„Ne vjerujte kineskim dronovima“: proizvođač UAV cilja na porijeklo tehnološkog rivala uprkos sopstvenim vezama s Pentagonom

Parrot dron
7 komentara

Francuski proizvođač elektronike Parrot koristio je alarmantni strah od navodnog sveobuhvatnog nadzora kineske vlade u propagandnoj kampanji za svoj novi dron – i pored toga što je sam direktno sarađivao s Pentagonom.

Teaser oglasi za Parrot-ovo novo lansiranje jasno ciljaju na jednog od njegovih konkurenata, kinesku kompaniju DJI, s sloganima „Ne vjerujte kineskim dronovima“ i „Vjerujete li DJI dronovima?“ Oštre bodlje jasno koriste anti-kineske osjećaje koji se neprestano razvijaju u rastućem ratu riječi Zapada sa azijskom nacijom, posebno Amerike..

Šikaniranje kineskog je na mnogo načina današnje šikaniranje ruskog, ciljanjem na bilo šta što dolazi od nacije koju su strani rivali označili kao sumnjivu na svojim tehnološkim tržištima da bi ih zaštitili i promovisali. Selektivna zapadnjačka bura zbog veza Huaweija sa kineskom vladom je, naravno,primjer, uprkos tome što nema konkretnih dokaza koji bi opravdali zabranu tehnološke kompanije.

Zapravo, puno tehnologije tokom godina proizvedeno je uz podršku države prije nego što je prihvaćeno za međunarodno korištenje bez toliko podignute buke. GPS projekat, na primjer, pokrenulo je Ministarstvo odbrane SAD 1973. godine i široko se koristi u cijelom svijetu, a da druge vlade neprestano ne dovode u pitanje njegovo porijeklo i potencijalne štetne motive za njegovu upotrebu.

Ovo može sugerisati da su „kontroverze“ oko takvog tehnološkog razvoja mnogo manje istinska zabrinutost oko privatnosti i više vezane za trgovinski protekcionizam. Diskreditovanjem proizvoda druge nacije, napadač će vjerovatnije prikupiti više kupaca koji vjeruju u njegove optužbe.

Glavna ironija Parrot-ove napadačke kampanje je, naravno, ta što je kompanija očigledno srećna što igra na melodiju američke vlade. 2019. godine objavljeno je da je Parrot bio među pola desetine kompanija koje je Pentagon odabrao za razvoj dronova pogodnih za nadzor od strane američke vojske.

Ovo nije prvi put da je licemerje ušlo u raspravu o tehničkom / vladinom nadzoru. Iako je Trumpova administracija kontinuirano napadala Huawei-jeve sumnjive veze sa Pekingom, takođe je rado ukorila Apple zbog odbijanja zajedničkog rada sa FBI. Kada je tehnološki gigant odbio da se pokori saveznim agentima u otključavanju telefona osumnjičenog, u januaru, Trump je napisao da će „morati da se uhvate u kolo i pomognu našoj velikoj državi, ODMAH!“

U svakom slučaju, dokazano je da je cinični marketing koji djeluje na emocionalnom nivou efikasniji okidač za potrošače u odnosu na prodajne terene kojima treba duže da se probave. Nobelom nagrađivani psiholog Daniel Kahneman definisao je dva različita načina razmišljanja: „Sistem 1“ je momentalan, vođen instinktom i prethodnim učenjem, dok je „Sistem 2“ zasnovan na logici i razmišljanju. Iako ovaj posljednji može dovesti do najmanje ishitrenih odluka, sistem 1 dominira u našim procesima donošenja odluka.

Čini se da naši „gmazovski mozgovi“ više vole biti provocirani, a ne svakodnevno informisani – i naglašavanje strahova od kineskog nadzora i dominacije koji se neprekidno provlače širom popularne kulture izgleda kao vrlo zgodan i potencijalno unosan način da se to učini.

kinaParrotPentagonUAV
Pretplatiti se
Obavijesti o
7 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
politicki nekorektan
3 godine prije

…..pola desetine !? sjedi, pet …

Slučajni prolaznik
3 godine prije

Današnji dronovi, mislim na sami vrh ponude, nisu samo skup senzora i motora koji na komande na daljinskom upravljaču lete u željenom smjeru. Software im je velik i kompleksan i time podložan greškama koji se s vremenom “peglaju”, update rade s vremena na vrijeme. Problem sa DJI dronom nije bezazlen, sakuplja masu podataka, da je dobar – najbolji je, ali bez novih updata neće da leti i jedno vrijeme je svaki malo kupio neke zakrpe pa da ti više nemaš pojma šta radi. Ta pitanja za američku vojsku su opravdana i podržavam, tko zna šta kinezi skupljaju i koje podatke sa njih, njima nije za vjerovati, a posebno kada je u pitanju vojska. Primjera radi, sve što vrijedi oni su kopirali, pa i f35 koji je bio stroga tajna su kopirali. Kakva autorska prava i patenti, oni nemilosrdni gaze sve, ali sa smiješkom na licu.

Bosanac
3 godine prije

Ne vjeruj ženi koja puši drinu bez filtera

Goran
3 godine prije

Bolje da nas špjjuniraju Ameri nego Kinezi. Bolje je to prihvatiti i ponavljati dok ne uđe u podmsvjest. Ipak je ta špijunaža demokratska po svojoj naravi jer je naprednjja nego totalitarna kineska. A sada jedno pitanje: da li je špijunaža kineski patent ili je i to pokradeno od razvijenih demokracija, ???? Tko je prvi izumio špijuniranje, čije je to patentno pravo, … tko koga šijunira. Koje li ludosti u ovom svijetu i koje li manipulacije sa zablejanim ovcama koje če začas biti ostrižene usred zime. Nadajmo se ne nuklearne, Bog nas pričuvao vlastite ludosti,😇

Max
3 godine prije

Svaki jahač svoga konja hvali ali ovi su pretjerali i to je utuživo.

Ante
3 godine prije

Ne vjerujete Kineskim dronovima kaže Francuz. Sto posto sam siguran da u Francuskim dronovima koriste kineske čipove i komponente. Toliko o tome.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI