Prema Trumpovoj doktrini, Rusija i Kina su “zakleti neprijatelji” SAD-a

Donald Trump - crvena kravata
14 komentara

Kao što se očekivalo, Donald Trump je predstavio svoju strategiju za nacionalnu sigurnost u kojoj su Rusija i Kina proglašeni američkim “neprijateljima”, odnosno zemljama koje nanose sustavnu štetu sigurnosti Sjedinjenim Američkim Državama. Međutim, Donald Trump istovremeno ostavlja prostor za suradnju s ove dvije svjetske supersile.

Studirajući nacrt dokumenta, Bloomberg ističe kako je američki predsjednik u svojoj novoj strategiji nacionalnu sigurnost koristio je mnogo mekšu retoriku prema Moskvi i Pekingu nego što stoji u prethodno objavljenom nacrtu strategije.

Predsjednik Donald Trump je službeno predstavio javnosti njegovu strategiju nacionalne sigurnosti u kojoj su Rusija i Kina “neprijatelji” Americi, kao stoji u najavi nacrta strategije prije njegove objave.

Međutim, u svom govoru je Trump pokazao puno mekši stav prema dvjema zemljama, ističući spremnost na suradnju i s jednom i drugom.

Konkretno, iako dokument sam po sebi zauzima iznimno čvrst stav po pitanju Rusije, koju se optužuje za “pokušaj potkopavanja legitimiteta demokratskih zemalja”, Trump je u obraćanju govorio o Moskvi ne samo kao u suparniku, nego i kao potencijalnom partneru.

Američki predsjednik je također podsjetio da ga je njegov ruski kolega Vladimir Putin nazvao u nedjelju, kako bi mu se zahvalio što je CIA Moskvi unaprijed dala informacije o pripremi terorističkog napada u St. Peterburgu, što je ruskim službama omogućilo da ga pravovremeno spriječe, piše kolumnist Bloomberga.

xi jinping
FOTO: Xi Jinping i Vladimir Putin

“To je točno tako kako bi to trebalo funkcionirati”, rekao je Trump o epizodi suradnje dvije obavještajne službe u razmjeni podataka o terorizmu.

Osim toga, dok se u nacrtu strategije “kaže kako se Rusija upliće u unutarnje poslove zemalja diljem svijeta i provodi obavještajne operacije u sklopu svojih agresivnih pokušaja da utječu na javno mnjenje kroz kibernetički prostor”, Trump u svom govoru nije ponovio ove optužbe.

Trump čak nije ni spomenuo “intervenciju” Moskve na američkim predsjedničkim izborima 2016. godine.

Isto tako je čelnik bijele kuće omekšao svoj stav i prema Kini. Govoreći uživo, suprotno onome što piše u Strategiji nacionalne sigurnosti, Trump je odlučio da Peking neće nazvati “strateškim konkurentom”. Naime, ova je formulacija, koju je za Kinu prvi koristio George Bush mlađi, vrlo uznemirila kineske vlasti i Washington je odlučio kako je bolje odustati od ove retorike.

Bez obzira na službeni dokument, američki predsjednik je rekao “kako Kina pokušava prkositi američkom utjecaju, vrijednostima i blagostanju”, ali nije optužio Peking za nepošten odnos, kao što stoji u nacrtu strategije, zaključuje Bloomberg.

Primjetno je da se dokument i govor Donalda Trumpa u mnogočemu razlikuju. Nova strategija za nacionalnu sigurnost, kao dokument, odražava stav svih američkih administracija i službenu politiku koju vodi takozvani “Deep State”. Iako je DonaldTrump službeno autor strategije, njegovo govor ne odražava oštre stavove iz dokumenti čiji je navodno autor. Kao što primjećuje Bloomberg, moglo se čuti puno pomirljivih i mekših tonova prema dvije države koje u hodnicima moći u Washingtonu smatraju za zaklete neprijatelje, koje treba destabilizirati, oslabiti i po mogućnosti uništiti.

Sudeći prema govoru, Donald Trump kao da vodi politiku “dva kolosijeka”, vlastitu i onu koju dogovori s utjecajnim krugovima i elitom u Washingtonu, što mnogi naglašavaju mjesecima i navodnog “prevrata na dvoru”, čistkama u kojima su uklonjeni gotovo svi ljudi koji su bliski čelniku Bijele kuće i u početku su bili dio administracije.

05. rujan 2017.Trump je svrgnut tihim udarom na američkom dvoru

bloombergNATOSankcije
Pretplatiti se
Obavijesti o
14 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
rodoljub
6 godine prije

Lopov upre prstom i vikne “drz’te lopova” .

Alen
6 godine prije

Ma dobar je on (npr. Tramp ) al ne valjaju ovi oko njega….
Tako se u bosni govori od prestanka rata i dolaska spasonosne “demokracije” za osobe na vlasti..
U principu ista hrpa govana koja sve skupa radi sinhronizovano s tim da obicno predsjednik zauzme malo meksi stav radi ostavljanja mogucnosti izlaza tj da ne zapadnu u corsokak..
Prava agenda je na papiru i to se sprovodi i to je tako..

Americki predsjednici nemaju vlastitu politiku ,mozda mogu odabrati boju salveta na nekom domjenku.. Opet naglasavam ,mozda..

slix
6 godine prije

Inače su sankcije koji su oni uveli Rusiji jedna velika gesta prijateljstva. Stvarno nije lako kad si lud

Kajzer Soze
6 godine prije

Ovaj svakim danom sve luđi postaje !

dmz
6 godine prije

Američki senator Bob Corker je uputio Trumpu sljedeći tweet:
“It’s a shame the White House has become an adult day care center. Someone obviously missed their shift this morning.”

bbbb
6 godine prije

Zmajevi u međuvremenu lete sa bombarderima iznad Cušimskog moreuza.

Perun
6 godine prije

Malo ovako, malo onako, malo su neprijatelji pa bi se malo surađivalo. Trump bi mogao biti komičar. Manje zlo od frigiduše Killary ali pitanje je da li on sam zna koji su njegovi stavovi. Već dugo je US President najmoćniji birokrat ali daleko od toga da je najmoćniji čovjek kako se to voli predstavljati. Ipak kad se sjetim frigiduše koju mogu uzbuditi samo prizori krvoločnih ubojstava onda prolupali Trump djeluje umjereno. Sasvim sigurno da ima manje prostora u ulozi najmoćnijeg birokrata od podobnog Obame i prethodnika.

dalmata
6 godine prije

E,sjor Trump,kod nas u Dalmaciji bi ti rekli “Kad je ku….c kilav i jaja mu smetaju”

Miki
6 godine prije

E moj Babiću, Trumpova doktrina ne postoji, postoji doktrina globalnog establishmenta čijeg je i sam Trump žrtva.

tuf
6 godine prije

Bloomberg vidljivo razocaran, valjda su ocekivali da ce Trump objaviti pocetak treceg svjetskog rata.

Rus
6 godine prije

Malo se zagledah u sliku Trumpa sa naslovne… Americki Boris Jeljcin

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI