Američki general tvrdi kako Irak ne želi brzo povlačenje američkih snaga

americki vojnik
2 komentara

Početkom godine irački parlament izglasao je plan za okončanje američke vojne prisutnosti u zemlji. Glasovanje je uslijedilo kao odgovor na ubojstvo visokog iranskog generala QasemaSoleimanija, koje se dogodilo tijekom napada američkog bespilotnog zrakoplova u glavnom gradu Bagdadu. Ovaj potez dobio je oštru osudu međunarodne zajednice.

Irak ne želi brzo povlačenje američkih trupa, izjavio je general Kenneth F. McKenzie, šef Središnjeg zapovjedništva Sjedinjenih Država, koje nadgleda američke operacije u Africi, Srednjoj i Južnoj Aziji i na Bliskom Istoku. Izjava je dana 18. lipnja tijekom internetskog seminara u organizaciji Aspen Security foruma. General McKenzie rekao je da Bagdad nema želju za brzopleto povlačenje američkih snaga. “Znaju da im pružamo vrlo dobru podršku tijekom tekuće vojne operacije protiv Daesh-a *”, rekao je McKenzie.

Istodobno, general je uvjeravao da Washington nema ništa protiv smanjenja svoje vojne prisutnosti u Iraku. “Da, mislim da ćemo smanjiti našu vojnu prisutnost, to želimo. Budući da se iračke snage počnu osjećati ugodno u vođenju vojnih operacija, možemo početi smanjivati broj vojnika. Iračka vojska treba biti dovoljno dobra za doprinošenje stabilnosti i sigurnosti Iraka … I po mojoj presudi Irak napreduje ogromnim koracima”, rekao je general McKenzie dodajući da ne zna koliko će se vojnika povući.

Komentirajući povlačenje američkih trupa iz Sirije, general je rekao da nije dobio nikakvu zapovijed od Bijele kuće i naglasio je da je američka prisutnost u Siriji političko, a ne vojno pitanje. “Ne znam kada i pod kojim okolnostima će se vojska povući odatle”, rekao je McKenzie.

Pored toga, general je komentirao situaciju u Afganistanu, gdje se američke snage bore protiv talibana od 2001. godine. U veljači su obje strane potpisale sporazum na temelju kojeg će Washington povući sve svoje trupe iz zemlje u roku od 14 mjeseci ako Talibanska skupina ispoštuje svoj dio sporazuma. McKenzie je rekao da je SAD smanjio broj vojnika na 8.600, kao što je dogovoreno u veljači.

Nakon što je 2011. godine potpuno povukla svoje trupe iz Iraka, nakon invazije na tu zemlju koja je srušila vladu Sadama Huseina, SAD se vratio u zemlju 2014. godine kako bi pomogao zemlji u istjerivanju terorističke skupinu Daesh, koja je preuzela kontrolu nad nekoliko ključnih gradovima u Iraku, kao i Siriji. Pozivi na povlačenje američkih trupa počeli su nakon ubojstva najvišeg iranskog generala Qasema Soleimanija, tijekom napada bespilotnih letjelica, koji se dogodio u glavnome gradu Bagdad. Nakon incidenta, državni parlament izglasao je plan za okončanje američke nazočnosti u zemlji. Nedavno su obje strane razgovarale o tom pitanju, tijekom kojeg je Washington pristao povući svoje snage, ali nije spomenuo vremenski okvir.

Povlačenje trupa iz IrakaUAV
Pretplatiti se
Obavijesti o
2 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
JumpingJackFlash
3 godine prije

Oni se planiraju povući iz Iraka čim završe s napuštanjem Okinave…
Što bi Zagorci rekli: “Na Svetog Nigdarjeva”.

Max
3 godine prije

Ponavljam..Irak ne samo da želi američko povlačenje nego je izglasao i rezoluciju u kojoj to izričito traži..

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI