Pentagon pokazuje novi nuklearni bombarder

16 komentara

Po prvi put u više od 30 godina, američko ratno zrakoplovstvo je u petak predstavilo novi strateški stelt bombarder. Uz procijenjenu vrijednost od više od pola milijarde dolara, B-21 Raider tek treba da obavi svoj prvi let.

Bombarder Northrop Grumman, koji može nositi i konvencionalno i nuklearno oružje, predstavljen je na ceremoniji u Air Force Plant 42 u Palmdaleu u Kaliforniji. Događaju su prisustvovali visoki zvaničnici Pentagona, uključujući ministra odbrane Lloyda Austina.

Austin je pozdravio B-21 Raider kao “otjelovljenje američke odlučnosti da brani republiku koju svi volimo”, dodajući: “Ovo je odvraćanje na američki način”.

Kada je ugovor za Raider prvi put objavljen 2015. godine, tadašnja sekretarka ratnog vazduhoplovstva Deborah Lee James tvrdila je da SAD treba novi bombarder „koji bi nam omogućio da preuzmemo mnogo komplikovanije prijetnje, poput prijetnji za koje se bojimo da jednog dana će se suočiti iz Kine, Rusije.”

Očekuje se da će stelt bombarder svoj prvi let obaviti 2023. godine. Američko ratno zrakoplovstvo prvobitno se nadalo da će letjelica poletjeti u nebo već 2019. godine, ali je odgođena za decembar 2021., a zatim za sredinu 2022. godine.

Prvobitno je predviđeno da će koštati 550 miliona dolara svaki, ali je tokom godina cijena narasla na 692 miliona dolara zbog inflacije. Ukupno, Ratno vazduhoplovstvo planira nabavku najmanje 100 aviona. Bloomberg je 2021. izvijestio da će ukupni troškovi podrške razvoju, nabavci i radu programa B-21 vjerovatno koštati porezne obveznike najmanje 203 milijarde dolara tokom 30 godina.

Međutim, u aprilu 2022., komentarišući napredak projekta B-21, američki kongresmen Adam Smith, koji predsjedava Komitetom za oružane snage Predstavničkog doma, rekao je da je zrakoplovstvo izgleda “naučilo lekcije” iz programa F-35 – koji je postao poznat po tome što je uveliko premašio svoj budžet. Vladina kancelarija za odgovornost upozorila je 2021. da bi godišnje prekoračenje troškova za cijelu vojsku moglo blizu 6 milijardi dolara do 2036. godine.

avijacijaB-21 RaiderSAD
Pretplatiti se
Obavijesti o
16 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
anik bučko
1 godina prije

ništa novo. Malo apdejtana verzija starog. Osim novih računala ima montiran i WC, jer stari nisu imali.

"tek treba..."
1 godina prije

Maketa?

Mrki
1 godina prije

Samo da ne leti blizu Irana. Da ga ne sruše
Iranski Qaher F-313 vrhunski stealth avioni pete generacije !

Mrčikola
1 godina prije

Potemkin design..?😁

tata mata
1 godina prije

cek da ha hiber vidi ,,,bit ce slinjenja od srece

Moka1
1 godina prije

Ovdje vidimo kao najnoviju tehnologiju do sada nikad vidjenu ,cak i govore da ce ovaj avion biti radarima nevidljiv,a sa druge strane u medicini nikako jos da pronadju lijekove.ko tu koga pravi budalama,sve dragi Bog vidi! Samo vjera u Njega!

Karma
1 godina prije

Degenerici. Ljudi im spavaju po ulicama. Zemlja masonska prcija.

Klosterman
1 godina prije

Nisu objavili jel’ ide na naftu ili struju?

Max
1 godina prije

Nalikuje na F 117 i b1 i B2

Crta
1 godina prije

Jedino su Rusi napravili nevidljivi avion šeste generacije. Kažu da je nevidljiv na zemlji i u zraku. Došli piloti da ga probaju ali ga ne mogu naći, kažu nevidljiv je. A tako je i s dosta ruske tehnike. Budite i dalje ljubomorni ali što vam ja tu mogu.

милан
1 godina prije

Драги мој, сврати мало до србије да те видимо!!

Поздрав,
Нева Ракетовић

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI