fbpx

Amerikanci odbijaju reći ko je zainteresovan za program Future Vertical Lift

VTOL V280

Program budućeg vertikalnog podizanja američke vojske privlači „značajnu“ pažnju vojnih snaga širom svijeta, od kojih je osam već poslalo pisma o namjeri, rekao je šef programa FVL 10. septembra.

„Radimo sa više međunarodnih partnera na bilateralnim sporazumima… i sprovodimo ta pisma o namjeri“, rekao je Brig. General Valli Rugen, direktor Future Vertical Lift Cross-Functional tima, tokom panela na Odbrambenoj konferenciji za novinare.

Rugen je odbio da komentariše koje su nacije izrazile interes za program, ali je rekao da je vojska ostala u kontaktu sa tim zemljama tokom pandemije COVIDA-19.

„Održali smo niz sastanaka sa našim partnerima kako bismo održali zamah tokom COVIDA, i imamo vrlo dobro planiranje naših angažmana do 2021.“, rekao je. „Izvoznost, interoperabilnost i saradnja se duboko proučavaju. Govorimo o oficirima za vezu koji dolaze u kancelariju FVL-a.“

Vojska namjerava da početkom 2030-ih razvije dva rotokoptera kao dijelove programa FVL: budući jurišni izviđački avion, koji će preuzeti izviđačku misiju koju trenutno izvodi mešavina helikoptera AH-64 Apache i bespilotne letelice RQ-7 Shadow; i budući jurišni avion velikog dometa, koji će zameniti helikopter UH-60 Black Havk.

Oboje su u sklopu budžeta i po rasporedu, rekao je Rugen.

Nedavno je dodijeljeno 10 ugovora ukupne vrednosti 29,75 miliona dolara kompanijama koje će razviti seriju „vazduhoplovnih efektiva“ za svoje buduće avione sa vertikalnim dizanjem, koji bi mogli da uključuju senzore, mrežnu tehnologiju i druge korisne sisteme. Budući ugovori o ovim sistemima mogli bi predstavljati mogućnosti prodaje stranim kupcima, rekao je Rugen tokom panela.

„U ovom prostoru postoji puno prilika za naše međunarodne partnere. Mislim da su vrata širom otvorena, a razlog je taj što su takve tehnologije „pristupačne i efikasne“, rekao je Rugen.

Pored napora usredsređenog na FVL, vojska razvija više budućih taktičkih UAV-a, koji će na kraju otvoriti put za zamenu bespilotne letelice Shsdow. Vojnici procenjuju četiri kandidata kroz seriju testova i vježbi: sistem V-Bat koji nude Martin UAV i Northrop Grumman; Textron’s Aerosonde HQ; Arcturus UAV JUMP 20; i L3Harris-ov FVR-90.

„Vojnici su izuzetno uzbuđeni i pružaju nam dobre povratne informacije“, rekao je Rugen. „Nije nam lako odlučiti šta prepraviti i šta učiniti drugačijim.“

4 4
Ocijenite članak
Pretplati se
Obavijest
guest
10 Comments
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Rider
Gost
Rider
5 dana prije

Kao da ne znamo, zalivske zemlje.

mrimproper
Gost
mrimproper
5 dana prije

jbg moraju

ne možeš biti apsolutistička monarhija a istovremeno biti uzor demokracije i ljudskih prava,

dok u isto vrijeme pandlaš novinare ko pajceke i rastapaš ih u veleposlanstvo-kiselini, vješaš i odsjecaš ruke na trgovima i zabranjuješ ženama da izlaze iz kuce, kupuješ maloljetne sexrobinje… i pozlacuješ ferarije… i sereš u zlatne wc-e

ako svake godine ne kupiš US oružja za milione dolara, pare ne držiš u US bankama i ulažeš samo u US financijske fondove i US dionice, ništa od toga. SAMO AKO PLAČAŠ REKET onda si uzor demokracije i ljudskih prava, u suprotnom dobiš nelegalne sankcije i “diktatora”

nemreš imat i ovce i novce

Max
Member
Famed Member
Max
5 dana prije

Jedno pitanje , kako avion može zamijenitii helikopter Black Hawk? Mora biti greška u prijevodu.

tihobl
Gost
tihobl
5 dana prije

Nije greska. Razvijaju nove letjelice za Avengers Aircraft Carrier. Vidi ovo:comment image

Max
Member
Famed Member
Max
4 dana prije

Hvala kolega.

nessy
Gost
nessy
5 dana prije

Moze, kad bi bilo razvijeno kao primjenjivo. Sve gore nabrojene krsine su UAV (dakle, unmanned aerial vehicle, tj., letjelica bez ljudske posade). Jedino vozilo te vrste, za koje ja znam (a da vrijedi ista), je VTOL (vertical take-off and landing). Izvrsna ideja, ima perspektivu, ali, daleko je jos od funkcionalne, vojne primjene. Najveci problem je u cvrstoci prihvata motora (koji mijenjaju smijer potiska od gore-dolje, do naprijed-nazad), u odnosu na sasiju, tj., trup. Ima ih nekoliko i u upotrebi, ali, sve je to, za sada, u fazi testiranja.

Max
Member
Famed Member
Max
4 dana prije

Hvala na objašnjenju.

Max
Member
Famed Member
Max
5 dana prije

A partneri su možda Izrael zatim NAT0 države Velika Britanija i možda još poneki bliski partner.

Pilot
Gost
Pilot
5 dana prije

Da do pocetka 2030.g. razvije? Razvije!?
Prvo prototipovi, pa preinake, pa testiranja, ispitivanja… Da bi postao upotrebljiv i usao u masovnu proizvodnju treba jos najmanje 10 godina, a zapravo i vise, pod uvjetom ako se prvi serijski modeli pokazu dobrim i ako se u tom trenutku odobre. Dakle 20 godina od danas.
Kazu oni da ne zele objaviti interes. Vjerojatno zato jer se nitko za tako nesto uopce ne interesira. A i tko bi i zasto?
20 godina !? Ko ziv, ko mrtav!
Ja cu vjerojatno biti mrtav, a ovakav bi ratni hibridni helikopter ili sto vec, bio totalno neupotrebljiv u nekom modernom, buducem ratu, a nikako ne bi mogao bi univerzalna zamjena za nekoliko letjelica razlicite namjene i zato mislim da ce od njega ostati samo slika na papiru. Sve te price o zamjeni za paket Apache, Sikorsky Black Hawk i Shadow su nista drugo nego trla baba lan.
Ovako nesto bi moglo profunkcionirati u civilnom zrakoplovstvu, jer je Future Vertical Lift Cross-Functional napravio sebi dobru reklamu sada sa ovakvim clancima, No, isto mislim da se prerano vesele. Konkurencija je vrlo jaka i ima dobro iskustva u vertikalnom polijetanju vec desetljecima.
Cini se da je ovo jos jedan mali propagandni uradak u nepreglednom nizu kao “mi amerikanci” i “mi smo najjaci”, a usput reklama za taj-neki Future Vertical Lift Cross-Functional.

Valter Sapajev
Gost
Valter Sapajev
4 dana prije

Tko god bio kupac i meni će malo kapnuti u djep

POVEZANE VIJESTI

Izbornik
10
0
()
x