima i natjerala jato gusaka u motore………..il su perzijanci poslali neku pomoć braći od onog njihovog što veli da ima nešto što će isključiti sve elektronsko al ne uz pomoć atoma, tko će ga znati, možda je sve spin ciokaubojguarski……….

Tomaz
Gost
Tomaz
1 godina prije

Jel bio vec clanak na Logicno kako smo Slovenija nauruzavali talibane pa posle to zavrsilo kod ISILA ? 200tisoc kosov oruzja i 2miljona kosa municije

Tomaz
Gost
Tomaz
1 godina prije

Inace bas mi je drago za ovo , samo tako dalje !!!

Tomaz
Gost
Tomaz
1 godina prije

@Busola
Ne verujem , ne vrijedi njima oruzje ako ga celom svetu ne pokazu , da jih se uplase

Tomaz
Gost
Tomaz
1 godina prije

Oce Grci F35 , a kad ce nama da vrate 300 miljona evra kad smo jim dupe spasavali !!!

Trubadur
Gost
Trubadur
1 godina prije

Moram rečt, da ti gre kar solidno srbo-hvaščina… LP – Grenadir…

Tomaz
Gost
Tomaz
1 godina prije

Tebe poznam iz rtvja . Lp

nikud nikam
Gost
nikud nikam
1 godina prije

Ameri su B52 htjeli poslati u povijest već davno ali je on živnuo ponovno baš u Afganistanu gdje je korišten kao izviđačko špijunski avion. Naime bio je opremljen kamerama visoke rezolucije koje su slikale puteve i td. pa uspoređivali sa snimkama od prije da bi otkrili zakopane mine. Dobar kompjuter vidi promjene na terenu bez obzira što su ovi ta mjesta poslije maskirali, zalijevali vodom i td. Imaju ih dosta na lageru i ekonomična mu je bila eksploatacija. Sve ostalo je za muzej.

Perun
Gost
Perun
1 godina prije

Dobar clanak i dobra analiticka konstrukcija .Izgleda da ameri nemaju dovoljno snage i ideja da mijenjaju vojnu doktrinu.Kopno ,more ,zrak i svemir …plus unutarnja sigurnost amerikanskih sjedinjenih drzava (za sada sjedinjenih)
i pitanje opstanka USA kao ,,vele sile” i igraca na svjetskoj ekonomskoj sceni.USA nema u populaciji intelektualnu elitu.Moc kapitala nije moc uma ,inteligencije ili kako god to nazvali.To je drustvo zasnovano na konzumaciji svega pa i ratnih sukoba u politickim igrama unutar USA. Kompletnu amerikansku populaciju ne bi trebalo osudjivati ima i tamo progresivnih osoba koji se interesiraju za ostatak planete ali jednostavno nemaju mogucnosti prezentiranja idea .Oni su losa kopija svega loseg na planeti …,,,Nacija bez identiteta , izgubljena u vremenu i prostoru…,,Neobicno potrosacko drustvo ” u pravom smislu tih rijeci.

Trubadur
Gost
Trubadur
1 godina prije

Slažem se … I, da pojednostavim.. Kao što je neko napisao ( ne sječam se tko )….. Društvo, koje je iz barbarizma prešlo direktno u dekadenciju, bez neke među – civilizacije…

Trubadur
Gost
Trubadur
1 godina prije

Članak je dosta dug a meni se čini, da ti nisi otišao, dulje od sličica…. Več sam ja na dva mijesta napisao odakle je slika, a da su B-52 prizemljili za sad nitko nije opovrgao…

Ivo
Gost
Ivo
1 godina prije

rogi, nije se teško izdignuti s nivoa onih koji ne znaju koristiti ć,ž,š… Poradi malo na tome, hajde…

Realist
Gost
Realist
1 godina prije

Koji tupast clanak da se ameri nisu nikad iskazali u ratu ..a sto su radili u 2.svjetskom ratu na pacifiku filipinima itd..brali ljubicice mozda?! A sto se tice padova aviona debelo zaostaju za rusima njihovi dnevno po jedan odleprsa a da ne govorimo sto su ih u siriji na aedromu teroristi par komada rjesili sa par bombi iz minobacaca i to ponos ruske avijacije.

Tomaz
Gost
Tomaz
1 godina prije

Jel znas ti kolko je F22 do sad popadalo cca 9 i 7 mrtvih pilota i to u Miru , daj ne budali

Realist
Gost
Realist
1 godina prije

Ni blizu koliko migova ..a da ne pricamo koliko je migova unistio izrael u ratovima zadnjih desetljeca pogledaj omjer

Tomaz
Gost
Tomaz
1 godina prije

Dobro kolega moras da razlikujes Putinovu Rusiju i onu propalu Jelcinovu i istoriju aj da gledamo max 20godina unazad nema smisla se vracat u partizsne i ustase i belugardu

Hugo
Gost
Hugo
1 godina prije

Na ovom portalu nema mjesta realistima, lol

Viki
Gost
Viki
1 godina prije

Na kojem ima, lol

IVo Lola
Gost
IVo Lola
1 godina prije

Likovaovo ili ne zbog ovoga, sasvim je svejedno. Analiza stanja i perspektiva američke vojske iz članka je tačna u bocu. Ovo je slikovit i faktički početak kraja još jedne imerije. Za F-35 se znalo da je krntija, a B-52 je, isto se zna, star ko Ilirijum, to je samo za u muzej, na zemlji, a tužno je i ironično što to znaju i svi njihovi generali i piloti i opet šalju ljude da ginu u njemu. Ha, pa to povlači i zapovjednu odgovornost likova iz Pentagona i Bijele Kuće. Hoće li se tko u SAD-u usuditi postaviti to pitanje?! Zašto šaljete mladiće da ginu u krntijama?

Mamajev Kurgan
Gost
Mamajev Kurgan
1 godina prije

Bitno je da padaju hehee a tek ce padati…Ja se sjecam ovako su cesto padali Sovjetski tokom raspada SSSRa Bilo opste rasulo ….a slicno rasulo zapocelo i kod kauboja.Samo nek padaju…

Cenzor po glavi stanovnika
Gost
Cenzor po glavi stanovnika
1 godina prije

Ne zaboravi defenestracije, okus nove generacije!

Tomaz
Gost
Tomaz
1 godina prije

Jel to sigurno da je oboren B52 , o tome niko ne pise , nema nikakvih potvrda !

Laki Topalović
Gost
Laki Topalović
1 godina prije

Ma oni su rekli da su ga oborili, pa se raspravlja o verzijama, Jesu li ga pogodili pri polijetanju, slijetanju, je li eksplodirao zbog tehničkog kvara , čak i piše da treba uzet s rezervom to ško kažu talibani, ali je sam gubitak po sebi značajan. Bez obzira kako se dogodio.

Cenzor po glavi stanovnika
Gost
Cenzor po glavi stanovnika
1 godina prije

Da, cak i ako se nije dogodilo, opet je znacajno da se dogodilo.

Ad astra
Gost
Ad astra
1 godina prije

Tomaz, kao prvo, nisam siguran da je B 52 srušen od strane Talibana. Kao drugo, rušenje kod polijetanja je jako upitno. Nisam siguran da taj tip aviona slijeće u Afganistan. I kao treće, na portalu je hrpa “stručnjaka” za sve, a plus toga su i vrlo negativno raspoloženi prema US. Baš me zanima da li je netko od tih stručnjaka vidio neku od zrakoplovnih baza, a posebno u Afganistanu.

Bruno
Gost
Bruno
1 godina prije

Sasvim sigurno nije.

Bruno
Gost
Bruno
1 godina prije

Da, crni dan, a ne zna se jeli ovaj bombarder uopće pao u Afganistanu? Ovo je samo ilustracija. Dakle, jeli pao ili nije?

Laki Topalović
Gost
Laki Topalović
1 godina prije

Neko veli da je , čak i iz američkih izvora, ali zbog tehničkog kvara. A CenCom se počeo ponašati kao izraelska vojska: Ne komentiramo naše akcije.

posmatrac
Gost
posmatrac
1 godina prije

PIJANI AMERI opet prave sranja… he he

Laki Topalović
Gost
Laki Topalović
1 godina prije

Ovo postaje sve zanimljivije, na arapskom ima vijesti za B-52, ali američka paraobavještajna stranica također kaže da nije oboren već je pao, a talibani su objavili video s Global Hawk palim dronom u Afganistanu, ali se vidi ona okrugla njuška drona . Ima satelitske snimke gdje je B52 navodno tehničkom greškom pao gotovo pri slijetanju, ali nije isključeno da je pogođen nečim tijekom polijetanja. Verzija je više. ima nešto na ovoj stranici twitter.com/Obs_IL

Bruno
Gost
Bruno
1 godina prije

Ako je do toga, najgore je kad padnu ruski avioni. Poginulih ima najviše. Ovo je smiješan navijački tekst, daleko od realnosti. Rusima padne avion u Siriji, pogine 39 časnika, od toga dva generala… Usporedite malo.

Damir
Gost
Damir
1 godina prije

Još davno je Sjeverni Vijetnam masovno obarao B-52 i tadašnji američanski najnapredniji lovac F-4 .

POVEZANE VIJESTI

Izbornik
133
0
()
x