“Privremeni” čelnik Pentagona: “Program F-35 je s*eban i Lockheed ne može ispuniti obveze”

F-35
67 komentara

Teško je reći je li o ovoj temi govorio kao stručnjak ili ga je sponzorirala tvrtka za koju je radio od ’80-ih do 2016. godine, prije nego što je prešao u tim bivšeg američkog ministra obrane Jamesa Mattisa. Činjenica je da je “vršitelj dužnosti” Pentagona, Patrick Shanahan, rekao bez dlake na jeziku da je “program F-35 s*eban i trebao je ići Boeingu koji ne bi tako postupio”, misleći na Lockheed Martin, kojem je dodijeljen vladin ugovor za te zrakoplove.

“S*jebani” program novog borbenog zrakoplova pete generacije F-35 “Lightning II”, kojeg, prema Mattisovu nasljedniku, Lockheed Martin neće moći zaključiti, prema brojnim publikacijama zrakoplovnog sektora je bio najskuplji program u povijesti naoružanja. Od prvotno očekivanih 400 milijardi, do sada je “pojeo” više od 1500 milijardi dolara.

Iako je Shanahan govorio kao “vršitelj dužnosti” na čelu Pentagona i okultno lobirao za tvrtku u Seattleu, isto je tvrdio i kada ga je pokojni sponzor ukrajinskih nacista i islamističkih glavosijeka John McCain kao predsjednik Odbora za obranu američkog Senata trebao potvrditi za zamjenika Jamesa Mattisa.

Nakon više od sedam godina zakašnjenja u odnosu na početne planove, zrakoplov F-35 još uvijek ima neriješene tehničke probleme.

Podsjetimo da je u studenom prošle godine Pentagon suspendirao sve letove zrakoplova F-35, oba tipa – F-35A i F-35B, kako nacionalne tako i kod “međunarodnih partnera”, kako bi se provele kontrole motora zbog prethodne nesreće u Južnoj Karolini u rujnu, kada se srušio zrakoplov F-35B s vertikalnim slijetanjem razvijen za mornaričku pješadiju.

Military Times podsjeća na još jedan incident, prošlog travnja, koji se  dogodio zbog problema s napajanjem i zrakoplov je hitno prizemljen. Čak i Times pisao je o velikim problemima, osobito vezanim uz rezervne dijelove i operativni sustav koji je osjetljiv na kibernetičke napade.

Osim toga, zrakoplov F-35 ne može prenositi podatke starim modelima zrakoplova, a da pritom svoj položaj ne otkrije neprijatelju.

Općenito, čini se da je otkriveno i još nije otklonjeno “tisuću različitih nedostataka”, kako je u svom izvješću navela organizacija “Projekt državnog nadzora” (POGO). Otkriveno je i da je Pentagon pokušao sakriti “samo kritične nedostatke” kao što je problem sa sustavom izbacivanja pilota i određivanje koordinata bombardiranja. Osim toga, indikativno je da je softver zrakoplova resetiran više od 30 puta, ali i dalje radi s različitim pogreškama.

Što se tiče susjedne Italije, zemlja je obaviještena da će dobivati šest zrakoplova F-35 narednih pet godina, umjesto očekivanih 10, ali nema riječi o otkazivanju programa kupnje. Talijanska vlada želi kupiti 90 borbenih zrakoplova F-35, od kojih 60 verzije F-35A i 30 mornaričkih F-35B.

F-35A stoje 115,5 milijuna dolara po komadu, a F-35B 140 milijuna dolara. Trenutno, uz 86 Eurofightera “Typhoon”, Italija ima deset F-35A i F-35B.

Osim toga, u usporedbi s ruskim Su-57, prema riječima vojnog stručnjaka Alekseja Leonkova je prvi “grabežljivi napadač”, dok bi F-35 bio “puzavi grabežljivac”, ali ne samo zbog potiska dva motora ruskog zrakoplova u usporedbi s jedinim motorom kojeg ima F-35.

Boeing Joint Strike Fighter X-32B
FOTO: Boeing-ov predlog za program Joint Strike Fighter, X-32B

“Su-57 je zrakoplov visoke upravljivosti i s malim detektabilnim radarima. Ako bi se ta dva zrakoplova susrela, najvjerojatnije bi Su-57 prije otkrio F-35 i mogao bi prvi koristiti oružje”, kaže Leonkov.

Čak je i Military Watch, uspoređujući karakteristike i borbena obilježja zrakoplova Su-57 i F-35, naveo da je američki lagani zrakoplov s malom upravljivošću, dok je ruski teški borbeni zrakoplov, što mu može jamčiti superiornost u zraku i pogodniji je za zračne borbe”.

Naravno, kupci zrakoplova F-35 se uvjerava u “ekstremnu nužnost” poštivanja uvjeta kupoprodajnog ugovora i obranu “granica domovine od ruske prijetnje”, čak i u slučaju Italije, zemlja koja se smatra dobro branjenom na istoku, prije svega slovenskim i hrvatskim zrakoplovima i onima neutralne Austrije.

No, šalu na stranu. Činjenica je da Mattisov v.d. tvrdi da je “program F-35 s*ebah” i da Lockheed Martin neće uspjeti ispuniti ugovorne obveze prema kupcima. Ali sada se pojavljuje i treći akter u zrakoplovnoj industriji – Kina.

Unaprijeđeni kineski “nevidljivi” J-20 će zasjeniti američki F-35A, jer i Peking želi nadmoć u zračnim prostorima.

Do sada nije bilo bitke između kineskih borbenih zrakoplova J-20 i američkog F-35A tvrtke Lockheed Martin. Međutim, Kina tvrdi da će nadograđeni J-20 biti “nadmoćniji” od F-35 i da će zrakoplovne snage kineske vojske moći obraniti Kinu od “ljubitelja F-35” u azijsko-pacifičkoj regiji.

Najava je uslijedila odmah nakon najave Južne Koreje da će do kraja ožujka dobiti 40 zrakoplova F-35A, koji su naručeni 2014. Japan već posjeduje 10 takvih borbenih zrakoplova i još 32 očekuje u tekućoj godini. Lockheed Martin obećava da će dodatnih sto komada, uključujući i varijantu F-35B za kratke piste kao što su nosači zrakoplova, isporučiti tijekom naredne godine. Australija, koja je već primila dva ova zrakoplova u prosincu, također bi narednih godina trebala dobiti oko 100 zrakoplova F-35.

Iako još uvijek nisu isporučeni, Washington okružuje Kinu stealth borbenim zrakoplovima. Drugim riječima, gradi “Klub prijatelja F-35” na kineskim granicama, rekao je Wei Dongxu, vojni analitičar iz Pekinga i dodao kako se SAD, Japan i Južna Koreja pripremaju za zajedničke vježbe s F-35 u blizini Kine.

Avion J-20
FOTO: kineski avion V generacije J-20

Iako mnogi tvrde da je F-35 najnapredniji borbeni zrakoplov pete generacije na svijetu, ni Kina ne sjedi prekriženih ruku, očekujući sukob s američkom vojskom sa zrakoplovima MiG 21. Kina je nedavno uvela u uporabu svoj zrakoplov pete generacije, takozvani J-20.

“Zrakoplov J-20, kojeg od početka 2018. godine koristi vojno zrakoplovstvo, opremljen je najmodernijim zrakoplovnim i elektroničkim tehnologijama. Njihov raspon i opterećenje oružjem smatraju se boljima od F-35 i mogli bi ostvariti svoju primarnu misiju postizanja superiornosti u zraku na bojištu XXI stoljeća”, navodi se u izvješću kojeg je objavio Global Times.

Wei je također rekao da J-20 ima još prostora za značajna poboljšanja. Ažurirana verzija koja nije daleko od masovne proizvodnje bit će “nadmoćno superiornija” u odnosu na F-35. Istaknuo je da kineski “pasivni radar i radar s mjernim valovima mogu otkriti skrivene letjelice i uništiti ih projektilima ultravisoke tehnologije.

Global Times objašnjava da su neučinkovitosti F-35 svima postale jasne. Prije svega, ističu da je zrakoplov doživio brojna hitna slijetanja, disfunkcije tijekom leta, uključujući nedostatak kisika među posadama i kvarove motora. Američki zrakoplov zahtijeva i vrlo visoke troškove održavanja, jer se premaz koji apsorbira radarske valove smanjuje i nakon svakog leta ga treba zamijeniti. Kineske državne novine također primjećuju da kineska vojska nije prijavila izvješća o neispravnosti J-20.

Izgledi su vrlo jasni. Tko ima najbolji borbeni zrakoplov pete generacije pobijedit će sljedeći veliki sukob. U ovom trenutku se vodi utrka između Sjedinjenih Država, Kineza i ruskog Su-57. Tu je i iranski stealth IAIO Qaher 313, ali neki zapadni stručnjaci sumnjaju da će biti operativan. Vidjet će se.

Task and Purpose

 

F-35F-35 Joint Strike FighterNATOUSAF
Pretplatiti se
Obavijesti o
67 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
nije bitno tko
5 godine prije

Američko oružje je jako toliko, koliko je jaka američka propaganda. Sve više spoznajemo, da jih Rusi i Knezi pretiču u šestoj brzini.
Istina o vrhunskom američkom oružju sve više postaje mit, koji je daleko od istine. A istina ukazuje, da Amerikanci Rusima in Kinezima po toj osnovi več gledaju u leđa. Nosači aviona su postali prve potencialne mete, koje se ne mogu obraniti. Time USA gube ogromnu stratešku prednost. Amerikanci bi dansas izgubili svaki veči konvencionalni rat, a o atomskom nema smisla razpravljati. U njemu nema pobjednika.

tihobl
5 godine prije

Sta ocekivati od covjeka iz konkurentske firme? Nece reci da bi Boing napravio ispavan avion, ali bi potrosio jos vise – oko 2000 milijardi.

Ali sve je to sporedno. Stvar je u tome da je pravac pogresan i da su “nevidljivi’ avioni corsokak. Rusi odustaju od izrade novih Su-57, bacaju se na modernizaciju sovjetskih masina, kinezi su se fokusirali na teske udarne dronove koji po karakteristikma su za generaciju ispred F-35 i J-20.

čokolino
5 godine prije

Ak ovi nevidljivi ne budu proradili kupit će jih Krstičević……….

Riddick
5 godine prije

Problem je sto su postavili previse zadataka pred avion, previse ambiciozni zahtevi, avion mora biti stelt , lovac , bombarder i mornaricka verzija sa vertikalnim poletanjem
Ako je stelt onda da bi bio stelt mora da nosi oruzije iznutra, a onda ne moze mnogo da ponese i ne moze biti bombarder ima i kratka krila i ne moze dugo ostati u vazduhu i pruzati podrsku trupama, uz to mornaricka verzija je dodatno zakomplikovana VTOL katakteristikama, ima 1 motor i veoma komplikovan softverski sistem. Kada sve saberes mora da bude skup i da se cesto kvari slag na tortu Lokid Martin korupcija i neprofesionalnosti…

Brave new world
5 godine prije

SAD je htio napraviti tehnoloskog jugernauta, a koliko je uspio u tome dvojbeno je ali zasigurno su opravdane mnoge sumje u njegovu superiornost budući sve navedene manjkavosti dolaze jedino sa američke strane- dakle nisu proizvod suprostavljnih drzava.
Svaki supertehnoloski projekt ima svojih mana jer je nepredvidivi iskorak u budućnost gdje ljudska spoznaja ulazi u gustu maglu u kojoj se lako može izgubiti. I Titanik je bio nepotopljiv prema planu ali je već na prvom putovanju ljudska oholost doživjela susret sa stvarnošću. Nadajmo se da f-35 svoj susret sa stvarnošću neće doživjeti u globalnom sukobu.

giordano bruno
5 godine prije

Jel se secate kako je izgledao Lockheed F-117 Nighthawk. Bio je nevidljiv za nove radare, nego imali smo neke stare radare.

Kažun
5 godine prije

Ovaj avion je pravo čudo! Podsjeća me na seriju Prokletstvo Oak Islanda i onu jamu koja guta novac,traži se
blago Templara,Vikinga,zlato gusara itd itd. .Bude subotom na Doma TV. Jama bez dna!

NSU
5 godine prije

Za sve ove Su-57 je F1 po svim pitanjima!

Trubadur
5 godine prije

Pa tako za Hrvatsku najbolje je, da naručite F-35….. Ne treba ni, da su plačeni i isporučeni…. Ako, ko pita jednostavno recite, da su nevidljivi ..Treba jih samo pofarbati po svakom letu i to je to…

Tvingo
5 godine prije

Meni se čini da je taj avion savršen jedino u smislu pljačke naroda u čije ime če biti kupljen .Koliko je sam projekt progutao para i koliko če jih još prilikom dugogodišnje upotrebe glava boli,največa pljačka u istoriji čovečanstva

Kažun
5 godine prije

@Roko,misliš li na Qaher 313?Meni više liči na maketu i nigdje nema njegove snimke u letu.
Kowsar barem leti,Kopirani f-5?

onaj najgl.....veći Dalton
5 godine prije

Shanahan je rekao ono što svi upućeni, a nemaju nekakav svoj interes pa to ne smiju reći, znaju. F-35 je promašaj. Svi mu mogu prigovarati da to govori samo zato što je do jučer radio u Boeingu, ali to su već igre bez granica. Njegov angažman u Boeingu isto tako može biti dodatni argument da dobro zna materiju i da zna šta govori. Osnovna ideja vodilja u stvaranju F-35 je bila da se napravi jedan zrakoplov, u tri varijante, koje bi trebale imati oko 80% zajedničkih dijelova, koji bi zamjenili sve ostale specijalizirane zrakoplove u Ratnom zrakoplovstvu, Mornarici i Marinskom korpusu. Zrakoplov bi bio zadnja riječ tehnologije i osiguravao bi zračnu podršku zemaljskim snagama pri provođenju operacija. Za uspostavu zračne nadmoći bio bi zadužen F-22. Na zamišljeni način došlo bi do uštede sredstava, pojednostavila se logistika, itd….. Problemi su počeli sa F-22. Porođajne muke, cijena, da bi na kraju sve… Čitaj više »

mladen3x
5 godine prije

To s 5 generacijom zrakoplova je čisto bacanje para.Radari sve vide i tu se nemože nitko sakriti.4 generacija je vrh što se tiče rezultata i isplativosti.

Mat
5 godine prije

Ovo mi dodje kao….Smrtovnica.

eu kolonija
5 godine prije

ako ga nemognu upaliti neka rabe šibice ili upaljače

Kažun
5 godine prije

Ovo je djelo fikcije. Svaka sličnost sa stvarnim događajima i osobama je slučajna.

PEROTUNGUZ
5 godine prije

U ovom trenutku se vodi utrka između Sjedinjenih Država, Kineza i ruskog Su-57. Tu je i iranski stealth IAIO Qaher 313

ALOOOO

Iranci mogu da se utrkuju s Galebom i Orlom, a Kinezi su jedno 20 godina iza amera i rusa.

Trenutacno vode Rusi

Abcnormalan
5 godine prije

Umjesto da su modernizirali F 15,koji je vjerojatno njihov zadnji pravi stroj ali onda nebi vrhnje pokupio vojnoindustrijski monstrum.. Stealth je zabluda kao i ona da dronovi mogu zamjeniti zrakoplove sa pilotima… Mislim mogu u nekoj mjeri ali ne i kompletno…

Rafi
5 godine prije

Francuski Rafale je toliko superiorniji od ovih stealth sranja, da bi i kineskog i americkog i ruskog odradio istovremeno.

Nestrpljivi
5 godine prije

Ma jebeš ove nove igračke…
F15 je daleko najljepši i najopasniji avion… i samo ih treba ispočetka napravit, jer im je kristalna rešetka u leguri crkla…plus normalno modernu avioniku stavit u njih…
Motor mu je mrvicu slabiji od MIG-a31..avion s najviše srušenih tuđih aviona…i dan danas su opasni po druge…pogotovo izraelski…nema im premca u svijetu-mora se priznat…iskreno..kiselo i nerado to kažem…no činjenica jest da im nema premca još uvijek…sve drugo su špekulacije..

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI