Trump protiv Pakistana – Islamabad: Ne treba nam pomoć poraženog SAD-a u Afganistanu

Pakistan
12 komentara

Na samom kraju 2017. je Pakistan odlučio kako američko zrakoplovstvo više ne može provoditi napade, posebno ne bespilotnim letjelicama, na ciljeve na teritoriju ove azijske zemlje. Zapovjednik zrakoplovstva je izdao naredbu protuzračnoj obrani da obori sve bespilotne letjelice američkog zrakoplovstva koje povrijede pakistanski zračni prostor.

”Nećemo dopustiti da bilo tko krši naš zračni prostor. Osobno sam naredio pakistanskim zrakoplovnim snagama da obaraju bespilotne letjelice, posebno američke, koje ulaze u naš zračni prostor, krše suverenitet i teritorijalni integritet zemlje”, rekao je sredinom prosinca zapovjednik ratnog zrakoplovstva Pakistana, maršal Sohail Aman.

Jučer je američki predsjednik Donald Trump na Twitteru oštro obrušio na Pakistan, kojeg je optužio za podršku terorizmu.

Sjedinjene Američke  Države su posljednjih 15 godina glupo dale 33 milijarde dolara pomoći Pakistanu, a oni nam zauzvrat nisu dali ništa osim laži i dvoličnosti, misleći da su naši čelnici idioti. Oni štite teroriste koje mi progonimo u Afganistanu. Dosta je bilo!’, napisao je Trump u svojoj prvoj objavi na Twitteru ove godine.

The New York Times je prošli tjedan objavio da Trumpova administracija ozbiljno razmatra mogućnost da ne isplati 255 milijuna dolara pomoći, jer smatra kako Islamabad ne čini dovoljno u borbi protiv terorizma na svom teritoriju.

Trump je još u prosincu zaprijetio da više neće pomagati Pakistanu.

”Svake godine plaćamo enormne iznose Pakistanu. Oni nam moraju pomoći”, rekao je Trump predstavljajući novu strategiju nacionalne sigurnosti.

Nije slučajno da je pakistanski inozemni ured pozvao američkog veleposlanika u Islamabadu, Davida Halea, kako bi mu uručili prosvjednu notu protiv Trumpove poruke.

Donald Trump - ozbiljan
FOTO: Donald Trump

U srpnju 2010. je geopolitički analitičar Michael Hughes je za The Huffington Post napisao članak “Balkanizacija Pakistana – Kolektivna strategija nacionalne sigurnosti”, pri čemu je napisao “kako vojska Pakistana ima 500 000 aktivnih vojnika i još 500 000 u rezervi”.

“Da je Pakistan zaista htio razbiti mrežu Haqqani, mogao ih je za brade izvući iz pećina za nekoliko dana. Devet godina, gotovo 300 milijardi dolara i 1900 mrtvih koalicijskih vojnika, što je potvrdio Washington, govore da se cijeli ratni napor usmjerio na pogrešnu stranu planine”, napisao je Michael Hughes, sugerirajući na aktivnosti američke vojske u Afganistanu.

Amerika je ogorčena, jer je novcem htjela kupiti Islamabad, koji je trebao, po njihovom mišljenju, obaviti svoj dio posla i pokrenuti rat protiv plemena na sjeveru zemlje, među kojima zaista ima boraca koji odlaze u Afganistan boriti protiv NATO pakta. SAD raspiruju napetosti i tvrdnjama da Pakistan podržava i štiti terorističke skupine koje provode napade u Indiji.

Dio američkih medija navodi “kako nijedan američki predsjednik u razotkrivanju pravog lica Pakistana nije bio toliko izravan kao Trump”, koji je to rekao i u kolovozu prošle godine, kada je predstavio svoju novu politiku za Afganistan i Pakistan.

Trump je tada rekao “kako Pakistan daje sigurno utočište agentima kaosa, nasilja i terora” i rekao “kako ne možemo više šutjeti o terorističkim organizacijama poput talibana koji predstavljaju prijetnju cijeloj regiji i šire”.

Kazao je da Pakistanci trpe velike patnje zbog terorizma i ekstremizma, ali da vlasti u zemlji i dalje skrivaju organizaciju koja pokušava ubiti ljude.

“Mi plaćamo milijarde dolara i milijarde dolara, a istovremeno se tamo nalaze teroristi protiv kojih se borimo. To će se morati promijeniti i to odmah”, rekao je trump u Kolovozu.

“Partnerstvo ne može preživjeti uz podršku teroristima koji napadaju američke vojnike i dužnosnike. Vrijeme je da Pakistan demonstrira svoju predanost civilizaciji, poretku i miru”, kazao je ranije Trump.

Naravno, Pakistanu je odmah  podršku dala Kina, što i jest jedan od razloga ljutnje Donalda Trumpa, posebno zbog velikih zajedničkih projekata Pekinga i Islamabada.

CPEC - Kinesko-pakistanski ekonomski koridor
FOTO: CPEC – Kinesko-pakistanski ekonomski koridor

2010. je Foreign Policy Pakistan rangirao kao 10. na ljestvici “propalu državu” u svijetu, ali da SAD, Saudijska Arabija i Kina nisu dopustili da potone, iako je Pakistan “najveći inkubator terorizma na svijetu”. Ne treba posebno spominjati ulogu Sjedinjenih Država i Saudijske Arabije u stvaranju terorističkih skupina u tom dijelu svijeta i da bi bilo najbolje za Pakistan da uopće nisu “pomagali” ni Islamabadu ni Kabulu.

Trump ima svo pravo da se ljuti, jer je zabilježen ulazak Narodne oslobodilačke vojske Kine u Pakistan, što je za Washington samo zakompliciralo ionako složene geopolitičke odnose u regiji.

SAD se boji strateških ambicija Kine, kako u Indijskom oceanu tako i u Afganistanu. Nije slučajno da je dolazak 10 000 terorista “Islamske države” potvrđen baš u Afganistanu.

Osim toga, eskalira i nasilje u pakistanskom dijelu pokrajine Baluchistan, gdje je morala reagirati pakistanska vojska. Za SAD su te akcije bile “genocidne”, a unatoč svemu Kina poklanja jurišne helikoptere pakistanskoj vojsci, koje ova potom koristi protiv naroda Baluchistana.

Potvrđeno je da se u Afganistanu bore teroristi “Islamske države” podrijetlom iz  Francuske i Alžira, a teroristička organizacija ukupno u Afganistanu broji 10 000 militanata.

Kriva je i Rusija, koja je u okviru saveza CSTO pojačala svoje trupe u Tadžikistanu s tenkovima i oklopnim vozilima, a to znači da bi teroristi iz Afganistana, obzirom na “ruski bedem”, svoje aktivnosti mogu preusmjeriti u  južnu Aziju. Naravno, to nije u skladu s američkom strategijom za Afganistan i Pakistan i stoga je Trump ovako žestoko reagirao na promjene kursa u Islamabadu.

SAD navode kako su se teroristi infiltrirali u svaki sektor vlasti i nevladine organizacije Pakistana, a vojska osigurava Islamabadu da nastavi voditi državnu politiku terora protiv susjedne Indije i Afganistana.

Glavni strahovi Washingtona su navodne strateške ambicije Kine, koja će igrati tako da Pakistan praktično apsorbira kao vlastitu pokrajinu.

Međutim, podjela Pakistana je plan Zapada od nastanka zemlje 1947. godine. U desetljećima nastojanja se htjelo da Afganistan apsorbira provincije sjeverozapadnih pokrajina Pakistana i da upravlja plemenskim područjem, što bi ujedinilo sve pripadnike plemena Paštuna.

“Linija Durand”, nametnuta od strane Britanaca, nije priznata od strane Afganistana i ovdje je lako izazvati eskalaciju nasilja.

Predsjednik Trump u novogodišnjoj poruci Pakistan otvoreno svrstava u kategoriju terorističkih država.

Srećom, unatoč svim napetostima između dvije zemlje, malo je vjerojatno da će i Indija Pakistan nazvati terorističkom državom. Američki stratezi igraju i na tu kartu i upozoravaju Indiju da bi pakistanska vojska mogla organizirati terorističke napade na Indiju, kako bi preusmjerila pozornost s događaja u zemlji.

Karta, Pakistan, Indija, sukob, Kašmir

“Ovo je rat na kojeg Indija mora biti u potpunosti spremna, ne samo obrambeni nego i za zauzimanje neprijateljskog teritorija”, analizirajući politiku Trumpa za First Post, indijski ogranak medijskih divova CNN i televizije CNBC, piše Prakash Katoch.

Nije teško prepoznati strategiju Trumpa za Afganistan i Pakistan, koja koristi napete odnose između Pakistana i Indije i Indije i Kine. Pakistan se nikako nije smio otrgnuti kontroli Washingtona, jer je ova zemlja jedna od ključnih karika u takozvanoj “Obaminoj doktrini” prodora u azijsko-pacifičku regiju, koju je 2011. u časopisu Foreign Policy predstavila Hillary Clinton.

Pakistan: “Trumpova kritika je posljedica američkog poraza u Afganistanu”

Pakistanski ministar vanjskih poslova Khawaja Muhammad Asif je izjavio kako je američki predsjednik Donald Trump razočaran porazom kojeg su Sjedinjene Države pretrpjele u Afganistanu i to je glavni razlog zbog kojeg je Trump kritizirao Islamabad i optužujući ga da pruža sigurno utočište teroristima.

“Trump je razočaran američkim porazom u Afganistanu. To je jedini razlog optužbi koje ne račun Pakistana uputio u ponedjeljak”, rekao je Khawaja Muhammad Asif u intervjuu pakistansku televizijsku.

Također je kritizirao SAD za slanje dodatnog vojnog kontingenta u Afganistan, ističući da je sukob u toj zemlji moguće riješiti samo kroz pregovore.

“SAD kompenziraju neuspjeh jačanjem svoje vojne nazočnosti, iako je moguće samo mirno rješenje”, uvjeren je ministar Asif.

Kašmir, sukob, pakistan, indija, vojnik. mitraljez
FOTO: vojnik i mapa Kašmira

Nakon što je Fox News, pozivajući se na službenog predstavnika Vijeća za nacionalnu sigurnost u Bijeloj kući, naveo kako SAD ne planiraju dodijeliti 255 milijuna dolara vojne pomoći u Pakistanu, pakistanski ministar nije bio pretjerano uznemiren.

“Već smo rekli Sjedinjenim Američkim Državama da više ništa nećemo činiti za njih. Tako su Trumpove riječi “kako više neće biti pomoći” nemaju smisla. Pakistan je spreman otkriti sve pojedinosti o pomoći Sjedinjenih Američkih Država”, istaknuo je ministar vanjskih poslova Khawaja Muhammad Asif, rekavši kako su ta sredstva uključivala i korištenje pakistanske infrastrukture od strane američke vojske.

Sjedinjene Američke Države su pokrenule vojnu operaciju u Afganistanu u jesen 2001. godine. Sada je tamo oko 13 tisuća vojnika američke koalicije, uključujući oko 8400 tisuća američkih vojnika i časnika. Prema procjenama Pentagona, na kampanju je potrošeno oko 680 milijardi dolara. Od početka operacije je službeno ubijeno 2350 tisuća američkih vojnika, a više od 20 tisuća ih je ranjeno.

Pakistan naredio obaranje dronova u svom zračnom prostoru, posebno američkih

Trump je u odnosu prema Rusiji i drugim pitanjima nasljednik Obame i bivših uprava

 

CSTOHaqqaniNATO
Pretplatiti se
Obavijesti o
12 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Kajzer Soze
6 godine prije

Balkanizacija Pakistana 🙂 🙂 🙂 šta je sledeće balkanizacija Avganistana,Libije 🙂 jbt za kolike nas divljake smatraju na tom zapadu kada za jednu državu poput Pakistana strahuju da ne postane poput nas 🙂

Mercury
6 godine prije

Ne treba braniti Pakistan. To je drugi dom Talibana. Samo naprijed Pakistan.

Laki Topalović
6 godine prije

Ovo ej ključ Trumpove strategije, dakle. Posvađati se sa svima, i pokušati posvađati sve. Sreća, iako se ne vole, što nema nikakve veze, da SCO postoji da smiri tenzije Kina-Indija i Indija-Pakistan. Do sada su se sve kratkotrajne napetosti uspjele riješiti unutar oce skupine.

bbbb
6 godine prije

Pakistan se treba okrenuti samo Kini, Rusiji i Iranu i nema zime.

Arkaj
6 godine prije

“…. Od početka operacije je službeno ubijeno 2350 TISUĆA američkih vojnika, a više od 20 tisuća ih je ranjeno.”
———————————————————————————————————————————— Očito je riječ “tisuća” u gornjoj rečenici višak i greška, bilo bi dobro da to popravite….

victory
6 godine prije

Pakistan je definitivno država koja, iako iz nekog svojeg razloga sada se odmiče od SAD-a, definitivno ne treba braniti. Za guranje Afganistana u kameno doba i rušenje demokratski izabrane vlasti na čelu dr. Najibullahom krivi su upravo ta ljudska dna. Ta Peshawar nosi nadimak “vrata džihada”. Da ne spominjem onog izroda Ziu ul-Haqa i te ostale islamističke smradove. Bhenazzir Bhutto je ubijena samo zato što je bila žena, što više reći. Prokleti bili Englezi što stvoriše ovaj rak! Azija bi stajala ujedinjena da nema te države!

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI