Trump je u odnosu prema Rusiji i drugim pitanjima nasljednik Obame i bivših uprava

Donald Trump - Barack Obama
10 komentara

Iako su se mnogu nadali da će Trump voditi politiku kakvu je predstavljao u predizbornoj kampanji, on je u odnosima s Moskvom nastavio politiku svih prethodnih administracija i kontinuitet je dva mandata Baracka Obame.

Unatoč svemu, to još uvijek ne znači da bi izbor katastrofalne politike Hillary Clinton bio bolji. Da je bilo suprotno, vjerojatno bi svjedočili još gorim odlukama Bijele kuće posebno u vanjskoj politici. Međutim, na kraju se pokazalo da je Iran bio u pravu, kada su visoki dužnosnici rekli “kako ih američki izbori ne zanimaju, jer će, bilo tko da dođe na vlast, za njih sve ostati isto”. Mnogi su vjerovali drugačije i na kraju se otrijeznili.

Promjena je vidljiva samo u odnosima prema saveznicima, ali ne i prema Izraelu, posebno prema zemljama Europske unije, koje Trump smatra dužnicima Sjedinjenih Država, a ne partnerima.

Osim toga, Trump je dodatno povećao proračun za europsku obranu i rasporedio američki kontingent u Poljskoj.

Na temelju nikada dokazane krivnje o uporabi kemijskog oružja je bombardirao bazu sirijskog zrakoplovstva, iako sa slabim učinkom, što se Obama nije usudio učiniti tijekom svih godina sirijske krize.

Čak i neki bivši dužnosnici Obamine administracije su primijetili kontinuitet Trumpove politike, koja je ista kao ona američke administracije nakon 2014. godine i uspješno provedenog prevrata u Ukrajini u režiji bivše pomoćnice Johna Kerrya zadužene za Euroaziju, Victorije Nuland i tadašnjeg američkog veleposlanika u Kijevu, Geoffreya Pyatta.

No, Trump i dalje ne prestaje govoriti pozitivne stvari o Rusiji. Na primjer, kada je održao govor posvećen novoj strategiji nacionalne sigurnosti, u kojoj je ruska vlada pod nazvana “revizionistički”, on je još uvijek govorio o svojoj želji da izgradi partnerstvo s Moskvom.

No, dužnosnici aktualne uprave tvrde kako nema nikakvih razlika između stava Donalda Trumpa prema Rusiji i politike njegove administracije. Zato pozivaju da se više pozornosti posveti akcijama administracije, a da predsjednikovi govori pokazuju kakve bi Trump želio vidjeti odnose između Sjedinjenih Država i Rusije.

“Mi smo u stvari imamo dvosmjerni pristup. Želimo s njima pronaći mogući opseg suradnje, ali u isto vrijeme nećemo dopustiti da nas pregaze”, za američki The Hill je izjavio jedan od članova Trumpove administracije.

U prvih mjeseci predsjedništva Trumpa se pričalo kako će novi predsjednik odustati od američkih obveza prema NATO paktu, da će poništiti sankcije protiv Rusije i vratiti rusku diplomatsku imovinu u Sjedinjenim Državama.

No, američka politika je postala još oštrija. Naravno, često je razlog bio i što su Trumpovoj administraciji ruke bile vezane odlukama Kongresa.

Unatoč Trumpovim obećanjima da će odnosi Rusije i Sjedinjenih Država biti bolji, ako ne prijateljski, onda barem partnerski do određene razine, oni ostaju turobni.

Međutim, američka strategija i dalje ima svojih slabosti, osobito po pitanju Sirije, gdje su prema nekim procjenama SAD izgubio svoj utjecaj, a Moskva kontrolira situaciju.

Američki stručnjaci “najveći jaz” vide u tome kako Trumpova administracija reagira na još uvijek nedokazano uplitanje Rusije u američke izbore.

Prema njihovom mišljenju, Obamina administracija se nije morala suočiti s tim pitanjem, a Trumpov tim neće uspjeti usvojiti pravu strategiju odvraćanja prije nadolazećih izbora u Rusiji 2018. godine.

Trump istu politiku vodi i u azijsko-pacifičkoj regiji. Istina, odbacio je ekonomski Transpacifički sporazum (TPP), ali i dalje želi da SAD bude glavna pomorska sila koja će kontrolirati pomorske trgovačke pravce, čime se potiče sukob ne samo sa Sjevernom Korejom, nego i Kinom u Južnom kineskom moru.

Jedna od posljednjih odluka je i slanje dodatnih trupa u Afganistan, čime želi nastaviti s provedbom strategije kontroliranog kaosa u strateški važnom području za Kinu, gdje azijskom divu trebaju mir i stabilnost za realizaciju važnog dijela projekta “Novog puta svile”.

Ovdje vrijedi posjetiti da je prodor u azijsko-pacifičku regiju, kao strateški cilj Sjedinjenih Država, prvi put predstavila Hillary Clinton u članku kojeg je u listopadu 2011. objavio časopis Foreign Policy. Kasnije je plan opširno opisan i predstavljen kao “Obamina doktrina”.

Možemo raspravljati o tome čini li Donald Trump sve navedeno zato što je provedena čistka u njegovoj administraciji i što je ostao sam i zatočen u Bijeloj kući, ili po vlastitom odabiru, ali je činjenica da razlike između Obamine i Trumpove politike nema. Povremene tople izjave o Rusiji su prazna retorika koju ne prate konkretne odluke. Ipak, zapitajmo se što bi tek bilo da je pobijedila Hillary Clinton?

Prema Trumpovoj doktrini su Rusija i Kina su zakleti neprijatelji SAD-a
Trump je svrgnut tihim udarom na američkom dvoru

Pretplatiti se
Obavijesti o
10 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Branko
6 godine prije

Oni koji imaju monopol nad stvaranjem novca(federalne rezerve,mmf..) upravljau SAD-om. Zadnji koji je pokusao to promjeniti bio je Kenedy. On je vratio monopol nad stvaranjem novca u drzavne ruke. Poslije sest mjeseci je ubijen.Od tada se u Bijeloj kuci izmjenjuju samo marionete. Donald Trump je direktni sljedbenik vrha bankarskog sustava. Napada zemlje koje se ne zaduzuju kod mmfa, svjetske banke itd. To dokazuju napadi na SK,Venezuelu,Kubu i Iran. Osim toga Donald Trump je u vrlo bliskim odnosima i sa vlasnicima industrije oruzja. S jedne strane poziva na vojnu intervenciju na SK,Venezulu i Iran, a sa druge strane njihovim susjednim drzavama prodaje oruzje(Japan,Juzna Koreja,Saudijska Arabija) i time zadovoljava i bankare i vlasnike vojne industrije. Trump je smeće i to se moglo već vidjeti u predizbornoj kampanji. U predizbornoj kampanji osudio intervenciju na Libiju i Irak i budale navalili kao na solilo misleći da će doći do promjena.

1.komentar
6 godine prije

Sretna nova godina urednistvu i komentatorima portala “logicno.com”.

Kao sto sam i predvideo Iran je blokirao strane drustvene mreze.
Koju ste sliku najvise puta videli od pocetka protesta u Iranu?(re:The Icon of #Iran Freedom Revolution: The #Hijab Woman).
Simbol protesta iz Beograda i Moskve je bila zuta patka, koja ce verovatno ponovo biti uslikana u Iranu jer je to potpis ruskih sluzbi.
Ta slika ce biti distribuirana u velikom broju za javno mnjenje,sto domace, sto strano.Iran ce medijski na sve nacine unapred pripremiti teren za vojni odgovor teroristima.Dakle nece se libiti ovo predstaviti kao rat, ali ne gradjanski.
Iran je zemlja od kljucnog znacaja za stabilnost bliskog istoka, pa i sireg prostora.
Verujem da su Iranske sluzbe uz pomoc saveznika spremile odgovor za ovaj scenario.A jel znate da su Iranski mudzehedini u Albaniji?Verovatno su sad ubaceni u Iran, da jos vise radikalizuju proteste.

mars
6 godine prije

Kao što jednom napisah, SAD nisu država u smislu onoga što Teorija države uči, nego globalna kapitalistička mega-korporacija koja ima svoje vlasnike-dioničare, a predsjednik je u stvari, njen izvršni direktor. I kao u svakoj drugoj korporaciji, najkrupniji vlasnici-dioničari su ti koji određuju poslovnu i svaku drugu politiku korporacije, njen kurs, saveznike, protivnike, strategiju i taktiku ostvarivanja svoje zacrtane politike. Predsjednik, kao izvršni direktor, je tu da sve to sprovede u djelo, ali ne i da učestvuje u krojenju te politike i ciljeva. A ako kojim slučajem za izvršnog direktora i dođe tip koji vremenom umisli da je stvarna vlast i da je stvarna moć u njegovim rukama, pa pokuša korporaciju povesti nekim drugim putem od onog koji su zacrtali dioničari, njemu vrlo brzo slijedi otkaz. Otkaz se najčešće uručuje medijskom i svakom drugom difamacijom, za one malo tvrdoglavije ucjenama i prijetnjama, a ako se nađe neki baš tvrdoglav tip kod… Čitaj više »

octopus
6 godine prije

“…što bi tek bilo da je pobijedila Hillary Clinton?” Pitanje je da li bi sad mogli o tome pisati?

davor
6 godine prije

Amerika ima dvoje djece od kojih je jedno njeno (NATO) a drugo je kopile (EU). Za pretpostaviti je da nikad u skoroj budućnosti (barem dok prosječni ljudi prosječnih primanja ne počnu ići u svemir na godišnjoj razini a to neće još dugo dugo) neće odustati od proganjanja najvećih teritorija svijeta Azijskih prostranstava na koje Rusija uz još poneku državu objektivno ima najveći utjecaj i dio je iste. Pa čak i da predsjednik SAD-a postane etnički Rus i da se zove neznam Aljoša Karamazov. Sve ostalo je farba za naivne mladunce.

alan
6 godine prije

Trump je u početku imao iskrene namjere da promjeni politiku prema Rusiji i da poboljša odnose sa Rusijom. Ali stvarni vladari SAD-a iz “duboke države” (FED i CFR- političko krilo FED-a ), privezali su ga na lance i sputali, pa tako Trump kao ciganski medo na lancu mora plesati kako cio-hazarske gazde iz duboke države sviraju. Od Kennedyja, koji se jedini pokušao suptrostaviti mafiji iz duboke države, svaki drugi predsjednik je bio marioneta FEd-a i CFR-a. Trump nije marioneta CFR-a, ali naravno on je milijarder, koji dolazi iz tog cijelpog sistema, i koji se obogatio zahvaljujući tom sistemu, i ne može se ni očekivato od njega., da on kompletno ide protiv tog sistema. Međutum Trimp je doista iskreno želio neke promjene, zuadstvaljanje globalizacije, okretanje SAD-u, odnosno običnom američkm stanovništvu, a na polju vanjske politike, -prestanak stalnih ratnih intervencija i stabilizacija odnosa sa Rusijom,. Međutim, kako rekoh, on je naprosto i… Čitaj više »

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI

Nije pronađen nijedan rezultat.