Crni dan američkog ratnog zrakoplovstva i njegove posljedice

B-52 stratofortress
133 komentara

U samo jednom danu je američka zrakoplovna industrija bila uzdrmana trima neugodnim događajima takvih razmjera da ih je jednostavno nemoguće ignorirati i čak nemaju nikakve veze s problemima Boeinga i letećim mrtvačkim sandukom 737 MAX zbog kojeg kompanija koja je u svijetu bila simbol putničkog zrakoplovstva u prvom tromjesečju ove godine nema nijednu narudžbu.

Dana 9. travnja se najnoviji japanski F-35 srušio na obalama Japana. 10. travnja je Turska drsko rekla Washingtonu da bi za blokiranu kupnju istih američkih F-35 mogla naći zamjenu u Rusiji, a najšokantnija vijest je bila izjava afganistanskih talibana o uništenju strateškog bombardera B-52. I sve to u samo jednom danu.

9. travnja se 100 milijuna dolara vrijedan zrakoplov jednostavno srušio se u vode Pacifika. Japanski F-35, jedan od 13 koliko ih ima japansko zrakoplovstvo, raspoređen u zračnoj bazi Misawa, prvo je nestao s radara, a zatim su njegovi fragmenti otkriveni u moru. Što je najgore, uzrok nesreće je nepoznat. Štoviše, zrakoplov nije pokazao nikakve znakove kvara prije nesreće, što znači da neće biti moguće otkriti uzroke tragedije i eliminirati nedostatke. Japanski pilot je poginuo.

Ovo je još jedan značajan doprinos negativnoj reputaciji supermodernog borbenog zrakoplova pete generacije, kojeg Sjedinjene Države agresivno oglašavaju kao superoružje i nastoje ga silom prodati svim svojim saveznicima.

Ali saveznici nisu previše sretni zbog ove perspektive. Prvo, zrakoplov je strašno skup, a drugo, postoje velike sumnje je li ta “čarobna letjelica” tako dobra?

Turska je izrazila ozbiljne sumnje u svemoć borbenog zrakoplova F-35.

Čelnik turskog ministarstva vanjskih poslova, Mevlüt Cavuşoglu, izjavio je “kako će, ako Washington odluči ne isporučiti svoje borbene zrakoplove F-35 Turskoj, Turska naći zamjenu za njih”.

“Ako ne uspije nabaviti F-35, Turska će kupiti slične zrakoplove iz drugih zemalja  i to će se nastaviti činiti sve dok ne započne proizvodnju vlastitih borbenih zrakoplova pete generacije”, rekao je Mevlüt Cavuşoglu.

Zanimljivo je da su sukobi sa Sjedinjenim Državama počeli zbog odluke Ankare da kupi ruske sustave protuzračne obrane S-400, prema čemu SAD imaju otvoreno neprijateljski stav. U velikoj mjeri se “antiameričko zaoštravanje” primijeti u svim slučajevima ruskog protuzračnog naoružanja. Ali, kao što vidimo, Turska se ne boji i svjesna je da komponente svoje protuzračne obrane može steći bez sudjelovanja Sjedinjenih Država. Ranije je Ankara izjavila i da bi kasnije mogla kupiti sustave S-500, a jučer, ako im Amerikanci ne prodaju sustave “Patriot”, da će kupiti još jednu seriju ruskih S-400.

Indija je također nepovratno zaključila posao sa sustavima S-400 i bez obzira na navodno strateško partnerstvo sa Sjedinjenim Državama, kojeg, usput rečeno, nitko u New Delhiju nije potvrdio, kupuje preko 450 ruskih tenkova T-90SM.

Govoreći usko u kontekstu zrakoplovne i protuzračne tehnologije, odluka Indije i Turske da ne odustanu od sustava S-400 je također pitanje prestiža za autoritarnu supersilu koja je navikla nametati svoje standarde i proizvode svim saveznicima, bez obzira na velike financijske gubitke.

Na ovom dijelu tržišta vojne opreme je važna i odluka najmnogoljudnije arapske zemlje, Egipta, da ne popusti pred američkim pritiskom i za 2 milijarde dolara kupi više od 20 višenamjenskih borbenih zrakoplova 4++ generacije Su-35.

Talibani tvrde da su oborili američki B-52

B52 USAF
FOTO – ilustracija, olupina američkog strateškog bombardera B-52 

Ali sve je to bila uvertira u pravi šamar Americi u Afganistanu. Naime, talibani su izjavili da su oborili strateški bombarder B-52. Štoviše, ono što je važno uopće nije činjenica je li zrakoplov uništen na zemlji, iako bi to prema nekima bilo nemoguće, jer američko zrakoplovstvo tvrdi da nijedan od B-52 nije u bazama u Afganistanu, ili je oboren, pogođen na nebu, jer je zrakoplov uništen i svi članovi posade su mrtvi. Incident se dogodio u pokrajini Helmand, u okrugu Washir.

Prema izvješću talibana, okupacijske američke snage su pretrpjele još jedan veliki gubitak u zemlji. Priopćili su kako su oborili američki strateški bombarder B-52 zapadno od pokrajine Helmand u Afganistanu.

Navodi se kako su talibani “gađali američki bombarder B-52 s teškim naoružanjem danas rano ujutro na području Lara u okrugu Washir u pokrajini Helmand”, izjavio je glasnogovornik talibana Qarri Muhammad Yousef Ahmad je rekao da je bombarder pogođen, da se vidio trag vatre i dima onda se srušio.

Dužnosnici NATO pakta kažu da se B-52 srušio zbog kvara. Neki izvori u regiji tvrde da su američki borbeni zrakoplovi, nakon što se avion srušio, preletjeli to područje i bombardirali olupinu. Kasnije objavljena fotografija ostatka bombardera B-52, na temelju koje bi stručnjaci za vojno zrakoplovstvo možda mogli približno ocijeniti što se dogodilo.

Ako je istina što kažu talibani, onda se suočavamo s presedanom u kojem su bradati gerilci mogli upotrijebiti neku vrstu očigledno ne baš najsavršenijeg oružja, sustava MANPADS, protuzrakoplovnog topa ili još nešto jeftinije kako bi svladali “kralja” američkog zrakoplovstva. Podsjetimo i da B-52 prilično košta, više od pedeset milijuna dolara i prošao je kroz sve moguće nadogradnje kako bi se zadovoljili suvremeni zahtjevi za preživljavanjem, postigla smanjena vidljivost i neranjivost, a sada to nije bio slučaj.

Što onda reći o praktičnoj primjenjivosti zastarjelih “supertvrđava” u ratu protiv pravih protivnika, koji bi imali suvremenu protuzračnu obranu, ako su upitne njegove misije protiv islamističke gerile u planinama južnog Afganistana? Sjetite se da B-52 nije izgubljen od 1991. godine, kada je jedna od ovih “letećih supertvrđava” izgubljena zbog Iraka.

Dakle, na jednoj strani imamo glasno oglašavanje nedostižne američke zrakoplovne tehnologije, najmodernije i najbolje, a na drugoj strani se ovakvi incidenti događaju u bombardiranju militanata za koje je novi kalašnjikov statusni simbol ili na vojnim vježbama, kao što je slučaj u Japanu.

Kako bi rekli u Hrvatskoj: “Oba su pala!”, ali ne dva zrakoplova tipa Soko J-21 Jastreb, jednosjedni, jurišno-izviđački mlazni zrakoplovi dizajnirani i izrađivani u SFRJ ’60-ih koje je koristila JNA, već američki F-35 i B-52, dva ponosa američke zrakoplovne industrije.

F35
FOTO: F-35

Istina, prvi je pao sam od sebe, a za drugog se ne može isključiti da je pao zbog neprijateljske vatre. Iako je, prema ponosnim izjavama njegovih vlasnika, B-52 nemoguće oboriti u Afganistanu. Nemoguće ili ne, on se srušio.

Uz sve to, svake se godine proračun Pentagona povećava. 2018. godine je iznosio 639 milijardi, 2019. već 716. milijardi, a za sljedeću fiskalnu godinu pentagon će gotovo sigurno dobiti 750 milijardi dolara. Nema sumnje da će ovaj progresivni rast vojne potrošnje uskoro doseći cifru od 1000 milijardi dolara.

Ali na što se ta sredstva troše? Na održavanje ogromne, prenapuhane i proždrljive infrastrukture, koja je sama po sebi hipotetski potrebna i njeno postojanje na čudan način nikako ne utječe na stvarnu borbenu sposobnost američke vojske.

Kada i gdje su to američke trupe ostvarile nekakvu značajnu vojnu pobjedu i protiv koga. Možda u Faludži, pod zapovjedništvom Jamesa Mattisa, kada je cijeli grad okružen kao u srednjem vijeku, civilima se dalo 48 sati da napuste grad, iako su držani kao živi štit, onda su svi proglašeni teroristima i grad s pobunjenicima i civilima je pretvoren u zgarište?

Možda je pobjeda američke vojske invazija Grenade, upad na Haiti 1994. ili bombardiranje Libije? Možda je primjer “učinkovitosti” američke vojske guranje Kurda pred sebe u borbama protiv terorista takozvane “Islamske države” u Siriji ili pripisivanje sebi pobjeda šiitskih milicija u Iraku? Koliko je poznato, američka vojska, ogromna mašinerija koja guta stotine milijardi dolara, nikad se nije dokazala na bojnom polju. Čak ni tijekom Drugog svjetskog rata u kojeg je u Europi ušla u dogovoru sa sicilijanskom mafijom iskrcavanjem na južni talijanski otok 1943. Jedini primjer herojstva bi bilo iskrcavanje na Normandiju, ali su u proboj poslane tisuće mladića više kako zasluge za poraz nacističke Njemačke ne bi pripale prokletim komunistima, nego zbog stvarne borbene učinkovitosti i spremnosti za suočavanje s neprijateljem.

Zato u Pentagonu znaju da im treba snažno i učinkovito zrakoplovstvo. Pod svaku cijenu, što košta da košta. Ali što se događa s toliko milijardi bačenih u vjetar.

Nešto slično se dogodilo u kasnim sovjetskim vremenima, kada je SSSR imao na tisuće vojnih kampova, vojarni, baza, golemi obrambeni proračun, intenzivno istraživanje i razvoj, ali se istovremeno bilježio pad stvarne učinkovitosti vojne mašinerije. Sada je došao red na “carstvo u propadanju”. Vijesti koje se sada slušaju u Sjedinjenim Državama, i to samo o događajima u 24 sata, podsjećaju na ove sovjetske od prije 30 godina kada je na Crveni trg u Moskvi bezbrižno sletio Nijemac Mathias Rust, kada su se bilježile otmice i katastrofe novih borbenih zrakoplova u inozemstvu i drugi incidenti koji su sugerirali da je sustav postao prevelik da bi ostao stabilan, uz stalno opadanje kvalitete vodstva.

Broj slabih točaka u američkom obrambenom sustavu će se samo povećavati i nikakav novac neće pomoći da se izbjegne gotovo sigurno tužna sudbina američke vojne mašinerije.

JP Gazeta

 

B-52BoeingaF-35Melvut ÇavuşoğluNATO
Pretplatiti se
Obavijesti o
133 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Trubadur
5 godine prije

Ova fotografija B-52 je iz 2016 godine, kad se srušio zbog navodno ptica u Guamu…Nije iz Afganistana … Ali naravno ne umanjuje, utisak o dobro napisanom članku….Samo, da nadodam, da je USrA najavila instalaciju THAAD sustava u Rumunjsku, …. Bog zna zašto….Inače u kombinaciji Patriot PAT -3 skupa sa THAADom ( koji je namjenjen samo za “balistiku” ), još ivijek su inferiorniji sistemu S-400…………. Jednostavno u svim najnovijim vojnim aspektima vrhunske tehnologije USrA daleko zaostaje tako za Rusijo, kao u ponekim i za Kinom i još nekim drugim zemljama…..Ako u nekim i ne zaostaju, onda su daleko preskupi, pa jih niko pri zdravoj pameti ako je i malo suveren ne kupuje…

Alen
5 godine prije

Dovukli su 6 komada ovih u europu..

Janoš
5 godine prije

I kako će sad bez narudžbi. Morat če otpuštati radnike i napraviti restrukturiranje firme. Mi smo u Hrvatskoj već doktorirali na tome.

Siniša
5 godine prije

Ne vidim način kako su ga dohvatili, ne koriste baze ni blizu Avganistana…biće da je kvar.

Riddick
5 godine prije

Da da da…
Pao je usled tehnickog kvara izazvanog Talibanskom vatrom sa zemlje….
Toliki avion i nije previse skup (50 miliona) u odnosu na F-35 (100 miliona).

Trubadur
5 godine prije

Inače Talibi tvrde, da su srušili bombarder kad je poletao iz aviobaze Shawrab i, da je posada poginula….. Do sad se nije oglasila ni USrA vojska ni Afganistanska strana, ni da potvrđuju ni, da povrgavaju….. Službeno u tom dijelu svijeta B-52 polječu samo sa Dijego Garsije ali to ni ne znači mnogo…. Nema nikakve naznake, zašto bi Talibi lagali…

Trubadur
5 godine prije

https://bmpd.livejournal.com/3603739.html — Evo, koga interesuje ling o padu japanskog F-35 ako koga interesuje…Taj avijon je bio sklopljen u japanu od Mitsubishia a pilot je bio veoma iskusan sa 3200 sati naleta na raznim avionima i 60 sati baš na F-35… Inače je to bio 4. pad tog aviona do sad..

Ivo
5 godine prije

Navodno je srušen prilikom polijetanja. U tom slučaju mogu ga dohvatiti MANPADS-ima, teškim strojnicama ili PA topom koji su eventualno dovukli i prikrili blizu aerodroma. Kad je iznad 4.000 metara, igraju samo teški sustavi, koje talibani nemaju. Osim ako nisu od ukrajinaca kupili neki BUK pa ga prošvercali kući.

Dunja
5 godine prije

Ameri i dalje veruju da nema ko da ih ruši, jer ih svi vole :)) “coca cola je to”!!!

Trubadur
5 godine prije

Nisam dovoljno stručan ali sam malo popratio pilotske forume za ovaj 737 Max ( naručenih je 5000 kmada ) i nekako se večina slaže, da če taj avion biti prizemljen zauvijek…. Koliko znam, se za slične Airbusove avione čeka oko 7 godina, pa če to vjerojatno postat veliki problem…. Ako možda ne uskoče Kinezi i Rusi sa nekim novim avionima.. Možda Su-100, šta ja znam..

samo tako
5 godine prije

5.000 Toyota po 20.000$ za kupiti jedan F-35.
Ne vjerujem da su japanci glupa nacija

Laki Topalović
5 godine prije

Dakle NATO i USA komanda su priznali gubitak B-52. Fotografija nije ova nije ni važno. Čak se ne bi poklapalo, jer ako je pogođen u zraku, onda ne bi bila cijela kabina i krila. Mora nešto biti na netu na , koji jezik i pismo koriste talibani?

sima
5 godine prije

Trubadur
Izlupace im Rusi taj Patriot ako dodje do necega bez problema.Za THAAD sumljam ne zato sto ne mogu nego zbog necega drugog cega vide ce se.U svakom slucaju ni Rusi ni Amerikanci nece bacati bombe jedni na druge zbog Rumunije ili Poljske,a njima neka je bog u pomoci.
Siniša
Sve moze da se obori,samo da lice oni da priznaju ili ne je sasvim druga stvar,kao i da ovi dokazu da su oborili avion.
Jedan avion je pau u Hrvacku 1999,nece da priznaju da je oboren i ako su mesto obezbedjivali policajci i vode ga na stanju kao i zarobljeni broj koji je u Severnoj Koreji.

eisrgiuaewnrgfawnefnwf
5 godine prije

Igrala se djeca sa zmajevima i natjerala jato gusaka u motore………..il su perzijanci poslali neku pomoć braći od onog njihovog što veli da ima nešto što će isključiti sve elektronsko al ne uz pomoć atoma, tko će ga znati, možda je sve spin ciokaubojguarski……….

Tomaz
5 godine prije

Jel bio vec clanak na Logicno kako smo Slovenija nauruzavali talibane pa posle to zavrsilo kod ISILA ? 200tisoc kosov oruzja i 2miljona kosa municije

Tomaz
5 godine prije

Inace bas mi je drago za ovo , samo tako dalje !!!

Tomaz
5 godine prije

@Busola
Ne verujem , ne vrijedi njima oruzje ako ga celom svetu ne pokazu , da jih se uplase

Tomaz
5 godine prije

Oce Grci F35 , a kad ce nama da vrate 300 miljona evra kad smo jim dupe spasavali !!!

nikud nikam
5 godine prije

Ameri su B52 htjeli poslati u povijest već davno ali je on živnuo ponovno baš u Afganistanu gdje je korišten kao izviđačko špijunski avion. Naime bio je opremljen kamerama visoke rezolucije koje su slikale puteve i td. pa uspoređivali sa snimkama od prije da bi otkrili zakopane mine. Dobar kompjuter vidi promjene na terenu bez obzira što su ovi ta mjesta poslije maskirali, zalijevali vodom i td. Imaju ih dosta na lageru i ekonomična mu je bila eksploatacija. Sve ostalo je za muzej.

Perun
5 godine prije

Dobar clanak i dobra analiticka konstrukcija .Izgleda da ameri nemaju dovoljno snage i ideja da mijenjaju vojnu doktrinu.Kopno ,more ,zrak i svemir …plus unutarnja sigurnost amerikanskih sjedinjenih drzava (za sada sjedinjenih)
i pitanje opstanka USA kao ,,vele sile” i igraca na svjetskoj ekonomskoj sceni.USA nema u populaciji intelektualnu elitu.Moc kapitala nije moc uma ,inteligencije ili kako god to nazvali.To je drustvo zasnovano na konzumaciji svega pa i ratnih sukoba u politickim igrama unutar USA. Kompletnu amerikansku populaciju ne bi trebalo osudjivati ima i tamo progresivnih osoba koji se interesiraju za ostatak planete ali jednostavno nemaju mogucnosti prezentiranja idea .Oni su losa kopija svega loseg na planeti …,,,Nacija bez identiteta , izgubljena u vremenu i prostoru…,,Neobicno potrosacko drustvo ” u pravom smislu tih rijeci.

Trubadur
5 godine prije

Članak je dosta dug a meni se čini, da ti nisi otišao, dulje od sličica…. Več sam ja na dva mijesta napisao odakle je slika, a da su B-52 prizemljili za sad nitko nije opovrgao…

Ivo
5 godine prije

rogi, nije se teško izdignuti s nivoa onih koji ne znaju koristiti ć,ž,š… Poradi malo na tome, hajde…

Realist
5 godine prije

Koji tupast clanak da se ameri nisu nikad iskazali u ratu ..a sto su radili u 2.svjetskom ratu na pacifiku filipinima itd..brali ljubicice mozda?! A sto se tice padova aviona debelo zaostaju za rusima njihovi dnevno po jedan odleprsa a da ne govorimo sto su ih u siriji na aedromu teroristi par komada rjesili sa par bombi iz minobacaca i to ponos ruske avijacije.

IVo Lola
5 godine prije

Likovaovo ili ne zbog ovoga, sasvim je svejedno. Analiza stanja i perspektiva američke vojske iz članka je tačna u bocu. Ovo je slikovit i faktički početak kraja još jedne imerije. Za F-35 se znalo da je krntija, a B-52 je, isto se zna, star ko Ilirijum, to je samo za u muzej, na zemlji, a tužno je i ironično što to znaju i svi njihovi generali i piloti i opet šalju ljude da ginu u njemu. Ha, pa to povlači i zapovjednu odgovornost likova iz Pentagona i Bijele Kuće. Hoće li se tko u SAD-u usuditi postaviti to pitanje?! Zašto šaljete mladiće da ginu u krntijama?

Tomaz
5 godine prije

Jel to sigurno da je oboren B52 , o tome niko ne pise , nema nikakvih potvrda !

Bruno
5 godine prije

Da, crni dan, a ne zna se jeli ovaj bombarder uopće pao u Afganistanu? Ovo je samo ilustracija. Dakle, jeli pao ili nije?

posmatrac
5 godine prije

PIJANI AMERI opet prave sranja… he he

Laki Topalović
5 godine prije

Ovo postaje sve zanimljivije, na arapskom ima vijesti za B-52, ali američka paraobavještajna stranica također kaže da nije oboren već je pao, a talibani su objavili video s Global Hawk palim dronom u Afganistanu, ali se vidi ona okrugla njuška drona . Ima satelitske snimke gdje je B52 navodno tehničkom greškom pao gotovo pri slijetanju, ali nije isključeno da je pogođen nečim tijekom polijetanja. Verzija je više. ima nešto na ovoj stranici twitter.com/Obs_IL

Bruno
5 godine prije

Ako je do toga, najgore je kad padnu ruski avioni. Poginulih ima najviše. Ovo je smiješan navijački tekst, daleko od realnosti. Rusima padne avion u Siriji, pogine 39 časnika, od toga dva generala… Usporedite malo.

Damir
5 godine prije

Još davno je Sjeverni Vijetnam masovno obarao B-52 i tadašnji američanski najnapredniji lovac F-4 .

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI