Amerikanci odbijaju reći ko je zainteresovan za program Future Vertical Lift

VTOL V280
9 komentara

Program budućeg vertikalnog podizanja američke vojske privlači „značajnu“ pažnju vojnih snaga širom svijeta, od kojih je osam već poslalo pisma o namjeri, rekao je šef programa FVL 10. septembra.

„Radimo sa više međunarodnih partnera na bilateralnim sporazumima… i sprovodimo ta pisma o namjeri“, rekao je Brig. General Valli Rugen, direktor Future Vertical Lift Cross-Functional tima, tokom panela na Odbrambenoj konferenciji za novinare.

Rugen je odbio da komentariše koje su nacije izrazile interes za program, ali je rekao da je vojska ostala u kontaktu sa tim zemljama tokom pandemije COVIDA-19.

„Održali smo niz sastanaka sa našim partnerima kako bismo održali zamah tokom COVIDA, i imamo vrlo dobro planiranje naših angažmana do 2021.“, rekao je. „Izvoznost, interoperabilnost i saradnja se duboko proučavaju. Govorimo o oficirima za vezu koji dolaze u kancelariju FVL-a.“

Vojska namjerava da početkom 2030-ih razvije dva rotokoptera kao dijelove programa FVL: budući jurišni izviđački avion, koji će preuzeti izviđačku misiju koju trenutno izvodi mešavina helikoptera AH-64 Apache i bespilotne letelice RQ-7 Shadow; i budući jurišni avion velikog dometa, koji će zameniti helikopter UH-60 Black Havk.

Oboje su u sklopu budžeta i po rasporedu, rekao je Rugen.

Nedavno je dodijeljeno 10 ugovora ukupne vrednosti 29,75 miliona dolara kompanijama koje će razviti seriju „vazduhoplovnih efektiva“ za svoje buduće avione sa vertikalnim dizanjem, koji bi mogli da uključuju senzore, mrežnu tehnologiju i druge korisne sisteme. Budući ugovori o ovim sistemima mogli bi predstavljati mogućnosti prodaje stranim kupcima, rekao je Rugen tokom panela.

„U ovom prostoru postoji puno prilika za naše međunarodne partnere. Mislim da su vrata širom otvorena, a razlog je taj što su takve tehnologije „pristupačne i efikasne“, rekao je Rugen.

Pored napora usredsređenog na FVL, vojska razvija više budućih taktičkih UAV-a, koji će na kraju otvoriti put za zamenu bespilotne letelice Shsdow. Vojnici procenjuju četiri kandidata kroz seriju testova i vježbi: sistem V-Bat koji nude Martin UAV i Northrop Grumman; Textron’s Aerosonde HQ; Arcturus UAV JUMP 20; i L3Harris-ov FVR-90.

„Vojnici su izuzetno uzbuđeni i pružaju nam dobre povratne informacije“, rekao je Rugen. „Nije nam lako odlučiti šta prepraviti i šta učiniti drugačijim.“

FVL programRotokopterUAV
Pretplatiti se
Obavijesti o
9 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Rider
3 godine prije

Kao da ne znamo, zalivske zemlje.

Max
3 godine prije

Jedno pitanje , kako avion može zamijenitii helikopter Black Hawk? Mora biti greška u prijevodu.

Max
3 godine prije

A partneri su možda Izrael zatim NAT0 države Velika Britanija i možda još poneki bliski partner.

Pilot
3 godine prije

Da do pocetka 2030.g. razvije? Razvije!? Prvo prototipovi, pa preinake, pa testiranja, ispitivanja… Da bi postao upotrebljiv i usao u masovnu proizvodnju treba jos najmanje 10 godina, a zapravo i vise, pod uvjetom ako se prvi serijski modeli pokazu dobrim i ako se u tom trenutku odobre. Dakle 20 godina od danas. Kazu oni da ne zele objaviti interes. Vjerojatno zato jer se nitko za tako nesto uopce ne interesira. A i tko bi i zasto? 20 godina !? Ko ziv, ko mrtav! Ja cu vjerojatno biti mrtav, a ovakav bi ratni hibridni helikopter ili sto vec, bio totalno neupotrebljiv u nekom modernom, buducem ratu, a nikako ne bi mogao bi univerzalna zamjena za nekoliko letjelica razlicite namjene i zato mislim da ce od njega ostati samo slika na papiru. Sve te price o zamjeni za paket Apache, Sikorsky Black Hawk i Shadow su nista drugo nego trla baba lan.… Čitaj više »

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI